Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η επόμενη μέρα «μυρίζει» ιδιωτικοποίηση

Eurokinissi

Από τη φάση του σχεδιασμού και της ψήφισης στη φάση της εφαρμογής. Το παραπάνω είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του νέου ακαδημαϊκού έτους που μόλις ξεκίνησε: Τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που πέρσι ξεσήκωσαν αντιδράσεις, φέτος έρχονται να εφαρμοστούν, ενώ νέα αντιδραστικά μέτρα, από καιρό προαναγγελμένα, περιμένουν τη σειρά τους στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας.

Νόμος - πλαίσιο, άρθρο 16, νομοσχέδιο για έρευνα, νομοσχέδιο για μεταπτυχιακά. Ολα μπαίνουν στο τραπέζι. Μαζί και η οδηγία της ΕΕ για την αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων...

Η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των πανεπιστημίων είναι διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης. Η αλλαγή του τιμονιέρη στο υπουργείο Παιδείας δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο την πολιτική αυτή. Πόσο μάλλον που ο ίδιος από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι θα συνεχίσει «με τόλμη» τις μεταρρυθμίσεις...

Η νέα Βουλή θα κληθεί να ολοκληρώσει την αναθεώρηση του άρθρου 16, ήτοι το άνοιγμα των πυλών όχι μόνο στην αναγνώριση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά κυρίως στο πώς θα λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια τα δημόσια πανεπιστήμια. Η στάση της ΝΔ είναι δεδομένη, είναι και με τα δυο χέρια υπέρ της αναθεώρησης. Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, ενώ στο πρόγραμμά του τα ιδιωτικά πανεπιστήμια συνυπάρχουν με τα δημόσια. Αλλωστε, η αναγνώριση των διαφόρων κολεγίων έρχεται από την ...πίσω πόρτα, με την Οδηγία της ΕΕ για την «αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων», που επιβάλλει την επαγγελματική ισοτιμία των αποφοίτων των ΚΕΣ που είναι συμβεβλημένα με ξένα πανεπιστήμια, παρότι οι σπουδές αυτές δεν αναγνωρίζονται στη χώρα μας ως ανώτατες.

Την ίδια στιγμή, ο νόμος - πλαίσιο, που όχι τυχαία αποκαλείται από τους φοιτητές νόμος - έκτρωμα, σταδιακά προσπαθεί να μπει σε εφαρμογή. Φοιτητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και γονείς, που όλη την περασμένη χρονιά έδιναν βροντερό «παρών» στους δρόμους του αγώνα, δεσμεύτηκαν: Ο αγώνας συνεχίζεται, μέσα στις σχολές, με πλούσια πολύμορφη δραστηριότητα. Ο νόμος θα σπάσει στην πράξη, δε θα εφαρμοστεί, θα αποσυρθεί.

«Αλφαβητάρι» ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας

Είναι συγκεκριμένες οι ρυθμίσεις του νέου νόμου λειτουργίας των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που θα κληθούν φέτος να εφαρμόσουν τα ιδρύματα: Τετραετή συμβόλαια ανάμεσα στα πανεπιστήμια και το κράτος, εσωτερικοί κανονισμοί, μάνατζερ, ιδιωτική χρηματοδότηση πανεπιστημίων, δραστικός περιορισμός της φοιτητικής μέριμνας, κατάργηση του ασύλου.

Τετραετής ακαδημαϊκός αναπτυξιακός προγραμματισμός: Μέχρι το τέλος του Φλεβάρη, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα κληθούν να καταρτίσουν προτάσεις για το τετραετές ακαδημαϊκό - αναπτυξιακό πρόγραμμα στον υπουργό Παιδείας. Προϋπόθεση δε για να καταθέσουν την πρόταση είναι να έχουν προηγουμένως συμμορφωθεί με τις διαδικασίες της αξιολόγησης. Να θυμίσουμε ότι η εφαρμογή της αξιολόγησης έχει ήδη σκοντάψει, καθώς τα ιδρύματα αρνούνται να την εφαρμόσουν. Αυτή την περίοδο ξεκινάει εκ νέου βολιδοσκόπηση των πανεπιστημίων από την Αρχή της Αξιολόγησης για να «συμμορφωθούν» με τις διαδικασίες. Αλλωστε, η διαδικασία της αξιολόγησης είναι απαραίτητη για την κατάρτιση της τετραετούς συμφωνίας, καθώς με βάση την αξιολόγηση θα κρίνεται κάθε φορά η συνέχιση ή όχι της χρηματοδότησης. Μέσα από τον τετραετή προγραμματισμό, τα ιδρύματα «συμμορφώνονται» στο σχεδιασμό του κεφαλαίου και ελέγχονται για το βαθμό συμμόρφωσής τους. Με βάση αυτόν τον προγραμματισμό, το ίδρυμα προκαθορίζει τους «στόχους» του και εν συνεχεία καθορίζεται το ύψος της χρηματοδότησης, το ποσό που προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι (ιδιωτικές) πηγές στις οποίες θα απευθυνθεί το πανεπιστήμιο για την υπολειπόμενη χρηματοδότηση... Πρόκειται για κεντρική ρύθμιση ως προς την εφαρμογή του νόμου και κομβική ως προς τη λειτουργία των πανεπιστημίων με αγοραία κριτήρια και την ιδιωτικοοικονομική - επιχειρηματική λειτουργία τους.

Εσωτερικοί κανονισμοί: Ολα τα ιδρύματα καλούνται μέσα στο ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 να καταρτίσουν εσωτερικό κανονισμό ή να προσαρμόσουν τον ήδη υπάρχοντα «ώστε να περιέχει τουλάχιστον όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο ρυθμίσεις». Μέσα από τους εσωτερικούς κανονισμούς, αποκτά νομική υπόσταση η διαφοροποίηση - κατηγοριοποίηση των ιδρυμάτων, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν οι διαδικασίες της Μπολόνια κατακερματισμένες σε κάθε ίδρυμα, δυσκολεύοντας με αυτόν τον τρόπο τη συνοχή του κινήματος και αποδυναμώνοντάς το. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, το ίδρυμα τιμωρείται με την αναστολή της λειτουργίας του.

Ούτε δημόσια, ούτε δωρεάν και χωρίς συνδικαλιστικές ελευθερίες

Ακαδημαϊκές ελευθερίες και άσυλο: Η νέα ρύθμιση του νόμου - πλαισίου ορίζει ότι «το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και για την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία όλων ανεξαιρέτως των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας των ΑΕΙ και των εργαζομένων σε αυτά, έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει», «καλύπτει όλους τους χώρους του ΑΕΙ στους οποίους γίνεται εκπαίδευση και έρευνα», «αρμόδιο όργανο (...) είναι το Πρυτανικό Συμβούλιο για τα πανεπιστήμια και το Συμβούλιο για τα ΤΕΙ». Η ρύθμιση, λοιπόν, του νέου νόμου ορίζει το άσυλο απ' την ανάποδη, στρέφεται στην πραγματικότητα ενάντια στις συλλογικές διαδικασίες των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, ενώ περιορίζει δραστικά τους χώρους εφαρμογής του και δίνει την αρμοδιότητα λήψης απόφασης για την κατάλυσή του σε ένα όργανο μακριά από τον έλεγχο των συλλογικών διαδικασιών και του κινήματος.

Ανώτατη διάρκεια φοίτησης: Το ανταγωνιστικό πανεπιστήμιο δεν μπορεί να έχει «αιώνιους» φοιτητές, δεν κάνει καλό στην εικόνα του! Ετσι, η ρύθμιση για το ανώτατο όριο φοίτησης προσαρμόστηκε στο διπλάσιο χρόνο από τον ελάχιστο που απαιτείται για το πτυχίο. Πέρσι, λίγο πριν το καλοκαίρι σε τμήματα του πανεπιστημίου της Αθήνας κοινοποιήθηκε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας που καλούσε τα τμήματα να προχωρήσουν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για τη ρύθμιση του καθεστώτος των «αιώνιων» φοιτητών. Αμεση ήταν η αντίδραση των φοιτητικών συλλόγων και η ανακοίνωση του υπουργείου έμεινε κενό γράμμα.

Περιορισμός της φοιτητικής μέριμνας: Στο νέο νόμο - πλαίσιο δε γίνεται κουβέντα για τη φοιτητική μέριμνα. Μάλιστα, δεν αναφέρεται πουθενά υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση. Αντιθέτως, θεσμοθετούνται οι ανταποδοτικές υποτροφίες και τα εκπαιδευτικά δάνεια, σε απλά ελληνικά, η μαύρη εργασία και η υποθήκευση του μέλλοντος του φοιτητή στις τράπεζες «με ευνοϊκούς όρους»! Ταυτόχρονα, προβλέπεται η δωρεάν διανομή ενός μόνο συγγράμματος, ενώ κατά κανόνα κάθε μάθημα απαιτεί πολλαπλή βιβλιογραφία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, όπου οι φοιτητές του τελευταίου έτους πληροφορήθηκαν από τον εκδοτικό οίκο ότι δε θα παραλάβουν βιβλία αν δεν προηγηθεί ανακοίνωση της γραμματείας για το πώς θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος. Τελικά, μετά από την άμεση αντίδραση των φοιτητών, τα βιβλία - για αυτό το εξάμηνο - δόθηκαν...

Ελεγχόμενα εκλεκτορικά σώματα: Ο νέος νόμος προβλέπει την καθολική συμμετοχή εκπαιδευτικών, φοιτητών και εργαζομένων στην εκλογή των διοικήσεων των πανεπιστημίων. Με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζεται η παρέμβαση και ο ρόλος του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος, το εκλεκτορικό σώμα είναι εύκολα χειραγωγήσιμο, ενώ ο εκλεγμένος πρύτανης λογοδοτεί ...γενικώς και δεν ελέγχεται. Ταυτόχρονα, διευρύνεται η μερική απασχόληση των εκπαιδευτικών, ενώ τα γνωστικά τους αντικείμενα υπόκεινται σε διαρκή αναπροσαρμογή και βέβαια στην ίδια αναπροσαρμογή υπόκεινται και οι ίδιοι οι καθηγητές.

Απόλυτη συναίνεση στην ουσία των αναδιαρθρώσεων

Είναι δύσκολο να ξεχάσουν οι φοιτητές, οι σπουδαστές, οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι εργαζόμενοι τι προβλέπει ο νόμος -πλαίσιο. Γιατί θα βρεθούν μπροστά στην κρίσιμη απόφαση να αντιδράσουν και πώς στην απόπειρα εφαρμογής του. Εκείνο που επίσης δεν πρέπει να ξεχάσουν είναι η στάση των υπολοίπων κομμάτων σε όλη αυτή τη διαδικασία κατάρτισης και ψήφισης του νόμου.

Το ΠΑΣΟΚ, τον χαρακτήρισε «άτολμο» και κατέθεσε μια σειρά προτάσεις αντιδραστικότερες του ίδιου του νόμου. Με «παντιέρα» την «αυτονομία» των πανεπιστημίων, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το νόμο - πλαίσιο περιοριζόταν σε τέσσερα κεφάλαια (ανταγωνιστικές συμφωνίες, εσωτερικοί κανονισμοί στους οποίους θα λύνονται άπαντα τα ζητήματα από το άσυλο μέχρι τη διάρκεια φοίτησης)! Δηλαδή, κρατάει ακέραια όλα τα στοιχεία εκείνα που οδηγούν στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των ιδρυμάτων και πλασάρει στα ιδρύματα την αρμοδιότητα να ορίσουν ...κατά βούληση και με γνώμονα προφανώς την ανταγωνιστικότητα όλα τα υπόλοιπα ζητήματα.

Ο ΣΥΝ αντιπρότεινε ένα νέο νόμο - πλαίσιο, που στην ουσία του παραμένει ταυτόσημος με εκείνον της ΝΔ, με φτιασιδώματα προς το πιο ...εύηχο! Στις προτάσεις του (που δημοσιεύτηκαν μέσω 28 τροπολογιών επί του νόμου - πλαισίου) αποδέχεται τα τετραετή ακαδημαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα, τον περιορισμό της φοιτητικής μέριμνας, τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από ευρωπαϊκά προγράμματα πέραν του κρατικού προϋπολογισμού, την απόφαση άρσης του ασύλου από το πρυτανικό συμβούλιο σε «έκτακτες περιπτώσεις»...


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ