Τρίτη 27 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Βαριά» θερινή ατζέντα

«Μακραίνει» η ατζέντα της ολομέτωπης επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ ανεβάζει τους ρυθμούς υλοποίησης των αντιδραστικών αλλαγών μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

Ταυτόχρονα με το μέτωπο στην Παιδεία, η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ, των λιμανιών και των αεροδρομίων, ενώ προετοιμάζει τα νέα μέτωπα στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στο πλαίσιο της «ευελφάλειας» και της απελευθέρωσης των αγορών.

Εχοντας παραιτηθεί από τη λήψη κάθε ουσιαστικού μέτρου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της διατροφικής κρίσης, η κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει ότι είναι «χρήσιμη», επιταχύνοντας τους ρυθμούς υλοποίησης των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων». Επιδιώκοντας να περιορίσει τη φθορά από την επέλαση της ακρίβειας, καταφεύγει σε μια επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, μεταθέτοντας τις ευθύνες στις πλάτες του ίδιου του «καταναλωτή»(!). «Κυριαρχεί η νοοτροπία να περιμένουμε τα πάντα από μια κυβέρνηση», αποφάνθηκε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος, μη διστάζοντας μάλιστα να «δείξει» ως υπαίτιους τους ...«ανθρώπους» που εργάζονται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι στοχοπροσηλωμένη στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Στην αιχμή του δόρατος φυσικά η ανώτατη παιδεία, όπου σαφέστατα αφήνει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να πτοηθεί από τη μη αναθεώρηση του άρθρου 16, αλλά θα το καταργήσει στην πράξη μέσω «ειδικού νόμου». Προφανώς, η κυβέρνηση έχει υπόψη της να αντιγράψει το νόμο που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το 1996.

Παράλληλα με την ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, «Ολυμπιακή», ΔΕΗ, ΟΣΕ κ.ο.κ.), των λιμανιών και των αεροδρομίων, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στις αλλαγές στην αγορά εργασίας, κινούμενη μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας. Μέσα στον Ιούνη η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο συμμόρφωσης με την «οδηγία Μπολκεστάιν» για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, καθώς και νομοσχέδιο που επεκτείνει την εφαρμογή του νόμου για τις πρώην ΔΕΚΟ στους δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία, καταργώντας δηλαδή και σε αυτές τις υπηρεσίες τις σταθερές θέσεις εργασίας και αντικαθιστώντας τες με θέσεις μερικής απασχόλησης. Σε εξέλιξη βέβαια βρίσκεται την ίδια ώρα η «αθόρυβη» επιχείρηση κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων προς όφελος των ατομικών συμβάσεων. Τον επόμενο μήνα αναμένεται επίσης να παρουσιαστούν οι βασικές κατευθύνσεις του «Καποδίστρια 2», ενώ το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο ώστε να ψηφιστεί μέχρι το τέλος της χρονιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ