ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΙΣΤΡΑ ΤΑΞΙ - ΚΤΕΛ - ΦΟΡΤΗΓΩΝ - ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ
Ακριβότερα μέχρι 20% και τα μεταφορικά

Νέο πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των λαϊκών στρωμάτων. Αύξηση 3,8% στη μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε μια βδομάδα

Με τις αυξήσεις - «φωτιά» σε συγκοινωνίες και μεταφορές, σε συνδυασμό με αυτές των διοδίων (180%) και των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών (200%), η κυβέρνηση επιφέρει ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στα εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών

Eurokinissi

Με τις αυξήσεις - «φωτιά» σε συγκοινωνίες και μεταφορές, σε συνδυασμό με αυτές των διοδίων (180%) και των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών (200%), η κυβέρνηση επιφέρει ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στα εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών
Μετά τις «τσουχτερές» αυξήσεις - «φωτιά» στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών που ισχύουν από την Πρωτομαγιά, από χτες η κυβέρνηση επέβαλε και νέες αυξήσεις στα κόμιστρα των ταξί (από 5% έως 10,5%), των φορτηγών ΔΧ και των βυτιοφόρων υγρών καυσίμων 5%, καθώς και στα εισιτήρια των υπεραστικών ΚΤΕΛ. Στα εισιτήρια των αστικών ΚΤΕΛ, οι αυξήσεις είναι μεγαλύτερες καθώς η κυβέρνηση επέβαλε αύξηση 10 λεπτών (13%), ενώ ειδικά για τα αστικά ΚΤΕΛ Λάρισας, Βόλου και Λαμίας - όπου το εισιτήριο ορίστηκε στα 90 λεπτά του ευρώ από 75 λεπτά μέχρι προχτές - η αύξηση ανέρχεται στο 20%.

Εκτός, όμως, από τις αυξήσεις στα κόμιστρα των ΔΧ φορτηγών που διενεργούν εθνικές μεταφορές και των βυτιοφόρων, η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να καταβάλλεται πέραν της τιμολόγησης το κόστος των διοδίων. Γεγονός που συνεπάγεται περαιτέρω αύξηση στο κόστος μεταφοράς υγρών καυσίμων, προϊόντων και αγαθών. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα επανεξετάσει το αίτημά τους για μεγαλύτερες αυξήσεις στα κόμιστρα.

Με τις αυξήσεις - «φωτιά» σε συγκοινωνίες και μεταφορές, σε συνδυασμό με αυτές των διοδίων (180%) και των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών (200%), η κυβέρνηση επιφέρει ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στα εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών, μειώνοντας ακόμα περισσότερο την αγοραστική τους δύναμη. Το κύμα των αυξήσεων αναμένεται να συνεχιστεί και με τις τιμές των εισιτηρίων του ΟΣΕ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει σχετικό αίτημα της διοίκησης του Οργανισμού.

Η κυβέρνηση για να «στρώσει» το έδαφος και για άλλες αυξήσεις, ανακοίνωσε ότι οι παραπάνω αυξήσεις αποφασίστηκαν «στο πλαίσιο της νέας τιμολογιακής πολιτικής, αλλά και λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών των καυσίμων διεθνώς».

Ακριβότερη 3,8% η αμόλυβδη

Οι αλυσιδωτές αυξήσεις στα υγρά καύσιμα γίνονται κάθε μέρα όλο και πιο αισθητές και από τις γιωταχήδες, που από βδομάδα σε βδομάδα πληρώνουν όλο και περισσότερα για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου ή της μοτοσικλέτας. Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έφτασε την περασμένη Παρασκευή στο υψηλότερο σημείο της. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης έφτασε στις 16 Μάη στα 1,221 ευρώ ανά λίτρο από 1,176 ευρώ ανά λίτρο, την προηγούμενη Παρασκευή 9 Μάη, καταγράφοντας αύξηση 3,83%!

ΗΛΙΕΛΑΙΟ ΜΕ ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΑ
Εντοπίστηκαν ακόμα 3.000 τόνοι
  • Η εισαγωγή έγινε το Μάρτη, αλλά τα δείγματα ελέγχθηκαν μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου
  • Κινδυνεύετε, αν καταναλώνετε ημερησίως 4 κιλά ηλιέλαιο, αποφαίνεται, προκαλώντας, ο ΕΦΕΤ

Ακόμα 3.000.000 κιλά επιμολυσμένου με ορυκτέλαια ηλιέλαιου κυκλοφόρησαν στην αγορά και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχουν ήδη καταναλωθεί! Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), στην οποία αναφέρεται ότι χτες ενημερώθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους ότι παρτίδα ηλιέλαιου, που εισήχθη στη χώρα μας στις 17 του Μάρτη, τώρα αποδείχτηκε ότι ήταν μολυσμένο. Επιβεβαιώνεται έτσι με δραματικό τρόπο η εκτίμηση που διατύπωνε ο «Ριζοσπάστης» στο φύλλο του Σαββάτου ότι είναι «απροσδιόριστη η έκταση των εισαγωγών - επεξεργασίας - διακίνησης, αλλά και χρήσης από τους τελικούς καταναλωτές, επιμολυσμένου με ορυκτέλαιο ηλιέλαιου».

Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, οι υπηρεσίες του Γενικού Χημείου, θορυβημένες από το σκάνδαλο των τελευταίων ημερών, εξέτασαν τώρα το δείγμα ηλιέλαιου ουκρανικής προέλευσης, «μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, που βρέθηκε να είναι επιμολυσμένο». Πρόκειται για φορτίο 3.060 τόνων που έφτασε στη Χαλκίδα στις 17 Μάρτη με το πλοίο «Kazan» και εισήχθη από την εταιρεία SOYA HELLAS ΑΕ.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, «η εταιρεία ενημερώθηκε αμέσως», δηλαδή, δύο ολόκληρους μήνες μετά την εισαγωγή, «προκειμένου να προβεί σε απόσυρση/ ανάκληση των σχετικών ποσοτήτων», ενώ παράλληλα έγιναν και οι σχετικές ενημερώσεις στο Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές της ΕΕ, «καθότι το συγκεκριμένο πλοίο δε συμπεριλαμβανόταν στις μέχρι σήμερα ενημερώσεις».

Οι χτεσινές εξελίξεις και η αποκάλυψη της νέας επιμολυσμένης παρτίδας διατηρεί στην ημερήσια διάταξη το θέμα της καταλληλότητας των τροφίμων που κυκλοφορούν στην αγορά και αποδεικνύει με καταλυτικό τρόπο την ορθότητα των καταγγελιών του ΚΚΕ, που έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι όσο στην αγορά και την οικονομία συνολικά δεσπόζει η αρχή της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και τα πάντα κινούνται γύρω από την «ανταγωνιστικότητα» και «επιχειρηματικότητα», οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται υπό συνεχή απειλή, αφού οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικών ομίλων, στην πραγματικότητα, αδιαφορούν και για τη δημόσια υγεία και για την ποιότητα των προϊόντων που διακινούν. Οπως τονίστηκε και την Παρασκευή στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σχετικής Ερώτησης του Κόμματος, οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, όπως ακριβώς και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ, είναι τεράστιες, αφού τόσο το θεσμικό πλαίσιο που έχουν θεσπίσει, όσο και οι συγκεκριμένοι χειρισμοί αφήνουν, ουσιαστικά, στο απυρόβλητο την επιχειρηματική ασυδοσία.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η διοίκηση του ΕΦΕΤ, που, με τη χτεσινή, μακροσκελή, ανακοίνωσή της, επιχειρεί να υποβαθμίσει το πρόβλημα που υπάρχει με το επιμολυσμένο ηλιέλαιο και τις επιπτώσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό. Ετσι, επικαλούμενη τα επίσημα για την ΕΕ ανεκτά όρια περιεκτικότητας επιμολυσμένου με ορυκτέλαια ηλιέλαιου (300 μικρογραμμάρια), φτάνει στο σημείο να ...γνωματεύσει ότι «από τοξικολογικής άποψης τα 300 ppm, λαμβάνοντας υπόψη ότι σύμφωνα με τη διαθέσιμη πληροφόρηση αφορά ορυκτέλαιο υψηλού ιξώδους, σημαίνει ότι ένας ενήλικας βάρους 60 kg μπορεί να καταναλώσει καθημερινά 4 kg τροφίμου που περιέχει 300 ppm ορυκτελαίου ώστε να φτάσει στο ADI (ημερήσια αποδεκτή πρόσληψη) 20 mg/kg βάρους σώματος (την ημέρα)».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Στα 7,7 δισ. η φαρμακευτική δαπάνη

Καθαρός εμπαιγμός και παραπλάνηση είναι οι διακηρύξεις της κυβέρνησης ότι μειώνει τη φαρμακευτική δαπάνη και τις τιμές στα φάρμακα. Αυτό καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ). Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η κυβέρνηση αποσιωπά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες μειώσεις που περιλαμβάνονται στο τελευταίο δελτίο τιμών φαρμάκων αφορούν ένα πολύ μικρό αριθμό με μικρή κυκλοφορία και επομένως αδιάφορων για την κερδοφορία των φαρμακοβιομηχάνων ή πρόκειται απλώς για διορθωτικές αλλαγές λόγω λήξης της πατέντας. Αποσιωπά, ακόμη, ότι εισάγονται «νέα» φάρμακα με υψηλές τιμές, ενώ την ίδια στιγμή χαρίζει ανά τρίμηνο απλόχερα προκλητικές αυξήσεις τιμών σε φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας, όπως είναι τα παυσίπονα, τα αντιυπερτασικά κ.ά.

«Για ποια οφέλη μιλούν όταν η φαρμακευτική δαπάνη έφτασε στα 7,7 δισ. ευρώ το 2007 από 6,1 δισ. ευρώ το 2006;», καταγγέλλει η Ομοσπονδία. «Η αλήθεια είναι μία», υπογραμμίζει. «Αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες μαζί με όλους τους απολογητές του ευρωμονόδρομου έχουν μετατρέψει το φάρμακο και την υγεία μας σε εμπόρευμα και τα έχουν παραδώσει σε μια χούφτα πολυεθνικών για να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους σε βάρος μας».

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο χώρο του φαρμάκου ξεκαθαρίζει ότι καταγγέλλει και αντιπαλεύει αυτήν την πολιτική. «Με οδηγό τις δικές μας ανάγκες και τα δικά μας δικαιώματα διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία και φάρμακα για όλο το λαό με κατάργηση κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας», καταλήγει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ