ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι λαϊκές δυνάμεις να μη χάσουν χρόνο με λάθος πολιτικές επιλογές

Αποσπάσματα από συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84»

Στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84» και τους δημοσιογράφους Γ. Λοβέρδο και Μ. Νικολάου παραχώρησε συνέντευξη χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα:

-- Γίνεται πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση τον τελευταίο καιρό για το πού πηγαίνει η Αριστερά. Η εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία βέβαια στις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχει μάλλον σταματήσει, δίνει όμως ένα μεγάλο επιχείρημα ότι θα πρέπει, όπως αλλάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι να αλλάξει και το ΚΚΕ. Τι καινούργιο έχουμε σε αυτή την κατεύθυνση;

-- «Δεν ετεροκαθοριζόμαστε. Αυτό ισχύει και για την κάλπη. Εμάς δε μας προκαλεί έκπληξη αυτή η εξέλιξη. Αλλωστε και προ πολλού είχαμε τονίσει ότι γίνονται σημαντικές διεργασίες στη συνείδηση του λαού, αυτές όμως οι διεργασίες δε σημαίνει ότι πάντα οδηγούν κατευθείαν εκεί που πρέπει».

-- Δηλαδή, περιμένατε ότι θα υπάρξει μια πτώση του Συνασπισμού, πάντα στις δημοσκοπήσεις, γι' αυτές μιλάμε βεβαίως.

-- «Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη, δεδομένου ότι ο Συνασπισμός έχει μια πολιτική, η οποία είναι ενταγμένη στο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, βρίσκεται πολύ κοντά στο ΠΑΣΟΚ και επομένως δεν μπορώ να κάνω μια ασφαλή πρόβλεψη, τι διακύμανση θα υπάρξει μεταξύ τους. Εμείς δε θα θέλαμε, παραδείγματος χάρη, να μειωθεί ο Συνασπισμός και να γυρίσει ένας κόσμος στο ΠΑΣΟΚ. Δεν το βλέπουμε έτσι στενόκαρδα το ζήτημα. Το ζήτημα για εμάς είναι το εξής...»

- Δε θέλετε, δηλαδή, να ενισχυθεί και πάλι ο δικομματισμός. Δεν είναι και αυτός ο στόχος σας.

-- «Σας λέω ότι εμείς δεν μπορούμε να δούμε τα πράγματα κάτω από ένα τέτοιο στενό πρίσμα. Εμείς λέμε το εξής πράγμα: Φεύγοντας λαϊκά στρώματα από το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να κάνουν μια λάθος επιλογή. Η επιλογή προς τον ΣΥΡΙΖΑ δε σημαίνει εναλλακτική πρόταση. Γιατί πρέπει να υπάρχουν ενδιάμεσα σκαλοπάτια; Αυτά δοκιμάστηκαν στη δεκαετία του 1980. Εμείς θα εξακολουθούμε να λέμε ότι πρέπει να απεγκλωβιστούν λαϊκά στρώματα και από τα δύο κόμματα και να απεγκλωβιστούν και όσον αφορά τις πολιτικές τους επιλογές. Οχι μόνο ως κομματικό φορέα. Γιατί πολλές φορές δυσαρεστείσαι με ένα κόμμα αλλά αυτή η δυσαρέσκεια μπορεί να μην έχει πιάσει τον πυρήνα του ζητήματος. Επομένως λέμε ότι το να δοκιμάσει κανείς τη λύση συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ είναι μια λύση καταδικασμένη για το λαό. Είναι ένας χαμένος χρόνος».

-- Παρ' όλα αυτά όμως πρέπει να ξέρετε ότι στην εποχή που ζούμε δεν έχουν σημασία τόσο οι πολιτικές θέσεις. Είναι η επικοινωνία, το φαίνεσθαι περισσότερο από το είναι. Αν, λοιπόν, δεν έχετε ένα πακέτο σαν της Καλομοίρας ας πούμε - γιατί δεν είναι πολύ διαφορετική και η πολιτική πια έτσι όπως την κάνουμε, πολύ δύσκολα κερδίζετε ψήφους.

-- «Να κερδίσουμε ψήφους. Αν κερδίσουμε ψήφους με ένα λάιτ πρόγραμμα θα κοροϊδέψουμε τον κόσμο. Ή θα συνεχίσουμε να είμαστε λάιτ, οπότε δε χρειάζεται ένα τέτοιο ΚΚΕ, υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα να παίξουν αυτή τη λάιτ πολιτική, ή θα πάρουμε ψήφους και την άλλη μέρα θα τους μεταφράσουμε αλλιώς. Δεν έχουμε ένα τέτοιο δικαίωμα. Εμείς λέμε το εξής: Μπορούν να ψηφίσουν ή να συνεργαστούν μέσα στο κίνημα με το ΚΚΕ και δυνάμεις που έχουν διαφορές μαζί μας. Δε ζητάμε μία συμφωνία εφ' όλης της ύλης. Αλλωστε τα ίδια τα κοινωνικά στρώματα, οι κοινωνικές δυνάμεις που εμείς απευθυνόμαστε δεν μπορούν να έχουν ταυτισμένα πλήρως όλα τα συμφέροντά τους. Μιλάμε με όρους συμμαχίας, όπου ο καθένας διατηρεί την αυτοτέλειά του. Αλλά μία συμμαχία που ξεκινάει από μία σταθερή αφετηρία. Οχι μία συμμαχία γενικά».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Βαριά» θερινή ατζέντα

«Μακραίνει» η ατζέντα της ολομέτωπης επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ ανεβάζει τους ρυθμούς υλοποίησης των αντιδραστικών αλλαγών μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

Ταυτόχρονα με το μέτωπο στην Παιδεία, η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ, των λιμανιών και των αεροδρομίων, ενώ προετοιμάζει τα νέα μέτωπα στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στο πλαίσιο της «ευελφάλειας» και της απελευθέρωσης των αγορών.

Εχοντας παραιτηθεί από τη λήψη κάθε ουσιαστικού μέτρου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της διατροφικής κρίσης, η κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει ότι είναι «χρήσιμη», επιταχύνοντας τους ρυθμούς υλοποίησης των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων». Επιδιώκοντας να περιορίσει τη φθορά από την επέλαση της ακρίβειας, καταφεύγει σε μια επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, μεταθέτοντας τις ευθύνες στις πλάτες του ίδιου του «καταναλωτή»(!). «Κυριαρχεί η νοοτροπία να περιμένουμε τα πάντα από μια κυβέρνηση», αποφάνθηκε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος, μη διστάζοντας μάλιστα να «δείξει» ως υπαίτιους τους ...«ανθρώπους» που εργάζονται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι στοχοπροσηλωμένη στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Στην αιχμή του δόρατος φυσικά η ανώτατη παιδεία, όπου σαφέστατα αφήνει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να πτοηθεί από τη μη αναθεώρηση του άρθρου 16, αλλά θα το καταργήσει στην πράξη μέσω «ειδικού νόμου». Προφανώς, η κυβέρνηση έχει υπόψη της να αντιγράψει το νόμο που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το 1996.

Παράλληλα με την ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, «Ολυμπιακή», ΔΕΗ, ΟΣΕ κ.ο.κ.), των λιμανιών και των αεροδρομίων, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στις αλλαγές στην αγορά εργασίας, κινούμενη μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας. Μέσα στον Ιούνη η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο συμμόρφωσης με την «οδηγία Μπολκεστάιν» για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, καθώς και νομοσχέδιο που επεκτείνει την εφαρμογή του νόμου για τις πρώην ΔΕΚΟ στους δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία, καταργώντας δηλαδή και σε αυτές τις υπηρεσίες τις σταθερές θέσεις εργασίας και αντικαθιστώντας τες με θέσεις μερικής απασχόλησης. Σε εξέλιξη βέβαια βρίσκεται την ίδια ώρα η «αθόρυβη» επιχείρηση κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων προς όφελος των ατομικών συμβάσεων. Τον επόμενο μήνα αναμένεται επίσης να παρουσιαστούν οι βασικές κατευθύνσεις του «Καποδίστρια 2», ενώ το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο ώστε να ψηφιστεί μέχρι το τέλος της χρονιάς.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Προεκλογικές «κορόνες»

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής δυναμώνουν οι εθνικιστικές φωνές στην ΠΓΔΜ

Η προεκλογική πλειοδοσία σε πατριωτισμό που χαρακτηρίζει το σκηνικό στην ΠΓΔΜ λίγες μέρες πριν τις εκλογές, υπενθυμίζει τις δυσκολίες που σύντομα θα επανεμφανιστούν στις σχέσεις Αθηνών Σκοπίων, καθώς το θέμα της ονομασίας αυτής της χώρας έχει αναγορευτεί - και από τις δύο πλευρές - σε μείζον ζήτημα.

Το τελευταίο επεισόδιο τριβών εξελίχτηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο κατά την επίσκεψη του επικεφαλής της εκκλησίας της ΠΓΔΜ στο Βατικανό. Εκεί, παρουσία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, ο επικεφαλής της σχισματικής «Μακεδονικής Εκκλησίας» αναφέρθηκε με αλυτρωτικούς χαρακτηρισμούς στη Θεσσαλονίκη. Οπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, ο ιεράρχης των Σκοπίων Στέφανος ανέφερε: «Αγιε Κύριλλε, σήμερα, στη δική σου και τη δική μας Θεσσαλονίκη όλα όσα έκανες είναι πέτρινα. Σήμερα, στη γενέτειρά σου πόλη έχουν γίνει όλα στάχτη και σκόνη και δεν έμεινε ούτε γράμμα από τη γλώσσα τη δική σου και τη δική μας. Στην περιοχή όπου τότε όλοι μιλούσαν όπως εσύ και όπως εμείς, σήμερα απαγορεύεται όχι μόνο να ομιλείται αυτή η γλώσσα αλλά και να υπάρχει. Δυστυχώς, εκεί διώκεται και εκτοπίζεται οτιδήποτε είναι μακεδονικό, ενώ αμφισβητείται και το όνομα της χώρας και το όνομα της Εκκλησίας και η ίδια η αλήθεια».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, εμφανίστηκε εξίσου προκλητικός, λέγοντας ότι «δε θα ενταχθούμε στην Ευρώπη με κανέναν άλλον τρόπο, παρά μόνο ως Μακεδόνες».

Αμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας, με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη να δηλώνει πως «τα όσα άκρως προκλητικά και απολύτως απαράδεκτα ειπώθηκαν σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας επιβεβαιώνουν:

»πρώτον, την ορθότητα της ελληνικής επιχειρηματολογίας, στάσης και πολιτικής, που επιμένει στην ανάγκη λύσης του προβλήματος της ονομασίας,

»δεύτερον, ότι για όσο παραμένει άλυτο το πρόβλημα αυτό θα γίνεται εργαλείο και όχημα ενός παρωχημένου και ανιστόρητου αλυτρωτισμού επικίνδυνου για την περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα στην ευπαθή περιοχή των Βαλκανίων,

»τρίτον, ότι η γειτονική χώρα για όσο χρόνο παραμένει δέσμια λογικών αλυτρωτισμού του παρελθόντος δεν μπορεί να προσβλέπει σε Ευρωπαϊκό και Ευρωατλαντικό μέλλον.

»Τέλος, επιβεβαιώνεται η ορθότητα των αποφάσεων του ΝΑΤΟ στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στο Βουκουρέστι.

»Το λιγότερο που μπορεί να περιμένει κάποιος είναι η άμεση καταδίκη από την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων των όσων απαράδεκτων ειπώθηκαν σήμερα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ