Τρίτη 27 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Καθολική αντίσταση στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση
Από τη χτεσινή συνάντηση
Με αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ύστερα από αίτημα της πρώτης. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η επίθεση του τραπεζικού κεφαλαίου που, έχοντας τη στήριξη της κυβέρνησης, στοχεύει στην κατάργηση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και την αντικατάστασή της από ατομικές συμβάσεις.

Εκφραση αυτής της επίθεσης είναι και η πρόσφατη ενέργεια της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει μονομερώς σε αυξήσεις στους εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που αρνείται, όπως και άλλοι τραπεζίτες, να συμμετέχει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης. Χτες το απόγευμα, έγινε γνωστό ότι και η διοίκηση της «Αλφα Μπανκ» προχωρά στην ίδια μεθόδευση, καθώς κάλεσε το Σωματείο να συζητήσουν για επιχειρησιακή σύμβαση, στην οποία θα περιλαμβάνεται και το ζήτημα της αύξησης στο βασικό μισθό, που αποτελεί αντικείμενο της κλαδικής Σύμβασης.

Μετά τη συνάντηση με την ΟΤΟΕ, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε:

«Αναμφισβήτητα χρειάζεται καθολική αντίδραση και αντίσταση, από όλους τους κλάδους των εργαζομένων και όχι μόνο από τους εργαζόμενους στην "Εθνική" ή γενικότερα στον τραπεζικό τομέα. Αντίσταση στην επιχείρηση που ξεκίνησε ο διοικητής της "Εθνικής Τράπεζας" να καταργήσει τη συλλογική διαπραγμάτευση και μονομερώς να ανακηρύξει αυξήσεις, οι οποίες μάλιστα είναι και στα όρια, ή ίσως και λίγο κάτω από τη σύμβαση που έκλεισε η ΓΣΕΕ.

Η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο τη διοίκηση της "Εθνικής Τράπεζας". Θεωρούμε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και αν θέλετε και των γενικότερων επιλογών που έχουν χαραχτεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να καταργηθούν σταδιακά οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και να επιβληθεί ο βάρβαρος νόμος είτε των επιχειρησιακών διαπραγματεύσεων ή και ακόμη κατ' άτομο, έτσι που να δοθεί ένα ουσιαστικό και ολοκληρωτικό χτύπημα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Γι' αυτό, καλούμε όλους τους εργαζόμενους, όχι μόνο να επαγρυπνούν, αλλά να προλάβουν όλη αυτή την αρνητική εξέλιξη, που θα σημάνει ακόμα κατώτερους μισθούς πείνας και κατάργηση και υπόσκαψη και των δυνατοτήτων να διαπραγματευτούν και άλλες αλλαγές π.χ. στις εργασιακές σχέσεις ή άλλα θεσμικά αιτήματα που αφορούν συνολικά τη ζωή των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και στους κλάδους».

Εχοντας απορρίψει την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για άμεση οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ κάνει λόγο για «κινητοποιήσεις ελαστικής μορφής». Ανάλογη στάση είχε και στην προηγούμενη κλαδική σύμβαση, όπου τελικά υπέγραψε την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας σε ορισμένο αριθμό καταστημάτων. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μονομερείς αυξήσεις που ανακοίνωσε η διοίκηση της Εθνικής κινούνται στα επίπεδα της κατάπτυστης Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ