ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάη 2008
Σελ. /32
Ρήξη!

Μέχρι η ανατροπή να γίνει πράξη, η δίψα των πολλών θα είναι χρυσάφι για τους λίγους, τα «πράσινα» προϊόντα ταυτόσημα με τα πράσινα άλογα και βεβαίως κερδοφόρα.

Μέχρι η ανατροπή να γίνει πράξη, διάφοροι θα παριστάνουν τους «αλά καρτ αντικαπιταλιστές».

Ολα είναι θέμα εκπαίδευσης. Που με τη σειρά της είναι θέμα οικονομικής βάσης. Το σκυλάκι δε θα περιμένει το κόκαλο - που εκπαιδεύτηκε να περιμένει - όταν δε θα υπάρχει ιδιοκτήτης του κόκαλου και του σκύλου. Το ζώο θα ψάξει να βρει την τροφή του χωρίς να κάνει κωλοτούμπες. Θα αναπτύξει κάποιο άλλο εξαρτημένο ανακλαστικό, αλλά κωλοτούμπες δε θα κάνει. Ετσι και ο νομοταγής. Θα περνάει από τα διόδια, χωρίς να διαμαρτύρεται που δεν τον αφήνουν να πληρώσει, όταν θα έχει καταργηθεί η εταιρεία ιδιοκτήτης που τον έχει εκπαιδεύσει να πιστεύει ότι είναι δικαίωμα της εταιρείας να εισπράττει διόδια.

Ο γιος του νομοταγή που διαμαρτύρεται γιατί δεν άφησαν τον μπαμπά του να πληρώσει διόδια, δεν είναι σίγουρο ότι θα το καταλάβει αυτό ποτέ, καθώς ανήκει σε άλλη κατηγορία συνείδησης η διαμαρτυρία του.

Τα παιδιά, όμως, που δεν είναι εκπαιδεύσιμα σκυλάκια, δεν ανήκουν στην ίδια κατηγορία συνείδησης με τον δημοσιογράφο και για να μην καταντήσουν έτσι, για να μάθουν, δηλαδή, τι σημαίνει απόλαυση του κειμένου και όχι γνώση για την καριέρα, οφείλουμε να συνεχίσουμε να τα μαθαίνουμε γράμματα όχι στο σχολείο της υποταγής, αλλά εκεί στο δρόμο με τις κόκκινες σημαίες.

Εκεί όπου κανείς δεν περιμένει το κόκαλο όταν γνωρίζει πως όλα τα καλά του κόσμου τού ανήκουν αυτοδίκαια.

Ασχετο: Ευγενικός πρώην χρήστης ναρκωτικών ένιωσε την ανάγκη να στείλει μήνυμα στη χτεσινή εκπομπή του «Αντέννα» που πλασάριζε την ελεύθερη χρήση των ναρκωτικών. «Μη διαχωρίζετε τα ναρκωτικά σε μαλακά και σκληρά. Δώδεκα χρόνια χρήστης ήμουνα. Μας θεωρούν όλους βλάκες», έλεγε το μήνυμα. Και πήρε την απάντηση του έμπορα: «Δεν καταλαβαίνω το "μη διαχωρίζετε". Εχω μπροστά μου τις εκθέσεις της ΕΕ που θεωρούν αναγκαίο το διαχωρισμό. Είναι προτιμότερο να στραφούμε σ' αυτές τις εκθέσεις και όχι σε κάποιον που στηρίζει τη γνώση του στην προσωπική του εμπειρία». Ο πρώην χρήστης απλά έκλεισε την τηλεόραση. Κακώς. Θα μάθαινε από τον έμπορα ότι όχι μόνο πρέπει να καπνίζει φούντα, αλλά και να προτιμά τη μυρωδάτη ελληνική από την τοξική αλβανική!

Αυτός ο τύπος, ο έμπορας, είναι το καμάρι των διαφόρων Ψαριανών.

Μέχρι η ανατροπή να γίνει πράξη...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΟΣΟ ΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ

ΧΡΥΣΑΦΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ Η ΔΙΨΑ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ: «Επενδύσεις ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ. Ελ Ντοράντο για τις επιχειρήσεις ο κλάδος του νερού (...) μέχρι το 2025, 3,5 δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη πόσιμου νερού, έναντι 500 εκατομμυρίων το 2002 (...) Ρωσία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία και Σκοτία, με πλούσια αποθέματα, σχεδιάζουν να εισέλθουν δυναμικά σε αυτόν τον κλάδο» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

«ΜΑΪΜΟΥΔΕΣ» ΤΑ «ΠΡΑΣΙΝΑ» ΠΡΟΪΟΝΤΑ: «Πωλήσεις φιλικές προς το... κέρδος (...) αμέτρητα προϊόντα διαφημίζονται πλέον ως φιλικά προς το περιβάλλον (...) πόσο πραγματικά "πράσινα" είναι τα προϊόντα αυτά; (...) παραδείγματος χάριν, το νέο υβριδικό οκταθέσιο τζιπ (...) πρόσφατα ψηφίστηκε "πράσινο αυτοκίνητο της χρονιάς" από το περιοδικό "Green Car Journal" παρά το γεγονός ότι ζυγίζει 3 τόνους και καίει 3,7 λίτρα βενζίνης ανά 32 χλμ. (...) έρευνα είχε διαπιστώσει ότι το 99% των περίπου 1.018 "πράσινων" διαφημίσεων που βομβαρδίζουν καθημερινά τους Αμερικανούς είναι ψευδείς. Οι αναλυτές της αγοράς αποκαλούν αυτό το νέο φαινόμενο "greenwashing" όρος που παραπέμπει στο "brainwashing" (πλύση εγκεφάλου)» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ: «Το αφ' υψηλού ύφος του Δασκαλόπουλου οφείλεται στο ότι η τάξη που εκπροσωπεί ανήκει στους νικητές της τελευταίας δεκαετίας, ανεξαρτήτως του ποιος κυβερνούσε. Οι τιμές βγάζουν μάτι. Και διασφαλίζονται από σιωπηρές ολιγοπωλιακές πρακτικές που ακυρώνουν τον ανταγωνισμό. Τα κέρδη δε φέρνουν επενδύσεις. Και οι μισθοί παραμένουν μελαγχολικά χαμηλοί. Σε βαθμό που μια γενιά Ελλήνων εργαζομένων προσδιορίζεται από το ύψος των αποδοχών της» (ο Δ. Μητρόπουλος στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ στο δρόμο της χειραφέτησης και αντεπίθεσης

ΕΘΝΟΣ: ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ στην αγορά τροφίμων

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ιστορική ανατροπή με ρίσκο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΟΣΟ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι Γερμανοί ξανάρχονται

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΤ-ΕΚΛΕΙΣΕ η συμφωνία

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΝΕΣΤΕΙΛΑΝ την απεργία τους

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΦΟΡΤΩΣΕ ΤΟΝ ΟΤΕ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στην Α΄ κατηγορία της Ευρώπης ο ΟΤΕ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Απτόητοι οι απεργοί αποδιαλύουν την Ελλάδα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ξεπούλημα με 442 εκατ. ευρώ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Συμφωνία για τον ΟΤΕ και με ελληνικό βέτο

ΤΑ ΝΕΑ: Αλωση του ΟΤΕ με πέντε όρους υποταγής

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καβγάς μετά τη συμφωνία

Η ΑΥΓΗ: Στο έλεος της Ντόιτσε Τέλεκομ οι τηλεπικοινωνίες της χώρας

Η ΧΩΡΑ: Επιφυλακή στην Αθήνα για Ολυμπιακούς

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οι νομοταγείς «υπόλοιποι»...

«Πριν από μερικές ημέρες οι γονείς μου πήγαιναν στην Αιτωλοακαρνανία. Στα διόδια του Ρίο, τους περίμενε μια έκπληξη. Κάτι τύποι με κόκκινες σημαίες δεν τους άφησαν να πληρώσουν το αντίτιμο των 10 ευρώ, αλλά είχαν κλείσει το δρόμο για να τους δώσουν ένα φυλλάδιο στο οποίο ανέλυαν το αίτημά τους γιατί πρέπει να καταργηθούν πλήρως τα διόδια σε όλη την Ελλάδα (...) ουδόλως ενδιαφέρονται οι τύποι με τις σημαίες αν υπάρχει μια σύμβαση του κράτους με μια ιδιωτική εταιρεία που κατασκεύασε τη γέφυρα και εισπράττει γι' αυτό τα διόδια (...) αυτή η ολοένα και αυξανόμενη αυθαιρεσία και ασυδοσία είναι που έχει κάνει εδώ και καιρό εμάς τους "υπόλοιπους" να αξιώνουμε πλέον επιτακτικά κάτι να αλλάξει στην Ελλάδα (...) έχουμε πλέον χάσει την υπομονή μας» (ο Κωνσταντίνος Ζούλας στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

...και το κόκαλο της ανταμοιβής

«Ολες οι έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά μας χαίρονται ολοένα και λιγότερο την ανάγνωση. Αμερικανική έρευνα λέει πως τα παιδιά αρχίζουν να ξεκόβουν από το διάβασμα στην ηλικία των οκτώ ετών και όσο μεγαλώνουν τόσο χειροτερεύει η σχέση με αυτό (...) μια σημαντική αιτία είναι τα σήματα και οι κατευθύνσεις που τους δίνουν τα σχολεία. Οταν ο Φιουρέντι ρώτησε μια ομάδα ενδεκάχρονων μαθητών τι γνώμη είχαν για το διάβασμα, αυτά του αποκρίθηκαν πως είναι κάτι σημαντικό για την "καριέρα" τους και για να "πάνε μπροστά" (...) τα λογοτεχνικά βιβλία τείνουν να αντικατασταθούν από "βιβλία εργασίας" και "λυσάρια" που απαντούν σε συγκεκριμένα πρακτικά ερωτήματα για τις εξετάσεις. Ακόμη και η διδασκαλία της Γραμματικής έχει καταντήσει να θεωρείται βάρος και όχι προϋπόθεση για καλλιεργημένο λόγο (...) για τα παιδιά της σημερινής κοινωνίας που διψά μόνο για πρακτικές γνώσεις οι οποίες θα χρησιμεύσουν στην παραγωγική διαδικασία, η ανάγνωση έχει γίνει δουλειά - δηλαδή δουλεία - σαν τα ακροβατικά που κάνει το σκυλάκι του τσίρκου περιμένοντας να ανταμειφθεί με ένα κόκαλο» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ