Ιδιαίτερη ευθύνη γι' αυτήν την εξέλιξη έχει και η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚ(ΣΥΝ) - που διαμόρφωσε τη σχετική πρόταση (την οποία αποδέχτηκε η κυβέρνηση). Η πρόταση της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ, όπως διαμορφώθηκε πριν από 2 χρόνια, έκανε διαχωρισμό του κλάδου σε Βαρέα και υπερβαρέα! Στα «υπερβαρέα» έβαζε την καθαριότητα, τους εργαζόμενους στα νεκροταφεία, στην αποχέτευση κ.α. και στα Βαρέα, άλλες ειδικότητες οικοδομικού χαρακτήρα, όπως ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς κ.ά. Η κυβέρνηση υιοθέτησε το πρώτο μέρος για τα «υπερβαρέα» και οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚ μιλούν για θετικό βήμα!
Μύθος πρώτος, που καλλιέργησε η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ, είναι ότι η καθαριότητα ανήκει στα υπερβαρέα. Δηλαδή, ένας εργάτης καθαριότητας, αποκομιδής, οδηγός απορριμματοφόρου σε ιδιωτική επιχείρηση ανήκει στα υπερβαρέα; Η απάντηση είναι πως όχι. Ανήκει στα Βαρέα και παίρνει σύνταξη στα 60. Απλά, το προσωπικό καθαριότητας ΟΤΑ είναι σε ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς με σύνταξη στα 58 και όχι στα 60.
Γεννιέται το απλό ερώτημα: Γιατί η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ δεν πάλεψε να ενταχθεί όλος ο κλάδος στο ειδικό καθεστώς που ισχύει για τους ΟΤΑ και αντί αυτού διαχώρισε τον κλάδο σε Βαρέα και υπερβαρέα; Ποιον εξυπηρετούσε αυτός ο διαχωρισμός; Σίγουρα εξυπηρετούσε την κυβέρνηση της ΝΔ, γι' αυτό την υιοθέτησε. Επίσης, εξυπηρετούσε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο στα χρόνια της κυβέρνησής του κινήθηκε σε αυτή τη ρότα. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στη λογική διαχωρισμού Βαρέα - υπερβαρέα ήταν και η παράταξη του ΣΥΝ και ας τρέχουν τώρα να κρατήσουν δήθεν αποστάσεις.
Ας δούμε, όμως, ένα σύντομο ιστορικό του επασφάλιστρου. Οταν μπήκαν οι αορίστου χρόνου στα ΒΑΕ το επασφάλιστρο ήταν 3,6% (2,2% εργαζόμενος και 1,4% εργοδότης). Ερχεται το ΙΚΑ και προσθέτει σε αυτό άλλο ένα 3,4% (2,1% εργαζόμενος και 1,3% εργοδότης). Αυτό ήταν προφανώς προϊόν κάποιας αναλογιστικής μελέτης του ΙΚΑ, που είχε όμως σαν δεδομένα α) την εργοδοτική εισφορά και β) το επικουρικό ταμείο. Εχουμε εμείς σήμερα εργοδοτική εισφορά; Εχει καμία επικουρική σημασία για τη σύνταξή μας το επασφάλιστρο;
Να σημειώσουμε ακόμα ότι: α) Ο επίσης αντεργατικός 2703/99 δεν προσδιόριζε αριθμητικώς το επασφάλιστρο, το οποίο υπολογιζόταν επί του βασικού μισθού. β) Το προσωπικό καθαριότητας ΟΤΑ που έχει κύρια ασφάλιση ΙΚΑ, αλλά έχει άλλο επικουρικό ταμείο, πληρώνει επασφάλιστρο 3,6%. γ) Αν κάποιος εργάζεται στα ΒΑΕ στο Δημόσιο και φύγει θέλοντας να εξαγοράσει τη δημόσια υπηρεσία, πληρώνει 3,6% το μήνα επί του βασικού μισθού. Εμείς γιατί εξαγοράζουμε την περίοδο 1999 - 2008 με 4,3% επί του βασικού μισθού και του επιδόματος ειδικής απασχόλησης;
Μύθος τρίτος, η σύνταξη στα 58. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο υπολογισμός της σύνταξης στο Δημόσιο γίνεται με βάση την 35ετία, η μείωση του ορίου ηλικίας από μόνη της δε λέει τίποτα, αν δε συνδυάζεται με όρους πλήρους σύνταξης. Αλλιώς ο εργαζόμενος θα παραμείνει στην εργασία, γιατί δε θα τον συμφέρει η σύνταξη στα 58, αν δεν έχει τα χρόνια που χρειάζονται. Αν πάλι έχει τα 35 χρόνια, τότε τα 58 ως όριο ηλικίας είναι πάρα πολλά ακόμα και με τα δεδομένα του ΙΚΑ, το οποίο με 35 χρόνια δουλειάς, εκ των οποίων τα 25 στα ΒΑΕ, δίνει σύνταξη στα 56!
Μύθος τέταρτος, η δήθεν αγωνία της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ για τη λήψη μέτρων σε σχέση με τις επαγγελματικές ασθένειες και τους κινδύνους. Η πλειοψηφία έχει ήδη απαλλάξει το κράτος -εργοδότη από τη συμμετοχή του στο επασφάλιστρο και τον απαλλάσσει και από την υποχρέωση της καταβολής της εισφοράς του 1%, που προβλέπεται για τον επαγγελματικό κίνδυνο.
Σ' αυτήν τη μάχη, οι ταξικές δυνάμεις γνώρισαν τη συντονισμένη επίθεση όλων των άλλων παρατάξεων. Γνώρισαν το χλευασμό ότι αυτά που πρότειναν είναι ανέφικτα. Γνώρισαν την καθαίρεση από τα όργανα. Ομως, η πάλη δικαιώνεται μέσα από την αποδοχή των θέσεων και προτάσεων της ΔΑΣ από μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων, που γυρίζουν την πλάτη στη ρύθμιση, αντιλαμβανόμενοι ταυτόχρονα και ποιοι δίνουν την πραγματική μάχη για τα συμφέροντά τους. Γι' αυτό καλούμε όλους τους εργαζομένους του κλάδου να παλέψουν μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για:
Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας κάλεσαν τους υγειονομικούς να καταδικάσουν τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Να εντείνουν τους αγώνες τους ενάντια στην πολιτική που εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί την Υγεία, ενάντια στις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και για τη μονιμοποίηση των εκτάκτων και συμβασιούχων στα δημόσια νοσοκομεία, για ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ενάντια στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας κ.ά.
Οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών συνεχίζονται με 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 4 Ιούνη. Στην Αττική θα γίνει 6ωρη στάση (9 π.μ. - 3 μ.μ.) συγκέντρωση στην Πλατεία Κοραή στις 11 π.μ. και πορεία στα συναρμόδια υπουργεία.
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας τη Δευτέρα 2 Ιούνη αποφάσισε ο Σύλλογος της Εθνικής Τράπεζας, απαιτώντας από τη διοίκηση να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι ταξικές δυνάμεις τόνισαν ότι ο αγώνας πρέπει να κλιμακωθεί και στο πλαίσιο αυτό πρότεινε να γίνουν γενικές συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, να δημιουργηθούν Επιτροπές Αγώνα. Πρόταση που απέρριψε η πλειοψηφία.
ΝΑΟΥΣΑ: Την απόφαση της διοίκησης του ΟΑΕΔ, που προχώρησε χτες στο κλείσιμο του καταστήματός του στη Νάουσα, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το Σωματείο Εργατών και Εργατριών Κλωστοϋφαντουργίας Νάουσας. Αφορμή για το κλείσιμο του καταστήματος αποτέλεσε η προγραμματισμένη απόφαση διαμαρτυρίας της ΓΣ των εργαζομένων του σωματείου μπροστά στα γραφεία του τοπικού ΟΑΕΔ. Κυβέρνηση και ΟΑΕΔ, αντί να λύσουν τα χρόνια προβλήματα των απολυμένων - ανέργων και να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους, απαντάνε με λοκ άουτ καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΟΑΕΕ: Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή το 34ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Το συνέδριο πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» και τα θέματα που το απασχολούν είναι τα σοβαρά και πολλά προβλήματα των συνταξιούχων. Το συνέδριο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ είναι και η απαρχή της ενοποίησης όλων των κλάδων των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ), ώστε ενωμένοι να αντιπαλέψουν τα αντισυνταξιουχικά μέτρα της κυβέρνησης.