ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΑΝΑΡΑ ΣΤΟΥΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΥΣ
Ξεσηκωμός στη Νάουσα

Η ΟΕΚΙΔΕ καλεί στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο την άλλη Πέμπτη

Με πανναουσαϊκό συλλαλητήριο την Πέμπτη 22 Μάη, απαντούν οι κλωστοϋφαντουργοί και οι άλλοι εργαζόμενοι και οι απολυμένοι της Νάουσας στα σχέδια του ομίλου «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» (πρώην «Κλωστήρια Ναούσης») να βάλει λουκέτο και σε άλλα εργοστάσια και να ρίξει εκατοντάδες ακόμα εργάτες στη στρατιά των ανέργων.

Στο πλευρό των κλωστοϋφαντουργών, βρίσκονται οι εργαζόμενοι άλλων κλάδων και δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα κόντρα στις επιδιώξεις της εργοδοσίας. Ανακοινώσεις συμπαράστασης και συμμετοχής στο Πανναουσαϊκό συλλαλητήριο, που αποφάσισε το ΕΚ Νάουσας, μέχρι και χτες είχαν εκδώσει τα σωματεία «Κλωθώ», «Οικοδόμων», «Διαλογής και Ψύξης», «Φορτοεκφορτωτών», «Κιβωτοποιών» και εργαζομένων στη «Νηματουργία Βαρβαρέσου».

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 22 Μάη καλεί με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ). Στηρίζει τον αγώνα των σωματείων του ομίλου και καλεί όλο τον εργαζόμενο λαό της περιοχής να αντιδράσει ενωμένος, ενάντια στην πολιτική που κλείνει τα εργοστάσια, στην πολιτική που στηρίζει τα κέρδη του κεφαλαίου και να απαιτήσει καμία νέα θέση εργασίας χαμένη.

Με ανακοίνωσή της η ΟΕΚΙΔΕ σημειώνει ότι η νέα «αναδιάρθρωση», στην οποία προχωρά ο όμιλος του Λαναρά, είναι και αυτή χρηματοδοτούμενη και με τη στήριξη της κυβέρνησης και πάλι. Και καταγγέλλει την πολιτική που «έχει τη βάση της στην απελευθέρωση και την ελεύθερη αγορά, την ανταγωνιστικότητα και την αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, πολιτική που στηρίζουν τα κόμματα του δικομματισμού και του ΕΥΡΩμονόδρομου».

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σήμερα με το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια

Συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων σε Αθήνα (12.30 μ.μ.) και Θεσσαλονίκη (12 μ., κεντρικά του ΟΤΕ, οδός Ερμού)

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να αναμετρηθούν με το κεφάλαιο και τα κόμματά του, απευθύνει το ΠΑΜΕ με αφορμή και τη σημερινή κινητοποίηση
Κάλεσμα στους εργαζόμενους να αναμετρηθούν με το κεφάλαιο και τα κόμματά του, απευθύνει το ΠΑΜΕ με αφορμή και τη σημερινή κινητοποίηση
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση που διοργανώνει σήμερα η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, στις 12.30 μ.μ., στην Ομόνοια απευθύνουν οι ταξικές δυνάμεις στους εργαζόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ και στο Δημόσιο, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων σημερινών κινητοποιήσεων. Αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στη συγκέντρωση που διοργανώνει στις 12 μ. μπροστά στο κεντρικό κατάστημα του ΟΤΕ (οδός Ερμού). Στις συγκεντρώσεις θα συμμετέχουν επίσης γιατροί και νοσηλευτές που συμμετέχουν στις σημερινές κλαδικές κινητοποιήσεις τους.

Πιο συγκεκριμένα, για σήμερα έχουν προγραμματιστεί:

  • 3ωρη στάση εργασίας (12 μ.- 3 μ.μ.) για τους εργαζόμενους σε ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, «Ολυμπιακή Αεροπορία», ΕΥΔΑΠ.
  • 4ωρη στάσης εργασίας (11 π.μ.- 3 μ.μ.) για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.
  • 24ωρη απεργία σε ΟΤΕ και λιμάνια.
  • 24ωρη απεργία για τους εργαζόμενους στις τράπεζες που αρνούνται να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση («Εθνική», «Γιούρομπανκ», «Αλφα», «Κύπρου» κ.ά.).

Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια στην απελευθέρωση και στις ιδιωτικοποιήσεις της Ενέργειας, των Τηλεπικοινωνιών κ.ά. Να παλέψουν για ενιαίους κρατικούς φορείς στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες, πέντε χρόνια λιγότερο για τα ΒΑΕ και άλλα.

Δράση χωρίς ανάπαυλα από το ΠΑΜΕ

Στο μεταξύ, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αποφάσισε για το επόμενο διάστημα να ασχοληθεί με την προετοιμασία των κινητοποιήσεων στη ΔΕΘ, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη! Τις διαπιστώσεις για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων ακολούθησαν προτάσεις απόλυτα ενσωματωμένες στα όρια της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ κυρίαρχο ήταν το κλίμα «αλληλοκατανόησης» μεταξύ της ΠΑΣΚΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΝ).

Τη «σούπα» χάλασε η τοποθέτηση του Γ. Πέρρου, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο οποίος ανέδειξε ότι η δράση και το πλαίσιο προτάσεων της πλειοψηφίας, όχι μόνο δεν αντιτίθεται στην εφαρμογή των αντεργατικών πολιτικών, αλλά τη διευκολύνει. Τόνισε ότι ο πλούτος παράγεται από την εργατική τάξη και σε αυτή πρέπει να ανήκει. Το κεφάλαιο, η εργοδοσία είναι παράσιτα. Στην κατεύθυνση αυτή, είπε, το ΠΑΜΕ θα παλέψει για την παραπέρα οργάνωση των αγώνων για την ακρίβεια, τις συλλογικές συμβάσεις, τη μαζικοποίηση των συνδικάτων, το δυνάμωμα της ταξικής αντίληψης στο εργατικό κίνημα, την ταξική ενότητα της εργατικής τάξης, ενάντια στην εργοδοσία, τους πολιτικούς της εκφραστές, τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό.

ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Κρατούν αυθαίρετα δεμένα τα καράβια

Εξακολουθούν να προκαλούν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, οι οποίοι, αποθρασυμένοι από τη φιλοεφοπλιστική πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΕ και με πρόσχημα την «έλλειψη καυσίμων», κρατούν, αυθαίρετα, δεμένα ακτοπλοϊκά στα λιμάνια, στέλνοντας ουσιαστικά το μήνυμα ότι θα δρομολογούν τα καράβια όποτε τους συμφέρει, εγκαταλείποντας στο έλεος τα νησιά. Για τρίτη μέρα χτες, το πλοίο «ΝΤΑΛΙΑΝΑ» του εφοπλιστή Αγούδημου παρέμενε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Δεμένο ήταν στο λιμάνι της Καβάλας και το πλοίο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», αφήνοντας ανεκτέλεστο το δρομολόγιο για Λήμνο, Μυτιλήνη. Οι επιβάτες του δρομολογίου προχτές εξυπηρετήθηκαν από το πλοίο «ΣΑΟΣ», ωστόσο χτες η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας ότι θα ακινητοποιήσει το πλοίο λόγω επίσης «έλλειψης καυσίμων».

Το «ΕΞΠΡΕΣ ΣΚΙΑΘΟΣ» της «Hellenic Seaways», από την Κυριακή βρίσκεται δεμένο στο λιμάνι του Βόλου αφήνοντας ακάλυπτα τα νησιά των Β. Σποράδων. Χτες ακινητοποιήθηκε το καράβι «ΤΖΕΤ ΦΕΡΡΙ Ι» επίσης του Αγούδημου και δεν εκτελέστηκε το δρομολόγιο από Αγ. Κωνσταντίνο για Σκιάθο, Σκόπελο. Το μέγεθος του εμπαιγμού προς τους επιβάτες αποκαλύφθηκε χτες το απόγευμα, όταν τελικά απέπλευσε το πλοίο «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» της ΛΑΝΕ δηλαδή του Βαρδινογιάννη, το οποίο «ξαφνικά» βρήκε καύσιμα! Το πλοίο ήταν δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά από την Κυριακή λόγω ...έλλειψης καυσίμων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΕ ΑΕ»
Σε απεργία μέχρι την Παρασκευή

Τις απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν με απόφαση του επιχειρησιακού τους σωματείου την περασμένη Δευτέρα, συνεχίζουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «ΚΟΝΕ ΑΕ» (εγκατάστασης και συντήρησης ανελκυστήρων), διεκδικώντας αύξηση του μισθού τους και τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Την περασμένη Δευτέρα προχώρησαν σε 48ωρη απεργία, ενώ από προχτές Τετάρτη και μέχρι αύριο, συνεχίζουν με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες.

Η εργοδοσία δεν προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης και δηλώνει ότι δε δέχεται μεροκάματα μεγαλύτερα από εκείνα που προβλέπει η σύμβαση της ντροπής που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Ταυτόχρονα, με την παραβίαση των προβλεπόμενων κανονισμών ασφαλείας, οι 60 περίπου εργαζόμενοι της ΚΟΝΕ είναι εκτεθειμένοι σε εργατικά «ατυχήματα». Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ κανονικά τα συνεργεία επισκευής των ανελκυστήρων πρέπει να είναι διμελή (σύμφωνα με υπουργική απόφαση του 2005), οι εργοδότες στέλνουν συνεργεία με ένα μόνο εργαζόμενο. Με αποτέλεσμα, να απειλείται η ασφάλεια όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και όσων χρησιμοποιούν τους ανελκυστήρες. Αναδεικνύονται ακόμα μια φορά οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που, και μέσα από την υποστελέχωση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, στηρίζουν την εργοδοτική αυθαιρεσία. Στο πλευρό των εργαζομένων της ΚΟΝΕ βρίσκεται από την πρώτη στιγμή η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αθήνας.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Σύσκεψη με θέμα την κοινή δράση ενάντια και στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και τις απολύσεις διοργανώνει σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου με τη συμμετοχή και άλλων εργατικών σωματείων.

ΑΝΕΡΓΙΑ: Τους 394.169 (ποσοστό 8%) έφτασαν οι άνεργοι το Φλεβάρη του 2008, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας εργατικού δυναμικού, τα οποία ανακοίνωσε χτες η Γενική Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ: Αναβλήθηκε χτες για τον Απρίλη του 2009 η δίκη των τριών στελεχών του ΠΑΜΕ, που επρόκειτο να δικαστούν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σαλαμίνας, επειδή στις 27 Οκτώβρη 2005 συνελήφθησαν από αστυνομικούς να κολλούν αφίσες για την πανελλαδική απεργία που διοργάνωναν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Συζήτηση με νέες εργαζόμενες

Συζήτηση για τις εργαζόμενες γυναίκες διοργανώνει, το Σάββατο, 17 Μάη, στις 7 το απόγευμα, η Επιτροπή Νέων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του συλλόγου (πλ. Μητροπόλεως 10, Μοναστηράκι).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ