Παρασκευή 31 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Μπήκε το νερό στο αυλάκι» για την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία

Επεσαν οι πρώτες υπογραφές χτες στους «Ακαδημαϊκούς - Αναπτυξιακούς Τετραετείς Προγραμματισμούς» για τα έτη 2009 - 2012 από τον υπουργό Παιδείας, τους πρυτάνεις των ΑΕΙ και τους προέδρους των ΤΕΙ. Σύμφωνα με τα ποσά που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας χρηματοδοτούνται συνολικά για τα επόμενα τέσσερα χρόνια με 2.824 εκατομμύρια ευρώ. Ψίχουλα δηλαδή, μπροστά στις καθημερινές ανάγκες των φοιτητών και σπουδαστών για δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, των εργαζόμενων για ικανοποιητικούς μισθούς, τις απαιτήσεις για σύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές. Και φυσικά αυτές οι υπογραφές «βάζουν το νερό στο αυλάκι» για την περαιτέρω λειτουργία των ιδρυμάτων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την παραπέρα προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.

«Η κυβέρνηση με συστηματικό και υπεύθυνο τρόπο προωθεί από το 2004 τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να επιτύχουμε τη σύγκλιση προς τα καλύτερα ευρωπαϊκά και διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα», αναφέρεται στο χτεσινό δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την απόφαση της κυβέρνησης να υλοποιήσει κατά γράμμα τις εντολές της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου. Και σε αυτή την «συστηματική σύγκλιση», έσπευσαν να βάλουν πλάτη με την υπογραφή τους πρόεδροι και πρυτάνεις που εκλέχτηκαν από τις δυνάμεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για να υλοποιήσουν τις αντιδραστικές κατευθύνσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι «τετραετείς αναπτυξιακοί προγραμματισμοί» αποτελούν την καρδιά του νόμου - πλαισίου, καθώς είναι το σημείο - κλειδί για τη σταδιακή αναμόρφωση της λειτουργίας των ιδρυμάτων με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αφού προοπτικά τα ιδρύματα μπορούν να χρηματοδοτούνται και από άλλες πηγές πέραν του χαμηλού κρατικού προϋπολογισμού, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες σε επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς (όπως το ΝΑΤΟ κ.ά.). Πρόκειται για ένα «συμβόλαιο» - δούρειο ίππο της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας, που φέτος υπογράφτηκε για πρώτη φορά και θα υπογράφεται κάθε τέσσερα χρόνια από το κάθε ίδρυμα χωριστά. Η κυβέρνηση της ΝΔ εκβιάζοντας την υποταγή στις αναδιαρθρώσεις, είχε κάνει καθαρό ότι αν κάποιο ίδρυμα δεν υποβάλει τέτοιο τετραετές πρόγραμμα, δε θα λάβει κρατική χρηματοδότηση! Οσο για την εκτίμηση και την έγκριση του τετραετούς προγράμματος, θα λαμβάνει υπόψη κατά πόσο το κάθε ίδρυμα έχει συμμορφωθεί με τη διαδικασία της «αξιολόγησης». Και φυσικά το αντικείμενο αξιολόγησης έχει να κάνει με το βαθμό προσαρμογής και υλοποίησης του κάθε ιδρύματος στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, με την ευθυγράμμιση στις επιταγές της Μπολόνια και της Λισαβόνας.

Φοιτητές και σπουδαστές, εργαζόμενοι, πανεπιστημιακοί πρέπει να αντιπαλέψουν την υλοποίηση του «τετραετούς αναπτυξιακού προγραμματισμού» και να απαιτήσουν τη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης στη βάση των πραγματικών αναγκών. Η απάντηση απέναντι στα σχέδια που θέλουν τα πανεπιστήμια - επιχειρήσεις και τη γνώση - εμπόρευμα, χρειάζεται να είναι καθολική, εφ' όλης της ύλης, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Απαιτείται απειθαρχία και ανυπακοή στις κατευθύνσεις της ΕΕ και στους αντιδραστικούς νόμους που υλοποιούν και στηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Απαιτείται αγώνας για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ