ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάη 2008
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»
Κοινή πολιτική για τις «πολιτιστικές» βιομηχανίες

Ως «δραστηριότητες διακλαδικής ανάπτυξης» πρέπει να «νοούνται» οι «πολιτιστικές πολιτικές», που «οφείλουν να συνδεθούν με άλλες εκφάνσεις της ζωής (κοινωνική πολιτική, εκπαίδευση, πολιτιστική βιομηχανία κ.ά.)». Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της συνάντησης των υπουργών Πολιτισμού της «Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας», που ολοκληρώθηκε χτες στο Ζάππειο.

Τα συμπεράσματα της συνάντησης απηχούν όλη την «γκάμα» της αντιδραστικής πολιτιστικής πολιτικής της ΕΕ από τις αρχές της δεκαετίας του '90, ενώ, ταυτόχρονα, αναδεικνύουν τον προσανατολισμό του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και των αστικών κυβερνήσεων των εκτός ΕΕ χωρών - μελών της «Συνεργασίας» για αναζήτηση «κοινού τόπου» προς αυξανόμενη κερδοφορία... όχι αμοιβαία φυσικά.

Ολα αυτά επιχειρήθηκαν να καλυφθούν, ως είθισται, με ρητορείες περί της αναγκαιότητας του «διαπολιτισμικού διαλόγου», ξεκαθαρίζοντας ότι «μια ευρωμεσογειακή πολιτιστική στρατηγική διαθέτει τη δυνατότητα να συμβάλλει στην εκπλήρωση των στόχων των τριών πυλώνων της Διακήρυξης της Βαρκελώνης». Η εν λόγω διακήρυξη, με την οποία συστάθηκε, το 1995, η «Ευρωμεσογειακή Συνεργασία», αποτελεί ουσιαστικά το «εργαλείο» εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ στον άκρως ενδιαφέροντα για το κεφάλαιο οικονομικό χώρο, γι' αυτό και επικεντρώνεται στη «δημιουργία ενός ευρωμεσογειακού χώρου ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών» και «επενδύσεων» σε πληθώρα κλάδων αιχμής, από τη γεωργία και την αλιεία, μέχρι τα οπτικοακουστικά.

Γι' αυτό και στα συμπεράσματα επιχειρείται μια «ομογενοποίηση» των εθνικών πολιτιστικών πολιτικών για να εξυπηρετηθούν οι «πολιτιστικές βιομηχανίες»: «Οι Ευρωμεσογειακοί εταίροι πρέπει να τύχουν ενθάρρυνσης, ώστε να αναπτύξουν περισσότερο συναφείς εθνικές πολιτιστικές στρατηγικές, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ανάγκες του πολιτιστικού τομέα και τις σχετικές διεθνείς αναφορές, συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων της Διακυβερνητικής Διασκέψεως της Στοκχόλμης περί των Πολιτισμικών Πολιτικών για την Ανάπτυξη (1998)».

Μέτωπο αγώνων και Τέχνη

Εγκαινιάστηκε χτες η έκθεση εικαστικών στη Ζώνη του Περάματος

Από τα χτεσινά εγκαίνια της έκθεσης
Από τα χτεσινά εγκαίνια της έκθεσης
Με το χρώμα του μόχθου, του αγώνα και της αντίστασης «ντύθηκε» χτες η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Μέσα στο εργοτάξιο - ναυπηγείο, εκεί όπου ένα κομμάτι της εργατικής τάξης ματώνει καθημερινά από τη σκληρή δουλειά, τα ατυχήματα, την ανεργία, από την ασυδοσία των εφοπλιστών ο πολιτισμός έδωσε το «παρών» του. Λίγο μετά τις 9, η μεγάλη έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας «Αγώνας - Αντίσταση - Πολιτισμός, Ανθρωποι - Χρώμα - Σίδερο ΙΙΙ» άνοιξε τις πύλες της. Ηταν η αρχή των εκδηλώσεων που διοργανώνουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τα σωματεία της Ζώνης (Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Ενωση Μετάλλου Σαλαμίνας - με την Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και φορείς του Περάματος) και θα διαρκέσουν έως τις 8 Ιούνη.

«Είναι η μόνη πολιτιστική εκδήλωση στον τόπο μας, που πραγματοποιείται σε εργασιακό χώρο την ώρα της δουλειάς», ανέφερε στο χαιρετισμό του εκ μέρους των σωματείων της Ζώνης ο πρώτος γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης. «Μια εποχή που η κυρίαρχη αστική ιδεολογία προσπαθεί να χειραγωγήσει και πολιτιστικά τις λαϊκές μάζες με υποκατάστατα φτηνής υποκουλτούρας, οι εργάτες και οι εργαζόμενοι με τα πρωτοπόρα τμήματά τους αντιστέκονται κι ανοίγουν δρόμους επικοινωνίας και δημιουργίας με την ποιοτική και τακτική τέχνη που εμπνέεται από τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, την κοινωνική ζωή, τα προβλήματά τους και τους αγώνες τους». «Ευχόμαστε», κατέληξε «αυτή η πρωτοβουλία μας που συνδέεται με την ολόπλευρη ανάπτυξη αγώνων για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των αιτημάτων μας ν' αποτελέσει το ερέθισμα για παραπέρα πολύμορφες, αγωνιστικές, και πολιτιστικές δραστηριότητες».

Εκ μέρους των 115 εικαστικών δημιουργών που συμμετέχουν, χαιρέτισε η Γεωργία Πετρούλια: «Δουλέψαμε μήνες στα εργαστήριά μας», τόνισε χαρακτηριστικά, «με τα δικά μας "όπλα", το πινέλο, το χρώμα, το γύψο, το κάρβουνο, στην προσπάθειά μας να εκφράσουμε το μόχθο σας, τη δουλειά σας, τον αγώνα και την πάλη σας ενάντια στην εκμετάλλευση από το μεγάλο κεφάλαιο και την πλουτοκρατία, τους μεγαλοεφοπλιστές. Ο αγώνας σήμερα γίνεται κοινός».

Η χτεσινή βραδιά έκλεισε με παράσταση της χορευτικής ομάδας της ΚΝΕ, «Οι γειτονιές του κόσμου». Στις χτεσινές εκδηλώσεις παρευρέθηκε μεγάλη αντιπροσωπεία του KKE. Τα μέλη της ΚΕ του, Ελπίδα Παντελάκη και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά, Γιώργος Τούσσας και ευρωβουλευτής, Νίκος Σοφιανός, Γιάννης Μανουσογιαννάκης, Βέρα Νικολαΐδου και αντιπρόεδρος της Βουλής, Διαμάντω Μανωλάκου και βουλευτής, η Εύα Μελά, βουλευτής. Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας. Ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Γλύκας και ο πρώην Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος, ο Δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, ο Δήμαρχος Κερατσινίου Φώτης Μελάς και ο Κουβανός δημοσιογράφος συγγραφέας Ούλισες Εστράδα, μέλος του ΚΚ Κούβας, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στη χώρα μας.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Δ. Παπαδήμα: Χορστ Μπλανκ «Το βιβλίο στην αρχαιότητα» (μετάφραση Δημοσθένης Γ. Γεωργοβασίλης. 2η έκδοση βελτιωμένη. Επιμέλεια Χαρ. Α. Μπάλτα. Μελέτη που συνθέτει την ιστορία του βιβλίου, της γραφής, του ελληνικού και λατινικού αλφαβήτου, τους τρόπους γραφής, διάδοσης, εμπορίας, κλοπής, καταστροφής των βιβλίων, τις δημόσιες και ιδιωτικές βιβλιοθήκες στην αρχαιότητα. Περιέχονται 121 εικόνες και σχέδια, σημειώσεις και ονοματολογία).

-- Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: «Γιώργος Πετρής «Επιθεώρηση Τέχνης» (Τεχνοκριτικά κείμενα 1953 - 1986)» (επιστημονική επιμέλεια, εισαγωγή - επιλογή κειμένων Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος. Ερευνα - τεκμηρίωση - εργογραφία Αλίνα Χατζησπύρου. Στον τόμο συγκεντρώνονται πολλά κριτικά κείμενα του τεχνοκριτικού Γιώργου Πετρή στο περίφημο περιοδικό «Επιθεώρηση Τέχνης» και σ' άλλα πολιτιστικά περιοδικά).

-- «Νεφέλη»: Φανή Μουτζίδου «Μύθος», αλληγοριακή κοινωνία (Η περίπτωση Paolo Veronese)» (κοινωνιολογική μελέτη της βενετσιάνικης ύστερης Αναγέννησης, μέσω των έργων του μεγάλου ζωγράφου Πάολο Βερονέζε, ο οποίος συνέστησε με τα έργα του το «μύθο» της θαλασσοκράτειρας Βενετίας, σε εποχή που η ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση ενοχλούσε την Ιερά Εξέταση). Νότης Μαυρουδής «Ηχολογήματα» (κείμενα του γνωστού κιθαρίστα και συνθέτη, δημοσιευμένα σε διάφορες εφημερίδες και άλλα έντυπα).

-- «Πόλις»: Νίκος Μπακουνάκης «Μια στιγμή της Ευρώπης στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα (Ο λόγος, η εικόνα, ο μύθος του Ανδρέα Ρηγόπουλου)» (μελέτη για το σοσιαλιστή νομικό, πολιτικό, συγγραφέα Α. Ρηγόπουλο, γνώριμο του Καρλ Μαρξ, ο οποίος ονειρευόταν μια «νέα Ελλάδα», επηρεασμένος κι από την ιδέα του Ουγκώ για τη δημιουργία των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης»).

-- «Πολύτυπο»: Παναγιώτης Βενάρδος «Ζωή και τηλεόραση! (ένα δράμα και μια κωμωδία - θεατρικό δίπτυχο)» (θεατρικό έργο. Εισαγωγή: Λέανδρος Πολενάκης, Βάσω Μπελίτση - Παπαθεοδώρου).

-- «Ιωλκός»: Γιώργος Καπράνος «Φλογισμένοι δρόμοι» (ιστορικό μυθιστόρημα για τη Σμύρνη στα χρόνια 1897 - 1922). Χριστίνα Λούπα «Στους δρόμους του πεπρωμένου» (ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στα χρόνια του μεσοπολέμου, της κατοχής και του εμφυλίου). Τάκης Σκανάτοβιτς «Σ' αγαπώ πατρίδα μου δη!» και «Δίγλωσσες εμπνεύσεις» (ποιητικές συλλογές). Νικήτας Τσισνές «Ευαίσθητος ως τα όρια της αθανασίας» (ποιητική συλλογή). Γιώργος Π. Μπαλόγλου «Η κάθοδος» (ποίηση). Γιώργος Μαδωνής «Ποιήματα» (τρεις ποιητικές συλλογές). Ναυσικά Ασβεστά «Ο ευρωπαϊκός μηδενισμός (ένα αίνιγμα)» (κοινωνιολογικό δοκίμιο).

-- «Κασταλία»: «Ο κόσμος σήμερα (Ιστορική και γεωπολιτική εγκυκλοπαίδεια)» (μετάφραση Κυριακή Αδαμοπούλου - Μαρία Μυστακίδου - Τάννα Μποζανίνου, εικονογράφηση Ντένις Λομ. Στο βιβλίο, περιλαμβάνονται όλες οι χώρες του κόσμου μετά το 1945).

-- «Οδός Πανός»: Ρούλα Μίχου Κοσκινά «Πάτσγουορκ χωρίς ραφή» (νουβέλα).

-- «Αγκυρα»: Νίκος Κατσαρός «Κώστας Νεστορίδης (ο μάγος της μπάλας)» (βιογραφία του μεγάλου ποδοσφαιριστή).

-- Α. Α. Λιβάνη: Μάρω Λεονάρδου «WWW.απόγνωση.gr» (μυθιστόρημα για τη μοναχικότητα των σύγχρονων ανθρώπων).

-- Σαββάλας: Ιαν Γκονγκ «Η πολιτική οικονομία του κοινωνικού κράτους» (μελέτη, επιστημονική θεώρηση Δ. Γράβαρης, Μ. Σπουρδαλάκης).

-- Ψυχογιός: Γιάννης Σταυρακάκης «Ο Λακάν και το πολιτικό» (μετάφραση Αλέξανδρος Κιουπκιόλης (μελέτη για το φιλόσοφο - ψυχολόγο Ζακ Λακάν και την πολιτική διάσταση του έργου του). Μισέλ Μοράν «Νεφερτίτη (Η θρυλική βασίλισσα της Αιγύπτου)» (μετάφραση Βασιλική Κοκκίνου, ιστορικό μυθιστόρημα).

-- Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος: Μηνάς Παπάζογλου «Πιρόγα» (ποιήματα).

-- Μάνος Αγγελάκης «Αναδρομές» (ποίηση, εκδόσεις Αγγελάκη, Χαρ. Τρικούπη 41, 106 81, 210-3826.220).

-- Αλέξανδρος Δαμουλιάνος «Θεός στον ορίζοντα» (Ποιήματα, Αθήνα 2007).

-- «Περίπλους»: Μωρίς Ντριόν «Η στραγγαλισμένη βασίλισσα» (ιστορικό μυθιστόρημα για τη φυλακισμένη βασίλισσα Μαργαρίτα της Βουργουνδίας).

-- «Ιαμβος» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 17-18 με αφιερώματα στη Λευκάδα και τον Ν. Καζαντζάκη).

-- «Γραφή» (λογοτεχνικό περιοδικό του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Λάρισας, τεύχος 63).

-- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου, τεύχη 483, 484).

-- «Αφιέρωμα» (ετήσιο περιοδικό της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά «Ο Αγιος Παύλος». Τεύχος 11/2007, με πλούσιο κειμενικά - φωτογραφικά αφιέρωμα, με τίτλο «Πειραιάς, το ξεκίνημα...», δηλαδή τη δημιουργία της πόλης του Πειραιά, από το 1829 μέχρι την εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων το 1922).

-- «Ηλιαία» (περιοδικό ποικίλης ύλης. Τεύχος 31, με αφιέρωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια).

-- «Βιβλιοφιλία» (τριμηνιαίο περιοδικό βιβλιοφίλων. Τεύχος 119).

Το Θεατρικό Εργαστήρι Ορεστιάδας «Διόνυσος» καθιέρωσε και απένειμε (27/5, στο θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη»), από φέτος Βραβείο Θεατρικής Μετάφρασης «Μάριος Πλωρίτης» στη μνήμη του παραγωγικότατου και σπουδαίου μεταφραστή ξένης δραματουργίας. Το φετινό βραβείο απονεμήθηκε στην Κοραλία Σωτηριάδου, για την πραγματικά έξοχη - δεδομένης και της γλωσσικής δυσκολίας του πρωτοτύπου (πρόκειται για κορυφαίο και έμμετρο γερμανικό ποιητικό δράμα του 19ου αιώνα) - μετάφρασης της βασισμένης από τον Κύκλο των Ατρειδών, «Ηλέκτρας» του Χόφμανσταλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ