Πέμπτη 29 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ
«Μάχη επιβίωσης» για τους γαλακτοπαραγωγούς

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σειρά των παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων σε Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία να μπουν στον απεργιακό χορό που δονεί την Ευρώπη. Οι γαλακτοπαραγωγοί στρέφονται κατά της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ - από το 1984 θεσπίστηκαν στην ΕΕ ποσοστώσεις για την παραγωγή γάλακτος, για να αποφευχθεί η υπερπαραγωγή και να συγκρατηθούν οι τιμές - και διεκδικούν δικαιότερες και αυξημένες τιμές για την παραγωγή τους. Επίσης, διαμαρτύρονται για τα σχέδια της ΕΕ να αυξήσει την παραγωγή γάλακτος και να μειώσει την τιμή του στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ειδικά για τους κτηνοτρόφους της Γερμανίας, η κατάσταση, όπως δηλώνουν, είναι οριακή και γι' αυτό ξεκίνησαν από χθες επ' αόριστον κινητοποίηση και δεν παραδίδουν το γάλα στις γαλακτοβιομηχανίες, αλλά το πετούν στα χωράφια, στα σκουπίδια ή για τροφή στα μοσχάρια. Οι κτηνοτρόφοι λένε ότι η δραστική κίνηση διαμαρτυρίας είναι «καθαρή άμυνα επιβίωσης»... «Αν πάρουμε την τιμή που θέλουμε γραπτώς, τότε θα σταματήσουμε αμέσως αυτό το δράμα», δηλώνουν σύμφωνα με την «Ντόιτσε Βέλε».

Οι παραγωγοί πωλούν το γάλα στην τιμή των 28 έως 35 λεπτών, ενώ η τελική του τιμή στα επιλεγμένα καταστήματα είναι 1,19 ευρώ και στα σούπερ μάρκετ γύρω στο ένα ευρώ. Οι παραγωγοί δηλώνουν ότι η τιμή είναι πολύ χαμηλή για να καλύψουν το κόστος παραγωγής που έχει αυξηθεί αλματωδώς τα τελευταία χρόνια και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες απειλούνται με χρεοκοπία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ