ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενοχλεί ακόμη η ΕΣΣΔ

Προσωπογραφία της γυναίκας του Ιβάν Κλιουν
Προσωπογραφία της γυναίκας του Ιβάν Κλιουν
Σαν ευκαιρία για αντισοβιετική συκοφαντία εξέλαβε ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης, τα προχθεσινά εγκαίνια της έκθεσης «Πέντε εποχές της Ρωσικής Πρωτοπορίας» (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης), που βασίζεται στη γνωστή συλλογή Κωστάκη με έργα της ρωσικής πρωτοπορίας των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα.

«Πρόκειται για αριστουργήματα, που οφείλουν την ύπαρξη και διεθνή αναγνώρισή τους στον διορατικό συλλέκτη Γιώργο Κωστάκη, ο οποίος, όχι μόνο τα εντόπισε, αλλά και τα διέσωσε από την πλήρη εξαφάνισή τους. Και μάλιστα σε δύσκολες ιστορικά περιόδους. Σε περιόδους κατά τις οποίες αμφισβητείτο και η ελάχιστη καλλιτεχνική αναγνώριση σε μια τέχνη που δε συμβάδιζε με τις κρατούσες πολιτικές συγκυρίες», ...διαπίστωσε ο υπουργός!

Ισως, αν ο υπουργός γνώριζε στοιχειωδώς τη ρωσική πρωτοπορία, την εκρηκτική της - ποιοτική και ποσοτική - άνθηση μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, τη συστράτευση των πλέον πρωτοπόρων εκπροσώπων της με την Επανάσταση, το μέγεθος των ζυμώσεων της εποχής, αλλά και ότι εν γνώσει του σοβιετικού κράτους αγόραζε ο Κωστάκης έργα και με την έγκριση του σοβιετικού κράτους ήρθε στην Ελλάδα η συλλογή, αφού εκείνο επέλεξε και κράτησε τα σημαντικότερα έργα της συλλογής, δε θα έφθανε σε τόσο αντισοβιετισμό.

Πάντως, ο υπουργός, επιβεβαιώνοντας πως ο αντικομμουνισμός συνοδεύει κάθε μορφή εφαρμογής των σύγχρονων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στον πολιτισμό, δηλαδή εισβολή του κεφαλαίου σε αυτόν, χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα σημαντικό ότι προσπάθειες, όπως η σημερινή, αγκαλιάζονται από χορηγούς που γίνονται αρωγοί αυτών των δραστηριοτήτων». Γιατί «δεν αρκούν μόνο οι πόροι της πολιτείας για την ανάπτυξη και ανάδειξη του πολιτισμού μας, χρειάζεται και η ιδιωτική πρωτοβουλία, που τα τελευταία χρόνια έχει βοηθήσει πολύ»...

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα»

Το αριστούργημα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», παρουσιάζει (17,18/5) στο «Παλλάς» το Ρωσικό Κλασικό Μπαλέτο Μόσχας. Η μεταφορά του σαιξπηρικού έργου ως μπαλέτου ξεκίνησε το 1934. Κατόπιν παραγγελίας των «Κίροφ», ο Σεργκέι Προκόφιεφ συνέθεσε τη μουσική για την πρώτη μπαλετική έκδοση του έργου, που έγινε πόλος έλξης πολλών χορογράφων και χορευτών. Τελικά, το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μπρνο της Τσεχοσλοβακίας (Δεκέμβριος 1938) σε χορογραφία Πσότα. Ομως, η μεγάλη στιγμή του μπαλέτου ήταν στο θέατρο «Κίροφ» (Ιανουάριος 1940) σε χορογραφία Λ. Λαβρόφσκι και ερμηνευτές τους: Γκαλίνα Ουλάνοβα και Κονσταντίν Σεργκέγιεφ. Αυτή την εκδοχή αναβίωσε το «Μπολσόι» (1946). Κινηματογραφήθηκε το 1954 και μαγνητοσκοπήθηκε το 1976. Εκτοτε πολλοί χορογράφοι παρουσίασαν δικές τους εκδοχές. Στη χώρα μας παρουσιάζεται σε χορογραφία Λεονίντ Λαβρόφσκι. Σολίστ: Κριστίνα Κρέτοβα, Σεργκέι Σμιρνόφ, Μιχαήλ Μαρτινούκ κ.ά.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Νίκος Κυτόπουλος «Το όνειρο του Γιάντζου» (δεύτερη συλλογή, στη σειρά «Ιστορίες του βουνού», αναμνήσεων του αγωνιστή του ΕΑΜ και ΔΣΕ, δημοσιογράφου, συγγραφέα, μεταφραστή Ν. Κυτόπουλου, από τις τελευταίες μέρες του αγώνα του ΔΣΕ). Γιάννης Στεφανίδης «Σκόρπιες σελίδες της ζωής και του ονείρου» (κείμενα - αναμνήσεις και στοχασμοί- του γνωστού αγωνιστή της ΕΠΟΝ, ζωγράφου και συγγραφέα).

-- Δ. Ν. Παπαδήμας: Π. Ε. Γιαννακόπουλου «Συντακτικό της νεοελληνικής γλώσσας» (πολύτιμο βοήθημα για την εκμάθηση και διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας. Το βιβλίο, με πρωτότυπη διάταξη των συντακτικών κανόνων, περιέχει πλήθος παραδειγμάτων σε κάθε συντακτικό φαινόμενο, αντλημένων από λογοτεχνικά μας κείμενα. Περιλαμβάνονται συνοπτικοί πίνακες, ασκήσεις, παραστατικά διαγράμματα).

-- «Νεφέλη»: Γκουστάβ Φλωμπέρ «Η πρώτη αισθηματική αγωγή» (μετάφραση Εφη Κορομηλά. Μυθιστόρημα που 20χρονος έγραψε ο μεγάλος συγγραφέας και αφορά στην αδιάκοπη προσπάθεια του δημιουργού να ενώσει δύο τάσεις του πνεύματος: Τη λαχτάρα για λυρικά, υψηλά πετάγματα της ιδέας, αλλά και την αποκάλυψη της αλήθειας, της πραγματικότητας).

-- Ινστιτούτο του Βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα: Πασκάλ Ορύ «Πολιτισμική ιστορία» (μετάφραση Α. Μ. Καραστάθη) (μελέτη για την ιστορική εξέλιξη του πολιτισμού, με την ευρεία έννοιά του, και διαφόρων εκφράσεών του σ' όλο τον κόσμο και την ανάπτυξη της πολιτισμικής ιστοριογραφίας στον 20ό αιώνα). Ναταλί Λούκα «Οι Σέκτες» (μετάφραση Ελίζα Διαμαντοπούλου, επιμέλεια Θάνος Ψυχογιός. Ιστορική, κοινωνιολογική και ανθρωπολογική μελέτη για τις θρησκευτικές σέκτες και αιρέσεις).

-- Ακις Παράσογλου «Περί πτερών (cartoons)». Λεύκωμα όμορφων, λεπτοδουλεμένων μαυρόασπρων σκίτσων του γνωστού γελοιογράφου, που εικονίζουν πλάσματα φτερωτά ή φτερωτά «πετάγματα» του νου, των φόβων, αλλά και των ιδεών του ανθρώπου. (Εκδόσεις Τσουκάτου, Παλλήνης 3, Αθήνα, 210-8818.992, 8817.341).

-- Πολιτιστικός Σύλλογος «Μέλης»: Βαγγέλης Χατζατουριάν «Το Τέμπλο (Ο δεσποτικός θρόνος και ο άμβων)» (φωτογραφική καταγραφή βυζαντινών και μεταβυζαντινών τέμπλων στον Αγιο Ιωάννη Θεολόγο Σμύρνης και την Αγία Φωτεινή Ν. Σμύρνης. Κείμενα Γεώργιος Β. Αντουράκης, ιστορικό κείμενο - λεζάντες Φώτης Τσακόπουλος).

-- «Αρχιπέλαγος»: Νίκος Αναγνωστάκης «Στέφανος Στουρνάρας (Ο άγιος της φωτογραφίας)» (καλαίσθητο λεύκωμα με 313 έγχρωμες καρτ ποστάλ του Στέφανου Στουρνάρα από το Πήλιο, τα Μετέωρα, το Αγιον Ορος κι άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πρόλογος Μάνος Ελευθερίου, εισαγωγή Αλκης Ξανθάκης. Ο Στ. Στουρνάρας γεννήθηκε το 1867 στη Ζαγορά Πηλίου. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών, με δάσκαλο τον Νικηφόρο Λύτρα. Μαθήτευσε στη φωτογραφία κοντά σε διακεκριμένους φωτογράφους. Το 1892 ίδρυσε στο Βόλο φωτογραφείο, παράγοντας πλήθος, εικαστικής αισθητικής, ασπρόμαυρων και έγχρωμων καρτ ποστάλ).

-- «Μεταίχμιο»: Γκουλιέλμο Καβάλλο - Ροζέ Καρτιέ (επιμέλεια) «Ιστορία της Ανάγνωσης στο Δυτικό κόσμο» (εισαγωγή - επιστημονική επιμέλεια Χριστίνα Μπάνου. Μετάφραση Αφροδίτη Θεοδωρακοπούλου, Μίλτος Καρκαζής, Μαρία Οικονομίδου, Ευγενία Τσελέντη. Δεκατρείς μελέτες για τις αναγνωστικές συνήθειες και μεθόδους σε διάφορες εποχές στη Δύση και τις θεματολογικές προτιμήσεις των αναγνωστών - πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές). Κούρτσιο Μαλαπάρτε «Καπούτ» (μετάφραση Παναγιώτης Σκόνδρας, μυθιστόρημα για το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο). Φιλίπ Λεσερμέιερ «Πριγκίπισσες άγνωστες και ξεχασμένες» (απόδοση Μελίνα Καρακώστα, εικονογράφηση Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ, παιδικό παραμύθι). Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ «Ο ερωτευμένος» (μετάφραση Κλαιρ Νεβέ, για παιδιά 6-8 ετών).

-- «Ηλέκτρα»: Κώστας Ι. Καλατζής «Ο φούρνος του Λεωνίδα Τσακμάκη» (διηγήματα).

-- Σάκκουλας: Τάσος Αναστασίου - Ιωάννης Συμεωνίδης «Ερμηνεία του υπαλληλικού κώδικα και κώδικα δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων» (δίτομη νομολογική μελέτη και ανάλυση των νέων υπαλληλικών κωδίκων ν. 3528/2007 και ν. 3584/2007. Παρατίθενται τα κείμενα των κωδίκων, άλλες νομοθετικές διατάξεις, αποσπάσματα σχετικών αποφάσεων, βιβλιογραφία, οι εγκύκλιοι του υπουργείου Εσωτερικών, ευρετήρια κ.ά. Γ΄ έκδοση).

-- «Οξύ»: Μάικλ Νόρτον «365 τρόποι ν' αλλάξεις τον κόσμο (πώς να κάνεις τη διαφορά... μέρα με τη μέρα)» (μετάφραση Νίκος Ιωαννίδης. Οδηγίες για εθελοντικές δραστηριότητες).

-- Α. Α. Λιβάνη: Αναστάσιος Ι. Πεπονής «Για το ζήτημα του Αιγαίου (τα πετρέλαια, ο Μάης του '87, οι "συνοριακές διαφορές", η Ευρωπαϊκή Ενωση και η "ενεργειακή γέφυρα")» (βιβλίο βασισμένο στην εμπειρία του πρώην υπουργού). Πέτρος Παπακωνσταντίνου «Το χρυσό παραπέτασμα (η γέννηση του ολοκληρωτικού καπιταλισμού)» (πρόλογος Κώστα Βεργόπουλου, μελέτη για το σημερινό καπιταλισμό). Δέσποινα Πασπαλά «Καρούζο ο βουτηχτής» (μυθιστόρημα). Αριστείδης Παπατόλης «Ομονοίας και Πειραιώς γωνία» (μυθιστόρημα). Σταύρος Μουντούφαρης «Η γραμμή του χρόνου» (μυθιστόρημα).

ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΕΣ
Αναστολή των κινητοποιήσεων

Φαίνεται ότι τα «βρήκαν» το ΥΠΠΟ και οι αρχαιοφύλακες στην προχτεσινή συνάντηση του γγ του ΥΠΠΟ με το προεδρείο της ΠΕΥΦΑ.

Οπως προκύπτει με ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, «υπήρξε συμφωνία για κάλυψη οικονομικού αιτήματος της Ενωσης, ενώ για τα θεσμικά συμφωνήθηκε η επανεξέτασή τους αμέσως μετά την αναστολή των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων». Ουσιαστικά, το υπουργείο ήθελε να αποφύγει το κλείσιμο των μουσείων αύριο, που γιορτάζεται η Παγκόσμια Μέρα Μουσείων, μετά τις «διαρροές» για απεργία των αρχαιοφυλάκων.

Φυσικά, τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα στη φύλαξη των αρχαιοτήτων δεν έχουν λυθεί και αυτό αφορά και την κυβέρνηση και την πλειοψηφία της ΠΕΥΦΑ. Οι τεράστιες ελλείψεις σε φυλακτικό προσωπικό είναι ένα από τα δομικά προβλήματα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και δε λύνεται με τους εκατοντάδες εποχικούς εργαζόμενους, από τα προγράμματα εργασιακής ομηρίας του ΟΑΕΔ.

Στις 20/5 (7.30 μ.μ.), στη «Στοά του Βιβλίου» (Πεσμαζόγλου 5), θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Αντώνη Κακαρά «Οξω απ' τ' αμπέλια, ρεεε (αφήγημα μνήμης, λήθης άρα και νοσταλγίας μύθων, λόγου και πράξεων)». Πρόκειται για ένα αφήγημα μνήμης, λήθης, άρα και νοσταλγίας (εκδόσεις Παπαζήση).

Εκδήλωση μνήμης της πρόωρα χαμένης ηθοποιού Λήδας Τασοπούλου πραγματοποιείται τη Δευτέρα (6 μμ), στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Ναύπλιο). Για τη ζωή και το έργο της θα μιλήσουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές: Κωνσταντίνος Δημόπουλος, Σταύρος Περεντίδης, Βάλτερ Πούχνερ, Χ. Σταματοπούλου - Βασιλάκου και ο σύζυγός της, σκηνοθέτης και καθηγητής, Σπύρος Ευαγγελάτος. Στη συνέχεια θα προβληθούν βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα πρωταγωνιστικών θεατρικών ρόλων της.

Το ΥΠΠΟ ανακοίνωσε ότι προκηρύσσει τους διαγωνισμούς για το Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Εργου για το 2008. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής μέχρι τις 13/6/2008.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ