ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Καθολική αντίσταση στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση
Από τη χτεσινή συνάντηση
Με αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ύστερα από αίτημα της πρώτης. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η επίθεση του τραπεζικού κεφαλαίου που, έχοντας τη στήριξη της κυβέρνησης, στοχεύει στην κατάργηση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και την αντικατάστασή της από ατομικές συμβάσεις.

Εκφραση αυτής της επίθεσης είναι και η πρόσφατη ενέργεια της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει μονομερώς σε αυξήσεις στους εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που αρνείται, όπως και άλλοι τραπεζίτες, να συμμετέχει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης. Χτες το απόγευμα, έγινε γνωστό ότι και η διοίκηση της «Αλφα Μπανκ» προχωρά στην ίδια μεθόδευση, καθώς κάλεσε το Σωματείο να συζητήσουν για επιχειρησιακή σύμβαση, στην οποία θα περιλαμβάνεται και το ζήτημα της αύξησης στο βασικό μισθό, που αποτελεί αντικείμενο της κλαδικής Σύμβασης.

Μετά τη συνάντηση με την ΟΤΟΕ, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε:

«Αναμφισβήτητα χρειάζεται καθολική αντίδραση και αντίσταση, από όλους τους κλάδους των εργαζομένων και όχι μόνο από τους εργαζόμενους στην "Εθνική" ή γενικότερα στον τραπεζικό τομέα. Αντίσταση στην επιχείρηση που ξεκίνησε ο διοικητής της "Εθνικής Τράπεζας" να καταργήσει τη συλλογική διαπραγμάτευση και μονομερώς να ανακηρύξει αυξήσεις, οι οποίες μάλιστα είναι και στα όρια, ή ίσως και λίγο κάτω από τη σύμβαση που έκλεισε η ΓΣΕΕ.

Η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο τη διοίκηση της "Εθνικής Τράπεζας". Θεωρούμε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και αν θέλετε και των γενικότερων επιλογών που έχουν χαραχτεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να καταργηθούν σταδιακά οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και να επιβληθεί ο βάρβαρος νόμος είτε των επιχειρησιακών διαπραγματεύσεων ή και ακόμη κατ' άτομο, έτσι που να δοθεί ένα ουσιαστικό και ολοκληρωτικό χτύπημα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Γι' αυτό, καλούμε όλους τους εργαζόμενους, όχι μόνο να επαγρυπνούν, αλλά να προλάβουν όλη αυτή την αρνητική εξέλιξη, που θα σημάνει ακόμα κατώτερους μισθούς πείνας και κατάργηση και υπόσκαψη και των δυνατοτήτων να διαπραγματευτούν και άλλες αλλαγές π.χ. στις εργασιακές σχέσεις ή άλλα θεσμικά αιτήματα που αφορούν συνολικά τη ζωή των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και στους κλάδους».

Εχοντας απορρίψει την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για άμεση οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ κάνει λόγο για «κινητοποιήσεις ελαστικής μορφής». Ανάλογη στάση είχε και στην προηγούμενη κλαδική σύμβαση, όπου τελικά υπέγραψε την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας σε ορισμένο αριθμό καταστημάτων. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μονομερείς αυξήσεις που ανακοίνωσε η διοίκηση της Εθνικής κινούνται στα επίπεδα της κατάπτυστης Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Για την εκπαίδευση στην Ευρώπη

Σήμερα, Τρίτη, πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, η 3η Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για την εκπαίδευση στην Ευρώπη. Η συνάντηση θα ασχοληθεί με:

1. Την εκτίμηση της πορείας των αναδιαρθρώσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και με τους αγώνες για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

2. Την κοινή αντιμετώπιση των πρόσφατων αντικομμουνιστικών επιθέσεων στην ΕΕ και των μέτρων για την απαγόρευση της δράσης της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας.

Το ΚΚΕ θα συμμετέχει με πολυμελή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν στελέχη του Κόμματος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του στο Ευρωκοινοβούλιο, τα Τμήματα Παιδείας και Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και αντιπροσωπεία του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

Από τις άλλες χώρες έχουν δηλώσει συμμετοχή αντιπροσωπείες των:

-- Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας και Μοραβίας

-- Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας

-- Κόμματος Εργασίας Βελγίου

-- Κομμουνιστικού Κόμματος Φινλανδίας

-- Κομμουνιστικού Κόμματος στη Δανία

-- Κομμουνιστικού Κόμματος Σουηδίας

-- Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος

-- Σοσιαλιστικού Κόμματος Εσθονίας

-- Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών Ισπανίας

-- Κόμματος των Βουλγάρων Κομμουνιστών

-- Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας

-- Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Ολλανδίας

-- Ενοποιημένου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας

-- Πόλου για την Κομμουνιστική Αναγέννηση από τη Γαλλία

-- Κομμουνιστικού Κόμματος Πολωνίας

-- Κόμματος Σοσιαλιστικής Συμμαχίας Ρουμανίας

-- Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας.

Ορκίστηκαν οι τρεις νέοι βουλευτές του ΚΚΕ

Ο Αντώνης Σκυλλάκος
Ο Αντώνης Σκυλλάκος
Ορκίστηκαν χτες στη Βουλή οι τρεις νέοι βουλευτές του ΚΚΕ στο πλαίσιο της ανακατανομής των χρεώσεων στελεχών που όπως είναι γνωστό αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος.

Πρόκειται για τον Γιάννη Γκιόκα στο Υπόλοιπο Αττικής (παίρνει τη θέση του Δ. Κουμπούρη), την Διαμάντω Μανωλάκου στην Α΄ Πειραιά (στη θέση της Ε. Παντελάκη) και τον Αντώνη Σκυλλάκο στη Λάρισα (στη θέση του Δ. Τσιόγκα).

Η Διαμάντω Μανωλάκου
Η Διαμάντω Μανωλάκου
Ο Γιάννης Γκιόκας
Ο Γιάννης Γκιόκας
Δραστηριότητες μελών του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τη Σάμο θα επισκεφτεί αύριο Τετάρτη 28/5 ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, όπου στις 8 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ. Το υπόλοιπο πρόγραμμα της περιοδείας του έχει ως εξής:

-- 9.30 π.μ. επίσκεψη στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κοκκάρι, συζήτηση με τους εργαζόμενους.

-- 11 π.μ. επίσκεψη στο ξενοδοχείο «ΔΟΡΥΣΣΑ», συζήτηση με τους ξενοδοχοϋπάλληλους.

-- 12.30 μ.μ. Επίσκεψη στο νοσοκομείο Σάμου, συζήτηση με τους εργαζόμενους.

-- 2.30 μ.μ. Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Στη Λέσβο

Τη Μυτιλήνη επισκέπτεται την ερχόμενη Πέμπτη ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα της περιοδείας του περιλαμβάνει:

-- 9 π.μ. Επίσκεψη στο ΙΚΑ, συζήτηση με τους εργαζόμενους.

-- 10.30 π.μ. Επίσκεψη στο υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, συζήτηση με τους εργαζόμενους.

-- 1 μ.μ. Συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ στην αίθουσα του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου.

-- 9 μ.μ. Ομιλία στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη.

Στη Χαλκίδα

Σε εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ την Τετάρτη 4/6, στις 8.30 μ.μ. στο θέατρο «Παπαδημητρίου» στη Χαλκίδα με θέμα την Υγεία, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ
Εκδήλωση - συζήτηση για το διατροφικό πρόβλημα

Η ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση αύριο Τετάρτη 28/5, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «ΑΡΜΟΝΙΑ» του ξενοδοχείου «ΝΟΒΟΤΕΛ» (Μιχαήλ Βόδα 4-6) με θέμα: «Η πρόταση του ΚΚΕ για το πρόβλημα της διατροφής και τις λαϊκές ανάγκες».

Τις θέσεις του ΚΚΕ θα αναπτύξει ο Γ. Σφυρής, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παρεμβάσεις θα κάνουν οι:

  • Κώστας Δρούτσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Μακεδονίας.
  • Νίκος Κατσαρός, επιστημονικός συνεργάτης στο «Δημοκρίτειο», πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ.
  • Φίλιππας Ακαρέπης, καθηγητής στο ΤΕΙ Αθήνας.
  • Κώστας Γιαννούκος, μέλος του ΔΣ των εργαζομένων στον ΕΦΕΤ.
  • Κωνσταντίνος Σαξώνης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην επιχείρηση «ΚΑΤΣΕΛΗΣ».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ