ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούνη 2008
Σελ. /56
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Κάλεσμα σε αγωνιστική επαγρύπνηση

Σε αγωνιστική επαγρύπνηση καλεί φοιτητές -σπουδαστές η ΠΚΣ με την πρόταση πάλης που καταθέτει στα ΔΣ και τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων και προτείνει τη συμμετοχή των ΔΣ των συλλόγων στην κινητοποίηση στις 14 Ιούνη στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Κρήτη. Ακόμα, η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές να αντισταθούν και να περιφρουρήσουν τους αγώνες τους, να απομονώσουν λογικές και ομάδες που σκοπό έχουν με τυχοδιωκτικές ενέργειες και με προβοκάτσιες να συκοφαντήσουν το φοιτητικό κίνημα και τα αιτήματά του. Η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές σε κινητοποιήσεις με μαζικούς όρους, όπου προγραμματίζονται τμηματικές συνελεύσεις για την υλοποίηση του νόμου - πλαισίου.

Συγκεκριμένα, στην πρόταση πάλης της ΠΚΣ ξεκαθαρίζεται ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης να πατήσει πάνω στα στημένα σκηνικά και τις προβοκάτσιες που φούντωσαν τις τελευταίες μέρες θα πέσει στο κενό. Οι τυχοδιωκτισμοί δεν πρόκειται να αμαυρώσουν το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, τον αγώνα μας ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και των βιομηχάνων». Ακόμα, σημειώνεται ότι «όσοι βάζουν νερό στο μύλο της κυβέρνησης, αποκαλύφθηκαν ότι παίζουν το παιχνίδι της. Οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις για να μπορέσουν να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση του λαού χρειάζονται και τις προβοκάτσιες, τους μπράβους και τις περιφερόμενες ομάδες. Δε θα περάσουν! Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην αξιοποιήσει τις στημένες ενέργειες για να χτυπήσει το πανεπιστημιακό άσυλο».

Οπως επισημαίνεται στην πρόταση πάλης της ΠΚΣ, «οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με όλους τους τρόπους, αρχικά με την εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ για τα ΚΕΣ αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά ότι: Είναι βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης για το διάστημα αυτό. Μέσα από την αναγνώριση και την ίδρυση των ψευτοκολεγίων, μέσα από την υποβάθμιση των σπουδών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, ώστε να μπουν στη μεταδευτεροβάθμια σούπα της ΕΕ, μέσα από το δήθεν ανταγωνισμό ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά ο στόχος είναι ένας: Να βάλουν χέρι οι εταιρείες στα δημόσια ιδρύματα. Να λειτουργούν με τα κριτήρια της αγοράς, της επιχειρηματικής λειτουργίας, με ιδιωτικο-οικονομικούς όρους. Αυτή είναι η κατεύθυνση της ΕΕ, της Λισαβόνας και της Μπολόνια, στην οποία πίνουν νερό όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Ο νόμος - πλαίσιο έρχεται να συμπληρώσει αυτόν τον στόχο. Είναι νόμος για την επιχειρηματική λειτουργία και την κατηγοριοποίηση σχολών και ιδρυμάτων».

«Τα τετραετή επιχειρησιακά, τα σχέδια πάνω στα οποία θα ελέγχεται αυστηρά το κάθε ίδρυμα για την επιχειρηματική δραστηριότητά του και την πορεία της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας του πρέπει να βρουν τη μαζική καταδίκη μας. Εξω οι εταιρείες από τις σχολές! Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα σε ΑΕΙ - ΤΕΙ», υπογραμμίζεται στην πρόταση πάλης της ΠΚΣ.

Η ΠΚΣ προτείνει στα ΔΣ και τις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων να υιοθετήσουν το εξής διεκδικητικό πλαίσιο: «Αναδιαμόρφωση μιας πραγματικά Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, στην υπηρεσία των αναγκών του λαού και των φοιτητών, με:

  • Ενιαίο πρόγραμμα σπουδών ανά επιστημονικό αντικείμενο. Το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για δουλειά στο αντικείμενο σπουδών.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία τουλάχιστον στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Δωρεάν σπουδές για όλους τους φοιτητές - σπουδαστές. Κανένας να μην είναι υποχρεωμένος να δουλεύει για να τα βγάλει πέρα. Ούτε ευρώ για σίτιση - στέγαση, βιβλία, αναλώσιμα. Διεύρυνση της φοιτητικής μέριμνας σε δωρεάν μεταφορές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες».

Ακόμα, «κατάργηση του αναχρονιστικού διαχωρισμού ΑΕΙ - ΤΕΙ, πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης. Να αποσαφηνιστεί ο ρόλος των ΤΕΙ και των αποφοίτων του. Ενταξη των τμημάτων των ΤΕΙ είτε στην Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, είτε σε δημόσιες και δωρεάν "μεταλυκειακές" επαγγελματικές σχολές με στόχο την υψηλού επιπέδου επαγγελματική εκπαίδευση.

  • Πλήρης και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους τους απόφοιτους στο αντικείμενο των σπουδών τους.
  • 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο. Με μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Κανένας νέος ανασφάλιστος.
  • Να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Να μπει τέλος στη διαλυτική κατάσταση στο κίνημα

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση, ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου για τα κυβερνητικά προγράμματα της ανήλικης ανασφάλιστης εργασίας, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι νόμοι που εφαρμόζονται αλλά και αυτά που έρχονται, είναι η πλήρης παράδοση του εκπαιδευτικού συστήματος - και πιο συγκεκριμένα της Ανώτατης Εκπαίδευσης - στις επιχειρήσεις, στα μονοπωλιακά συγκροτήματα, στις εταιρείες. Αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή».

Πρόσθεσε ότι αυτήν την πολιτική επιδιώκουν να τη νομιμοποιήσουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού, προβάλλοντας στο Πανεπιστήμιο εικόνες χάους, βιβλικής καταστροφής και ισχυριζόμενοι παράλληλα ότι είναι «λύτρωση» το να παραδοθεί η δημόσια εκπαίδευση στις επιχειρήσεις. «Θέλει η κυβέρνηση μέσα από αυτήν την κατάσταση να δικαιολογήσει και την ένταση της κρατικής καταστολής απέναντι στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, να πάρει απέναντι στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα τη ρεβάνς, να το αμαυρώσει στη συνείδηση του λαού», σημείωσε ο Γ. Πρωτούλης.

Κάλεσε δε τους φοιτητές και σπουδαστές, τους πανεπιστημιακούς, όλο το λαό να «μπουν μπροστά για να ανατραπεί η πολιτική που αυτή τη στιγμή υλοποιείται στα Πανεπιστήμια», τονίζοντας ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παλεύουν «για να αντιμετωπιστούν και να σαρωθούν αυτά τα διαλυτικά φαινόμενα που υπάρχουν στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα με την ευθύνη των παρατάξεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στα Πανεπιστήμια. Αυτή η διαλυτική κατάσταση που λέει ότι δεν υπάρχει πανελλαδική οργάνωση, δεν υπάρχουν φοιτητικοί σύλλογοι, δεν υπάρχουν διοικητικά συμβούλια, δεν υπάρχει τίποτα. Μάλιστα, η παράταξη που στηρίζει η ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, η Πανσπουδαστική, πήρε το προηγούμενο διάστημα μια πολύ σοβαρή πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Πήρε την πρωτοβουλία, για παράδειγμα, για τη συγκρότηση ΕΦΕΕ. Στις 23 του μήνα ήταν να πραγματοποιηθούν τα συνέδρια της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ. Οι μόνοι αντιπρόσωποι που βρίσκονταν στο χώρο που ήταν να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο, ήταν μόνο οι αντιπρόσωποι που είχαν εκλεγεί από την Πανσπουδαστική. Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ βρίσκονταν σε εκδρομές στη Μύκονο, οι αντιπρόσωποι των άλλων παρατάξεων, των ΕΑΑΚ και του ΣΥΝ κυνηγούσαν κάλπες και έδιναν κάλυψη σε αυτή την επιχείρηση προβοκάτσιας από την πλευρά της κυβέρνησης», είπε και κατέληξε: «Εμείς σε αυτά τα διαλυτικά φαινόμενα θα παλέψουμε να μπει ένα τέλος».

ΟΝΝΕΔ
Πήρε τη σκυτάλη στη συκοφάντηση

«Στις βουλευτικές εκλογές του 2007, οι Ελληνες Πολίτες στο σύνολό τους (μετά τους Ελληνες φοιτητές) ενέκριναν και αυτοί με τη σειρά τους την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Τελικά, στις φετινές φοιτητικές εκλογές και πάλι οι φοιτητές ψήφισαν ΝΑΙ στην υλοποίησή της». Με τα παραπάνω λόγια, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Γ. Παπανικολάου, στην ομιλία του στην 4η Σύνοδο της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ, ανέδειξε ότι οι δυνάμεις της ΝΔ αξιοποιούν τα ποσοστά που συγκεντρώνουν σε εκλογικές μάχες ως έκφραση συμφωνίας με την κυβερνητική πολιτική. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί, ότι η «πρώτη και καλύτερη» ΔΑΠ - ΝΔΦΚ που δεν ξεχνάει βέβαια να επικαλείται τα ποσοστά της για να παρουσιάσει πλειοψηφίες υπέρ του νόμου - πλαισίου, τις ίδιες τις πλειοψηφίες τις έχει για...«μόστρα», καθώς σε πολλούς συλλόγους δεν έχει προχωρήσει καν στη συγκρότηση των ΔΣ. Αλλά και εκεί που τα ΔΣ έχουν συγκροτηθεί, η ΔΑΠ «πρώτη και καλύτερη» βάζει εμπόδια στις συνεδριάσεις τους, στη διεξαγωγή συνελεύσεων, στη λειτουργία των ΔΣ και των συλλόγων...

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει το άσυλο ως έναν «από τους πιο διαστρεβλωμένους θεσμούς που αντί τελικά να δίνει το δικαίωμα για ελεύθερη έκφραση απόψεων, χρησιμοποιείται καταχρηστικά από τους κουκουλοφόρους τραμπούκους για να φιμώσουν με τη βία κάθε αντίθετη άποψη». Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι οι τυχοδιωκτισμοί και οι προβοκάτσιες τον μόνο που ευνοούν είναι την κυβέρνηση και τους αντιλαϊκούς της σχεδιασμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ