ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάη 2008
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ξεπούλημα του Αμαζονίου για τη ... «διάσωσή» του

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

Σοκ έχει προκαλέσει στη Βραζιλία η δράση ορισμένων «οικολογικών οργανώσεων», που με πρόσχημα τη «διάσωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου» ξεπουλούν το δάσος σε... επιχειρηματίες! Η δράση των δήθεν ευαίσθητων περιβαλλοντικά ΜΚΟ επεκτείνεται, πράγμα άλλωστε που παρατηρούμε και στην Ελλάδα.

Η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» είναι «δηκτική» και σε χτεσινό δημοσίευμά της αναφέρει «πώς μπορείτε να σώσετε τον Αμαζόνιο; Το μόνο που χρειάζεστε είναι χρήματα και ένας υπολογιστής. Πηγαίνετε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης Cool Earth και κάντε κλικ»...

Πρόκειται για την οργάνωση που βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών των υπηρεσιών πληροφοριών της Βραζιλίας, επειδή φέρεται να έχει αγοράσει 160.000 εκτάρια στην πολιτεία Μάτο Γκρόσο, στα κεντροδυτικά της χώρας και κυρίως ερευνούν έναν εκ των ιδρυτών της, τον Σουηδό επιχειρηματία, Γιόχαν Ελίας. Ο Ελίας φέρεται να επιχείρησε να πουλήσει το δάσος του Αμαζονίου έναντι 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη εφημερίδα «Γκλόμπο», που επικαλείται την υπηρεσία πληροφοριών της Βραζιλίας Abin, ο Ελίας πρότεινε σε επιχειρηματίες, το 2006 και το 2007, να αγοράσουν εκτάσεις στην Αμαζονία λέγοντάς τους ότι αρκούν «μόνο» 50 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει κάποιος όλο το δάσος του Αμαζονίου. Η Abin μετέφερε τις πληροφορίες αυτές στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στην ομοσπονδιακή αστυνομία.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ο Γιόχαν Ελίας είναι επίσης ιδιοκτήτης της εταιρείας αθλητικών ειδών «Head», καθώς και σύμβουλος για θέματα περιβάλλοντος του πρωθυπουργού της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, κατά την «Γκλόμπο».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΑ ΠΑΣ.-- Προσφυγή στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών από την κυβέρνηση της Βολιβίας για τις έξωθεν υποκινούμενες ταραχές στην πόλη Σούκρε που αμαύρωσαν τους γιορτασμούς για 119η επέτειο της απελευθέρωσης της Λατινικής Αμερικής και εντάσσονται στις προσπάθειες αποσταθεροποίησης και ανατροπής της κυβέρνησης του Εβο Μοράλες.

ΛΙΜΑ.-- Την παρουσία μελών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή μεταξύ των ποταμών Απούριμακ και Ενε, κοντά στα σύνορα με τη Βολιβία και τη Βραζιλία, καταγγέλλουν οργανώσεις στο Περού. Την ίδια στιγμή, ο κυβερνήτης του Αγιακούτσο, καταγγέλλει ότι αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται στην περιοχή περισσότερο από ένα χρόνο.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Ο χιλιανός δικαστής Βίκτορ Μοντίγλιο διέταξε τη σύλληψη 98 πρώην μελών των δυνάμεων ασφαλείας για τη συμμετοχή τους στην «Επιχείρηση Κολόμπο» κατά τη διάρκεια της χούντας, όπου 119 αγωνιστές πιστεύεται ότι δολοφονήθηκαν.

ΟΤΑΒΑ.-- Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μαξίμ Μπερνιέ, μετά την παραδοχή ότι άφησε απόρρητα έγγραφα σε μέρος που δεν ήταν ασφαλές. Στο παρελθόν ο ΥΠΕΞ είχε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα μετά τις αποκαλύψεις ότι μια πρώην φίλη του διατηρούσε σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας παραμένει πιθανή, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Financial Times» ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED) Αλαν Γκρίνσπαν.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Αρχισε, χτες, η κατάθεση στο γενικό εισαγγελέα του βασικού μάρτυρα στην υπόθεση διαφθοράς, όπου εμπλέκεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Αμερικανο-εβραίος επιχειρηματίας Μόρις Ταλάνσκι παραδέχτηκε ότι σε διάστημα 10 χρόνων, όταν ο Ολμέρτ ήταν δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, του κατέβαλε σε μετρητά, υπό τη μορφή δωρεών, περί τα 100.000 δολάρια, επιμένοντας, όμως, ότι «δε ζήτησε ποτέ κανένα αντάλλαγμα».

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Το θάνατο τουλάχιστον 11 αμάχων προκάλεσαν προχτεσινοβραδινές επιθέσεις ισλαμιστών κατά κατοχικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας Μογκαντίσου. Παράλληλα, ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν χτες στο Μποκάσο της βόρειας Σομαλίας.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Προειδοποίηση προς το βασιλιά Γκιανέντρα απηύθυνε χτες η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Νεπάλ να αποχωρήσει οικειοθελώς και σύντομα από το θρόνο του, αλλιώς θα καταφύγει σε μέτρα βίαιης απομάκρυνσής του από τα ανάκτορα μετά την επικύρωση της κατάργησης της μοναρχίας από τη συντακτική συνέλευση, που ορκίστηκε χτες.

ΣΟΥΔΑΝ
Μπαράζ συλλήψεων

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων κατηγόρησαν χτες τη σουδανική κυβέρνηση πως με αφορμή την πρόσφατη επίθεση ανταρτών του «Κινήματος Δικαιοσύνης και Ισότητας» (JEM) στις 10 Μάη στην πόλη Ομντουρμάν (κοντά στο Χαρτούμ) έχει προχωρήσει στις συλλήψεις, στην κακομεταχείριση χιλιάδων «υπόπτων» ακόμη και στις εκτελέσεις συλληφθέντων κυρίως σε βάρος μελών της φυλής των Ζαγκάουα από τη δυτική επαρχία, Νταρφούρ.

Το «Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ανάπτυξη στο Νταρφούρ» με έδρα το Λονδίνο, κατήγγειλε χτες πως μέσα στις τελευταίες τρεις βδομάδες έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 3.000 άτομα κατά τις εφόδους των αστυνομικών στα σπίτια πολιτών.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες λέγοντας πως στηρίζονται σε «εσπευσμένα συμπεράσματα». Η σουδανική κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνο για την επίθεση της 10ης Μάη στο Ομντουρμάν τον αρχηγό του «JΕΜ» Κχαλίλ Ιμπραχίμ τον οποίο έχει επικηρύξει με 250.000 δολάρια.

ΚΙΝΑ
Επικίνδυνη η κατάσταση στα φράγματα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Εξακολουθούν οι ισχυροί μετασεισμοί - της τάξης των 5,4 και 5,7 Ρίχτερ - στην κινεζική επαρχία Σετσουάν, που χτυπήθηκε πρόσφατα από το φονικό σεισμό των 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με αποτέλεσμα ακόμα 420.000 κτίρια να καταρρεύσουν, ενώ άκρως επικίνδυνη κρίνεται η κατάσταση και σε ένα φυσικό φράγμα, που κρίνεται ότι μπορεί να καταρρεύσει. Η κινεζική κυβέρνηση έδωσε εντολή να απομακρυνθούν πάνω από 80.000 άνθρωποι στην περιοχή Τανγκιασάν, καθώς το φυσικό φράγμα, που συγκρατεί 130 εκατομμύρια κυβικά νερού από τον ποταμό Τζιαν, κρίνεται επισφαλές. Επικίνδυνη σημειώνεται ότι είναι η κατάσταση και σε άλλα φράγματα, με τις αρχές να καταβάλλουν προσπάθειες αποφυγής νέας τραγωδίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων, περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι μετακινήθηκαν από τις περιοχές τους, μετά το σεισμό, ενώ οι πληγέντες υπολογίζονται σε 45 εκατομμύρια.

Ο δε αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών ανέρχεται στους 67.183 ανθρώπους, των αγνοουμένων στους 20.790 και των τραυματιών στους 361.822, ενώ οι υπολογισμοί της κυβέρνησης κάνουν λόγο για περίπου 88.000 νεκρούς...

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Ανησυχία» για τις... επενδύσεις

Με αφορμή την πιθανή απαγόρευση του κόμματος του Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας να προχωρήσει την προσφυγή του εισαγγελέα, περί απαγόρευσης της δράσης του και στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων σε περίπου 70 στελέχη του, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ως λόγος της προσφυγής αναφέρεται η υπόσκαψη από το ΑΚΡ του «κοσμικού χαρακτήρα» του κράτους.

Σε δηλώσεις του στα τουρκικά ΜΜΕ αναφορικά με το θέμα, ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη προσφυγή κατά του κόμματός του «οδηγεί την κατάσταση στην κόψη του ξυραφιού, ενώ η αβεβαιότητα που απορρέει από την υπόθεση αυτή θέτει προσκόμματα στις ξένες επενδύσεις». Σημείωσε δε ότι ακόμα δεν είναι γνωστό το τι θα συμβεί, εκφράζοντας ωστόσο τη βούληση του ΑΚΡ να κλείσει το θέμα το συντομότερο δυνατό, για να μην «επιτρέψουμε να υποστεί βλάβη η οικονομία της Τουρκίας». Ο Ρ. Ερντογάν είπε ότι η χώρα έχασε λόγω της προσφυγής, συνολικές επενδύσεις ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της «οικονομικής ανάπτυξης» της χώρας, που τώρα πρέπει να «ζητιανέψει», καθώς οι επενδυτές δε θέλουν να «ρισκάρουν»...

  • Κούρδοι πολιτικοί προχώρησαν σε μποϊκοτάζ της χτεσινής ομιλίας του Ρ. Ερντογάν στο Ντιγιάρμπακιρ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ως προς την άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει την κουρδική μειονότητα.
Εκδήλωση για τη Λατινική Αμερική

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η κατάσταση στις χώρες της Λατινικής Αμερικής - Κούβα» με ομιλήτρια την Δέσποινα Μάρκου, μέλος της ΕΕΔΔΑ, διοργανώσει ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης, την Παρασκευή 30 Μάη και ώρα 7 μ.μ. στα γραφεία του συλλόγου, 40 Εκκλησιών 61.

ΚΙΝΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Εμπόριο και πυρηνική ενέργεια στο προσκήνιο

ΠΕΚΙΝΟ - ΣΕΟΥΛ.--

«Νέα εποχή» συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, των τηλεπικοινωνιών, της πυρηνικής ενέργειας, αλλά και περιφερειακών ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής εγκαινίασαν με τη χτεσινή τους συνάντηση στο Πεκίνο οι Πρόεδροι Κίνας Χου Ζιντάο και Νότιας Κορέας Λι Μιούνγκ -μπακ κατά την πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στην Κίνα λίγους μήνες έπειτα απ' την ορκωμοσία του στο προεδρικό αξίωμα τον περασμένο Φλεβάρη.

Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Λι επαίνεσε τις προσπάθειες του Πεκίνου για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου μέσω τερματισμού του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος. Ο Κινέζος ομόλογός του διαβεβαίωσε για την ανάπτυξη «στρατηγικής συνεταιρικής συνεργασίας» ακόμη και για την «ενεργή προώθηση» διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου και αποδέχτηκε πρόσκληση για επίσκεψη στη Ν. Κορέα το δεύτερο εξάμηνο τρέχοντος έτους.

Η Κίνα και η Ν. Κορέα σύναψαν διπλωματικές σχέσεις μόλις το 1992.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ