ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάη 2008
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Κορυφώνεται η επιθετικότητα της ολιγαρχίας

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι λαϊκές οργανώσεις

Συνθήκες χάους επιχειρεί να δημιουργήσει η ολιγαρχία

Associated Press

Συνθήκες χάους επιχειρεί να δημιουργήσει η ολιγαρχία
ΛΑ ΠΑΣ.--

Μια μέρα πριν τα αποσχιστικά δημοψηφίσματα στις επαρχίες Πάντο και Μπένι, που κηρύχτηκαν από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή παράνομα και αντισυνταγματικά, η κατάσταση είναι έκρυθμη και αμφίβολη για το τι «μέλλει γενέσθαι».

Χιλιάδες αγρότες, ιθαγενείς, δάσκαλοι, εργαζόμενοι ακόμη και ολόκληρες οικογένειες διαδήλωσαν χτες ενάντια στο δημοψήφισμα της Κυριακής στην επαρχία Μπένι, καταγγέλλοντας και τον κυβερνήτη Ερνέστο Σουάρες Σατόρι ότι προκήρυξε το δημοψήφισμα παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας. Οι συγκρούσεις και η ένταση δεν έλειψαν όταν εμφανίστηκαν μέλη της Ενωσης Νεολαίας της Σάντα Κρους, της «Ομάδας κρούσης» του «στρατού» της ολιγαρχίας. Τα χτεσινά γεγονότα και η εμφάνιση του «στρατού της Σάντα Κρους» που θα παραμείνει μέχρι και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την Κυριακή, προμηνύουν περισσότερη βία και νοθεία.

Ανάλογο το σκηνικό και στην επαρχία Πάντο όταν οι ομάδες της ολιγαρχίας επιτέθηκαν ενάντια σε ιθαγενείς και αγρότες που είχαν στήσει μπλόκα, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους υπέρ της κυβέρνησης Μοράλες και της διαδικασίας των ριζοσπαστικών αλλαγών. Οι συγκρούσεις ήταν σφοδρές, με αποτέλεσμα 20 τουλάχιστον τραυματίες. Παράλληλα, προχτές κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις κατήγγειλαν την επίθεση στο σπίτι συνδικαλιστικού στελέχους που δημόσια τάχθηκε κατά του δημοψηφίσματος. Ολα δείχνουν ότι η επιθετικότητα της ολιγαρχίας με τις πλάτες του ιμπεριαλισμού θα συνεχιστεί. Πράγμα που απαιτεί συντονισμένη και αποφασιστική απάντηση από τη μεριά του λαϊκού κινήματος.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Νέα προκλητική δίωξη αντιφασιστών από την εσθονική κυβέρνηση

Ερώτηση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Νέα πρόκληση αποτελεί η δικαστική δίωξη που εξαπέλυσε η εσθονική κυβέρνηση ενάντια σε αντιφασίστες αγωνιστές, ανάμεσα στους οποίους ο 89χρονος παρασημοφορημένος «Ηρωας της ΕΣΣΔ», Αρνολντ Μέρι. Τη νέα αυτή προσπάθεια, που στόχο έχει την πλαστογράφηση της Ιστορίας και τη δικαίωση του ναζισμού - φασισμού στα μάτια των λαών και ειδικότερα των νέων γενιών, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, με Ερώτησή του προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ: «Οι αρχές της Εσθονίας, μετά τον "πόλεμο" που διεξήγαγαν το 2006 με τα αντιφασιστικά μνημεία, προχωρούν τώρα και σε δίκες κατά αντιφασιστών, όπως κατά του 89χρονου παρασημοφορημένου «Ηρωα της ΕΣΣΔ», Αρνολντ Μέρι, καθώς και κατά 4 νεολαίων, μελών της κοινωνικής οργάνωσης, που αντιτάχθηκε το 2006 στην απομάκρυνση του αντιφασιστικού μνημείου από το κέντρο του Τάλιν. Οι τελευταίοι έχουν καταγγείλει ότι κακοποιήθηκαν μετά τη σύλληψή τους, ενώ ένας μάρτυρας κατηγορίας παραδέχτηκε στο δικαστήριο πως οι αρχικές καταθέσεις τους ήταν προϊόν βίας που χρησιμοποίησαν πάνω τους οι αρχές ασφαλείας της Εσθονίας».

Καταλήγοντας ο Θ. Παφίλης ερωτά το Συμβούλιο «πώς κρίνει αυτές τις προκλητικές κι ανιστόρητες ενέργειες των αρχών της Εσθονίας και τι προτίθεται να πράξει ώστε να σταματήσει ο κατήφορος του αντικομμουνισμού και αντισοβιετισμού, που οδηγεί στη δικαίωση των ναζί και στο διωγμό των αντιφασιστών».

Ημερίδα για την Κούβα

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης συνδιοργανώνουν την Πέμπτη, 5 Ιούνη 2008 στις 6.30 μ.μ., ημερίδα με θέμα «Η πολιτική της ΕΕ απέναντι στην Κούβα», στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60). Παρέμβαση θα γίνει και από τον πρέσβη της Κούβας Ερμες Ερέρα Ερνάντες.

Η ημερίδα διοργανώνεται ενόψει της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στην οποία θα συζητηθεί το θέμα της κοινής θέσης και της εξομάλυνσης των σχέσεων της Δημοκρατίας της Κούβας και της ΕΕ.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Νέα επίθεση από κολομβιανές ομάδες

ΚΙΤΟ.--

Συνεχίζει τις πολεμικές προκλήσεις η κυβέρνηση της Κολομβίας... Μία ακόμη επίθεση από το έδαφος της Κολομβίας, αυτή τη φορά από παραστρατιωτικές ακροδεξιές ομάδες, κατήγγειλε χτες η υπουργός Εξωτερικών Μαρία Ισαμπέλ Σαλβαδόρ ότι δέχτηκε το Εκουαδόρ. Ετσι επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο οι διμερείς σχέσεις, που διεκόπησαν μετά τη στρατιωτική επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας την 1η Μάρτη στην περιοχή Σουκούμπιος και είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του Ραούλ Ρέγιες, 19 ακόμη ανταρτών των FARC, 4 Μεξικανών φοιτητών και ενός πολίτη του Εκουαδόρ.

Το τελευταίο περιστατικό έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης από ένοπλη ομάδα που εισέβαλε από το κολομβιανό έδαφος και επιτέθηκε στην πόλη Σαν Μαρτίν, στην περιοχή Μπαράνκα Μπερμέχα της επαρχίας Σουκούμπιος, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, προσθέτοντας ότι απήχθησαν 3 πρόσφυγες. «Θα στείλουμε το διάβημά μας μέσω τρίτων διπλωματικών καναλιών, όταν συγκεντρώσουμε όλες τις πληροφορίες από τις έρευνες που διεξάγουν οι Ενοπλες Δυνάμεις και η Αστυνομία» τόνισε η Σαλβαδόρ, ενώ από την πλευρά του ο υφυπουργός Αμυνας Μιγκέλ Καρβαχάλ τόνισε ότι παρότι «δεν είναι κυβερνητικές ομάδες, η κυβέρνηση Ουρίμπε είναι υπεύθυνη». «Βρισκόμαστε σε επιφυλακή και αποστέλλουμε περισσότερες μονάδες για τη φύλαξη των συνόρων» κατέληξε ο Καρβαχάλ.

ΠΓΔΜ
Στις κάλπες αύριο

ΣΚΟΠΙΑ.--

Στις κάλπες αναμένεται να προσέλθουν αύριο 1.780.000 ψηφοφόροι για να εκλέξουν νέα κυβέρνηση και 120μελή Βουλή επιλέγοντας μεταξύ 1.540 υποψηφίων βουλευτών από 19 κόμματα και εκλογικά μπλοκ.

Τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία, στη διάρκεια της οποίας επικράτησαν υψηλοί εθνικιστικοί τόνοι - κυρίως από το φαβορί των εκλογών, το κυβερνών VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νικόλα Γκρούεφσκι -, αλλά και ένοπλα επεισόδια, κυρίως μεταξύ υποστηριχτών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αλβανικής μειονότητας.

Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7.00 το πρωί και θα τερματιστεί στις 19.00 το απόγευμα της Κυριακής, σε 2.976 εκλογικά τμήματα. Σήμερα θα ψηφίσουν και 1.919 φυλακισμένοι.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν υπό το βλέμμα και τον έλεγχο 464 ξένων και 3.500 ντόπιων εκλογικών παρατηρητών.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις για αναγνώριση του προτεκτοράτου

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου είναι στα χέρια των κρατών - μελών της ΕΕ, δήλωσε χτες ο Ευρωενωσιακός επίτροπος για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν, με αφορμή πρόσφατο περιστατικό με την έπαρση της νέας σημαίας του προτεκτοράτου έξω από το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δουλεύει στη βάση των κοινών αποφάσεων της ΕΕ και δεν έχει εξουσιοδότηση να αναγνωρίσει οιοδήποτε κράτος... αλλά το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να ενεργήσει διακριτικά εντός των δικών του δομών», κατέληξε ο επίτροπος.

Το ίδιο 24ωρο, εντείνονται οι φήμες σε αλβανόφωνα ΜΜΕ της Πρίστινα ότι εντός του Ιούνη επίκειται αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από ΠΓΔΜ και Μαυροβούνιο. Η πρώτη λέγεται πως θα το κάνει για να κερδίσει η νέα κυβέρνηση την υποστήριξη της εκεί αλβανικής μειονότητας και το δεύτερο επειδή δέχεται έντονες πιέσεις από τις ΗΠΑ, αλλά και από τα αλβανικά κόμματα που συμμετέχουν στο σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προχωρά η προσφυγή

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εμμένει στο αίτημά του για απαγόρευση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και πενταετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων 71 κορυφαίων στελεχών του, όπως ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο εισαγγελέας του Δικαστηρίου, Αμπντουλαχμάν Γιαλτσινκάγια. Η κατηγορία αφορά την προσπάθεια «ισλαμοποίησης» του κράτους από την κυβέρνηση, με δραστηριότητες που αντιβαίνουν στην «κοσμικότητα» και η προσφυγή παραπέμπεται στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο καταγγέλλων βασίζει τις κατηγορίες του στην πρόσφατη απόφαση για άρση απαγόρευσης της μαντίλας στους πανεπιστημιακούς χώρους, στην απαγόρευση πώλησης αλκοόλ στα όρια δήμων με δημάρχους φιλικά προσκείμενους στο κυβερνών κόμμα, αλλά και τη ρητορική στελεχών του υπέρ της ελευθερίας της επιλογής θρησκευτικών πεποιθήσεων, τα οποία αποτελούν διαδοχικά βήματα «ισλαμοποίησης της Τουρκίας». Μία σύγκρουση που αφορά κυρίως τη διαμάχη των κυρίαρχων πολιτικών κύκλων της Τουρκίας, που αντιμάχονται στο παιχνίδι εναλλαγής της εξουσίας.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σύνοδος για την επισιτιστική κρίση

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Με στόχο την καίρια αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης και την κατάληξη σε μία κοινή πολιτική για όλη την περιοχή της Λατινικής Αμερικής άρχισε χτες η σύνοδος αξιωματούχων από 26 χώρες της Νοτίου Αμερικής, της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής, σύνοδος που αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια των προσπαθειών που έγιναν με πρωτοβουλία των χωρών της ALBA, δηλαδή της Βενεζουέλας, της Βολιβίας, της Κούβας και της Νικαράγουας.

Οι συνομιλίες που πραγματοποιούνται στο Καράκας της Βενεζουέλας σηματοδοτούν την έναρξη μιας σειράς επαφών για το θέμα, ανάμεσά τους και η τριήμερη Σύνοδος Κορυφής του FAO για την επισιτιστική κρίση που ξεκινά την Τρίτη στη Ρώμη, τη στιγμή μάλιστα που προχτές ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) προέβλεψαν δυσοίωνα ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές και την ερχόμενη δεκαετία.

Τέλος, η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία εκτιμά πως οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 83% τα τελευταία τρία χρόνια, ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης.

  • Η δικηγόρος Εβο Γκόλιγκερ αποκάλυψε νέα στοιχεία για υποκίνηση, εκ μέρους των ΗΠΑ, σε στάση εντός του στρατού της Βενεζουέλας και προσπάθεια ενός ακόμη πραξικοπήματος ενόψει των τοπικών εκλογών του Νοέμβρη. Σε επιφυλακή τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του προέδρου Ούγο Τσάβες.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ