Σάββατο 17 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενοχλεί ακόμη η ΕΣΣΔ

Προσωπογραφία της γυναίκας του Ιβάν Κλιουν
Προσωπογραφία της γυναίκας του Ιβάν Κλιουν
Σαν ευκαιρία για αντισοβιετική συκοφαντία εξέλαβε ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης, τα προχθεσινά εγκαίνια της έκθεσης «Πέντε εποχές της Ρωσικής Πρωτοπορίας» (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης), που βασίζεται στη γνωστή συλλογή Κωστάκη με έργα της ρωσικής πρωτοπορίας των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα.

«Πρόκειται για αριστουργήματα, που οφείλουν την ύπαρξη και διεθνή αναγνώρισή τους στον διορατικό συλλέκτη Γιώργο Κωστάκη, ο οποίος, όχι μόνο τα εντόπισε, αλλά και τα διέσωσε από την πλήρη εξαφάνισή τους. Και μάλιστα σε δύσκολες ιστορικά περιόδους. Σε περιόδους κατά τις οποίες αμφισβητείτο και η ελάχιστη καλλιτεχνική αναγνώριση σε μια τέχνη που δε συμβάδιζε με τις κρατούσες πολιτικές συγκυρίες», ...διαπίστωσε ο υπουργός!

Ισως, αν ο υπουργός γνώριζε στοιχειωδώς τη ρωσική πρωτοπορία, την εκρηκτική της - ποιοτική και ποσοτική - άνθηση μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, τη συστράτευση των πλέον πρωτοπόρων εκπροσώπων της με την Επανάσταση, το μέγεθος των ζυμώσεων της εποχής, αλλά και ότι εν γνώσει του σοβιετικού κράτους αγόραζε ο Κωστάκης έργα και με την έγκριση του σοβιετικού κράτους ήρθε στην Ελλάδα η συλλογή, αφού εκείνο επέλεξε και κράτησε τα σημαντικότερα έργα της συλλογής, δε θα έφθανε σε τόσο αντισοβιετισμό.

Πάντως, ο υπουργός, επιβεβαιώνοντας πως ο αντικομμουνισμός συνοδεύει κάθε μορφή εφαρμογής των σύγχρονων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στον πολιτισμό, δηλαδή εισβολή του κεφαλαίου σε αυτόν, χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα σημαντικό ότι προσπάθειες, όπως η σημερινή, αγκαλιάζονται από χορηγούς που γίνονται αρωγοί αυτών των δραστηριοτήτων». Γιατί «δεν αρκούν μόνο οι πόροι της πολιτείας για την ανάπτυξη και ανάδειξη του πολιτισμού μας, χρειάζεται και η ιδιωτική πρωτοβουλία, που τα τελευταία χρόνια έχει βοηθήσει πολύ»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ