ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάη 2008
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Αύριο όλοι στους δρόμους!

Συνεχίζονται και σήμερα οι γενικές συνελεύσεις φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων. Αύριο, Παρασκευή, 30 Μάη, οι νέες διαδηλώσεις σε Αθήνα και άλλες πόλεις

Φοιτητές και σπουδαστές βγαίνουν στις 30 Μάη ξανά στο δρόμο. Σε όλη την Ελλάδα και συγκρούονται με την αντιδραστική αντιεκπαιδευτική πολιτική. Με αιτήματα τη μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/05 για τα ΚΕΣ που περνάει από την πίσω πόρτα την κατάργηση του άρθρου 16 και τη συνολική κατάργηση του νόμου - πλαισίου, φοιτητές και σπουδαστές δίνουν αγωνιστικό ραντεβού σε μια σειρά πόλεις. Στην Αθήνα, συναντιούνται στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια. Στην Θεσσαλονίκη στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Χημείου. Στην Πάτρα, στις 11 το πρωί στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Στα Γιάννενα, στις 12 το μεσημέρι στην Ακαδημία.

Οι γενικές συνελεύσεις φοιτητών και σπουδαστών θα συνεχιστούν και σήμερα, ενώ μέχρι στιγμής αποφάσεις για το αυριανό συλλαλητήριο έχουν πάρει οι εξής φοιτητικοί σύλλογοι: Φαρμακευτική Αθήνας, Μαθηματικό Πάτρας, Βιολογικό Πάτρας, Δάσκαλοι Πάτρας, Χημικοί Μηχανικοί Πάτρας, Πολιτικοί Μηχανικοί Πάτρας, Αρχιτεκτονική Αθήνας, Εστίας της Νέας Φοιτητικής Εστίας του Πολυτεχνείου Αθήνας, Φυτικής Παραγωγής Βόλου, ΣΕΜΦΕ Πολυτεχνείου, ΤΕΙ Πύργου, Επιστημών Τέχνης Ιωαννίνων.

Και κατά τη διάρκεια των χτεσινών γενικών συνελεύσεων επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ο διασπαστικός και βρώμικος ρόλος της ΕΑΑΚ απέναντι στο φοιτητικό κίνημα. Συγκεκριμένα, στη ΣΕΜΦΕ Πολυτεχνείου, η ΕΑΑΚ προκειμένου να μην καταλήξει η γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου σε αγωνιστική απόφαση για αύριο Παρασκευή και παίζοντας ουσιαστικά το ρόλο της ΔΑΠ - η οποία απουσίαζε - επιχείρησε να δημιουργήσει χάος και να στείλει τους φοιτητές σπίτια τους, επιτιθέμενοι άνανδρα και με τραμπούκικο τρόπο στον ομιλητή και σε μέλη της Πανσπουδαστικής ΚΣ. Αν και τα μέλη της Πανσπουδαστικής είχαν αριθμητική υπεροχή μέσα στο αμφιθέατρο, ήταν αποφασισμένοι να μη διαλυθεί η γενική συνέλευση όπως επιδίωκε η ΕΑΑΚ και επέλεξαν να δώσουν την απάντηση στις 30 του μήνα, μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητές σε όλη την Ελλάδα.

Στις γενικές συνελεύσεις της Ιατρικής και του Ιστορικού Αρχαιολογικού στα Γιάννενα, η ΔΑΠ όχι απλά επιχειρηματολόγησε υπέρ των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων «θα μας πάνε μπροστά», «να μη χάσουμε το τρένο της Ευρώπης», αλλά αξιοποίησε τα χτεσινά προσχεδιασμένα προβοκατόρικα επεισόδια προκειμένου να εμφανιστεί από τη μια ως ...δύναμη σταθερότητας και από την άλλη να ταυτίσει τέτοιες μεθόδους με το φοιτητικό κίνημα. Στη γενική συνέλευση του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών στη Φλώρινα, η «διαφοροποιημένη» ΠΑΣΠ υποστήριξε ότι ο νόμος - πλαίσιο έχει και θετικές πλευρές...

ΣΥΡΙΖΑ
Διαβλέπει κίνδυνο «συνταγματικής εκτροπής»

Μετά την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου του ΣΥΝ για την ανώτατη εκπαίδευση, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε χτες τη δική του ανακοίνωση - θέση για τις πολιτικές εξελίξεις στα ΑΕΙ, που παρά τις ελαφριές διαφορές σε... αποχρώσεις, κινείται στην ίδια λογική με τις θέσεις του ΣΥΝ, εκτιμώντας ότι «η κυβέρνηση σχεδιάζει συνταγματική εκτροπή». Στο ίδιο πνεύμα δηλαδή, με την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρός του, Αλ. Αλαβάνος, στον πρωθυπουργό, για το αν θα σεβαστεί το Σύνταγμα, στο ίδιο πνεύμα και με το ΣΥΝ, ο πρόεδρος του οποίου Αλ. Τσίπρας έλεγε ότι πρέπει να γίνει ένα... πάρτι για την «ήττα της κυβέρνησης» στο χώρο των δημοσίων πανεπιστημίων, λόγω μη αναθεώρησης του άρθρου 16.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει απόσυρση του νόμου - πλαισίου, ο οποίος κατά την εκτίμησή του «προεξοφλεί την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, αυτή δηλαδή που απέτυχε». Ομως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή που κατέθεσε ως «θέσεις» του, 28 τροπολογίες που μία προς μία ήταν αντιγραφή στο πνεύμα και το γράμμα του νόμου της κυβέρνησης. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοαναιρείται ή ζητά την εφαρμογή της δικής του εκδοχής του νόμου; Πάντως οι καθηγητές του είναι σούμπιτοι υπέρ της εφαρμογής του. Αναξιοπιστία και αφερεγγυότητα; Και αυτό ισχύει, όταν δείχνει να άγεται και να φέρεται σε επίπεδο εντυπώσεων, ενώ επί της ουσίας βάζει πλάτες απ' όλες τις μεριές. Και στο νόμο και στην υπονόμευση της πάλης.

Λέει, τέλος, ότι το ΠΑΣΟΚ «βοηθά την κυβέρνηση, διασπώντας το εκπαιδευτικό κίνημα κατά του νόμου - πλαισίου». Προκύπτει όμως το ερώτημα: Πότε συμμετείχε το ΠΑΣΟΚ στο κίνημα κατά του νόμου - πλαισίου, ώστε τώρα να το διασπάσει;

Τελικά, γίνεται κατανοητό ότι όσο ενάντια είναι το ΠΑΣΟΚ στο νόμο - πλαίσιο, άλλο τόσο είναι κι ο ΣΥΡΙΖΑ...

Στημένο σκηνικό προβοκάτσιας

Πριν ένα μήνα περίπου, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (ΑΣΟΕΕ) μπήκε στην επικαιρότητα όταν με αφορμή μια κίνηση του πρύτανη (απομάκρυνση ταμπλό των παρατάξεων από ένα χώρο του πανεπιστημίου) οι δυνάμεις της ΕΑΑΚ έκλεψαν... την καφετιέρα κι άλλες ηλεκτρονικές συσκευές από το γραφείο του πρύτανη. Οι δυνάμεις της ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ) και της ΠΑΣΠ έδωσαν κάλυψη και συνέχεια στην παραπάνω ενέργεια, με «εφετζίδικες» κινήσεις στη Σύγκλητο του ιδρύματος. Ηταν το έναυσμα για να ξεκινήσει ένα μπαράζ δημοσιευμάτων περί πολέμου και βίας στα ΑΕΙ, διαρκούς ομηρίας των πανεπιστημιακών από τους φοιτητές, φοιτητών αποφασισμένων να βγάλουν στειλιάρια, εκλογών που θα γίνουν με την παρουσία αστυνομίας...

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ΑΣΟΕΕ από την πρώτη στιγμή καταδίκασαν τόσο τη στάση του πρύτανη όσο και τις τυχοδιωκτικές ενέργειες των ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ, ΠΑΣΠ. ΚΚΕ, ΚΝΕ και Πανσπουδαστική ΚΣ μίλησαν ξεκάθαρα για τις ευθύνες αυτών που με την τακτική τους στρώνουν το δρόμο στην κυβέρνηση, να κατασυκοφαντήσει και να καταφέρει χτύπημα στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα. Πήραν παράλληλα ξεκάθαρη θέση ενάντια στο σύνολο των αντιδραστικών τομών που προωθούνται στα ΑΕΙ, ενάντια στο νόμο - πλαίσιο, στην προσπάθεια αναγνώρισης των ΚΕΣ και παράκαμψης του άρθρου 16. Μπροστά στις πρυτανικές/προεδρικές εκλογές που αποτελούν έκφραση κι εφαρμογή του νόμου - πλαισίου, κάλεσαν σε μαζική αποχή, μη νομιμοποίησή τους, πολιτική καταδίκη του νόμου.

Ακολούθησαν κι άλλες τυχοδιωκτικές και προβοκατόρικες ενέργειες σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, που έδιναν συνεχώς τροφή στα κανάλια να «σπεκουλάρουν» το φοιτητικό κίνημα, έδιναν τροφή στις διοικήσεις ιδρυμάτων, σχολών και Τμημάτων να προχωρούν σε αντιδραστικές και απειλητικές αποφάσεις για τους σπουδαστές τους (λοκ - άουτ κ.ά.) και αφορμές στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, να μιλούν για μειοψηφίες που επιχειρούν να καταλύσουν τη δημοκρατία στα ΑΕΙ. Δημοκρατία γι' αυτούς σημαίνει να μπορούν τα ιδρύματα να κάνουν ανενόχλητα τις «μπίζνες» τους, σημαίνει να εφαρμόζεται απρόσκοπτα ο νόμος - πλαίσιο κι όλο το πακέτο των αναδιαρθρώσεων. Προσπαθούν λοιπόν, να ταυτίζουν στη συνείδηση του κόσμου, τους τυχοδιωκτισμούς και τους τραμπουκισμούς με τον αγώνα ενάντια στις αναδιαρθρώσεις, ώστε να ακρωτηριαστεί το κίνημα κι οι κινητοποιήσεις... πριν καν ακόμα αυτές ξεκινήσουν.

Αποκορύφωμα αυτού του στημένου παιχνιδιού, ήταν τα χτεσινά επεισόδια σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Ηταν δεδομένη από πριν, η διόγκωσή τους και η αξιοποίησή τους από την κυβέρνηση, για να εντείνει την επίθεσή της στην ανώτατη εκπαίδευση. Τώρα που έχουν προστεθεί πολύ περισσότερα κομμάτια στο παζλ, η εικόνα αποκαλύπτεται. Τώρα λοιπόν, είναι ακόμα περισσότερο αναγκαία η επαγρύπνηση του λαού και της νεολαίας. Το λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα έχει εμπειρία να αντιμετωπίζει τις προβοκάτσιες, οι οποίες είναι πιθανό να επαναληφθούν και να ενταθούν. Είναι λοιπόν, αναγκαία η αποκάλυψη του χαρακτήρα των αναδιαρθρώσεων που προσπαθούν να πλασάρουν ως «δημοκρατία» τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Είναι απόλυτα αναγκαία η απάντηση σ' αυτές τις αναδιαρθρώσεις, η αντεπίθεση στη βία της στρατηγικής του κεφαλαίου, με όρους μαζικού κινήματος.


Γ.Σ.

Δική τους είναι η βία

Οπως ήταν αναμενόμενο, βρήκαν αφορμή και ξεσπάθωσαν οι υποστηρικτές των αναδιαρθρώσεων, μετά τις προβοκάτσιες που στήθηκαν χτες στα Πανεπιστήμια Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Να κατασταλεί η βία που επικρατεί στα πανεπιστήμια, αυτή η βία είναι που εμποδίζει να λειτουργήσει η δημοκρατία στα πανεπιστήμια, είπε χτες στον τηλεοπτικό σταθμό «Μέγκα», ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος. Αυτός που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται το δημόσιο πανεπιστήμιο γνωμοδοτώντας για τη «διασταλτική ερμηνεία» του άρθρου 16, αυτός που υπερασπίζεται το «δημόσιο» πανεπιστήμιο αγωνιώντας για το πώς θα εφαρμοστούν οι αναδιαρθρώσεις που θα του ανοίξουν τους μέγιστους δυνατούς διαύλους με τις επιχειρήσεις... Γι' αυτή τη λειτουργία του πανεπιστημίου μιλάει. Ομως αυτή η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία, που απαιτεί το κεφάλαιο, που απαιτούν οι επιχειρήσεις, είναι απόλυτη βία για το φοιτητή που θα μαθαίνει την επιστήμη «με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω». Είναι απόλυτη βία για τον πανεπιστημιακό που θα θάβει την έρευνά του όταν δε συμφέρει την επιχείρηση - χρηματοδότη. Είναι απόλυτη βία και σκοταδισμός για όλο το λαό. Και όταν το ΠΑΣΟΚ ζητά την εφαρμογή της καταστολής στα πανεπιστήμια, στο όνομα υπεράσπισης του ασύλου, ζητά να επικρατήσει η «άκρα του τάφου σιωπή» για τη διά της βίας επιβολή των απαιτήσεων του κεφαλαίου στην εκπαίδευση και την έρευνα. Είναι πολλά τα λεφτά και εδώ δε σηκώνει δημοκρατία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ