ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Μάη 2008
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
Κάλεσμα σε πλατιά συσπείρωση για την ανατροπή των συσχετισμών

Εκτενή αποσπάσματα από τη διακήρυξη της παράταξης ενόψει των αρχαιρεσιών στον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας, που θα γίνουν στη 1 και 2 του Ιούνη στο Ολυμπιακό Στάδιο

Η πάλη πρέπει να έχει στόχο την ανατροπή των συσχετισμών δύναμης, τις βαθύτερες αλλαγές στο συνδικαλιστικό και στο κοινωνικό επίπεδο, σημειώνει στη διακήρυξή της η ΔΗΠΑΚ
Η πάλη πρέπει να έχει στόχο την ανατροπή των συσχετισμών δύναμης, τις βαθύτερες αλλαγές στο συνδικαλιστικό και στο κοινωνικό επίπεδο, σημειώνει στη διακήρυξή της η ΔΗΠΑΚ
Κάλεσμα συσπείρωσης, αγώνα και ανατροπής απευθύνει στους γιατρούς η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ -συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) με τη διακήρυξή της ενόψει των αρχαιρεσιών που θα γίνουν στον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ) στη 1 και 2 του Ιούνη. Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους γιατρούς να συμμετάσχουν μαζικά στις αρχαιρεσίες, να δώσουν απάντηση και με την ψήφο τους στη συναίνεση και στο συμβιβασμό, να ενισχύσουν την αγωνιστική συσπείρωση και την προοπτική, να δυναμώσουν το αγωνιστικό ψηφοδέλτιό της.

Οι αρχαιρεσίες θα γίνουν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Οι γιατροί ψηφίζουν για το Διοικητικό Συμβούλιο, το Πειθαρχικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή του ΙΣΑ και για εκπροσώπους του ΙΣΑ στη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Οι γιατροί στην Αθήνα είναι περίπου 25.000. Εχουν ανανεώσει την εγγραφή τους 17.000, άρα υπάρχει ήδη αποχή 25%.

Τα τελευταία χρόνια η αποχή φτάνει το 50%, κάτι που δηλώνει την απογοήτευση των γιατρών, οι οποίοι γυρίζουν την πλάτη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες, που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ, στο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες στηρίζουν τις πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ στο χώρο της Υγείας που έχουν προκαλέσει ασφυκτικά προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών Υγείας στο λαό, αλλά και στα εργασιακά, ασφαλιστικά και εκπαιδευτικά δικαιώματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των γιατρών, ιδιαίτερα των νέων.

Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδυναμωθούν γιατί δεν αμφισβητούν τον πυρήνα αυτής της πολιτικής. Περιορίζονται στη διαχείρισή της, συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική
Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδυναμωθούν γιατί δεν αμφισβητούν τον πυρήνα αυτής της πολιτικής. Περιορίζονται στη διαχείρισή της, συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική
Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση η ΔΗΠΑΚ καλεί σε ταξική και αγωνιστική συσπείρωση ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων, για την ανατροπή του συσχετισμού σε βάρος του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα στη διακήρυξή της:

«Η επιδείνωση των προβλημάτων μας, όπως και όλων των άλλων εργαζομένων, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, της πολιτικής που σταθερά εφαρμόζουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική που βρίσκει στήριγμα στις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, στον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προωθεί την κοινωνική συναίνεση. Την αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξει πολιτική διαχείριση με την οποία να ωφελούνται και οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι.

Αυτή η πολιτική και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί γεννάνε αυτό που βιώνουμε όλοι. Την όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων.

  • Ενώ η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει τεράστια άλματα και θα μπορούσαν να λύσουν όλα τα προβλήματα, η δυνατότητα αξιοποίησής τους από τα λαϊκά στρώματα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, όλο και πιο ακριβή.
  • Ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας έχει βελτιωθεί σημαντικά και θα μπορούσε να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, ο χρόνος συνταξιοδότησης, να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλειάς, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
  • Αυτές οι αντιθέσεις, που γίνονται όλο και πιο έντονες στο χώρο της Υγείας, έχουν αιτία την ανάπτυξη που στηρίζεται στο κέρδος, στην επιχειρηματικότητα και στον ανταγωνισμό. Οφείλονται στο γεγονός ότι ενώ οι εργαζόμενοι είναι οι αποκλειστικοί παραγωγοί του πλούτου, αυτός αποτελεί ιδιοκτησία των πλουτοκρατών. Για να υπηρετήσουν αυτήν την ανάπτυξη, εντείνουν την εκμετάλλευση, θέτουν την επιστήμη και τους επιστήμονες στην υπηρεσία της εξασφάλισης ακόμα μεγαλύτερων κερδών και όχι για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων.

Η θέση και η στάση απέναντι σ' αυτή την πολιτική αποτελεί βασικό κριτήριο για το ρόλο των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων. Είναι κριτήριο επιλογής, συνέπειας, συσπείρωσης και αποτελεσματικότητας της πάλης για τη λύση των προβλημάτων. Ο καθημερινός αγώνας για να έχει προοπτική, πρέπει να καθορίζεται από το στόχο της ανατροπής αυτής της πολιτικής και των αιτιών που προκαλούν τα προβλήματα.

  • Πάλεψε για να γίνει ο πλούτος της γνώσης κοινωνική ιδιοκτησία, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι των κερδών των επιχειρηματιών.

Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδυναμωθούν γιατί δεν αμφισβητούν τον πυρήνα αυτής της πολιτικής. Περιορίζονται στη διαχείρισή της, συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική.

  • Μην αφήσεις την πολιτική που εξυπηρετεί την κοινωνική μειοψηφία των επιχειρηματιών στην Υγεία να γίνεται πλειοψηφία με την ψήφο και τη στάση σου.
  • Αλλαξε τους συσχετισμούς, άλλαξε τις επιλογές σου, για να αλλάξει η κατάσταση.

Οι πλειοψηφούσες παρατάξεις στον ΙΣΑ έχουν στηρίξει τη στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εχουν συμβάλει στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, στην αφαίρεση δικαιωμάτων. Υπερασπίζονται την πολιτική της αύξησης της ανταγωνιστικότητας και της ανταποδοτικότητας, τη λειτουργία των νόμων της αγοράς στον τομέα της Υγείας.

Τι στάση κράτησαν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο Ασφαλιστικό;

Προώθησαν το συντεχνιασμό και τις αυταπάτες ότι πρέπει να διαφυλάξουμε το δικό μας Ταμείο, που θα μπορούσε δήθεν να είναι το μόνο αλώβητο από άλλη μία αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση. Επικεντρώθηκαν στην ενοποίηση των Ταμείων, με συντεχνιακή - διασπαστική λογική και με κατεύθυνση να λειτουργήσει το ΤΣΑΥ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Στάθηκαν εχθρικά απέναντι στην ανάγκη κοινής δράσης με όλους τους εργαζόμενους, για τη διεκδίκηση δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Υποστηρίζουν την πολιτική που:

  • Γεννάει την εισφοροδιαφυγή των κλινικαρχών, των διαγνωστικών πολυκαταστημάτων αλλά και του κράτους, που ξεπερνάει το σημερινό αποθεματικό του Ταμείου μας.
  • Εφαρμόζει το τζογάρισμα των αποθεματικών του ΤΣΑΥ σε μετοχές και διάφορα δομημένα και αδόμητα ομόλογα. Που έχει θεσμοθετηθεί από τους νόμους Ρέππα - Σιούφα και έχει ήδη οδηγήσει στην καταλήστευση των αποθεματικών μας.

Στην ίδια κατεύθυνση στηρίζουν και το νέο αντιασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ. Η παράταξη του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αποτελεί βασικό συντελεστή στην ανατροπή κοινωνικών-ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Αποσιωπούν ότι οι αντιδραστικές αλλαγές δεν είναι απλά ένα διαχειριστικό ζήτημα, αλλά εκφράζουν τις ανάγκες του κεφαλαίου. Είναι υπέρ του χρηματιστηριακού τζόγου, της σύνδεσης των Ταμείων με τις επιχειρήσεις. Δεν εναντιώνονται στην ιδιωτική ασφάλιση και στα επαγγελματικά Ταμεία. Δεν εναντιώνονται και δε ζητούν την κατάργηση των νόμων Σιούφα - Ρέππα.

Τι στάση κράτησαν απέναντι στο προσχέδιο για την ΠΦΥ;

Στήριξαν επί της ουσίας τις κυβερνητικές επιλογές τόσο οι συνδικαλιστές της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Στήριξαν δηλαδή τη λειτουργία των νόμων της αγοράς, της ανταγωνιστικότητας και της ανταποδοτικότητας, στήριξαν την εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας για την Υγεία.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ. Απέρριψε το προσχέδιο, όχι επί της ουσίας, αλλά κυρίως για ζητήματα που σχετίζονται με τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών, τη στήριξη στον υγειονομικό χάρτη. Δεν κάνει κριτική στην ουσία και στη στρατηγική του προσχεδίου, που είναι η ανάπτυξη της ΠΦΥ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στη βάση της συνύπαρξης "δημόσιου" και ιδιωτικού τομέα.

Τι στάση κράτησαν οι συνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΑΕΓ (ΣΥΡΙΖΑ) και της ΑΡΣΙ για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας;

Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το υπαρκτό πρόβλημα του βάρβαρου ωραρίου των γιατρών, προωθεί την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το ωράριο, μειώνοντας παράλληλα και τις αμοιβές. Παρουσιάζει δηλαδή ένα βαθιά αντιλαϊκό μέτρο σαν λύση του προβλήματος.

Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στήριξαν επανειλημμένα τον διάλογο με το υπουργείο Υγείας. Καταγγείλαμε τη συμφωνία που διαμορφωνόταν σε επανειλημμένες συνεδριάσεις σε ΟΕΝΓΕ, ΠΙΣ, ΙΣΑ, ΕΙΝΑΠ, μεταξύ των συνδικαλιστών των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΡΣΙ. Μία συμφωνία που χωρίς ποτέ να καταδικάζει την ευρωπαϊκή οδηγία και τα σχετικά ΠΔ, απέκρυπτε ότι τα αντισταθμιστικά ρεπό που θα δίνονται σε βάθος 4 ή και 12 μηνών, είναι ο πρώτος σταθμός της πλήρους ελαστικοποίησης του ωραρίου μας και ισοδυναμεί με την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας.

Παραπλανούν τους γιατρούς για τη δήθεν "δέσμευση" της κυβέρνησης ότι δε θα εφαρμόσει ελαστικές σχέσεις εργασίας. Αποκρύπτουν συνειδητά ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη "ΣΣΕ" γιατί:

Με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία δίνεται η δυνατότητα να εφαρμόσει ακόμα πιο ελαστικό ωράριο, με ακόμα πιο αντιδραστικούς όρους για τους γιατρούς, να καθηλώσει τις αποδοχές μας, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή μας. Παράλληλα, η κυβέρνηση, με τη βοήθεια των συνδικαλιστικών παρατάξεων και με όχημα τον λεγόμενο διάλογο, προετοιμάζει το έδαφος για τις ατομικές συμβάσεις εργασίας (opt-out) και το διαχωρισμό της εφημερίας σε "ενεργό" και "ανενεργό" χρόνο εργασίας, σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ.

Θυμήσου ότι ούτε οι "γαλαζοπράσινοι" συνδικαλιστές, ούτε οι αυτοαποκαλούμενοι αριστεροί του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ ή της ΑΡΣΙ θεωρούν την επιχειρηματική δραστηριότητα και την εμπορευματοποίηση της Υγείας ως την ουσιαστική αιτία όλων των προβλημάτων στο χώρο της Υγείας. Γι' αυτό δεν παλεύουν για την κατάργησή της.

Θα τους ακούσεις να καταδικάζουν το φακελάκι και τη διαφθορά, όμως για το "νόμιμο, φορολογούμενο" φακελάκι που δίνουν οι ασθενείς στις ιδιωτικές αλλά και στις δημόσιες επιχειρήσεις τoυ χώρου, δε λένε κουβέντα. Προβάλλουν τον "υγιή" και "τίμιο" ανταγωνισμό μεταξύ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα Υγείας, που δε θα οδηγεί στην εξαθλίωση, αλλά στην παραπέρα ανάπτυξη του "ΕΣΥ". Για έναν ιδιωτικό τομέα Υγείας που δε θα αισχροκερδεί, ούτε θα λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος!!!

Αποκρύπτουν ότι το ίδιο το σύστημα, που αυτές οι δυνάμεις στηρίζουν, είναι διεφθαρμένο γιατί στηρίζεται στην κοινωνική ανισότητα, παράγει και αναπαράγει και αυτά τα φαινόμενα. Προβάλλουν την πάλη για τον εξανθρωπισμό του. Ουσιαστικά οδηγούν στο συμβιβασμό, στην παραίτηση, στην ενίσχυση της εκμετάλλευσης.

Το πλαίσιο πάλης

Σε καλούμε να στηρίξεις τη ΔΗΠΑΚ. Να ενισχύσεις τους αγώνες για:

  • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες.. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Υγείας με δημιουργία Κέντρων Υγείας στις πόλεις και στην ύπαιθρο και κέντρων αποκατάστασης, ενταγμένων στο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας.
  • Δημιουργία κρατικού οργανισμού για την παραγωγή, εισαγωγή και δωρεάν διάθεση φαρμάκων με επιστημονικά κριτήρια.
  • Δημιουργία δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου με τη λειτουργία τμημάτων-κλινικών ιατρικής της εργασίας σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο, ενταγμένων στο δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, κέντρων αναφοράς της επαγγελματικής νοσηρότητας, κρατικού σώματος ιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας. Κατάργηση των ιδιωτικών ΕΞΥΠΠ.
  • Αποκλειστικά δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Σταδιακή μείωση μέχρι να καταργηθούν όλες οι ασφαλιστικές εισφορές στον κλάδο σύνταξης και άμεση κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο υγείας για όλους. Στους αυτοαπασχολούμενους η χρηματοδότηση στον κλάδο σύνταξης να προέρχεται κατά το 1/3 από τους ασφαλισμένους και κατά τα 2/3 από το κράτος. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, με πλήρη δικαιώματα στα 55 - 50 αντίστοιχα στους άντρες και στις γυναίκες. Ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κατώτερη σύνταξη 1.360 ευρώ, πλήρη σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού για όλους.
  • Να σταματήσει τώρα η λεηλασία των αποθεματικών του ΤΣΑΥ, να σταματήσει κάθε μορφή τζογαρίσματος και εκμετάλλευσης. Επιστροφή όλων των κλεμμένων και χρεωστούμενων.
  • Σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο με μία εφημερία τη βδομάδα. Αύξηση του αριθμού των εφημερευόντων, ειδικευόμενων και ειδικευμένων γιατρών, ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες και να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας στους ασθενείς μας.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας. Οι εφημερίες δεν πρέπει να αποτελούν μέσο συμπλήρωσης του μισθού. 1.700 ευρώ στον νεοεισερχόμενο ειδικευόμενο, με ανάλογη κλιμάκωση για όλες τις βαθμίδες. 1.700 ευρώ κατώτερο μισθό στον ανειδίκευτο γιατρό στον ιδιωτικό τομέα. Κατάργηση των δελτίων παροχής υπηρεσιών και της πληρωμής με το κομμάτι μόνο για εφημερίες. Να εφαρμοστεί η ΣΣΕ της ΟΣΝΙΕ για τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα.
  • Τη στελέχωση των νοσοκομείων με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό. Μονιμοποίηση των επικουρικών και όλων των συμβασιούχων.
  • Τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων του ΙΚΑ, με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για όλους.
  • Πλήρη και αποκλειστική απασχόληση όλων, και των πανεπιστημιακών.
  • Την αύξηση των θέσεων για ειδικότητα ώστε να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες με κύρια προτεραιότητα στις ειδικότητες που εμφανίζουν τις σοβαρότερες ελλείψεις, όπως η Ιατρική της Εργασίας, η Γενική Ιατρική, κλπ.
  • Τη μείωση της αναμονής για την έναρξη της ειδικότητας. Εως ότου μηδενιστεί, ο χρόνος αυτός να είναι συντάξιμος χρόνος, να καλύπτεται ασφαλιστικά ο ειδικευόμενος και να επιδοτείται με το 80% του μισθού. Καταδικάζουμε την πλασματική και επικίνδυνη μείωση της αναμονής με τρόπους που οδηγούν στην παραπέρα υποβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης, με τη μείωση του χρόνου ειδίκευσης των γιατρών.
  • Ουσιαστική συστηματική εκπαίδευση κατά την ειδικότητα. Αποσύνδεση της εκπαίδευσης των ιατρών από τις επιχορηγήσεις των διαφόρων φαρμακευτικών εταιρειών, για την προώθηση των προϊόντων τους. Η έρευνα και η εκπαίδευση να είναι δωρεάν μέσα από το δημόσιο σύστημα Παιδείας και Υγείας.
  • Λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας. Οργάνωση υπηρεσιών προστασίας της υγείας των εργαζομένων στα νοσοκομεία και πρόληψης της επαγγελματικής νοσηρότητας, στελεχωμένων με Ιατρούς Εργασίας και Τεχνικούς Ασφαλείας και το απαραίτητο εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Ενταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Η ΔΗΠΑΚ υποστηρίζει ότι οι γιατροί δε θα μπορέσουμε να κατακτήσουμε δικαιώματα που να ικανοποιούν τις σημερινές ανάγκες όσο κυριαρχεί η πολιτική που στηρίζει το κεφάλαιο, την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας. Σε αυτές τις συνθήκες οι μόνοι που ωφελούνται είναι οι επιχειρηματίες της Υγείας και οι ασφαλιστικές εταιρείες, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και της πλειοψηφίας των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων γιατρών.

Η πραγματική διέξοδος συνδέεται με τον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, με τη διεκδίκηση και την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας.

Η δικαίωση των διεκδικήσεων μπορεί να προκύψει από:

  • Τον κοινό ταξικό αγώνα, με τη συμπόρευση των εργαζόμενων μισθωτών γιατρών, των αυτοαπασχολούμενων και των άνεργων γιατρών με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
  • Τη διεκδίκηση μιας πολιτικής που θα στηρίζει την ανάπτυξη με βάση τα λαϊκά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Που θα θέτει την επιστήμη στην υπηρεσία του λαού.

Σε αυτές τις συνθήκες ο γιατρός:

  • Απαλλαγμένος από τον ανταγωνισμό και την επιχειρηματική δραστηριότητα, θα μπορεί να επιτελέσει τον κοινωνικό του ρόλο.
  • Οι κατακτήσεις της επιστήμης δε θα αποτελούν ιδιοκτησία των λίγων, με κριτήριο το κέρδος, αλλά θα αποτελούν εφόδιο όλων των γιατρών, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Η πάλη πρέπει να έχει στόχο την ανατροπή των συσχετισμών δύναμης, τις βαθύτερες αλλαγές στο συνδικαλιστικό και στο κοινωνικό επίπεδο. Για να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη, με κεντρικό σχεδιασμό και λαϊκό έλεγχο που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Που οι παραγωγοί του πλούτου θα είναι και ιδιοκτήτες του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ