Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πληρώνει την ανατροπή του σοσιαλισμού

Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται η παιδεία στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η «Γιούνισεφ», στα κράτη που προέκυψαν από την πρώην ΕΣΣΔ όλο και λιγότερα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο με αποτέλεσμα κάθε χρόνο 14 εκατομμύρια απ' αυτά να εισέρχονται στην αγορά εργασίας χωρίς όμως να έχουν λάβει οποιαδήποτε μόρφωση.

Η αντίθεση σε σχέση με την περίοδο του σοσιαλισμού είναι προφανής και δεν αντέχει σε καμιά σύγκριση. Η περίοδος της Σοβιετικής Ενωσης σηματοδότησε όχι μόνο απλά κατοχύρωση στην πράξη του δικαιώματος στη μόρφωση, αλλά ένα τεράστιο πολιτισμικό άλμα για όλους τους λαούς της ΕΣΣΔ και για όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Σήμερα, λοιπόν, στη Ρωσία και αλλού, μπορεί να μην υπάρχουν σχολεία, αλλά περισσεύουν τα πολυτελή αυτοκίνητα, η χλιδή της πλουτοκρατίας, τα ναρκωτικά και η εγκληματικότητα... Και όλα αυτά στο φόντο μιας οικονομίας που χάριν του πετρελαίου, των τεράστιων υποδομών που έγιναν επί σοσιαλισμού, των πλουτοπαραγωγικών πηγών αλλά και της φτηνής - αν και με υψηλή ειδίκευση- εργατικής δύναμης και σήμερα καταφέρνει να παράγει τεράστιο πλούτο. Μόνο που τώρα άλλες είναι οι προτεραιότητες της ολιγαρχίας και των κυβερνήσεων. Και αυτό πληρώνει ακριβά η νέα γενιά των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ