ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάη 2008
Σελ. /32
Υπολειτουργούν οι σχολικές βιβλιοθήκες

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα τη λειτουργία των σχολικών βιβλιοθηκών, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Εύα Μελά, Γιάννης Ζιώγας, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη, Βέρα Νικολαΐδου και Γιάννης Πρωτούλης. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Είκοσι τρία χρόνια μετά το νόμο 1566/1985 "Δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις", με τον οποίο και σύμφωνα με το άρθρο 43 θα ιδρύονταν βιβλιοθήκες σε κάθε σχολείο, οι βιβλιοθήκες παραμένουν στον ίδιο αρχικό αριθμό, 499 σε σύνολο 16.000 σχολείων, ενώ ο απολογισμός της λειτουργίας τους είναι θλιβερός.

Συγκεκριμένα,

  • Στην καλύτερη περίπτωση, στις 7 σχολικές βιβλιοθήκες, οι 4 είναι κλειστές και όσες λειτουργούν, τηρούν ωράριο που δεν έχει καμία σχέση με αυτό της υπουργικής απόφασης (37,5 ώρες την εβδομάδα). Ακόμη, οι περισσότερες από τις λιγοστές που λειτουργούν άνοιξαν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.
  • Το υλικό των βιβλιοθηκών είναι ακόμα το ίδιο που αποτέλεσε τον αρχικό πυρήνα. Στο σύνολο σχεδόν των μονάδων δεν έγινε ποτέ κανένας εμπλουτισμός των συλλογών. Πολλά κονδύλια που προορίζονταν για τις βιβλιοθήκες διοχετεύτηκαν σε άλλες δραστηριότητες με έγκριση ή και πρωτοβουλία διάφορων υπουργείων και της περιφέρειας.
  • Η ανυπαρξία βιβλιοθηκονόμων ως υπευθύνων των σχολικών βιβλιοθηκών, ακύρωνε κάθε προοπτική σωστής και αποτελεσματικής λειτουργίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

  • Πόσα χρήματα της ΕΕ απορροφήθηκαν από τις σχολικές βιβλιοθήκες τα δύο τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ;
  • Τι κονδύλια προορίζονται για τις σχολικές βιβλιοθήκες το 2008;
  • Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση και άλλων σχολικών βιβλιοθηκών;
  • Θα προχωρήσει στο διορισμό βιβλιοθηκονόμων - επιστημόνων συστημάτων πληροφόρησης, σε θέσεις που απαιτούν αυξημένα προσόντα και εξειδικευμένη γνώση;».
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΒΟΣΙΝΑΚΗΣ»: Ο «εκβιασμός» για μεταφορά της εταιρείας στο Πικέρμι είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης αγοράς της ΕΕ και της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας, που με συνέπεια συμφωνούν και εφαρμόζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι σήμερα, μόλις επτά χρόνια από την ίδρυσή της (29-12-2000), ένας διακλαδικός διεθνικός μονοπωλιακός όμιλος στα τρόφιμα και είδη συσκευασίας τους με δραστηριότητες στην Ελλάδα, στα «Σκόπια», στην Αλβανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στη Νότια Αμερική, στη Νότια Αφρική και αλλού.

Η Elbisco ΑΒΕΕ (30-9-2005) με εξαγορές και συγχωνεύσεις με τις βιομηχανικές εταιρείες Αρτοβιομηχανία Elite ΑΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΩΝ ΑΒΕ, Ν. ΒΟΣΙΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ κ.ά., αφού αξιοποίησε όλους τους αναπτυξιακούς νόμους που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σύμφωνα με τις ελευθερίες του Μάαστριχτ και τα κίνητρα για να «εισβάλει» στα Βαλκάνια, τώρα εκμεταλλεύεται την ίδια ελευθερία της αγοράς για να μεταφερθεί στο Πικέρμι που είναι συγκεντρωμένες οι δραστηριότητές της στην Ελλάδα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Δήμος Κουμπούρης, Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Μαυρίκος και Βέρα Νικολαΐδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς:

α) Πόσα χρήματα των εργαζομένων έδωσαν οι κυβερνήσεις στα πλαίσια των αναπτυξιακών νόμων» στον όμιλο Elbisco ΑΒΕΕ;

β) Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο του Βοσινάκη στην Πάτρα;

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ ΑΧΑΡΝΩΝ: Στην περιοχή του Δήμου Αχαρνών, όπου ζουν περίπου 150.000 κάτοικοι, κύρια εργατοϋπάλληλοι και συνταξιούχοι, υπάρχει το ΙΚΑ Αχαρνών που εξυπηρετεί 100.000 ασφαλισμένους μαζί και αυτούς του Δήμου Θρακομακεδόνων. Από το σύνολο των ασφαλισμένων οι 10.500 είναι συνταξιούχοι.

Στο ΙΚΑ Αχαρνών υπάρχουν ήδη τεράστια προβλήματα, αφού από τη μια στεγάζεται σε 4 διαφορετικά κτίρια σε μεγάλη απόσταση το ένα από το άλλο, και από την άλλη η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, όπως έλλειψη ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, καθυστερήσεις στις εξετάσεις ασθενών, απουσία προληπτικής ιατρικής, υποβάθμιση του προσωπικού με την καθιέρωση ελαστικών εργασιακών σχέσεων, απουσία γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Ενώ εδώ και χρόνια υπάρχει γήπεδο δεσμευμένο και χαρακτηρισμένο από το Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών ως κοινωφελές για την ανέγερση κτιρίου του ΙΚΑ, σε χώρο εντός του οικιστικού ιστού που θα εξυπηρετεί όλους τους ασφαλισμένους, η Διοίκηση του ΙΚΑ αντί να προσανατολιστεί στην κατασκευή κτιρίου, αιφνιδιαστικά πρόκρινε τη λύση της ενοικίασης ακατάλληλου χώρου (παλαιού εργοστασίου) σε απομακρυσμένη περιοχή.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης, Λιάνα Κανέλλη και Γιώργος Μαυρίκος ΕΡΩΤΟΥΝ την αρμόδια υπουργό:

  • Προτίθεται άμεσα το υπουργείο να ξεκινήσει τη διαδικασία αγοράς του δεσμευμένου γηπέδου και την ανέγερση ιδιόκτητου κτιρίου για τη στέγαση όλων των υπηρεσιών του ΙΚΑ Αχαρνών και τη λειτουργία του με πλήρη και στελεχωμένα ιατρεία;
  • Μέχρι την οριστική λύση του ζητήματος με κατασκευή ιδιόκτητου κτιρίου, προτίθεται το υπουργείο να μην προχωρήσει στη μετεγκατάσταση του ΙΚΑ Αχαρνών στο συγκεκριμένο ακατάλληλο και απομακρυσμένο χώρο;

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ: Στην Ικαρία υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Δήμος Κουμπούρης, Γιώργος Μαυρίκος, Εύα Μελά και Ελπίδα Παντελάκη ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προχωρήσουν για την άμεση ανακούφιση του προβλήματος διάθεσης των απορριμμάτων στο Δήμο Αγ. Κηρύκου, αλλά και για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στην Ικαρία;
  • Με ποια μέτρα και πόσο σύντομα θα υποχρεώσουν το πιστοποιημένο σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών να δημιουργήσει υποδομές και στην Ικαρία (πράγμα που το αποφεύγουν, ή το αρνούνται δηλώνοντας ότι δεν τους συμφέρει), τις οποίες θα διαχειρίζονται οι δήμοι του νησιού;
  • Πότε θα ξεκινήσει και με ποια χρηματοδότηση η δημιουργία του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων στην Ικαρία, όπως έχουν προτείνει οι ΟΤΑ του νησιού και όπως, στο βασικό του κορμό, προβλέπεται στο ισχύον Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠεΣΔΑ) Βορείου Αιγαίου;
ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Λίλα Καφαντάρη και Βέρα Νικολαΐδου ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο Υπουργό για τα μέτρα που θα πάρει ώστε να προχωρήσει άμεσα η ασφαλτόστρωση του δρόμου Αγιάσου - Πλωμαρίου, στη Μυτιλήνη.

-- Η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου ΕΡΩΤΑ τον αρμόδιο Υπουργό τι μέτρα θα πάρει για την άμεση επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που επηρεάζουν την υγεία εργαζομένων και ασθενών του Ακτινολογικού Τμήματος του Π. Γ. Νοσοκομείου Νίκαιας.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Κώστας Αλυσανδράκης και Μπάμπης Χαραλάμπους ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο Υπουργό τι θα κάνει για να διοριστεί άμεσα μόνιμο προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές, βοηθητικό και τεχνικό προσωπικό) στο Κέντρο Υγείας Κλειτορίας, του Νομού Αχαΐας, ώστε να λειτουργήσουν πλήρως όλα τα Ιατρεία του Κ.Υ., σύμφωνα με τις ανάγκες.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Κώστας Αλυσανδράκης, Νίκος Μωραΐτης και Μπάμπης Χαραλάμπους ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο Υπουργό τι ενέργειες θα κάνει προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση της ΔΕΗ ΑΕ για κλείσιμο υποπρακτορείων της σε Πελοπόννησο και Ηπειρο;

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Γιώργος Μαυρίκος ζητούν από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής:

α) Τη μελέτη διάθεσης υγρών και στερεών αποβλήτων (Ν. 157012/23-11-06) και

β) Την πλήρη διαγράμμιση των αποχετευτικών και κτιριακών εγκαταστάσεων.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Μαυρίκος και Εύα Μελά, με αφορμή το δελτίο Τύπου του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, σύμφωνα με το οποίο ο 35χρονος Κώστας Ζωιτός, χειριστής μηχανήματος στην επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας ΝΗΡΕΑΣ ΑΕ, στη Χιλιαδού της Φωκίδας (Δήμος Ευπαλίου), άφησε την τελευταία του πνοή στις 7/5, από ηλεκτροπληξία, ΕΡΩΤΟΥΝ την αρμόδια Υπουργό, ποια μέτρα θα πάρει για να εξασφαλίζονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο Υπουργό, αν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να πάρει άμεσα μέτρα για τη δίκαιη και άμεση αποζημίωση των αγροτών στις περιοχές Τυρνάβου - Αγιάς Λάρισας, για το σύνολο της καταστροφής που υπέστησαν.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης και Μπάμπης Χαραλάμπους, ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό αν θα πάρει μέτρα ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες της Αχαΐας για το σύνολο της ζημιάς στην παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ