Τρίτη 27 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
«Ζυμώνουν» τη συνεργασία

Σε ανοιχτές προτάσεις προεκλογικής συνεργασίας προς το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προχωρούν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί να αναδείξει την προοπτική της «μεγάλης κεντροαριστεράς» θέτοντας στόχο την κυβερνητική εξουσία.

«Βαφτίζοντας»... φιλολαϊκή διέξοδο τις «συνεργασίες» των δυο πολιτικών σχηματισμών, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να παραπλανήσουν τα λαϊκά στρώματα και να εμφανίσουν την προεκλογική «συμμαχία» ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ σαν διέξοδο από τη «νεο - δεξιά» διακυβέρνηση, σπέρνοντας αυταπάτες περί μιας δήθεν «δικαιότερης διαχείρισής» του.

Ετσι, ο Θ. Πάγκαλος, με συνέντευξή του το προηγούμενο Σάββατο στο «Εθνος», τάχτηκε υπέρ της κοινής καθόδου στις επόμενες εθνικές εκλογές, αναφέροντας ότι «με βάση τις δημοσκοπήσεις, για πρώτη φορά στην περίοδο της μεταπολίτευσης δεν υπάρχει ενδεχόμενη αυτοδύναμη πλειοψηφία του ενός ή του άλλου κόμματος». Ο ίδιος σημείωσε ότι «εφόσον ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ με τα σημερινά δεδομένα δε θα έχουνε στη νέα Βουλή πλειοψηφία (...) υπάρχει ο άλλος δρόμος που είναι η αναζήτηση προεκλογικής συνεργασίας με τον Συνασπισμό».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος έχει οριστεί από τον Γ. Παπανδρέου ως υπεύθυνος για το «διάλογο με τα κόμματα της αριστεράς», μιλώντας στο «Εθνος» για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, ανέφερε: «Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία που ο ίδιος ο εκλογικός νόμος δίνει για τελευταία φορά». Μάλιστα ο ίδιος βρήκε και κοινή γραμμή πλεύσης ανάμεσα στο δυο κόμματα, τονίζοντας: «Το Ασφαλιστικό, ο ΟΤΕ, τα λιμάνια έδειξαν ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά εμπόδια για μια ενότητα στη δράση απέναντι στις ψευδεπίγραφες μεταρρυθμίσεις της ΝΔ». Ο Κ. Σκανδαλίδης φανερώνοντας και τις κοινές πολιτικές κατευθύνσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, σημείωσε: «Πρωτοβουλίες μπορούμε να πάρουμε από κοινού, προτείνοντας λύσεις σε θέματα όπως το ρυθμιστικό πλαίσιο στην αγορά (...) η νέα σχέση δημόσιου και ιδιωτικού»... Μ' άλλα λόγια δηλαδή «πρωτοβουλίες» για τη διαχείριση από «άλλο δρόμο» της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, υπενθύμισε ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί υπέρ των «ευρύτερων συνεργασιών στον προοδευτικό χώρο» και πρόσθεσε ότι «το μπαλάκι δεν είναι στο δικό μας γήπεδο».

Εξάλλου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9.84», ανέφερε ότι «πριν από την εκλογική συνεργασία» χρειάζεται «ένα στρογγυλό τραπέζι» με θέματα που όπως είπε «συμφωνήσαμε τέσσερα και κάτι χρόνια τώρα στην αντιπολίτευση». Ο ίδιος τόνισε ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ «συμφωνούν» στην «εκπαίδευση», στην «αλλαγή του κράτους»,στο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα»...

«Κλείνουν το μάτι» στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

«Οταν δε θέλουμε την αυτοδυναμία, λογικά μιλάμε για συνεργασίες προγραμματικές και πολιτικές» διαμηνύει στην ηγεσία του ΣΥΝ ο πρώην πρόεδρός του Ν. Κωνσταντόπουλος, επαναλαμβάνοντας στα χτεσινά «ΝΕΑ» την πρόταση συνεργασίας ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ με στόχο τη διακυβέρνηση της χώρας.

Θετικός στο ενδεχόμενο αυτό εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, ερωτώμενος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό ΑΛΦΑ για όσους προσεγγίζουν το ΣΥΡΙΖΑ με αίτημα «να τα βρείτε με το ΠΑΣΟΚ σε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης», απάντησε: «Και αυτή η διάθεσή τους έρχεται και ακουμπάει και σε μια δική μας πρόθεση και σε μια δικιά μας διάθεση. Θέλουμε εμείς αυτή τη συνάντηση»(!), συμπληρώνοντας πως «δε θα γίνει όμως με κόλπα στις κορυφές, θα γίνει πάνω σε πολιτικές τις οποίες υποστηρίζουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ