Τετάρτη 28 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίκαιροι οι αγώνες των Κυπρίων εργαζομένων του 1948

Εκδήλωση της Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών

«Ο δρόμος των φοιτητών είναι ταυτόσημος με το δρόμο της εργατικής τάξης», δήλωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Μάριος Λοϊζίδης, Πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας, στην εκδήλωση μνήμης για τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από τους εργατικούς αγώνες του 1948 στην Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στην Κυπριακή Εστία. Καλεσμένος στην εκδήλωση ήταν ο ΓΓ της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Πάμπης Κυρίτσης, που τόνισε τη σημασία των απεργιών του 1948, συνδέοντάς τη με τη σημερινή πραγματικότητα των εργαζομένων.

Οπως επισήμανε στο χαιρετισμό του ο Μ. Λοϊζίδης, η συμπόρευση του φοιτητικού κινήματος με την εργατική τάξη είναι απαραίτητη σε όλους τους τομείς, στους αγώνες για τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για τη μη αναθεώρηση του άρθρου 16, καθώς όπως υπογράμμισε οι φοιτητικές διεκδικήσεις κερδίζουν έδαφος, όταν συστρατεύονται με τους αγώνες της εργατικής τάξης, που για εμάς, εκφράζεται από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Ο Π. Κυρίτσης αναφερόμενος στους επικούς αγώνες του 1948, έκανε λόγο «για αγώνες πρωτόγνωρους σε μαχητικότητα και ταξική αντιπαράθεση, όπου μπήκαν οι βάσεις για να αναγνωριστεί το δικαίωμα να οργανώνονται και να διαπραγματεύονται συλλογικά τους όρους απασχόλησης και μισθοδοσίας τους» οι Κύπριοι εργαζόμενοι. «Οι Κύπριοι κομμουνιστές, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, τόνισε, ήταν από την πρώτη στιγμή η ψυχή και η δύναμη κρούσης για τη δημιουργία και άνδρωση του συνδικαλιστικού κινήματος».

Μιλώντας για τη σημερινή πραγματικότητα ο ΓΓ της ΠΕΟ σημείωσε ότι «παρά τους αγώνες και τις θυσίες παρά τους δύο παγκόσμιους πολέμους συνεχίζει να είναι ένας κόσμος γεμάτος αντιθέσεις και αντιφάσεις. Οι δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο δεν εργάζονται για την υπέρβασή τους. Το μόνο που επιδιώκουν είναι να επιβάλουν τη δική τους πολιτική, οικονομική και στρατιωτική κυριαρχία σε βάρος όμως τελικά της ειρήνης, της ασφάλειας, της δικαιοσύνης και της ίδιας της αξιοπρέπειας των λαών της ανθρωπότητας. Αυτή είναι η νέα τάξη πραγμάτων, την οποία επιδιώκουν να επιβάλουν αυθαίρετα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ΕΕ», επισημοποιώντας όπως είπε το «νεοφιλελευθερισμό ως οικονομική φιλοσοφία της ΕΕ».

Μιλώντας για την εκλογή του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, στην προεδρεία της Δημοκρατίας, ο Π. Κυρίτσης, σημείωσε ότι πραγματοποίησε θετικά βήματα τόσο στο Κυπριακό όσο και στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι η ΠΕΟ δε θα ταυτιστεί με την κυβέρνηση, ωστόσο θα τη στηρίξει έτσι ώστε να εφαρμόσει όσα μαζί υποσχέθηκαν στον κόσμο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου, Κύπρος Χρυσοστομίδης, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Γιώργος Μαυρίκος, ΓΓ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και βουλευτής του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, αποτελούμενη από τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας Μπ. Τεννέ, Θ. Πατουλιά και Γ. Ποντικό και ο πρέσβης της Κύπρου, Γ. Γεωργής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ