ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάη 2008
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Συνέδριο Απογόνων

Το 3ο τακτικό Συνέδριό του πραγματοποιεί, σήμερα Σάββατο 31/5/08 ώρα 10 το πρωί, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων(πλ. Κάνιγγος - Βεραντζέρου 1, 2ος όροφος), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ. Θα συζητηθούν: Απολογισμός - πρόγραμμα δράσης και το ζήτημα της Ενοποίησης του Συλλόγου με την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Εκδρομή της ΠΕΑΕΑ

Τετραήμερη εκδρομή - προσκύνημα σε Βέροια, Πρέσπες, Βίτσι, Καστοριά, Γρεβενά και Σαμαρίνα - Περτούλι, διοργανώνουν, από την Παρασκευή 6 Ιούνη, τα Κεντρικά της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης. Η αναχώρηση θα γίνει Παρασκευή 6/6 ώρα 8.00, από πλ. Κάνιγγος.

Την Κυριακή 8/6 θα βρίσκονται στα Γρεβενά προκειμένου να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που διοργανώνουν η ΚΟ Δ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και τα παραρτήματα παραρτήματα Γρεβενών της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αντιστρατήγου του ΔΣΕ Ν. θεοχαρόπουλου (Σκοτίδα) στο χωριό Κυπαρίσσι. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210.8831.368, 210.8225.407 και 697.7453.200.

Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Λάρισας καλεί τα μέλη και τους φίλους του, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση στα Γρεβενά για τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Νίκου Θεοχαρόπουλου. Η αναχώρηση θα γίνει στις 7 π.μ. από πλατεία Εβραίων.

Αλλες εκδηλώσεις

-- Εκδήλωση τιμής και μνήμης διοργανώνει, αύριο Κυριακή 1η Ιούνη 2008 και ώρα 11 το πρωί στο Κούρνοβο, η ΠΕΑΕΑ και η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, με τη συμμετοχή και συνδρομή του Δήμου Ξυνιάδας.

-- Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Αλίμου πραγματοποιεί, αύριο Κυριακή 1η Ιούνη και ώρα 11 το πρωί, τη χρονιάτικη εκδήλωση τιμής και μνήμης του αείμνηστου αρχηγού του ΕΛΑΣ στρατηγού Στέφανου Σαράφη, στον τόπο όπου δολοφονήθηκε στην παραλία Αλίμου, στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, όπου και το άγαλμά του.

-- Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ(ΠΕΑΦΕ) καλεί τα μέλη του στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευσή της, που θα γίνει, τη Δευτέρα 2 Ιούνη 2008 και ώρα 5.30 μ.μ., στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

-- Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ν. Σμύρνης, την Πέμπτη 5/6/08 και ώρα 7 μ.μ., διοργανώνει στην πλατεία Σκαντζουράκη (9ης Μάη), εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Ν. Σμύρνης την περίοδο 1941-45 που έπεσαν μαχόμενοι, εκτελέστηκαν, πέθαναν από βίαιο ή φυσικό θάνατο.


Επιστολή της PRAKSIS στο «Ρ»

Επιστολή έστειλε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης PRAKSIS κ. Αντύπας Τζανέτος, εκ μέρους του ΔΣ της οργάνωσης, με αφορμή ρεπορτάζ του «Ρ» στις 29 Μάη 2008.

Το ρεπορτάζ με τίτλο: «Πρόσφυγες - Μετανάστες. Σε ιδιώτες η φροντίδα τους!», καυτηρίαζε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που συμφώνησε με τη ΜΚΟ να αναλάβει αυτή τη μεταφορά και πλήρη επίβλεψη 123 προσφύγων, μεταξύ των οποίων 22 ανήλικοι από τη Λέρο και τη Ρόδο στον Αγ. Ανδρέα Αττικής και στη συνέχεια να μεριμνήσει για τη μεταφορά τους σε Κέντρα Υποδοχής που λειτουργούν με την ευθύνη άλλων ΜΚΟ. Και όλ' αυτά με το αζημίωτο για τη ΜΚΟ αφού όπως αναφέρει η ίδια, γι' αυτή της τη δράση χρηματοδοτείται από το υπουργείο.

Δημοσιεύουμε αποσπάσματα της επιστολής που έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της οργάνωσης και μάλιστα με τίτλο: «Απογοήτευση για το ανυπόστατο και ανυπόγραφο άρθρο». Λέει η PRAKSIS:

  • «Θα θέλαμε εξαρχής να διευκρινίσουμε και να τονίσουμε τούτο: Η PRAKSIS είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση που βασίζεται σε ανθρωπιστικά ιδεώδη και παρέχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη, υγειονομική φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ευπαθείς πληθυσμιακά ομάδες. Αυτό αυτόματα διαφοροποιεί την PRAKSIS και τους εθελοντές της από τον ιδιωτικό ή από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα».
  • «Στο ίδιο άρθρο αφήνεται να εννοηθεί ότι υπάρχουν ανταλλάγματα κάτω από το τραπέζι για την PRAKSIS και τους εθελοντές της (συγκεκριμένα γράφεται: "αλήθεια τζάμπα προσφέρουν και αυτοί (σ.σ. οι εθελοντές) και η ΜΚΟ";) δείχνοντας ότι ο συντάκτης του άρθρου δυσκολεύεται να κατανοήσει τις έννοιες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς, ματαιώνοντας στην ουσία τις προσπάθειες περισσότερων από 20 εθελοντών - επιστημόνων της οργάνωσης που συμμετέχουν με αυταπάρνηση, πολλοί από τους οποίους κάνουν ήδη ακόμη και διπλές βάρδιες για να καλύψουν τις ανάγκες της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας.
  • Ωστόσο, όλοι εμείς, οι άνθρωποι που συμμετέχουμε σε αυτή την ανθρώπινη περιπέτεια που ονομάσαμε PRAKSIS, αναρωτιόμαστε αν είναι κακή πρακτική οι ανήλικοι να διαχωριστούν άμεσα από τη συντριπτική πλειοψηφία των ενήλικων (που μέχρι πρότινος δήλωναν ανήλικοι για να έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση) και να διοχετευτούν άμεσα στο προστατευτικό περιβάλλον των Ξενώνων Φιλοξενίας Ανηλίκων διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που λειτουργούν επιτυχώς εδώ κι αρκετά χρόνια. Ο συντάκτης του άρθρου (ο ανώνυμος) δεν έκανε ποτέ τον κόπο να δει ή να μάθει για τη χαρά των παιδιών όταν έφτασαν στο καινούριο τους σπίτι σε Θεσσαλονίκη και Βόλο. Αυτό δε μας αφορά;».
  • Επιπρόσθετα, με υπότιτλο «Δεν τους ελέγχει κανείς» το άρθρο συνεχίζει να κατηγορεί την PRAKSIS μέσα από τις δηλώσεις της κυρίας Λίνας Κροκίδη, δικηγόρου και μέλους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί από κανέναν (χαρακτηριστικά γράφεται: «τους ιδιώτες δεν μπορεί να τους ελέγξει κανείς, ούτε το Κίνημα, ούτε οι μαζικοί φορείς»). Αλήθεια, ποιες ομάδες τελικά έχουν το προνόμιο να θεωρούνται κινηματικές σε αντιδιαστολή με άλλες οι οποίες βαφτίζονται «ιδιώτες»; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά και ποια η κομματική ενδεχομένως ομπρέλα;
  • Εμείς απλά συνηθίζουμε να λέμε ότι εκεί που οι άλλοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά (ίσως γιατί είναι πολύ απασχολημένοι με το να κρίνουν τα κακώς κείμενα του συστήματος), εμείς στην PRAKSIS σηκώνουμε τα μανίκια και δουλεύουμε. Χωρίς την οποία, ετησίως, 10.000 άτομα δε θα είχαν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, 1.700 δε θα λάμβαναν νομική ενημέρωση για τα δικαιώματά τους, 50 οικογένειες με τα παιδιά τους που επαιτούν στη Θεσσαλονίκη δε θα είχαν καμία ενημέρωση για το πώς μπορούν να βρουν μια λύση στο αδιέξοδό τους, 123 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 22 ανήλικοι, θα ήταν ακόμα αφημένοι στα χωρικά ύδατα της κρατικής αδυναμίας και της μόνιμης αδιέξοδης κριτικής χωρίς πράξεις.
Η απάντηση του «Ρ»

1. Θυμίζουμε ότι το ρεπορτάζ καυτηρίαζε κατ' αρχήν τη στάση της κυβέρνησης που - όπως γράφαμε - «παραχωρεί σε ιδιώτες, μία υπηρεσία που θα έπρεπε να σχεδιάζει και να υλοποιεί η ίδια στο πλαίσιο της κρατικής δωρεάν υψηλού επιπέδου μέριμνας, ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρόκειται για τόσο σοβαρά και ευαίσθητα θέματα διαχείρισης ανθρώπινων ζωών». Αν η PRAKSIS θεωρεί ότι θίγεται από τη λέξη «ιδιώτες», τότε μάλλον θα πρέπει να εξηγήσει γιατί ακριβώς θίγεται. Μήπως ανήκει στο κράτος; Ιδιώτες δεν είναι όσοι ίδρυσαν και ασχολούνται με την οργάνωση;

2. Ο «Ρ» όντως έθεσε το ερώτημα για το εάν υπάρχουν ανταλλάγματα. Ο πρόεδρος της PRAKSIS μάς ενημερώνει ότι δεν υπάρχουν ανταλλάγματα. Και δεν έχουμε κανένα λόγο να το αμφισβητήσουμε για τη συγκεκριμένη δράση. Ο πρόεδρος της PRAKSIS λέει ότι δεν κατανοούμε τις έννοιες «ανθρωπισμός», «αλληλεγγύη», «εθελοντισμός» και «ανιδιοτελής προσφορά». Για το εάν κατανοούμε τέτοιες έννοιες, τον συμβουλεύουμε να μελετήσει λίγο καλύτερα την ιστορία μας και τη δράση μας.

Οφείλουμε επιπλέον να θυμίσουμε ότι για μια δράση της PRAKSIS για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας και της Ηλείας, η οργάνωση πήρε το ποσό των 180.000 ευρώ από δεκάδες επιχειρήσεις στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, για την υλοποίηση του προγράμματος. Αυτό ακριβώς είχε δηλώσει ο Ν. Αναλυτής πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, σε συνέντευξη Τύπου στις 28 Φλεβάρη 2008 με αφορμή το πρόγραμμα.

Επίσης, οφείλουμε να καταγράψουμε ότι οι πόροι της PRAKSIS (σ.σ. γιατί έχει πόρους και έσοδα) προέρχονται μεταξύ άλλων από: Ποσά από τη διοργάνωση εκδηλώσεων ή ενέργειες ευαισθητοποίησης του κοινού. Παροχές ή επιχορηγήσεις από οποιοδήποτε Ελληνικό ή Ξένο Νομικό ή Φυσικό Πρόσωπο Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου. Παροχές ή επιχορηγήσεις από άλλες ΜΚΟ, Εθελοντικές Οργανώσεις, Σωματεία. Αυτά ακριβώς γράφει το καταστατικό της PRAKSIS.

Οσον αφορά τους εθελοντές, αναγνωρίζουμε ότι πολλοί από αυτούς πράγματι συμμετέχουν με μοναδικό στόχο την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο και τίποτα άλλο. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως αυτοί οι άνθρωποι δεν αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης από ορισμένους που αξιοποιούν την απλήρωτη εργασία τους για δικούς τους, απόλυτα ιδιοτελείς σκοπούς.

3. Μας αφορά το πώς νιώθουν τα ανήλικα ή ενήλικα παιδιά. Μας αφορά τόσο, ώστε να θεωρούμε πως πρέπει να υπάρχει ένα κράτος που να φροντίζει οργανωμένα, κεντρικά σχεδιασμένα, δωρεάν για όλα όσα απαιτούνται (περίθαλψη, εκπαίδευση, πρόνοια κ.ά.) για να υπάρχει μονίμως ένα χαμόγελο στα χείλη τους και όχι μόνο όταν μετριάζεται η τραγωδία που βιώνουν από το καπιταλιστικό σύστημα και τις ιμπεριλιστικές επεμβάσεις. Αυτό το... περιστασιακό χαμόγελο, τους το προσφέρουν ΜΚΟ που δεν παλεύουν την αιτία του κακού αλλά διαχειρίζονται το πρόβλημα, διαφημίζοντας μάλιστα τους χορηγούς - καπιταλιστές που ευθύνονται για την εξαθλίωση αυτών των παιδιών και των γονιών τους.

Γι' αυτό, το μόνιμο χαμόγελο, χρειάζεται ενωμένος αγώνας Ελλήνων και μεταναστών εργατών ενάντια στους καπιταλιστές και γι' αυτό παλεύουν και δραστηριοποιούνται ταξικά συνδικάτα, μαζικοί φορείς, οργανώσεις, χιλιάδες και χιλιάδες ανθρώπων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ