Τρίτη 27 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ουσιαστική συμφωνία με το νόμο - πλαίσιο

Χωρίς αιδώ, οι πρόεδροι του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλέστηκαν τις προηγούμενες μέρες τον δήθεν «αντινόμο» που είχαν καταθέσει στη Βουλή, την περίοδο που συζητιόταν ο νόμος - πλαίσιο της κυβέρνησης. Επικαλούνται τον «αντινόμο» τους, για να αποδείξουν τη διαφωνία τους με το νόμο - πλαίσιο, αλλά στην ουσία και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τότε (με τη μορφή τροπολογιών στη Βουλή) τα ίδια ακριβώς μέτρα που προβλέπει και ο νόμος - πλαίσιο, με κάποιες διαφοροποιήσεις σε επιμέρους διατυπώσεις.

Ο πίνακας που παραθέτουμε σήμερα είναι άκρως αποκαλυπτικός: Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, στις τροπολογίες του, δέχεται τα τετραετή «μπίζνες πλαν» των ΑΕΙ, μέσα στα οποία θα καταγράφεται η περιουσία των ιδρυμάτων και η «αξιοποίησή της», δηλαδή η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των ιδρυμάτων, καθώς και η χρηματοδότησή τους από άλλες πηγές, βλέπε ιδιώτες! Δέχονται τον μάνατζερ (ονομάζεται Γραμματέας) στα ΑΕΙ. Δέχονται τους Εσωτερικούς Κανονισμούς, μέσα στους οποίους θα εξειδικεύονται θέματα ασύλου, τετραετών προγραμμάτων και της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας, «αξιολόγησης» κ.ά. Δέχονται τη διαδικτυακή διαφήμιση των «προϊόντων» του ΑΕΙ, το οποίο θα πασχίζει με αυτόν τον τρόπο να βρει «πελάτες» (εταιρείες και φοιτητές). Δέχονται τις «πιστωτικές μονάδες» της Μπολόνια. Δέχονται την περικοπή στη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων. Δέχονται τη μαύρη εργασία των φοιτητών στα ΑΕΙ που ονομάζεται «ανταποδοτικές υποτροφίες», αντί της ολόπλευρης στήριξης των φοιτητών με ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν φοιτητικής μέριμνας. Δέχονται την «ψυχολογική υποστήριξη των φοιτητών», αφού σε ένα ιδιωτικοποιημένο πανεπιστήμιο οι φοιτητές θα δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τα προγράμματα - αχταρμά και με το τεράστιο οικονομικό κόστος που θα τους επιβάλλεται...

Δέχονται ακόμα τους Ειδικούς Λογαριασμούς Ερευνας μέσα από τους οποίους περνούν όλες οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις, δέχονται (υπό προϋποθέσεις λένε) τους διπλοθεσίτες καθηγητές, δέχονται τον ψευδεπίγραφο «Εθνικό Διάλογο» μέσω του ΕΣΥΠ, που πρόσφατα εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας για το θέμα της πρόσβασης... Δέχονται, δέχονται, δέχονται...

... Στην ουσία, όχι απλά δέχονται, αλλά τελικά ταυτίζονται με τις κατευθυντήριες γραμμές του νόμου - πλαισίου, όπως ακριβώς ταυτίζονται με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ όπου έχουν συναποφασιστεί από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οι αναδιαρθρώσεις που περνούν σήμερα στην ανώτατη εκπαίδευση.

Οι επιμέρους διαφοροποιήσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, οι διαφορετικές διατυπώσεις (μετά τη συμφωνία με τις βασικές κατευθύνσεις), έχουν να κάνουν με τη «διαφάνεια» και την «αυτοτέλεια» των ιδρυμάτων... από το κράτος! Δηλαδή, αφού τα ΑΕΙ θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις, ας αποφασίζουν μόνα τους για περισσότερα θέματα... Κάτι σαν την κριτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ στο νόμο - πλαίσιο, που έλεγε τότε ότι πρέπει να έχει μόνο 4 άρθρα και για όλα τα υπόλοιπα θέματα να αποφασίζουν μόνα τους τα ΑΕΙ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παιδεία και Ερευνα στην υπηρεσία του κεφαλαίου (2015-12-23 00:00:00.0)
«Μπήκε το νερό στο αυλάκι» για την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία (2009-07-31 00:00:00.0)
Αντιφάσεις... (2008-06-05 00:00:00.0)
Στο γράμμα και το πνεύμα του νόμου (2008-05-24 00:00:00.0)
Η επόμενη μέρα «μυρίζει» ιδιωτικοποίηση (2007-09-23 00:00:00.0)
Τροπολογίες συναίνεσης στο νόμο πλαίσιο (2007-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ