Τετάρτη 28 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Σημαντικές ελλείψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

Από παλιότερη κινητοποίηση πυροσβεστών

ICON

Από παλιότερη κινητοποίηση πυροσβεστών
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ΠΕΧΩΔΕ, με θέμα τις σοβαρές ελλείψεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Π.Υ.) στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Κώστας Αλυσανδράκης και Νίκος Καραθανασόπουλος. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν:

«Για μια ακόμα χρονιά, καθώς έχει αρχίσει η αντιπυρική περίοδος, γίνονται εμφανείς οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης και στην αντιπυρική προστασία της χώρας.

Ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και διατήρηση της εποχικής απασχόλησης, παλαιωμένα οχήματα και ανεπαρκείς υποδομές, είναι βασικά ζητήματα που αναδεικνύονται σε όλο το Νομό Αιτωλοακαρνανίας και αποτελούν τα εμπόδια για την εύρυθμη λειτουργία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ειδικότερα, στο Αγρίνιο το τελευταίο διάστημα, αποχώρησαν 20 άτομα λόγω συνταξιοδότησης χωρίς να αναπληρωθούν τα κενά. Υπάρχει η διατήρηση του αναχρονιστικού από το 1991 οργανογράμματος, χωρίς να έχει γίνει καμία έως σήμερα τροποποίησή του και αυτό παρά το ότι οι ανάγκες στην πόλη του Αγρινίου έχουν αυξηθεί, μια και ο πληθυσμός ξεπερνάει τους 100.000 κατοίκους.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στον Πυροσβεστικό Σταθμό της Αμφιλοχίας, όπου υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας δυο επιπλέον σταθμών στο Ξηρόμερο και στο Δήμο Ινάχου, περιοχές όπου υπάρχει πυκνή δασική βλάστηση.

Στη Ναύπακτο, η Π.Υ. είναι υποχρεωμένη να διαθέτει προσωπικό για την ιδιωτική γέφυρα της ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου, την ίδια στιγμή που οι ελλείψεις είναι κάθε άλλο παρά αμελητέες. Ενώ το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η Υπηρεσία είναι ετοιμόρροπο.

Στο Μεσολόγγι, οι αρμοδιότητες της Π.Υ. καλύπτουν και την Εθνική Οδό μέχρι το Αντίρριο. Στο κομμάτι αυτό του δρόμου γίνονται ατυχήματα με μεγάλη συχνότητα. Γι' αυτό το λόγο ένα μέρος του προσωπικού πρέπει να βρίσκεται συνεχώς σε επιφυλακή, γεγονός όμως που μειώνει το προσωπικό που μπορεί να συμμετέχει σε επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών. Επιπλέον, ούτε το κτίριο στο Μεσολόγγι είναι κατάλληλο για χρήση.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως τα κτίρια σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο είναι ιδιωτικά και βρίσκονται μέσα στις πόλεις, με αποτέλεσμα και να χάνονται πόροι στις πληρωμές ενοικίου, αλλά και να δημιουργούνται δυσκολίες στη στάθμευση των οχημάτων, όπως και στην ταχύτητα πρόσβασης στους χώρους των συμβάντων, λόγω της αυξημένης κίνησης.

Ακόμα, θα πρέπει να σημειωθεί η παντελής απουσία οποιουδήποτε σχεδίου, το οποίο να έχει γίνει γνωστό στο κοινό, που να αφορά την άμεση και σωστή πληροφόρηση του κοινού, σε σχέση με την πορεία μιας πυρκαγιάς, τις διατιθέμενες δυνάμεις και την εκκένωση περιοχών λόγω κινδύνου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί:

-- Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων, ώστε να αντιμετωπιστούν όλες οι ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές;

-- Αν πρόκειται να αποκτήσουν σύγχρονο οργανόγραμμα οι Π.Υ. του Νομού, που θα καλύπτει πλήρως τις σύγχρονες ανάγκες και αν θα γίνουν άμεσα οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν τα κενά με μόνιμο προσωπικό.

-- Αν θα μεταφερθούν σε κατάλληλα και ασφαλή κτίρια οι Π.Υ. Μεσολογγίου και Ναυπάκτου και σε σημείο τέτοιο, που δε θα εμποδίζεται το έργο των πυροσβεστών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ