ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
«Ζυμώνουν» τη συνεργασία

Σε ανοιχτές προτάσεις προεκλογικής συνεργασίας προς το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προχωρούν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί να αναδείξει την προοπτική της «μεγάλης κεντροαριστεράς» θέτοντας στόχο την κυβερνητική εξουσία.

«Βαφτίζοντας»... φιλολαϊκή διέξοδο τις «συνεργασίες» των δυο πολιτικών σχηματισμών, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να παραπλανήσουν τα λαϊκά στρώματα και να εμφανίσουν την προεκλογική «συμμαχία» ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ σαν διέξοδο από τη «νεο - δεξιά» διακυβέρνηση, σπέρνοντας αυταπάτες περί μιας δήθεν «δικαιότερης διαχείρισής» του.

Ετσι, ο Θ. Πάγκαλος, με συνέντευξή του το προηγούμενο Σάββατο στο «Εθνος», τάχτηκε υπέρ της κοινής καθόδου στις επόμενες εθνικές εκλογές, αναφέροντας ότι «με βάση τις δημοσκοπήσεις, για πρώτη φορά στην περίοδο της μεταπολίτευσης δεν υπάρχει ενδεχόμενη αυτοδύναμη πλειοψηφία του ενός ή του άλλου κόμματος». Ο ίδιος σημείωσε ότι «εφόσον ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ με τα σημερινά δεδομένα δε θα έχουνε στη νέα Βουλή πλειοψηφία (...) υπάρχει ο άλλος δρόμος που είναι η αναζήτηση προεκλογικής συνεργασίας με τον Συνασπισμό».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος έχει οριστεί από τον Γ. Παπανδρέου ως υπεύθυνος για το «διάλογο με τα κόμματα της αριστεράς», μιλώντας στο «Εθνος» για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, ανέφερε: «Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία που ο ίδιος ο εκλογικός νόμος δίνει για τελευταία φορά». Μάλιστα ο ίδιος βρήκε και κοινή γραμμή πλεύσης ανάμεσα στο δυο κόμματα, τονίζοντας: «Το Ασφαλιστικό, ο ΟΤΕ, τα λιμάνια έδειξαν ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά εμπόδια για μια ενότητα στη δράση απέναντι στις ψευδεπίγραφες μεταρρυθμίσεις της ΝΔ». Ο Κ. Σκανδαλίδης φανερώνοντας και τις κοινές πολιτικές κατευθύνσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, σημείωσε: «Πρωτοβουλίες μπορούμε να πάρουμε από κοινού, προτείνοντας λύσεις σε θέματα όπως το ρυθμιστικό πλαίσιο στην αγορά (...) η νέα σχέση δημόσιου και ιδιωτικού»... Μ' άλλα λόγια δηλαδή «πρωτοβουλίες» για τη διαχείριση από «άλλο δρόμο» της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, υπενθύμισε ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί υπέρ των «ευρύτερων συνεργασιών στον προοδευτικό χώρο» και πρόσθεσε ότι «το μπαλάκι δεν είναι στο δικό μας γήπεδο».

Εξάλλου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9.84», ανέφερε ότι «πριν από την εκλογική συνεργασία» χρειάζεται «ένα στρογγυλό τραπέζι» με θέματα που όπως είπε «συμφωνήσαμε τέσσερα και κάτι χρόνια τώρα στην αντιπολίτευση». Ο ίδιος τόνισε ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ «συμφωνούν» στην «εκπαίδευση», στην «αλλαγή του κράτους»,στο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα»...

«Κλείνουν το μάτι» στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

«Οταν δε θέλουμε την αυτοδυναμία, λογικά μιλάμε για συνεργασίες προγραμματικές και πολιτικές» διαμηνύει στην ηγεσία του ΣΥΝ ο πρώην πρόεδρός του Ν. Κωνσταντόπουλος, επαναλαμβάνοντας στα χτεσινά «ΝΕΑ» την πρόταση συνεργασίας ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ με στόχο τη διακυβέρνηση της χώρας.

Θετικός στο ενδεχόμενο αυτό εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, ερωτώμενος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό ΑΛΦΑ για όσους προσεγγίζουν το ΣΥΡΙΖΑ με αίτημα «να τα βρείτε με το ΠΑΣΟΚ σε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης», απάντησε: «Και αυτή η διάθεσή τους έρχεται και ακουμπάει και σε μια δική μας πρόθεση και σε μια δικιά μας διάθεση. Θέλουμε εμείς αυτή τη συνάντηση»(!), συμπληρώνοντας πως «δε θα γίνει όμως με κόλπα στις κορυφές, θα γίνει πάνω σε πολιτικές τις οποίες υποστηρίζουμε».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΝΑΤΟική συναντίληψη

Μέσα σε κλίμα ΝΑΤΟικής συναντίληψης και με ύμνους στους Κ. Ατατούρκ και Ε. Βενιζέλο, ολοκληρώθηκαν χτες στην Αγκυρα οι συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, στρατηγών Δ. Γράψα και Γ. Μπουγιούκανιτ, αντίστοιχα. Βασικό θέμα της ατζέντας των συνομιλιών τα ΝΑΤΟικής έμπνευσης ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης). Ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην «κοινή τύχη» Ελλάδας και Τουρκίας να έχουν αυτούς τους δύο ηγέτες και προέτρεψε «να βαδίσουμε και σήμερα στο δρόμο που περπάτησαν και αυτοί». Ο Τούρκος ομόλογός του υπενθύμισε φράση του Ατατούρκ, ο οποίος σε συνάντηση που είχε το 1933 με τον τότε Ελληνα πρέσβη, είχε πει: «Νομίζουν ότι οι στρατιωτικοί διεξάγουν συνεχώς πόλεμο. Ομως, αυτοί μπορούν να διεξάγουν πολύ καλά και την ειρήνη». Θέλησε, προφανώς με τον τρόπο αυτό να υπενθυμίσει τον πολιτικό ρόλο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η επίσκεψη του Δ. Γράψα στην Τουρκία είναι στα πλαίσια ανταπόδοσης προηγούμενης επίσκεψης του Γ. Μπουγιούκανιτ στην Ελλάδα.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενημερώνονται οι αρχηγοί των κομμάτων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Επαφές με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώσει για τη συνάντηση της Παρασκευής με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ξεκίνησε χτες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, δεχόμενος τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι «η Τουρκία περιμένει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι απευθείας διαπραγματεύσεις των δύο ηγετών στην Κύπρο», επαναφέροντας το ζήτημα της «παρθενογένεσης», καθώς τονίζεται ότι η αναζήτηση της λύσης θα γίνει «στα πλαίσια της αποστολής καλής θέλησης του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, για την επίτευξη μίας ουσιαστικής και δίκαιης λύσης, με σκοπό τη σύσταση ενός νέου εταιρικού κράτους, που θα βασίζεται στις ισχύουσες παραμέτρους των ΗΕ στην Κύπρο. Οι παράμετροι αυτές είναι η διζωνικότητα, η πολιτική ισότητα και το ισότιμο καθεστώς των δύο ιδρυτικών κρατών».

Εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Κορυδαλλού σήμερα Τρίτη 27 Μάη διοργανώνει την 3η Πορεία Ειρήνης «Δημ. Μαλαγαρδής». Η εκκίνηση θα δοθεί στις 6.30 μ.μ. από τη Γεννηματά και Ταξιαρχών και ο τερματισμός θα γίνει στις 8 μ.μ. στην πλατεία του Αϊ - Γιώργη. Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Οι τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια - Αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ - Αλήθειες και ψέματα». Θα μιλήσει η δημοσιογράφος Αννα Μπαλή.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Παρασκευής, αύριο Τετάρτη 28 Μάη στις 7 μ.μ., στο 2ο Γυμνάσιο (Νεαπόλεως), διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Αθλητισμός, μαζικός, λαϊκός, σχολικός, εργασιακός. Βία - Ντόπινγκ». Θα μιλήσουν ο Μιχάλης Χάρος, δημοσιογράφος, ο Νίκος Γεωργόπουλος, πρώην βαλκανιονίκης και η Βάνα Τζιαντζή, πρόεδρος της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Γονέων και Μαθητών Ελλάδας. Θα προβληθεί ταινία για την κατάσταση του αθλητισμού στη χώρα μας.

Στην ελληνική Βουλή ο Νικολά Σαρκοζί

Επιφυλάξεις εξέφρασε το ΚΚΕ

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα απευθύνει χαιρετισμό στις 6 Ιούνη ο πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα μας. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ και διά στόματος της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, αλλά και στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, εξέφρασε την επιφύλαξή του για τη σκοπιμότητα αυτής της ενέργειας. Η επιφύλαξη συνίσταται στο ότι - άσχετα από τα πρόσωπα - δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία από τον κανονισμό της Βουλής. Εάν ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία τότε θα φθάσουμε στο σημείο ο εκάστοτε επίσημος προσκεκλημένος να αναπτύσσει το μονόλογό του ενώπιον των Ελλήνων βουλευτών, οι οποίοι δε θα έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν, στην περίπτωση που κάτι από την ομιλία του ξένου επισήμου θίγει κάποιο κόμμα της Βουλής.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Συζήτηση για την Ευρωσυνθήκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών διοργανώνει συζήτηση με θέμα: «Η Νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη της Λισαβόνας», την Πέμπτη 29/5, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60). Στη συζήτηση παίρνουν μέρος οι:

-- Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Πάνος Παναγιωτόπουλος, βουλευτής της ΝΔ.

-- Γιώργος Παπαδημητρίου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

-- Φώτης Κουβέλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μνημόσυνο για τον Γρηγόρη Λαμπράκη

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, 45 χρόνια μετά από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, τιμώντας τη μνήμη του, πραγματοποιεί μνημόσυνο στον τάφο του, στο Α' Νεκροταφείο, αύριο, Τετάρτη 28 Μάη, στις 6.45 μ.μ. Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους αγωνιστές της ειρήνης με την παρουσία τους να τιμήσουν τη μνήμη του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης που συνεχίζεται σε όλη τη χώρα, εντάσσονται και οι παρακάτω δραστηριότητες:

-- Σήμερα Τρίτη, η Νοτιοανατολική Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου του Αρ. Καμαρινού, «Ο εμφύλιος πόλεμος στην Πελοπόννησο 1946 - 1949» (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»), αφιερωμένη στο ΔΣΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» (Ανατολικής Ρωμυλίας 127, Γλυφάδα), στις 7.30 μ.μ. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Αν. Γκίκας, συνεργάτης του τμήματος ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα γίνουν σύντομες τοποθετήσεις - μαρτυρίες από μαχητές του ΔΣΕ και θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τη δράση του ΔΣΕ.

-- Σήμερα Τρίτη, περιοδεία στην Τρίγλια διοργανώνει η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ.

-- Σήμερα Τρίτη, στις 9.30 το πρωί, ο Γιώργος Μαυρίκος θα περιοδεύσει στον ΕΦΕΤ.

-- Σήμερα Τρίτη ο Γιάννης Γκιόκας θα περιοδεύσει στις 10 π.μ. στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου και στις 11 π.μ. στο Δασαρχείο Καπανδριτίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ