Σάββατο 31 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Νέα προκλητική δίωξη αντιφασιστών από την εσθονική κυβέρνηση

Ερώτηση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Νέα πρόκληση αποτελεί η δικαστική δίωξη που εξαπέλυσε η εσθονική κυβέρνηση ενάντια σε αντιφασίστες αγωνιστές, ανάμεσα στους οποίους ο 89χρονος παρασημοφορημένος «Ηρωας της ΕΣΣΔ», Αρνολντ Μέρι. Τη νέα αυτή προσπάθεια, που στόχο έχει την πλαστογράφηση της Ιστορίας και τη δικαίωση του ναζισμού - φασισμού στα μάτια των λαών και ειδικότερα των νέων γενιών, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, με Ερώτησή του προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ: «Οι αρχές της Εσθονίας, μετά τον "πόλεμο" που διεξήγαγαν το 2006 με τα αντιφασιστικά μνημεία, προχωρούν τώρα και σε δίκες κατά αντιφασιστών, όπως κατά του 89χρονου παρασημοφορημένου «Ηρωα της ΕΣΣΔ», Αρνολντ Μέρι, καθώς και κατά 4 νεολαίων, μελών της κοινωνικής οργάνωσης, που αντιτάχθηκε το 2006 στην απομάκρυνση του αντιφασιστικού μνημείου από το κέντρο του Τάλιν. Οι τελευταίοι έχουν καταγγείλει ότι κακοποιήθηκαν μετά τη σύλληψή τους, ενώ ένας μάρτυρας κατηγορίας παραδέχτηκε στο δικαστήριο πως οι αρχικές καταθέσεις τους ήταν προϊόν βίας που χρησιμοποίησαν πάνω τους οι αρχές ασφαλείας της Εσθονίας».

Καταλήγοντας ο Θ. Παφίλης ερωτά το Συμβούλιο «πώς κρίνει αυτές τις προκλητικές κι ανιστόρητες ενέργειες των αρχών της Εσθονίας και τι προτίθεται να πράξει ώστε να σταματήσει ο κατήφορος του αντικομμουνισμού και αντισοβιετισμού, που οδηγεί στη δικαίωση των ναζί και στο διωγμό των αντιφασιστών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ