ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάη 2008
Σελ. /40
Στο δρόμο πάντα τα καλά νέα

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Η δημοκρατία λειτουργεί! Και, μάλιστα, ανένηψε, μετά από μακρόχρονη αρρώστια στην καρδιά της! Η τελική γνωμάτευση, βέβαια, ανήκει στον υδραυλικό που θα κληθεί να ξεβουλώσει το επόμενο έμφραγμα, αλλά προς το παρόν ας δεχτούμε τη διαβεβαίωση του εκδότη ότι λειτουργεί.

Αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι η επανάληψη από τον παραδίπλα εκδότη, ξανά και ξανά, της θεωρίας της υποκίνησης. Για την αστική τάξη, είτε εκφράζεται ως συντηρητική είτε ως δημοκρατική, αιτήματα ποτέ δεν υπάρχουν. Πάντα κάποιος υποκινεί τις μάζες στην κίνησή τους. Ετσι και τώρα, βλέπει στις κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια υποκίνηση. Από την ίδια την κυβέρνηση για να στριμώξει την αντιπολίτευση, από κάποια αριστερά που τα 'χει κάνει πλακάκια με τη δεξιά, γιατί θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ και πάει λέγοντας. Μπορεί να 'ναι κι έτσι, έτσι που έχουν μπερδέψει τα μπούτια τους μεταξύ τους.

Το ενδιαφέρον για μας είναι η οπτική μέσα από την οποία η αστική τάξη βλέπει τη διέξοδο: Ζητάει από την αξιωματική αντιπολίτευση να στηριχτεί στους καθηγητές!

Σωστά. Είναι τόσο χωμένοι στο μέλι, που έχουν κάθε συμφέρον να επικρατήσει άκρα του τάφου σιωπή στα πανεπιστήμια. Πώς το γράφει η κυρία της κεντροαριστεράς; Μας παίρνει η δεξιά το ψωμί απ' το στόμα, χρησιμοποιεί τους δικούς μας στις δικές της δουλειές! Κυρά μου, ήταν να μην μπουν οι εταιρείες στις σχολές. Τώρα που μπήκαν, ποιος τους κρατάει κάτι τέτοιους αριστερούς... Δες τι έλεγε προχτές η ομοτράπεζή σου: Ισοδυναμούν με κίνδυνο για τη δημοκρατία οι κινητοποιήσεις. Και πάνω που τη βγάλαμε από την εντατική τη δημοκρατία, αυτοί οι αχρείοι στο δρόμο θα της προκαλέσουν πάλι συγκοπή, έτσι γριά που είναι.

Μιλάμε για θλίψη, που οδηγεί σε παράνοια.

Κατά τ' άλλα, οι εργάτες πέφτουν σαν τα κοτόπουλα νεκροί καθημερινά σε κάτι κρεματόρια που λέγονται χώροι δουλειάς, αλλά το γεγονός καταγράφεται μόνο από τον «Ριζοσπάστη». Εκεί να δεις σφρίγος στη λειτουργία της δημοκρατίας. Και κάτι έμποροι οργανώνουν επιστημονικά συνέδρια, για να αποδείξουν ότι το ναρκωτικό που πλασάρουν ως υποκατάστατο στη δική τους κλινική είναι καλύτερο από της διπλανής κλινικής. Κι εκεί να δεις πώς λειτουργεί η δημοκρατία...

Τι τον ρώτησε τον Κακλαμάνη ο Τσίπρας; «Πού θα βρεις τα λεφτά για ιδιωτικό πανεπιστήμιο;». Δηλαδή, αν τα βρει, κανένα πρόβλημα; Ας δώσει μιαν απάντηση. Συνελεύσεις γίνονται στις σχολές, υπάρχει ανάγκη από πρωτογενή πληροφορία...

Πάει, χάλασε ο κόσμος. Αμα αρχίζουνε οι βεζίρηδες και διαπιστώνουν πως ο κόσμος γελάει ενώ η πίεση αυξάνει, πάει, χάλασε το πράγμα.

Κι όχι τίποτα άλλο, αλλά έχουνε πέσει και οι μάσκες, έτσι που οι χτεσινοί αριστεροί υπάλληλοι της αστικής τάξης γίνανε σήμερα δεξιοί υπάλληλοι της ίδιας τάξης.

Χάλασε ο κόσμος; Καλά τα νέα.

Μπας και μας κάνουν πλάκα; Απλοί πελάτες είμαστε στον μπακάλη. Τους είπε κανείς ότι δίνουμε Χημεία μεθαύριο; Αν όχι, τι είναι όλοι αυτοί οι όροι που γέμισαν τις εφημερίδες και διεκδικούν να τους γνωρίζουμε σαν αυτονόητο; Ο άνθρωπος ξέρει ότι οι μέλισσες παράγουν μέλι. Μέλι νέτο σκέτο. Οτι τα πρόβατα κάνουν γάλα. Γάλα νέτο σκέτο. Οπως, επίσης, ότι οι επιχειρήσεις υπάρχουν για τα κέρδη και μόνο για τα κέρδη. Οπως δε ζητάς από τη μέλισσα να παράγει μέλι με υδροξυμεθυλοφουρφουράλη (άκου λέξη!), έτσι δεν μπορείς να ζητάς κι από μιαν επιχείρηση να μην κυνηγά το κέρδος. Πώς θα υπάρχει χωρίς κέρδος; Εκτός κι αν προτείνεις να μην υπάρχουν κέρδη, οπότε μαζί σου. Αλλά κάτι τέτοιο δεν ακούστηκε απ' όσους ζητάνε ηθική από τις επιχειρήσεις...

Πώς το 'πε ο Αλαβάνος; Αμα πούμε ναι τώρα στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, θα πέσουν τα ποσοστά μας; Κάτι τέτοιο. Εχει ένστικτο αυτοσυντήρησης και, προπαντός, γνώση για το ποια είναι η κύρια αποστολή του...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΥΔΡΟΞΥΜΕΘΥΛΟΦΟΥΡΦΟΥΡΑΛΗ!

«ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ»! «Μέλι ανθέων με υπερβολική υδροξυμεθυλοφουρφουράλη. Πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι που περιέχει την απαγορευμένη ζελατίνη (...) Κέτσαπ που έχει παραχθεί με λαθραίο συντηρητικό (σορβικό οξύ) διαφημίζεται "χωρίς συντηρητικά" (...) ο κατάλογος δεν έχει τέλος (...) έλληνες επιχειρηματίες επιμένουν σε προϊόντα που κρίνονται "μη κανονικά" ενίοτε και "επικίνδυνα" φέρνοντας στον νου το σχετικό ανέκδοτο με τον Καρλ Κράους και τον φοιτητή στις αρχές του 20ού αιώνα. Οταν ο δεύτερος πλησίασε τον γνωστό συγγραφέα - κριτικό για μια έρευνα ως προς την επιχειρηματική ηθική, ο Κράους τον συμβούλευσε να ασχοληθεί είτε με το ένα είτε με το άλλο (δηλαδή είτε με την ηθική είτε με τις επιχειρήσεις): υπονοούσε ότι και τα δύο δεν μπορούν να συμβαδίσουν (...) στον αντίποδα εκπρόσωποι της επιχειρηματικής σκηνής στην Ελλάδα αναφέρουν πρωτοβουλίες θετικές όπως για παράδειγμα την προ τριετίας ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής (...) που συνδέει την εμπορική επιτυχία με τις έννοιες της "ηθικής" και της "εταιρικής κοινωνικής ευθύνης", δηλαδή με το υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στο καταναλωτικό κοινό και στο περιβάλλον» (το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).

ΤΟΣΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ: «Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Πανεπιστήμιο κινδυνεύει να μπει στη δίνη των καταλήψεων (...) ορισμένες πλευρές με πρώτη την κυβέρνηση καλλιεργούν συστηματικά την ένταση (...) θεωρούν ότι η αναταραχή στις σχολές τους εξυπηρετεί (...) πιστεύουν ότι ο μεγάλος χαμένος όπως και πέρσι θα είναι το ΠΑΣΟΚ που θα συνθλιβεί ανάμεσα σε ΝΔ και Αριστερά (...) στην ίδια λογική κινούνται και αριστερές δυνάμεις (...) επιδιώκουν μια γενικευμένη σύγκρουση για ένα θέμα, το άρθρο 16 που πλέον δεν τίθεται (...) η αξιωματική αντιπολίτευση καλείται να κάνει την υπέρβαση με συγκεκριμένες προτάσεις αλλαγών (...) έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα (...) για πρώτη φορά ένα τόσο μεγάλο μέρος του διδακτικού προσωπικού αρνείται να ακολουθήσει τα κομματικά παιχνίδια» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΗΤΑΝ ΣΟΒΑΡΑ ΓΙΑΤΡΕ ΜΟΥ; «Πολύ λίγοι έχουν δώσει τη σημασία που πρέπει σε ένα γεγονός. Στο ότι η Βουλή, η καρδιά της Δημοκρατίας, ξαναλειτουργεί! (...) Η δημοκρατία λειτουργεί» (από το κύριο άρθρο στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Χρειάζεται ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΙΝΗΜΑ σε ρότα ρήξης και ανατροπής

ΤΑ ΝΕΑ: Πάρτι ακρίβειας ως 18% σε 500 προϊόντα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νάφθα η «αόρατη» ουσία των φετινών εμπρησμών

ΕΘΝΟΣ: ΕΜΦΥΛΙΟΣ υπουργών για την ακρίβεια

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αποκαλύψεις για Ελλάδα στη δίκη της Siemens

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ μιας χούφτας τραμπούκων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τελεσίγραφο στα ΑΕΙ για τα συγγράμματα

Η ΑΥΓΗ: Η κυβέρνηση εκβιάζει για τα συγγράμματα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ Ν.Δ.

Η ΧΩΡΑ: Ο κόκκινος πλανήτης χάνει τα μυστικά του

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Δοκιμασία για 6-12 μήνες

ΤΟ ΒΗΜΑ: Συνταγματική αναθεώρηση με... νόμους

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΔΩΣΑΜΕ ΜΙΖΕΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ για τη σύμβαση με το C4I

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Να ανοίξουν όλα τα κλειστά επαγγέλματα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Βέβηλο σχέδιο των Σκοπιανών

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Χαλάει το πράγμα...

«Ηταν δύσκολα τα πράγματα στη χώρα, ανέβαιναν οι φόροι, πιέζονταν οι άνθρωποι, δυσανασχετούσαν και μουρμούριζαν οι έμποροι στα σουκ, φώναζαν οι νοικοκυρές στα τειχισμένα αρχοντικά και στα χαμόσπιτα, σιγά σιγά σημειώνονταν μέχρι και διαδηλώσεις δυσαρεστημένων. Εστελνε ο χαλίφης (ή μάλλον ο βεζίρης για λογαριασμό του χαλίφη) σπιούνους να βλέπουν και να ακούν και να μετρούν την κοινή γνώμη, τα μηνύματα γίνονταν όλο και πιο ανησυχητικά. "Μην ταράζεσαι, πολυχρονεμένε μου" συμβούλευε ο Χότζας το χαλίφη. "Φωνάζουν, δε δαγκώνουν". Βάραινε το κλίμα, εντείνονταν οι φωνές, τα ίδια: "Μην ταράζεσαι". Ωσπου κάποια στιγμή γύρισαν οι μελετητές εκείνοι της κοινής γνώμης και ανέφεραν ότι ο κόσμος πιεσμένος όσο ποτέ είχε αρχίσει να καγχάζει ακόμη και να γελάει. "Τώρα πρόσεξε αφέντη μας" είπε ο Χότζας στο χαλίφη. "Αφού γελάνε, το πράγμα πάει να χαλάσει". Μήπως κάπου εκεί βρισκόμαστε; Εκεί που η πίεση στον κοινό άνθρωπο μετουσιώνεται από δυσαρέσκεια και γκρίνια και διαμαρτυρία σε κάτι άλλο;» (ο Α. Δ. Παπαγιαννίδης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Πέσανε κι οι μάσκες...

«Ανακατεύτηκε τελευταία η τράπουλα και η Δεξιά, σε πολλές περιπτώσεις οικειοποιήθηκε θέματα της Αριστεράς, κατόρθωσε ακόμη και να πείσει ότι θα υπερασπιστεί καλύτερα τα δικαιώματα των ασθενέστερων στρωμάτων (...) έφθασε μάλιστα στο σημείο σε ορισμένες περιπτώσεις να χρησιμοποιήσει σε θέσεις κλειδιά στελέχη προερχόμενα από τον ευρύτερο αριστερό χώρο (...) σε αντίθεση ο κεντροαριστερός χώρος διχάστηκε, έχασε την επαφή με τα λαϊκά αλλά και με τα μεσαία στρώματα που αποτελούν και τα μεγαλύτερα θύματα των σύγχρονων δυσμενών οικονομικών συγκυριών» (η Ε. Καζαλότι στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ