Τετάρτη 28 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
«Αμετάβλητο» πολιτικό σκηνικό...

Αμετάβλητοι παραμένουν επί της ουσίας οι συσχετισμοί στο πολιτικό σκηνικό, παρά το γεγονός ότι την ίδια στιγμή χειροτερεύει η κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων, εξαιτίας της ολομέτωπης επίθεσης από την πολιτική που υποστηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων επιβεβαιώνουν τη γνωστή διαπίστωση ότι, παρά τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, η απήχηση και τα ποσοστά του δικομματισμού δεν υποχωρούν αναλόγως. Σημαντικά τμήματα της «κοινής γνώμης» δεν περιμένουν λύσεις στα καυτά προβλήματα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν τολμούν ακόμα το μεγάλο βήμα της χειραφέτησης από την κυρίαρχη πολιτική.

Σύμφωνα με πανελλαδικό γκάλοπ της MRB για λογαριασμό του «Ελεύθερου Τύπου» που διεξήχθη στο διάστημα 20 - 21 Μάη σε δείγμα 1.000 ατόμων, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (ποσοστό 69,3%) θεωρεί ότι η οικονομική κατάστασή του είναι λίγο ή πολύ χειρότερη σε σχέση με πέρυσι, ενώ το 88% αποδίδει τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην ακρίβεια που καλπάζει στην αγορά. Ειδικά για την ακρίβεια σχεδόν δύο στους τρεις (62,7%) εκτιμούν ότι πρόκειται για διαχρονικό φαινόμενο, ενώ το 33,2% δε θεωρεί «κανένα κόμμα» ικανό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Το 30,7% πιστεύει ότι μπορεί να το λύσει η ΝΔ και το 30,4% το ΠΑΣΟΚ. Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με διαφορά 3,1% (από 3,6% τον προηγούμενο μήνα) του ΠΑΣΟΚ, ενώ δύο μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας υποχωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 31,1%, το ΠΑΣΟΚ 28%, το ΚΚΕ 6,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14,1% και ο ΛΑ.Ο.Σ. 4,1%.

Σε άλλη δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ για το «Πρώτο Θέμα», που έγινε στο διάστημα 21 - 23 Μάη, η ΝΔ συγκεντρώνει 27,5% (από 28,3% τον προηγούμενο μήνα), το ΠΑΣΟΚ 25,7% (24,6%), το ΚΚΕ 6,8% (6,6%), ο ΣΥΡΙΖΑ 11,2% (από 14,3%), και ο ΛΑ.Ο.Σ. 3,5% (4%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων είναι αντίθετη με τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του «Ελεύθερου Τύπου» το 61,4% έχει αρνητική άποψη για τη συμφωνία του ελληνικού Δημοσίου με την «Deutsche Telekom». Αρνητική είναι η πλειοψηφία της «κοινής γνώμης» (ποσοστό 53,5%) για το ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», ενώ αντίθετη στην αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ είναι το 57,5%, για τα ΕΛΤΑ το 59%, για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το 59,3%, για ΟΛΠ και ΟΛΘ το 61%. Ακόμα πιο ισχυρή είναι η αντίθεση στο ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ (ποσοστό 61,2%).

«Φυσιολογική κάμψη» χαρακτήρισε τη φθορά της ΝΔ ο γραμματέας του Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Ν. Καραχάλιος, αποδίδοντάς τη στη «σειρά αλλαγών» που προωθηθεί η κυβέρνηση που «δεν είναι ευχάριστες για όλους τους πολίτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ