ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυθαίρετη καταπάτηση τριών στρεμμάτων από το Μέγαρο Μουσικής

Οι επεκτάσεις των εργασιών του Μεγάρου Μουσικής έχουν συρρικνώσει τον ελεύθερο χώρο περιμετρικά του ΕΑΤ - ΕΣΑ
Οι επεκτάσεις των εργασιών του Μεγάρου Μουσικής έχουν συρρικνώσει τον ελεύθερο χώρο περιμετρικά του ΕΑΤ - ΕΣΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών, με θέμα το Πάρκο Ελευθερίας και το Μέγαρο Μουσικής, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Εύα Μελά, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη, Γιώργος Μαυρίκος και Γιάννης Πρωτούλης. Στην Ερώτησή τους, οι κομμουνιστές Βουλευτές σημειώνουν:

«Το 2004, παραμονές των εκλογών, διαπιστώσαμε την αιφνίδια επέκταση των δραστηριοτήτων του Μεγάρου Μουσικής επί της Βασ. Σοφίας και την αδιαπέραστη περίφραξή του σχεδόν καθ' όλο το επ' αυτής μήκος του Πάρκου Ελευθερίας (ΠΕ).

Με την υπ' αρ. 360/29.4.2004 Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ είχαμε θέσει τις ανησυχίες μας για τη συνεχιζόμενη καταστροφή του πράσινου και την ένταξή του στις κατασκευές του κ. Λαμπράκη, και ρωτούσαμε μεταξύ άλλων με ποιες οικοδομικές άδειες εκτελούνται τα έργα αριστερά του Μεγάρου Μουσικής (ΜΜ), και για ποιον σκοπό. Στη σχετική απάντηση του Υπουργείου (με την Απ 18273/87Β0) μεταξύ των άλλων αναφερόταν ότι "οι κατασκευές αριστερά από το Μέγαρο Μουσικής, επί της Βασ. Σοφίας ... Αφορούν τη σύνδεση του υπόγειου σταθμού του Μετρό με το ΜΜ..." και "Το Πάρκο Ελευθερίας, μετά τις εργασίες αποκατάστασης του πρασίνου, θα αποδοθεί στο κοινό, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις σχετικές διατάξεις".

Το 2008, όταν επιτέλους αποσύρθηκε η μεταλλική αδιαπέραστη περίφραξη, αποκαλύφτηκαν νέες κατασκευές ενταγμένες στις δραστηριότητες του Μεγάρου Μουσικής, επί της Βασ. Σοφίας, επέκταση και πέραν αυτών του κάγκελου που ορίζει το χώρο του Μεγάρου Μουσικής, όλα αυτά, σε αντίθεση με τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης τέσσερα χρόνια πριν.

Με την Ερώτησή μας και ΑΚΕ 7621/382 της 29/2/2008, υποβάλλαμε τέσσερα ερωτήματα, προς το ΥΠΕΧΩΔΕ από τα οποία απάντησε μόνο στο πρώτο, σχετικά με τα όρια που διαχωρίζουν το κοινόχρηστο πράσινο του Πάρκου, από την "ιδιοκτησία" του Μεγάρου Μουσικής.

Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι το Μέγαρο Μουσικής μπορεί όχι μόνο να κατασκευάζει ανενόχλητο νέες κατασκευές στην "καρδιά" της Αθήνας χωρίς οικοδομική άδεια, αλλά και να οικοδομεί πάνω σε γη που δεν του ανήκει, "κλεμμένη" από το ελάχιστο κοινόχρηστο πράσινο του Πάρκου Ελευθερίας - του Αθηναϊκού λαού.

Επανερχόμενοι ζητάμε να δοθεί απάντηση στα τρία αναπάντητα ερωτήματα της υπ' αριθμ. 7621/382 της 29/2/2008 Ερώτησης και ΑΚΕ, και ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Πώς πρόκειται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την αυθαίρετη καταπάτηση τριών περίπου στρεμμάτων κοινόχρηστου πράσινου;
  • Πρόκειται να εφαρμόσει τις κείμενες διατάξεις και να αποδώσει το χώρο στο κοινό όπως μας καθησύχαζε το 2004;
  • Ή θα επιβάλει στο Μέγαρο Μουσικής και στον κ. Λαμπράκη το προβλεπόμενο "πρόστιμο διατήρησης" πάλι σύμφωνα με τις "κείμενες διατάξεις"»;
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΜΕΝΩΝ ΤΟΥ Ν. ΗΛΕΙΑΣ: Σε αβεβαιότητα βρίσκονται οι περισσότεροι από 110 εργαζόμενοι συμβασιούχοι που προσλήφθηκαν από το Δασαρχείο Πύργου για να εργαστούν για την αποκατάσταση των καμένων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Νίκος Γκατζής, Γιώργος Μαρίνος και Νίκος Μωραΐτης ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν:

  • Για να πληρωθούν τις αμέσως επόμενες μέρες οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα και το Δώρο Πάσχα.
  • Για να τους επικολληθούν τα ένσημά τους.
  • Για να ολοκληρώσουν την οκτάμηνη σύμβασή τους.

ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕΙ ΤΑ ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΚΗΡΥΚΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι φορείς της Ζακύνθου, διεκδικώντας να αντιμετωπιστούν τα κτιριακά προβλήματα του σχολικού συγκροτήματος που στεγάζει τα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ του Νομού στον Αγ. Κήρυκο.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Κώστας Αλυσανδράκης, Νίκος Μωραΐτης και Μπάμπης Χαραλάμπους ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο Υπουργό τι θα κάνει για:

  • Την άμεση δέσμευση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για αποκατάσταση των κτιριακών προβλημάτων στα συγκεκριμένα σχολεία, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και ευθύνη του κρατικού φορέα (ΟΣΚ) με βάση τους σύγχρονους κανόνες αντισεισμικής θωράκισης. Να επιχορηγηθεί έκτακτα ο δήμος με 1.000.000 ευρώ, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες.
  • Την ανέγερση του νέου σχολικού κτιρίου χωρίς ΣΔΙΤ.
  • Την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του ΓΚΠ και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο εκπαιδευτικό σύστημα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Με σοβαρά προβλήματα είναι αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι στο Δήμο του Χολαργού που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Εύα Μελά, Λίλα Καφαντάρη, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Μαυρίκος και Γιάννης Πρωτούλης ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο Υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση και συγκεκριμένα:

  • Θα προχωρήσει στη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που εργάζονται στους δήμους χωρίς όρους και προϋποθέσεις;
  • Θα προχωρήσει τώρα στην καταβολή των δεδουλευμένων όλων των εργαζομένων;

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ν.2947/2001 (ΘΕΜΑΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ, ΕΡΓΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΔ): Την περίοδο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 η τότε κυβέρνηση θεσμοθέτησε μια σειρά νόμων, μερικές από τις διατάξεις των οποίων δεν υλοποιήθηκαν όπως οι παρακάτω διατάξεις του ν. 2947/2001 του ΥΠΠΟ.

Η ανάκληση τουλάχιστον των διατάξεων που αναφέρονται παρακάτω αποτελεί απαραίτητη ενέργεια, προκειμένου να διασωθούν οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι πρασίνου. Συγκεκριμένα:

  • Το άρθρο 10 παρ. 13α, με το οποίο καθορίζονται θέσεις κατασκευής υπόγειων χώρων στάθμευσης και άλλων χρήσεων στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις σε όλους τους κυκλοφοριακούς κόμβους, τις πλατείες και τους ακάλυπτους μεγάλων κτιρίων. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Πλατεία Μεσολογγίου, πλατεία Α΄ Νεκροταφείου, πάρκο Αργεντινής Δημοκρατίας, Παναθήναια, πλατεία Ελενας Βενιζέλου, αλλά και πλατεία Κανάρη και Ωρολογίου στον Πειραιά, πάρκο «Κρήτης» Θεσσαλονίκης κ.ά. Η καθολική ανάκληση αυτού του άρθρου είναι αναγκαία.
  • Το άρθρο 14, 1α, με το οποίο επιτρέπεται (παρά την αρνητική θέση του ΣτΕ και του Δημοτικού Συμβουλίου) η ανέγερση του Μουσείου Γουλανδρή στο πάρκο της Ριζάρη. Και με το άρθρο 14, 2α, που επιτρέπει προσθήκες καθ' ύψος και επέκταση των υπογείων σε όλη την έκταση του οικοπέδου της Εθνικής Πινακοθήκης, με άμεση καταστροφή του υφιστάμενου ψηλού πράσινου, ηλικίας περίπου 50 ετών.
  • Το άρθρο 21, στο οποίο προβλέπεται α) η αυθαίρετη απόσπαση από το Δήμο της πλατείας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και β) η επέκταση των υπογείων του σε ολόκληρο τον υπερκείμενο κοινόχρηστο κήπο, που όπως είναι γνωστό καλύπτεται με μεγάλο αριθμό αιωνόβιων δέντρων τα οποία θα καταστραφούν.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Εύα Μελά, Γιάννης Ζιώγας, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη και Γιώργος Μαυρίκος ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άμεση κατάργηση των παραπάνω άρθρων του ν. 2947/01.

ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς αν θα γίνει άμεσα η πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο μικροβιολογικό εργαστήριο του ΙΚΑ στο Κιλκίς.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης και τη χρηματοδότηση με τα απαραίτητα κονδύλια για την καλή λειτουργία της.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να λύσει άμεσα όλα τα προβλήματα του «Σισμανόγλειου» Νοσοκομείου Κομοτηνής με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων και τη δημιουργία αιμοδυναμικού τμήματος στον τομέα επειγόντων περιστατικών.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, Γιώργος Μαυρίκος, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη, Σοφία Καλαντίδου και Εύα Μελά ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθεται η κυβέρνηση να αναγνωρίσει ως συντάξιμη την προϋπηρεσία των εργαζομένων σχολικών φυλάκων, καταβάλλοντας στα ταμεία τους όλες τις απαιτούμενες εισφορές.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής ΕΡΩΤΟΥΝ την κυβέρνηση, τι μέτρα θα πάρει για την επίλυση των προβλημάτων του περιφερειακού ιατρείου Τσαριτσάνης.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Κώστας Αλυσανδράκης, Γιάννης Ζιώγας, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη και Μπάμπης Χαραλάμπους ΕΡΩΤΟΥΝ την κυβέρνηση αν θα συσταθεί άμεσα ειδική επιτροπή του ΚΕΣΥ και αν στη συνέχεια προγραμματιστούν εξετάσεις για τους ενδιαφερόμενους επιστήμονες.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής ΕΡΩΤΟΥΝ την κυβέρνηση, αν θα γίνουν σύντομα προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού και τεχνολόγων στο ΠΠΓΝ Λάρισας και αν θα προμηθευτεί με όλο τον αναγκαίο και σύγχρονο εξοπλισμό, που θα καλύπτει άμεσα τις ανάγκες όλων των καρκινοπαθών, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται πλέον άλλες λίστες.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Βέρα Νικολαΐδου και Μπάμπης Χαραλάμπους ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί, ώστε άμεσα να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό, το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου, με σκοπό τη σωστή λειτουργία του Κέντρου και την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ