Τετάρτη 28 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Στο δρόμο πάντα τα καλά νέα

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Η δημοκρατία λειτουργεί! Και, μάλιστα, ανένηψε, μετά από μακρόχρονη αρρώστια στην καρδιά της! Η τελική γνωμάτευση, βέβαια, ανήκει στον υδραυλικό που θα κληθεί να ξεβουλώσει το επόμενο έμφραγμα, αλλά προς το παρόν ας δεχτούμε τη διαβεβαίωση του εκδότη ότι λειτουργεί.

Αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι η επανάληψη από τον παραδίπλα εκδότη, ξανά και ξανά, της θεωρίας της υποκίνησης. Για την αστική τάξη, είτε εκφράζεται ως συντηρητική είτε ως δημοκρατική, αιτήματα ποτέ δεν υπάρχουν. Πάντα κάποιος υποκινεί τις μάζες στην κίνησή τους. Ετσι και τώρα, βλέπει στις κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια υποκίνηση. Από την ίδια την κυβέρνηση για να στριμώξει την αντιπολίτευση, από κάποια αριστερά που τα 'χει κάνει πλακάκια με τη δεξιά, γιατί θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ και πάει λέγοντας. Μπορεί να 'ναι κι έτσι, έτσι που έχουν μπερδέψει τα μπούτια τους μεταξύ τους.

Το ενδιαφέρον για μας είναι η οπτική μέσα από την οποία η αστική τάξη βλέπει τη διέξοδο: Ζητάει από την αξιωματική αντιπολίτευση να στηριχτεί στους καθηγητές!

Σωστά. Είναι τόσο χωμένοι στο μέλι, που έχουν κάθε συμφέρον να επικρατήσει άκρα του τάφου σιωπή στα πανεπιστήμια. Πώς το γράφει η κυρία της κεντροαριστεράς; Μας παίρνει η δεξιά το ψωμί απ' το στόμα, χρησιμοποιεί τους δικούς μας στις δικές της δουλειές! Κυρά μου, ήταν να μην μπουν οι εταιρείες στις σχολές. Τώρα που μπήκαν, ποιος τους κρατάει κάτι τέτοιους αριστερούς... Δες τι έλεγε προχτές η ομοτράπεζή σου: Ισοδυναμούν με κίνδυνο για τη δημοκρατία οι κινητοποιήσεις. Και πάνω που τη βγάλαμε από την εντατική τη δημοκρατία, αυτοί οι αχρείοι στο δρόμο θα της προκαλέσουν πάλι συγκοπή, έτσι γριά που είναι.

Μιλάμε για θλίψη, που οδηγεί σε παράνοια.

Κατά τ' άλλα, οι εργάτες πέφτουν σαν τα κοτόπουλα νεκροί καθημερινά σε κάτι κρεματόρια που λέγονται χώροι δουλειάς, αλλά το γεγονός καταγράφεται μόνο από τον «Ριζοσπάστη». Εκεί να δεις σφρίγος στη λειτουργία της δημοκρατίας. Και κάτι έμποροι οργανώνουν επιστημονικά συνέδρια, για να αποδείξουν ότι το ναρκωτικό που πλασάρουν ως υποκατάστατο στη δική τους κλινική είναι καλύτερο από της διπλανής κλινικής. Κι εκεί να δεις πώς λειτουργεί η δημοκρατία...

Τι τον ρώτησε τον Κακλαμάνη ο Τσίπρας; «Πού θα βρεις τα λεφτά για ιδιωτικό πανεπιστήμιο;». Δηλαδή, αν τα βρει, κανένα πρόβλημα; Ας δώσει μιαν απάντηση. Συνελεύσεις γίνονται στις σχολές, υπάρχει ανάγκη από πρωτογενή πληροφορία...

Πάει, χάλασε ο κόσμος. Αμα αρχίζουνε οι βεζίρηδες και διαπιστώνουν πως ο κόσμος γελάει ενώ η πίεση αυξάνει, πάει, χάλασε το πράγμα.

Κι όχι τίποτα άλλο, αλλά έχουνε πέσει και οι μάσκες, έτσι που οι χτεσινοί αριστεροί υπάλληλοι της αστικής τάξης γίνανε σήμερα δεξιοί υπάλληλοι της ίδιας τάξης.

Χάλασε ο κόσμος; Καλά τα νέα.

Μπας και μας κάνουν πλάκα; Απλοί πελάτες είμαστε στον μπακάλη. Τους είπε κανείς ότι δίνουμε Χημεία μεθαύριο; Αν όχι, τι είναι όλοι αυτοί οι όροι που γέμισαν τις εφημερίδες και διεκδικούν να τους γνωρίζουμε σαν αυτονόητο; Ο άνθρωπος ξέρει ότι οι μέλισσες παράγουν μέλι. Μέλι νέτο σκέτο. Οτι τα πρόβατα κάνουν γάλα. Γάλα νέτο σκέτο. Οπως, επίσης, ότι οι επιχειρήσεις υπάρχουν για τα κέρδη και μόνο για τα κέρδη. Οπως δε ζητάς από τη μέλισσα να παράγει μέλι με υδροξυμεθυλοφουρφουράλη (άκου λέξη!), έτσι δεν μπορείς να ζητάς κι από μιαν επιχείρηση να μην κυνηγά το κέρδος. Πώς θα υπάρχει χωρίς κέρδος; Εκτός κι αν προτείνεις να μην υπάρχουν κέρδη, οπότε μαζί σου. Αλλά κάτι τέτοιο δεν ακούστηκε απ' όσους ζητάνε ηθική από τις επιχειρήσεις...

Πώς το 'πε ο Αλαβάνος; Αμα πούμε ναι τώρα στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, θα πέσουν τα ποσοστά μας; Κάτι τέτοιο. Εχει ένστικτο αυτοσυντήρησης και, προπαντός, γνώση για το ποια είναι η κύρια αποστολή του...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ