ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάη 2008
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Βολές κατά της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας

Συνεργασία «με μεγάλες δυνάμεις» καταγγέλλει ο Αλί Λαριτζάνι

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Με συντριπτική πλειοψηφία εκλέχτηκε πρόεδρος του κοινοβουλίου ο Αλί Λαριτζάνι. Ο πρώην επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και κύριος διαπραγματευτής με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, συγκέντρωσε 232 ψήφους από το σύνολο των 263 βουλευτών. Ο αριθμός αυτός επιβεβαιώνει τη μεγάλη επιρροή που διαθέτει επί της ιρανικής πολιτικής σκηνής με αποτέλεσμα να θεωρείται, ορθώς, μία από τις σημαντικότερες πολιτικές φιγούρες και ανταγωνιστής του Αχμαντινετζάντ στις προεδρικές του 2009.

Ο Λαριτζάνι στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος του κοινοβουλίου, αναφέρθηκε στην τελευταία έκθεση της ΔΕΑΕ, όπου εκφράζονται «ανησυχίες» για το ότι η Τεχεράνη «δεν έχει απαντήσει ακόμη σε ερωτήματα για το πυρηνικό της πρόγραμμα». Χαρακτήρισε «διφορούμενα και απογοητευτικά» πολλά αποσπάσματα της έκθεσης και κατηγόρησε τη ΔΕΑΕ ότι «ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την κατάσταση, την κάνει να μοιάζει ότι συνωμοτεί με τις μεγάλες δυνάμεις». Ο Λαριτζάνι προειδοποίησε τη ΔΕΑΕ ότι το νέο ιρανικό κοινοβούλιο «έχει τη δυνατότητα να επανεξετάσει τη συνεργασία του με τη ΔΕΑΕ, αν αυτή επιμείνει σε αυτήν την κατεύθυνση».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Στον αέρα» και πάλι η κυβέρνηση Μάλικι

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αποχώρησε από τις συνομιλίες για την επάνοδό του στην κυβέρνηση Μάλικι το μεγαλύτερο σουνιτικό κόμμα «Μέτωπο Συμφωνίας», καθιστώντας, και πάλι, αβέβαιο το μέλλον της ιρακινής ηγεσίας. Οπως ανακοινώθηκε από τη σουνιτική πλευρά, οι διαφωνίες ως προς την τοποθέτηση υπουργών είναι μεγάλες και δεν μπορούν να γεφυρωθούν. Μετά την αποχώρηση, εδώ και μήνες, και των βουλευτών που πρόσκεινται στον σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ, η κυβέρνηση Μάλικι παραμένει «στον αέρα» και πολύ μακριά από το στόχο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας όπως έχει θέσει.

Ο ίδιος ο Μάλικι, πάντως, έφτασε χτες στη Στοκχόλμη, όπου θα συμμετάσχει σε διεθνή σύνοδο με τη συμμετοχή 60 χωρών και οργανώσεων για το μέλλον του Ιράκ. Συγκεκριμένα, θα εξεταστούν τα ζητήματα της ασφάλειας και της οικονομικής αναγέννησης της χώρας.

Εντός Ιράκ, πάντως, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μετά από πολύωρη μάχη σε ερημική περιοχή της επαρχίας Ανμπάρ σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες και 35 μαχητές που φέρονται ν' ανήκουν στην «αλ Κάιντα», ενώ άλλοι 10 σιίτες μαχητές ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη νοτιοανατολική Βαγδάτη.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξύνεται η πολιτική κρίση στο Ισραήλ

Την παραίτηση Ολμέρτ ζήτησε ο υπουργός Αμυνας και ηγέτης των κυβερνητικών εταίρων του Εργατικού Κόμματος, Εχούντ Μπαράκ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Να απομακρυνθεί από την πρωθυπουργία κάλεσε τον Εχούντ Ολμέρτ ο υπουργός Αμυνας και κυβερνητικός του εταίρος, Εχούντ Μπαράκ. Σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος υποστήριξε ότι μετά και από την κατάθεση του Αμερικανο-Εβραίου επιχειρηματία Μόρις Ταλάνσκι στον γενικό εισαγγελέα, όπου επιβεβαιώθηκε ότι επί 15ετία ο νυν πρωθυπουργός, ως δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, είχε λάβει υπό τη μορφή δωρεών περίπου 500.000 δολάρια, ο Ολμέρτ θα πρέπει να πάρει αποστάσεις από την άσκηση εξουσίας, έστω και υπό τη μορφή «προσωρινής άδειας».

Ο Μπαράκ ξεκαθάρισε ότι αν το κόμμα του Ολμέρτ, το «Καντίμα», δεν πάρει την πρωτοβουλία να προχωρήσει σε αυτήν την κατεύθυνση, τότε το Εργατικό Κόμμα «πιθανώς θα πιέσει για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών». Η «απειλή» αυτή δεν είναι δύσκολο να υλοποιηθεί. Το «Καντίμα» έχει μόλις 29 βουλευτές στην 120μελή Βουλή. Η κυβέρνηση υπάρχει γιατί στηρίζεται από τους 19 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος και τους 12 του θρησκευτικού «Σας». Αν οι Εργατικοί άρουν την εμπιστοσύνη τους, το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να καταρρεύσει. Το θέμα, βέβαια, είναι ότι, προς το παρόν, κερδισμένος από την κρίση αυτή, με βάση τις δημοσκοπήσεις, δε βγαίνει ο Μπάρακ και το Εργατικό Κόμμα, αλλά το «Λικούντ» του ακροδεξιού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι μίλησαν για «εσωτερική πολιτική κρίση, που επηρεάζει αρνητικά την ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία και μπορεί να μεταφραστεί σε στρατιωτική κλιμάκωση». Χθες, πάντως, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκαν άλλοι δύο μαχητές της «Χαμάς» και τραυματίστηκαν τέσσερις.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Η αντιδραστική κυβέρνηση της Κολομβίας «επικήρυξε» τη σορό και το μέρος ενταφιασμού του Μανουέλ Μαρουλάντα Βέλες, του θρυλικού ηγέτη των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC), που πέθανε όπως ανακοίνωσε η οργάνωση από φυσικό θάνατο στις 26 Μάρτη, με 5 εκατομμύρια πέσος, δηλαδή περίπου 2,8 εκατομμύρια δολάρια. Προφανώς φοβούνται τον ιστορικό ηγέτη των FARC ακόμη και νεκρό...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Νέο βίντεο της «Αλ Κάιντα», σύμφωνα με το FBI, με το οποίο καλεί τους οπαδούς της να χρησιμοποιήσουν βιολογικά, χημικά και πυρηνικά όπλα εναντίον της Δύσης.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, δήλωσε ότι θα φροντίσει να περιορίσει το μέγεθος του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου εάν εκλεγεί και φθάσει στο Λευκό Οίκο.

ΟΤΑΒΑ.-- Η εξαχρείωση στο μεγαλείο της! Ζευγάρι από το Βανκούβερ του Καναδά ήθελε να πουλήσει το μόλις επτά ημερών κοριτσάκι του μέσω Ιντερνετ για 10.000 δολάρια, ανακοίνωσε η καναδική αστυνομία. Την Κυριακή μόλις, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε ζευγάρι στη Βαυαρία που είχε βάλει αγγελία μέσω Ιντερνετ για να πουλήσει το επτά μηνών αγοράκι τους έναντι ενός ευρώ.

ΡΩΜΗ.-- Εξαιρετικά ανησυχητικό χαρακτηρίζει σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία το «κλίμα διακρίσεων» που επικρατεί στην Ιταλία. Σύμφωνα με την οργάνωση, ιδιαίτερα η κυβέρνηση, μετά και από τα νέα μέτρα για τους μετανάστες που ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα, νομιμοποιεί την ολοένα και μεγαλύτερη χρήση ρατσιστικής γλώσσας και μέτρων.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Ολοκληρώθηκε χτες η ψηφοφορία που επικύρωσε την κατάργηση της μοναρχίας από τη νεοεκλεγείσα Βουλή στο Νεπάλ. Ο ηγέτης του Μαοϊκού ΚΚ που κέρδισε τις εκλογές χαρακτήρισε το γεγονός νίκη του λαού, μετά από 247 χρόνια. Στο βασιλιά της χώρας δόθηκε περιθώριο δύο βδομάδων να μεταφέρει τα προσωπικά του πράγματα και να αποχωρήσει από το παλάτι.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Πάνω από 14 νεκροί και 59 τραυματίες είναι ο απολογισμός πτώσης λεωφορείου σε χαράδρα στο Αφγανιστάν. Ακόμα έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στην επαρχία Χοστ και στην επαρχία Χελμάντ.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Πάνω από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω των καταρρακτωδών βροχών στην Κίνα, την περασμένη βδομάδα και 4.000 εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, στις επαρχίες, Χουνάν, Χουμπέι και Γκουανσί. Στο μεταξύ, ο νεότερος απολογισμός του σεισμού των 7,9 ρίχτερ φτάνει τους 68.109 και οι αγνοούμενοι τους 19.851. Παράλληλα, πάνω από 160.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στην επαρχία Σιτσουάν λόγω επικινδυνότητας ενός ασταθούς φράγματος που δημιουργήθηκε από το σεισμό των 7,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Πρωθυπουργός, πάλι, ο Σινιόρα με ενστάσεις

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Στον Φουάντ Σινιόρα έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας ο Πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν, αποδεχόμενος ουσιαστικά την πρόταση της φιλοαμερικανικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Τον επαναδιορισμό του Σινιόρα στην πρωθυπουργία ζήτησαν 68 από τους 127 βουλευτές, καθώς συνολικά η αντιπολίτευση, υπό τη σιιτική «Χεζμπολάχ», ελέγχει 58 έδρες.

Η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν ήταν ιδιαίτερα θετική. Εκτίμησαν ότι το πρόσωπο του Σινιόρα έχει ταυτιστεί με το πολιτικό αδιέξοδο που ταλάνισε τη χώρα, καθώς ήταν ένας από τους κύριους αρνητές της απόδοσης επιπλέον εξουσιών στην αντιπολίτευση και του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Αξίζει πάντως να υπενθυμιστεί ότι, με βάση το σύνταγμα της χώρας, ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι σουνίτης.

Εκτός από έντονη δυσαρέσκεια, η αντιπολίτευση δε γνωστοποίησε αν προτίθεται να προχωρήσει σε κάποιου άλλου είδους ενέργεια για να μπλοκάρει την ανάληψη της πρωθυπουργίας. Αλλωστε, αναμένεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, όπου με βάση την πρόσφατη συμφωνία της Ντόχα, η αντιπολίτευση θα διαθέτει 11 βουλευτές και δικαίωμα βέτο, κάτι που, προς το παρόν, φαίνεται αρκετό για να συγκρατήσει τις αντιδράσεις.

Το κλίμα πάντως στους δρόμους της χώρας εκτός από πανηγυρικό παραμένει και εκρηκτικό. Τη Δευτέρα, σε ανταλλαγή σποραδικών πυρών στη Βηρυτό μεταξύ υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και της φιλοαμερικανικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας τραυματίστηκαν εννιά άνθρωποι, ενώ την Τρίτη, σε ανάλογο περιστατικό, σκοτώθηκε ένας Λιβανέζος στρατιώτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ