ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάη 2008
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
60 ΧΡΟΝΙΑ «ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ» ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΟΗΕ
Ο ΓΓ του ΟΗΕ σε ρόλο «εξωραϊστή» των κυανόκρανων...

Κυανόκρανοι επί το «ειρηνευτικό έργο» τους στην Αϊτή

Associated Press

Κυανόκρανοι επί το «ειρηνευτικό έργο» τους στην Αϊτή
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Προσπάθεια εξωραϊσμού των «καλών υπηρεσιών» που προσφέρουν οι πλέον «επαγγελματίες» κυανόκρανοι σε δεκάδες αναπτυσσόμενες χώρες και εμπόλεμες ζώνες κατέβαλε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, αναφερόμενος στη σημερινή 60ή επέτειο από την έναρξη των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ και το γιορτασμό της «Διεθνούς Ημέρας Ειρηνευτών του ΟΗΕ». Σαν να μην είχε περάσει ένα 48ωρο απ' τις καταγγελίες της βρετανικής οργάνωσης «Σώστε τα παιδιά», αναφορικά με κρούσματα παιδεραστίας, βιασμών, εκπόρνευσης και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών έως και έξι ετών σε Καραϊβική και Δυτική Αφρική από κυανόκρανους, που υποτίθεται πως μετέβησαν σε εμπόλεμες ζώνες για να προσφέρουν «ειρήνη και ασφάλεια»...

«Πριν από εξήντα χρόνια το Συμβούλιο Ασφαλείας ίδρυσε την πρώτη ειρηνευτική αποστολή. Οι περισσότεροι ειρηνευτές προέρχονταν από ένα μικρό αριθμό χωρών της Ευρώπης και της Αμερικής και ήταν κατά κύριο λόγο άοπλοι στρατιώτες που επιτηρούσαν τις γραμμές κατάπαυσης του πυρός», αναφέρει στην επιστολή του ο ΓΓ του ΟΗΕ, για να προσθέσει αργότερα πως σήμερα οι κυανόκρανοι έχουν πολλαπλούς ρόλους όπως «να εκπαιδεύουν την αστυνομία, να αφοπλίζουν πρώην μαχητές, να υποστηρίζουν τη διεξαγωγή εκλογών και ...να βοηθούν στην οικοδόμηση κρατικών θεσμών».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ απέκρυψε βεβαίως τις σχετικά πρόσφατες σφαγές Αϊτινών πολιτών απ' τα πυρά κυανόκρανων ή τα κρούσματα κακοποίησης παιδιών και γυναικών σε περιοχές της Ακτής Ελεφαντοστού, του Νοτίου Σουδάν.... Απέκρυψε τη διαφθορά και τις δοσοληψίες των κυανόκρανων «επαγγελματιών» της δήθεν ειρήνης με ντόπιους πολέμαρχους στη ΛΔ Κονγκό. ΄Η τις ιμπεριαλιστικές υπηρεσίες διάφορων καλοθελητών - επικεφαλής των «ειρηνευτικών αποστολών» στα Βαλκάνια και όπου αλλού... Για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα αυτών των «αποστολών» - επεμβάσεων, κάνει πως δεν ξέρει τίποτε.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΠΟΛΟΣ
«Ακονίζονται τα μαχαίρια» για τον πλούτο του

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Οι υπουργοί Εξωτερικών Δανίας, Νορβηγίας, Ρωσίας, ο υπουργός Φυσικών Πόρων του Καναδά και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, συναντήθηκαν χτες στο Ιλουλισάτ της Γροιλανδίας (250 χλμ βόρεια του Αρκτικού Κύκλου) για να συζητήσουν την υπογραφή διακήρυξης που θα επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις των χωρών τους στις διεθνείς συμφωνίες που αφορούν τη διαχείριση του Βόρειου Πόλου. Ως γνωστόν, το αναμενόμενο λιώσιμο των παγετώνων στην περιοχή αναμένεται να σηματοδοτήσει νέα κούρσα ανταγωνισμού με σκοπό την εκμετάλλευση νέων ναυτιλιακών οδών αλλά και νέων, τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου...

Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Περ Στιγκ Μίλερ εξέφρασε την προσδοκία πως το ζήτημα για τη διαχείριση του Βόρειου Πόλου «θα επιλυθεί εντός ΟΗΕ», επιτροπή του οποίου υποτίθεται πως θα αποφασίσει για τον έλεγχο της Αρκτικής ως το 2020.

Η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 αναφέρει ότι οι χώρες της Αρκτικής έχουν 10 χρόνια μετά την επικύρωση της συμφωνίας προκειμένου να καταγράψουν και να αποδείξουν τις διεκδικήσεις τους στην περιοχή. Ολες οι χώρες που διεκδικούν το Βόρειο Πόλο έχουν επικυρώσει τη συγκεκριμένη συμφωνία πλην των ΗΠΑ. Ο Καναδάς έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια για να δημιουργήσει στο Βόρειο Πόλο στρατιωτική βάση, κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης και βάση για υποβρύχια. Η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, η Δανία και η Ρωσία έχουν επίσης διεκδικήσεις και παρόμοιες αξιώσεις στην περιοχή.

Ημερίδα για την Κούβα

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης συνδιοργανώνουν την Πέμπτη, 5 Ιούνη 2008 στις 6:30 μ.μ., ημερίδα με θέμα «Η πολιτική της ΕΕ απέναντι στην Κούβα», στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60). Παρέμβαση θα γίνει και από τον πρέσβη της Κούβας Ερμες Ερέρα Ερνάντες.

Η ημερίδα διοργανώνεται ενόψει της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην οποία θα συζητηθεί το θέμα της κοινής θέσης και της εξομάλυνσης των σχέσεων της Δημοκρατίας της Κούβας και της ΕΕ.

NOTIA ΑΦΡΙΚΗ
Προσωρινά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Τη δημιουργία οργανωμένων προσωρινών καταυλισμών φιλοξενίας έως και 70.000 μεταναστών που εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας του πρόσφατου κύματος ρατσιστικής βίας αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα μεταξύ άλλων οι νοτιοαφρικανικές αρχές. Πληροφορίες του βρετανικού δικτύου ΒΒC αναφέρουν ότι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον επτά οργανωμένοι καταυλισμοί. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών σχολίασε ότι δεν πρόκειται για «καταυλισμούς προσφύγων γιατί στη Ν. Αφρική έχουν καταργηθεί από το 1994 οι διαχωρισμοί μεταξύ των ανθρώπων» αλλά για προσωρινά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών με πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, σίτισης, υγιεινής.

Ο νεότερος απολογισμός των θυμάτων της βίας που ξέσπασε από τις 11 Μάη στο προάστιο Αλεξάντρα του Γιοχάνεσμπουργκ, έχει ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών σε 56, τον αριθμό των τραυματιών σε τουλάχιστον 650 και τον αριθμό των εκτοπισμένων σε 50.000 ως 80.000.

Επιπλέον, από χτες άρχισαν να αναφέρονται μαζικά κρούσματα πνευμονικών λοιμώξεων και διάρροιας σε πρόχειρους καταυλισμούς μεταναστών...

Ολα αυτά ενώ η έξοδος χιλιάδων μεταναστών συνεχίζεται με συνηθέστερους προορισμούς τη Μοζαμβίκη, τη Ζάμπια και την Μποτσουάνα. Χτες η Νιγηρία απαίτησε από τη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση αποζημιώσεις για όσους Νιγηριανούς πολίτες υπέστησαν επιθέσεις ή λεηλασίες κατά το πρόσφατο κύμα βίας.

ΚΙΝΑ - ΤΑΪΒΑΝ
Σύνοδος «αναθέρμανσης σχέσεων»

ΠΕΚΙΝΟ.--

Συνάντηση κορυφής Κίνας - Ταϊβάν πραγματοποιήθηκε χτες, στο Πεκίνο, μεταξύ του Κινέζου Προέδρου Χου Τζιντάο και του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος, Κουόμντανγκ, της Ταϊβάν, Γου Ποχσιούνγκ, με στόχο την «αναθέρμανση των σχέσεων» των δύο χωρών. Στην εξαήμερη επίσκεψη του Γ. Ποσχιούνγκ στο Πεκίνο αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες απευθείας μεταφορών, μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, καθώς και συμφωνίες στον τουριστικό τομέα.

Ο Κινέζος Πρόεδρος, κατά τη συνάντησή του με τον εκπρόσωπο της γειτονικής χώρας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο λαό της Ταϊβάν, για την αλληλεγγύη που έδειξε απέναντι στην τεράστια καταστροφή που προκάλεσε ο φονικός σεισμός των 7.9 ρίχτερ στην επαρχία Σετσουάν.

Η συνάντηση των δύο πολιτικών ηγετών, είναι η πρώτη σε τέτοιο επίπεδο που πραγματοποιείται από το 1949.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ
«Μάχη επιβίωσης» για τους γαλακτοπαραγωγούς

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σειρά των παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων σε Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία να μπουν στον απεργιακό χορό που δονεί την Ευρώπη. Οι γαλακτοπαραγωγοί στρέφονται κατά της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ - από το 1984 θεσπίστηκαν στην ΕΕ ποσοστώσεις για την παραγωγή γάλακτος, για να αποφευχθεί η υπερπαραγωγή και να συγκρατηθούν οι τιμές - και διεκδικούν δικαιότερες και αυξημένες τιμές για την παραγωγή τους. Επίσης, διαμαρτύρονται για τα σχέδια της ΕΕ να αυξήσει την παραγωγή γάλακτος και να μειώσει την τιμή του στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ειδικά για τους κτηνοτρόφους της Γερμανίας, η κατάσταση, όπως δηλώνουν, είναι οριακή και γι' αυτό ξεκίνησαν από χθες επ' αόριστον κινητοποίηση και δεν παραδίδουν το γάλα στις γαλακτοβιομηχανίες, αλλά το πετούν στα χωράφια, στα σκουπίδια ή για τροφή στα μοσχάρια. Οι κτηνοτρόφοι λένε ότι η δραστική κίνηση διαμαρτυρίας είναι «καθαρή άμυνα επιβίωσης»... «Αν πάρουμε την τιμή που θέλουμε γραπτώς, τότε θα σταματήσουμε αμέσως αυτό το δράμα», δηλώνουν σύμφωνα με την «Ντόιτσε Βέλε».

Οι παραγωγοί πωλούν το γάλα στην τιμή των 28 έως 35 λεπτών, ενώ η τελική του τιμή στα επιλεγμένα καταστήματα είναι 1,19 ευρώ και στα σούπερ μάρκετ γύρω στο ένα ευρώ. Οι παραγωγοί δηλώνουν ότι η τιμή είναι πολύ χαμηλή για να καλύψουν το κόστος παραγωγής που έχει αυξηθεί αλματωδώς τα τελευταία χρόνια και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες απειλούνται με χρεοκοπία.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Θεσπίζεται στο νέο Σύνταγμα η λαϊκή κυριαρχία

ΚΙΤΟ.--

Ο λαός του Εκουαδόρ είναι ο εγγυητής της κυριαρχίας της χώρας και όχι πλέον οι Ενοπλες Δυνάμεις, προβλέπει άρθρο που εγκρίθηκε χτες ομοφώνως από τη Συντακτική Συνέλευση της χώρας και θα συμπεριληφθεί στο νέο Σύνταγμα υπό τον τίτλο «λαϊκή κυριαρχία».

Σύμφωνα με την ειδική εισηγήτρια Μαρία Μολίνα, με το νέο Σύνταγμα ο λαός του Εκουαδόρ θα έχει την αποκλειστική νομοθετική εξουσία να αποφασίζει για την τύχη και την ευζωία του, ενώ σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, Μιγκέλ Καρβαχάλ, οι Ενοπλες Δυνάμεις χάνουν τα προνόμια που μέχρι σήμερα τις όριζαν ως εγγυητές της δημοκρατίας, καθώς πλέον απαγορεύεται να αναμειγνύονται ή να ενεργούν σε εσωτερικές διαμάχες. Παράλληλα χτες κατατέθηκε προς συζήτηση και ψήφιση άρθρο που αφορά στον έλεγχο των υδάτινων πόρων. Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε, το νερό αναγνωρίζεται ως αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα και στρατηγικής σημασίας πόρος, και υπό αυτές τις προϋποθέσεις δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης, ενώ απορρίπτονται όλες οι πιθανές εκδοχές ιδιωτικοποίησής του, καθώς ο έλεγχος θα είναι εξ ολοκλήρου κρατικός. Υπό αυτό το πρίσμα ανακαλούνται όλες οι άδειες εκμετάλλευσης πόσιμου νερού που έχουν δοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες, στις πόλεις Γκουαγιακίλ και Ματσάλα, πρωτεύουσες των επαρχιών Γκουάγιας και Ελ Ορο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ