ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Κατηγορηματικό «όχι» από το ΚΚΕ στην άλωση των δασών

Υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 57 που αφορά το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών τάχτηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ

Κατηγορηματικό «όχι» χτες από το ΚΚΕ, τόσο στην αλλαγή του άρθρου 24 του Συντάγματος όσο και σε οποιαδήποτε προσπάθεια παράδοσης των δασικών εκτάσεων στο επιχειρηματικό κέρδος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή. Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής, τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 57 που αφορά το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών.

Αναφερόμενος στην αναθεώρηση του άρθρου 24, ο Αχ. Κανταρτζής τόνισε πως «είναι γνωστή η κατηγορηματική αντίθεση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας σε οποιαδήποτε προσπάθεια για αναθεώρηση του άρθρου 24, που θα μας οδηγήσει σε χειρότερη κατεύθυνση, όπως επιχειρείται και με την παρούσα πρόταση που υποβάλλεται από τη Νέα Δημοκρατία, όπως έγινε και με την προηγούμενη πρόταση, που είχε υποβληθεί και είχε ψηφιστεί στην τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ». Πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε στην αναθεώρηση του άρθρου 24. Δεν πρόκειται να δώσουμε άλλοθι σε υποκριτικές διακηρύξεις».

Εστιάζοντας στην πολιτική ουσία του θέματος, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «τα δάση και οι δασικές εκτάσεις έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο των δραστηριοτήτων των επιχειρηματικών ομίλων και άλλων επιχειρηματιών. Γιατί; Διότι διαμορφώθηκαν πλέον οι προϋποθέσεις για να αναδειχτούν σαν η νέα κότα με τα χρυσά αυγά». Επισήμανε, μάλιστα, πως «όλα αυτά καλύπτονται πίσω από μεγαλόστομες διακηρύξεις καθαρά υποκριτικές. Ξαφνικά, τα τελευταία χρόνια, ο ένας βιομήχανος έγινε φιλόμουσος, ο άλλος επιχειρηματίας έγινε φιλότεχνος, ο άλλος επιχειρηματίας ερωτεύτηκε τη γλυπτική και ο άλλος τη ζωγραφική. Ολοι αυτοί θέλησαν να βάλουν στο χέρι τους τις πολιτιστικές δραστηριότητες. Τώρα τους πήρε ξαφνικά όλους αυτούς ο πόνος για το περιβάλλον. Θέλουν να υιοθετήσουν, θέλουν ουσιαστικά να βάλουν στο χέρι τους, να επενδύσουν, να τους παραδοθούν χωρίς εμπόδια αυτές οι φυσικές ομορφιές της πατρίδας μας, που δημιουργούν προϋποθέσεις για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου».

Τοποθετούμενος σχετικά με την αναθεώρηση του αρ. 57 του Συντάγματος που αφορά το ασυμβίβαστο των βουλευτών ο Αχ. Κανταρτζής είπε ότι έχει διατυπωθεί «η αντίθεσή μας στην καθιέρωση του ασυμβίβαστου από την προηγούμενη ακόμα Βουλή. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας από την πρώτη στιγμή έχει επισημάνει ότι αυτό το άρθρο, παρά το ότι μπορεί να φαίνεται λογικοφανές και εκσυγχρονιστικό, θα δημιουργήσει προβλήματα στους βουλευτές που ασκούσαν επαγγελματική δραστηριότητα ενώ από την άλλη μεριά, δεν έθιγε και ούτε μπορούσε να θίξει εκείνους που ζούσαν από μετοχές, εισοδήματα ή άλλου είδους μερίσματα. Νομίζουμε ότι η ζωή επιβεβαίωσε την ορθότητα της σκέψης μας και γι' αυτό υποστηρίζουμε την Αναθεώρηση του άρθρου 57, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην αλλαγή που πρέπει για να φύγει από τη μέση αυτό το εμπόδιο. Υπάρχουν, ασφαλώς, περιπτώσεις που χρειάζεται να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν. Εκεί που μπορεί η άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας να συνδέεται με δημόσιες υποθέσεις ή με οποιουδήποτε είδους αθέμιτες παρεμβάσεις, εκεί μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί με νομοθετική ρύθμιση».

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος τοποθετήθηκαν, σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων οι βουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Καζάκος και Κώστας Αλυσανδράκης. Αναφερόμενος στη στόχευση των προτάσεων αναθεώρησης του άρθρου 16 ο Κ. Καζάκος επισήμανε ότι «οι στόχοι είναι συγκεκριμένοι. Οι επιχειρηματίες που θα δίνουν λεφτά στα πανεπιστήμια και θα παραγγέλνουν έρευνες, θα το κάνουν για το συμφέρον τους και το ελληνικό πανεπιστήμιο θα αλωθεί. Και θα προσαρμοστεί και το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές στους στόχους και θα υπηρετήσουν θέλοντας και μη, σιγά - σιγά, το ιδιωτικό κεφάλαιο. Αυτή είναι η νεοφιλελεύθερη οικονομία που εφαρμόζετε».

Στο θέμα του πώς αντιλαμβάνονται οι πολιτικές δυνάμεις τη γνώση αναφέρθηκε ο Κ. Αλυσανδράκης τονίζοντας πως «η βασική διαφορά ανάμεσα στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και τους υποστηρικτές της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, έγκειται στην αντίληψη για τη γνώση. Εμείς αντιμετωπίζουμε τη γνώση ως κοινωνικό αγαθό, που παράχθηκε με τη συμβολή όλης της κοινωνίας στη διάρκεια της ιστορικής της εξέλιξης και κατά συνέπεια δεν ανήκει σε κανέναν. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να εμπορεύεται τη γνώση. Ολοι έχουν το δικαίωμα της απρόσκοπτης πρόσβασης σε αυτήν. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δωρεάν, αποκλειστικά δημόσια Παιδεία σε όλες βέβαια τις βαθμίδες της και όχι μόνο στην τριτοβάθμια».

EUROJAST
Μηχανισμός παρακολούθησης και δίωξης του λαϊκού κινήματος

Το ΚΚΕ καταψήφισε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο

Με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε χτες στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την Ευρωπαϊκή Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας (Eurojust/ Γιουροτζάστ). Την αντίθεσή του εξέφρασε το ΚΚΕ, με τον βουλευτή του Κ. Αλυσανδράκη να κάνει λόγο για οικοδόμηση ενός μηχανισμού παρακολούθησης και δίωξης του λαϊκού κινήματος.

Ο Κ. Αλυσανδράκης επισήμανε ότι η Γιουροτζάστ δεν μπορεί να εξεταστεί απομονωμένα από τις πολιτικές που ασκεί η ΕΕ μέσω Συνθηκών, όπως η Σέγκεν ή η Γιουροπόλ, σημειώνοντας πως «η ΕΕ δημιουργεί μηχανισμό φακελώματος» και «τον ανταλλάσσει με τις ΗΠΑ». Θύμισε μάλιστα πως «υπάρχει ειδική συμφωνία με τη Γιουροτζάστ, με βάση την οποία έχει εγκατασταθεί εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην έδρα της».

Ειδικά όσον αφορά τα εγκλήματα τρομοκρατίας, που εντάσσονται στην αρμοδιότητα της Γιουροτζάστ, σημείωσε ότι «αν κοιτάξει κανείς τη λίστα των τρομοκρατικών αδικημάτων θα βρει ανάμεσα σε αυτά και μορφές πάλης του λαϊκού κινήματος», ενώ τρομοκρατικά χαρακτηρίζονται «μια σειρά από εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα». Παράλληλα σημείωσε ότι στην ΕΕ συζητείται «η ποινικοποίηση της προτροπής σε τρομοκρατική πράξη, που σημαίνει ότι ανοίγουμε τον «ασκό του Αιόλου», για δίωξη των σκέψεων και όχι των πράξεων». Καταληκτικά επισήμανε ότι «οικοδομείται ένα αυταρχικό οικοδόμημα, ένας κατασταλτικός διωκτικός μηχανισμός, που δεν μπορεί να είναι συμβατός με το δικαίωμα των λαών να παλεύουν για τις καθημερινές τους απαιτήσεις».

Προκειμένου να υποστηρίξει τη Γιουροτζάστ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης υποστήριξε ότι το σύνολο των πληροφοριών, που θα παρέχονται από ελληνικής πλευράς, θα υπόκειται στον έλεγχο της ανεξάρτητης αρχής για την προστασία του απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων (ΑΔΑΕ).

Ξεκάθαρα υπέρ των κατευθύνσεων της ΕΕ τάχθηκε το ΠΑΣΟΚ αφού τόσο η ειδική αγορήτριά του Θ. Τζάκρη σημείωσε ότι «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», αφού «αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος», ενώ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι «πρέπει να έχουμε μια ποινική δικαιοσύνη που να λειτουργεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

ΑντιΚΚΕ ισχυρισμοί υπουργού

Τον ισχυρισμό ότι το ΚΚΕ αντιστρατεύεται την ανάπτυξη και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων των γειτονικών με την Ελλάδα χωρών υποστήριξε χτες ο υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης, με αφορμή τη διαφωνία του ΚΚΕ σε κύρωση συμφωνίας για την επικοινωνιακή διακρατική συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα, Αίγυπτο και Αλβανία. Οπως είπε ο υπουργός Μεταφορών, το ΚΚΕ είναι αντίθετο στη συνεργασία μεταξύ των κρατών μόνο και μόνο επειδή αυτή γίνεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης...

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Γκατζή, ο οποίος επισήμανε ότι παγίως το ΚΚΕ είναι υπέρ των διακρατικών συνεργασιών όχι όμως στη βάση της ενίσχυσης του κεφαλαίου. Μάλιστα υπενθύμισε στον Κ. Χατζηδάκη, ότι το άρθρο 2 της εν λόγω συμφωνίας προβλέπει πως «θα χρηματοδοτεί η ελληνική πολιτεία δραστηριότητες που θα ασκήσουν οι ιδιώτες και μάλιστα υψηλού ρίσκου», τονίζοντας πως το ΚΚΕ δεν μπορεί να αποδεχτεί «να χρηματοδοτεί ο ελληνικός λαός επιχειρηματίες».

Δραστηριότητες της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ

Κλιμάκιο της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Μωραΐτη, πραγματοποιεί μια σειρά από περιοδείες και ανοιχτές συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της Νέας Πορείας του Κόμματος στο Λαό. Στόχος είναι η ανάδειξη της πρότασης εξουσίας του ΚΚΕ, η οποία απαντάει στα οξυμένα προβλήματα του λαού.

Στην Αιτωλοακαρνανία, το ΚΚΕ δίνοντας βάρος στα ζητήματα της αγροτικής οικονομίας, αναπτύσσει τις θέσεις του για την προοπτική που μπορεί να έχει ο αγροτικός τομέας μέσα στη λαϊκή οικονομία και ταυτόχρονα προσπαθεί να οργανώσει την αντίσταση για ζητήματα όπως της μεταφοράς του 50% των επιδοτήσεων του καπνού στο δεύτερο πυλώνα, μέτρο με το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι.

Εχουν προγραμματιστεί οι εξής συγκεντρώσεις:

  • ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ, στο καφενείο Δασκαλή, σήμερα Πέμπτη στις 20.30.
  • ΠΑΛΑΙΟΜΑΝΙΝΑ, στο καφενείο Νίτσα, το Σάββατο 17/5 στις 18.00.
  • ΠΕΝΤΑΛΟΦΟ, στο καφενείο Καπώνη, το Σάββατο 17/5 στις 20.30.
  • ΚΑΤΟΧΗ, στο καφενείο Ζαχαριά, την Κυριακή 18/5 στις 2030.
Λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Λαχειοφόρο αγορά πραγματοποιεί η ΕΕΔΥΕ το τρίμηνο Μάρτης - Απρίλης - Μάης για να στηρίξει τις πολύμορφες δραστηριότητές της στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Ειρήνης 2008. Θα κληρωθεί ένα αυτοκίνητο «Volkswagen FOX» 1.200 κυβικών. Η τιμή κάθε λαχνού είναι 5 ευρώ. Η κλήρωση θα γίνει στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ παρουσία συμβολαιογράφου, την Τετάρτη 25 Ιούνη (Θεμιστοκλέους 48, Αθήνα τηλ. 210.3844.853-4). Λαχνοί διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ