ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάη 2008
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ουσιαστική συμφωνία με το νόμο - πλαίσιο

Χωρίς αιδώ, οι πρόεδροι του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλέστηκαν τις προηγούμενες μέρες τον δήθεν «αντινόμο» που είχαν καταθέσει στη Βουλή, την περίοδο που συζητιόταν ο νόμος - πλαίσιο της κυβέρνησης. Επικαλούνται τον «αντινόμο» τους, για να αποδείξουν τη διαφωνία τους με το νόμο - πλαίσιο, αλλά στην ουσία και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τότε (με τη μορφή τροπολογιών στη Βουλή) τα ίδια ακριβώς μέτρα που προβλέπει και ο νόμος - πλαίσιο, με κάποιες διαφοροποιήσεις σε επιμέρους διατυπώσεις.

Ο πίνακας που παραθέτουμε σήμερα είναι άκρως αποκαλυπτικός: Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, στις τροπολογίες του, δέχεται τα τετραετή «μπίζνες πλαν» των ΑΕΙ, μέσα στα οποία θα καταγράφεται η περιουσία των ιδρυμάτων και η «αξιοποίησή της», δηλαδή η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των ιδρυμάτων, καθώς και η χρηματοδότησή τους από άλλες πηγές, βλέπε ιδιώτες! Δέχονται τον μάνατζερ (ονομάζεται Γραμματέας) στα ΑΕΙ. Δέχονται τους Εσωτερικούς Κανονισμούς, μέσα στους οποίους θα εξειδικεύονται θέματα ασύλου, τετραετών προγραμμάτων και της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας, «αξιολόγησης» κ.ά. Δέχονται τη διαδικτυακή διαφήμιση των «προϊόντων» του ΑΕΙ, το οποίο θα πασχίζει με αυτόν τον τρόπο να βρει «πελάτες» (εταιρείες και φοιτητές). Δέχονται τις «πιστωτικές μονάδες» της Μπολόνια. Δέχονται την περικοπή στη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων. Δέχονται τη μαύρη εργασία των φοιτητών στα ΑΕΙ που ονομάζεται «ανταποδοτικές υποτροφίες», αντί της ολόπλευρης στήριξης των φοιτητών με ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν φοιτητικής μέριμνας. Δέχονται την «ψυχολογική υποστήριξη των φοιτητών», αφού σε ένα ιδιωτικοποιημένο πανεπιστήμιο οι φοιτητές θα δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τα προγράμματα - αχταρμά και με το τεράστιο οικονομικό κόστος που θα τους επιβάλλεται...

Δέχονται ακόμα τους Ειδικούς Λογαριασμούς Ερευνας μέσα από τους οποίους περνούν όλες οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις, δέχονται (υπό προϋποθέσεις λένε) τους διπλοθεσίτες καθηγητές, δέχονται τον ψευδεπίγραφο «Εθνικό Διάλογο» μέσω του ΕΣΥΠ, που πρόσφατα εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας για το θέμα της πρόσβασης... Δέχονται, δέχονται, δέχονται...

... Στην ουσία, όχι απλά δέχονται, αλλά τελικά ταυτίζονται με τις κατευθυντήριες γραμμές του νόμου - πλαισίου, όπως ακριβώς ταυτίζονται με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ όπου έχουν συναποφασιστεί από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οι αναδιαρθρώσεις που περνούν σήμερα στην ανώτατη εκπαίδευση.

Οι επιμέρους διαφοροποιήσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, οι διαφορετικές διατυπώσεις (μετά τη συμφωνία με τις βασικές κατευθύνσεις), έχουν να κάνουν με τη «διαφάνεια» και την «αυτοτέλεια» των ιδρυμάτων... από το κράτος! Δηλαδή, αφού τα ΑΕΙ θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις, ας αποφασίζουν μόνα τους για περισσότερα θέματα... Κάτι σαν την κριτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ στο νόμο - πλαίσιο, που έλεγε τότε ότι πρέπει να έχει μόνο 4 άρθρα και για όλα τα υπόλοιπα θέματα να αποφασίζουν μόνα τους τα ΑΕΙ.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φουλ» επίθεση υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ

Επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων μπαίνει ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, ενώ την ίδια στιγμή προαναγγέλλεται ανοιχτά ότι προετοιμάζεται ειδικός νόμος για την «παράκαμψη» του άρθρου 16.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση συγκεντρώνει περισσότερες δυνάμεις στο μέτωπο της Παιδείας, επιδιώκοντας την επιτάχυνση της υλοποίησης του αντιδραστικού νόμου-πλαισίου και τη δημιουργία του κατάλληλου «θεσμικού πλαισίου» για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Σε «δεύτερο επίπεδο» η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι το θέμα των ιδιωτικών ΑΕΙ αποκαλύπτει την «ασυνέπεια», αλλά και τη διαίρεση του ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο αυτό τη σκυτάλη την παίρνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, υπερκαλύπτοντας τις προκλητικές δηλώσεις που έκαναν τις προηγούμενες μέρες κορυφαίοι υπουργοί (Ευρ. Στυλιανίδης, Γ. Αλογοσκούφης, Πρ. Παυλόπουλος). Μιλώντας σε ημερίδα προς τιμήν του ιδρυτή της ΝΔ στα ΤΕΙ Σερρών, ο Κ. Καραμανλής αξιοποίησε την ευκαιρία για μια νέα επίδειξη αποφασιστικότητας: «θέλω να τονίσω, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι η μεταρρύθμιση στην Παιδεία θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί», τόνισε, θεωρώντας ως «αυτονόητη» την εφαρμογή των αντιδραστικών διατάξεων του νόμου-πλαισίου. «Η αξιολόγηση, ο αναπτυξιακός προγραμματισμός, η διεύρυνση της δημοκρατίας - με τη συμμετοχή ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας στην εκλογή των οργάνων - η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού της γνώσης, είναι οι αυτονόητοι άξονες μιας πολιτικής, που τολμά να αντικρίζει το παρόν και να απαντά στις προκλήσεις του μέλλοντος», είπε. Φυσικά δεν παρέλειψε, αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, να εμφανίσει ως προοδευτική την πολιτική της κυβέρνησης χρεώνοντας αυθαίρετα σε όσους αντιστέκονται τη «βαθιά συντηρητική» θέση ότι «τίποτα δεν πρέπει να αλλάξει».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να ρίξει τους τόνους αναφορικά με την προαναγγελία του Πρ. Παυλόπουλου για την ψήφιση το επόμενο διάστημα ειδικών νόμων που ουσιαστικά θα «παρακάμπτουν» τα εμπόδια που βάζουν τα άρθρα 16 (απαγόρευση ιδιωτικών ΑΕΙ), 24 (προστασία των δασών) και 103 (μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων). Ο Θ. Ρουσόπουλος δίχως να κάνει βήμα πίσω επί της ουσίας, προτίμησε να δηλώσει μη ενημερωμένος για το σκοπό των τριών ειδικών νόμων που προετοιμάζονται. «Δε γνωρίζω ακριβώς να σας πω...»(!), ήταν η απάντηση σε σχετική ερώτηση του «Ρ», περιοριζόμενος να επαναλάβει την ελάχιστα πειστική διαβεβαίωση ότι «δεν παρακάμπτει κανείς το Σύνταγμα».

Παρέμβαση υπέρ της παράκαμψης του άρθρου 16, όμως, έκανε και το ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ δε διαφωνεί με οποιαδήποτε κίνηση γίνεται στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων του κράτους. Υπάρχει μια ευρωπαϊκή συζήτηση και μια ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία και αυτή πρέπει να εφαρμοστεί στη χώρα μας». Δηλαδή, κάλεσε σε πρώτη φάση να προχωρήσει η αναγνώριση των ΚΕΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ