Τετάρτη 28 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«Παρακαλεί» την Τουρκία η ΕΕ

Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να συμβάλει στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με τις γειτονικές χώρες και στην εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κύπρο. Αυτό επανέλαβε χτες από τις Βρυξέλλες ο προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Ντιμίτρι Ρούπελ, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας.

Ειδικότερα, συνοψίζοντας ουσιαστικά την κοινή θέση που παρουσίασαν οι «27» στην τουρκική πλευρά, ο Ντ. Ρούπελ είπε ότι η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να υποστηρίξει τη διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Εθνη για την επίλυση του Κυπριακού. Ο Ντ. Ρούπελ επέμεινε ακόμη στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και σεβασμού των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης, αναφέροντας ότι ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος.

Ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Ολι Ρεν υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι η περαιτέρω πρόοδος στην ενταξιακή πορεία βρίσκεται «στα χέρια της ίδιας της Τουρκίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατσάν, αφού επανέλαβε ότι στόχος είναι και παραμένει η πλήρης ένταξη στην ΕΕ, εξέφρασε τη δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και συνέχιση των προσπαθειών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας άφησε ακόμη, εμμέσως πλην σαφώς, να εννοηθεί ότι υπάρχει δυσαρέσκεια της τουρκικής πλευράς για το γεγονός ότι ορισμένα κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου είναι μπλοκαρισμένα λόγω των επιφυλάξεων που έχουν διατυπώσει ορισμένα κράτη - μέλη, κάτι που, όπως εξήγησε, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ