ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν αλλάζουν

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ:

«Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για μια ακόμα φορά, συναγωνίστηκαν μπροστά στους εκπροσώπους των βιομηχάνων για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα την κερδοφορία τους, δηλαδή το δυνάμωμα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Και οι δύο απέσπασαν δικαίως το θερμό χειροκρότημα των βιομηχάνων. Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μείωσαν τη φορολογία των επιχειρήσεων από το 45% στο 25%, έδωσαν νέα κίνητρα, ψήφισαν αντιασφαλιστικούς νόμους, αντεργατικά μέτρα, ιδιωτικοποιήσεις, κ.ά., με τελευταία συνεισφορά την αύξηση του ενός ευρώ που υπέγραψαν τα στελέχη τους στη ΓΣΕΕ.

Αποθρασυμένοι οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων απαίτησαν την κοινή στράτευση των πολιτικών τους εκφραστών για επιτάχυνση και κλιμάκωση αντιδραστικών μέτρων, για επιβολή συναίνεσης και υποταγής των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζουν. Να αντιπαλέψουν σε κάθε χώρο εργασίας τους ταξικούς αντιπάλους, διεκδικώντας πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, εγκαταλείποντας οριστικά τα κόμματα που υπηρετούν τον ευρωμονόδρομο».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοίγει όλα τα «μέτωπα»

Την τακτική «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» εφαρμόζει η κυβέρνηση, ανοίγοντας όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα και επιδιώκοντας να προκαλέσει αμηχανία και ηττοπάθεια στο λαϊκό κίνημα.

Ποντάροντας στη σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ στον «ευρωμονόδρομο», στην ολόπλευρη υποστήριξη από τη «συμμαχία» που έχει συμπήξει με τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και στην εμφανή αδυναμία των συμβιβασμένων πλειοψηφιών των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να αντιπαρατεθούν στην κυρίαρχη πολιτική, το κυβερνητικό επιτελείο ξεδιπλώνει την αντιδραστική επίθεση σε όλο το μήκος της. Ταυτόχρονα με την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου για τα Πανεπιστήμια και την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Παιδείας, δε διστάζει να προχωρήσει στο ξεπούλημα του ΟΤΕ και των λιμανιών, ενώ την ίδια στιγμή «δε χάνει» το στόχο της υλοποίησης του αντιασφαλιστικού νόμου και της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.

Χάρη στην ένθερμη υποστήριξη από τα συγκροτήματα των ΜΜΕ, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι θα περιορίσει στο ελάχιστο το πολιτικό κόστος για τις παραπάνω επιλογές της. Μεγαλύτερη είναι η ανησυχία των κυβερνώντων για την επέλαση της ακρίβειας, όπου επιχειρεί με κάθε μέσο να εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ομιλία του Κ. Καραμανλή στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, όπου τάχα έθεσε τους βιομήχανους «ενώπιον των ευθυνών τους» όσον αφορά την αντιμετώπιση της «αισχροκέρδειας»...

Ταυτόχρονα συνεχίζει το «στενό μαρκάρισμα» του ΠΑΣΟΚ, τόσο για να ενισχύσει την εντύπωση ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική είναι μονόδρομος όσο και για να «αποκαλύψει» την ασυνέπεια και τις παλινωδίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κερδίζοντας «πόντους» στη δικομματική διαμάχη για την εξουσία.

Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε συνέχεια χτες στην «αποκάλυψη» που έκανε προχτές στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας για το νόμο που είχε ψηφίσει από το 1996 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και επέτρεπε την ίδρυση «μη κρατικών» - ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Ο κ. Στυλιανίδης, χθες, ανέδειξε ένα θέμα, το οποίο περίτρανα δείχνει την υποκρισία του ΠΑΣΟΚ και δυστυχώς - λυπούμαι να το πω - και του ιδίου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, καλώντας εκ νέου τον Γ. Παπανδρέου «έστω και την ύστατη ώρα, να ξανασκεφθεί το θέμα». Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιοποιήσει το νόμο του 1996 για να προχωρήσει στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το άρθρο 16, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «εμείς έχουμε προτείνει συνταγματική αναθεώρηση, ώστε όλα να γίνουν εν τάξει».

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φροντίζει να παρουσιάζει προς τα έξω ένα αρραγές ενδοκυβερνητικό και εσωκομματικό μέτωπο, «εξαφανίζοντας» την όποια εσωκομματική γκρίνια και αντιπαράθεση που χαλάει την εικόνα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε χτες ότι δεν υπάρχει καμία κόντρα μεταξύ των υπουργών Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τους Γ. Αλογοσκούφη και Γ. Σουφλιά να βρίσκονται σε αντιπαράθεση με αφορμή το «πακέτο» μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που εξαγγέλθηκε πρόσφατα. «Δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση, τουλάχιστον από τη συνομιλία την οποία είχα και σήμερα το πρωί και με τους δύο και από τα όσα γνωρίζω να έχουν προηγηθεί του θέματος», είπε ο εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει υπάρξει «κοστολόγηση» των μέτρων από το υπουργείο Οικονομίας και παραπέμποντας τις τελικές αποφάσεις στο απώτερο μέλλον.

Κυβερνητικοί βουλευτές έσπευσαν χτες πάντως να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις ότι τάχα η κυβέρνηση άνοιξε μέτωπο με τους επιχειρηματίες για το θέμα της ακρίβειας. «Η κυβέρνηση δε βρίσκεται σε κάποια διαμάχη με τον ΣΕΒ διότι δεν είναι ο ρόλος της να βρίσκεται σε διαμάχη με τον ΣΕΒ», δήλωσε ο Μ. Βαρβιτσιώτης, επισημαίνοντας ότι αυτό που έκανε ο πρωθυπουργός στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει από την πλευρά των επιχειρηματιών «αυτοσυγκράτηση ως προς την κατάσταση της κερδοσκοπίας»... Ο ίδιος επανέφερε τη θέση για τη δημιουργία προϋποθέσεων συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συγκλίνουν προγραμματικά και σε περίπτωση μη διαμόρφωσης προϋποθέσεων αυτοδυναμίας να συζητήσουν μια προγραμματική σύγκλιση και μια από κοινού διακυβέρνηση»...


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική

Στους αντεργατικούς σχεδιασμούς που εξυφαίνει η «Ιερά Συμμαχία» ΣΕΒ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο ρόλο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, με βάση τις τοποθετήσεις τους στην προχτεσινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, αναφέρεται, με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας τα εξής:

«Στην προχτεσινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, η εργοδοσία, το κεφάλαιο απαίτησαν να προχωρήσουν πιο γρήγορα τα αντεργατικά μέτρα, κατά των εργαζομένων, των εργατικών οικογενειών. Σ' αυτήν την απαίτηση ζήτησαν τη συνδρομή, την υποταγή των εργαζομένων και των συνδικάτων με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Ο πρωθυπουργός, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, έσπευσε να ανταποκριθεί αμέσως στις προσταγές του μεγάλου κεφαλαίου με τη δέσμευση για νέα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα (θυμίζουμε πόρισμα Κουκιάδη, Βαρέα Ανθυγιεινά, κατάργηση της μόνιμης δουλειάς κλπ.). Απέδειξε ότι αποτελεί την εγγύηση για το μεγάλο κεφάλαιο.

Από κοντά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έκλινε σε όλες τις πτώσεις τις λέξεις ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα. Χειροκρότησε, μάλιστα, και ως πρότυπο την κατάπτυστη συμφωνία ΓΣΕΕ - ΣΕΒ για την αύξηση του ενός ευρώ.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ υπέδειξαν για ακόμη μία φορά τη συναίνεση, τον κοινωνικό διάλογο ως τα εργαλεία (που είναι Δούρειος Ιππος για τους εργαζόμενους), μέσω των οποίων ανεμπόδιστα και χωρίς συγκρούσεις θα περάσει και θα εφαρμοστεί στους εργαζόμενους η αντιλαϊκή πολιτική, η σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξόρκισαν την ταξική πάλη. Από κοντά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, διά του προέδρου της, έσπευσε να δώσει τα διαπιστευτήριά της και να υποκλιθεί μπροστά στο "μεγάλο αφεντικό" και να συμφωνήσει ότι χρειάζεται για όλα τα ζητήματα κοινωνική συνεννόηση, συνυπογράφοντας απόλυτα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Για όλα τα προβλήματα που απασχολούν την εργατική τάξη της χώρας μας, η λύση, κατά τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, είναι η ανάπτυξη που βασίζεται στην ανταγωνιστικότητα, στην αύξηση της παραγωγικότητας, στην ενίσχυση των συνθηκών ανταγωνισμού, στη συναίνεση.

Μετά από αυτά, πώς είναι δυνατόν να υπερασπιστούν την πλήρη, σταθερή δουλειά, όταν είναι υπέρ της μερικής απασχόλησης; Πώς είναι δυνατόν να είναι ενάντια στην ακρίβεια, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, όταν είναι σύμφωνοι στη σύμπραξη ιδιωτικού - δημόσιου τομέα, στην παραχώρηση του 49% στο ιδιωτικό κεφάλαιο; Πώς είναι δυνατόν να υπερασπιστούν τις συλλογικές συμβάσεις, όταν, εκτός από την κατάπτυστη σύμβαση του ενός ευρώ, θεωρούν την άρνηση των τραπεζών για υπογραφή συλλογικής σύμβασης ότι είναι πρόβλημα δημοκρατίας και λειτουργίας των θεσμών;

Απέναντι σ' αυτήν την "ιερά" συμμαχία και επίθεση ΣΕΒ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, μόνο το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, μπορεί να δώσει απάντηση που θα βάζει εμπόδια στην αντεργατική πολιτική, που θα διεκδικεί την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης.

Το ΠΑΜΕ, τα ταξικά σωματεία, οι ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα που συσπειρώνονται σε αυτό το επόμενο διάστημα με σχέδιο οργανώνουν την πάλη κατά της ακρίβειας, του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, κατά της εφαρμογής του νόμου Πετραλιά, των αντεργατικών νόμων Ρέππα - Σιούφα, οργανώνουν τη μάχη για τις κλαδικές συμβάσεις. Σ' αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις, για να έχει επιτυχία η απεργία των εργαζομένων στο Φάρμακο στις 2 Ιούνη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ