ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Μάη 2008
Σελ. /32
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης που συνεχίζεται σε όλη τη χώρα, εντάσσονται και οι παρακάτω δραστηριότητες:

-- Σήμερα Κυριακή σε συγκέντρωση της ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ, στο Εργατικό Κέντρο, στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ, για τον τουρισμό, την τουριστική καπιταλιστική ανάπτυξη και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

-- Αύριο Δευτέρα στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «REX» της Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στις σημερινές συνθήκες και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Απαγγελία του ποιήματος «Εγκώμιο στη μάθηση» του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Εισήγηση της Κυριακής Καμαρινού, Δρ. Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μέλους του τμήματος εκπαιδευτικού προβληματισμού του Κέντρου Μαρξιστικών Επιστημών, μέλους της συντακτικής επιτροπής του Περιοδικού «Θέματα Παιδείας». Προβολή της ταινίας «Ο πρώτος δάσκαλος» του Αντρέι Κοντσαλόφσκι. Στην αίθουσα θα υπάρξει έκθεση φωτογραφικού υλικού και βιβλιοπωλείο.

-- Αύριο Δευτέρα η ΚΟ Αγρινίου και η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμποροβιοτέχνες, στις 7.30 μ.μ. στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου. Τις θέσεις του ΚΚΕ για τους ΕΒΕ και την πολιτική πρόταση του Κόμματος συνολικά, θα παρουσιάσει ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Αύριο Δευτέρα η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ διοργανώνει περιοδεία στη Γαλάτισμα.

-- Την Τρίτη 27/5, η Νοτιοανατολική Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου του Αρ. Καμαρινού, «Ο εμφύλιος πόλεμος στην Πελοπόννησο 1946 - 1949» (εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή), αφιερωμένη στον ΔΣΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» (Ανατολικής Ρωμυλίας 127, Γλυφάδα), στις 7.30 μ.μ.. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Αν. Γκίκας, συνεργάτης του τμήματος ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα γίνουν σύντομες τοποθετήσεις - μαρτυρίες από μαχητές του ΔΣΕ και θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τη δράση του ΔΣΕ.

-- Την Τρίτη 27/5, περιοδεία στην Τρίγλια διοργανώνει η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ.

-- Την Τρίτη 27/5, στις 9.30 το πρωί, ο Γιώργος Μαυρίκος θα περιοδεύσει στον ΕΦΕΤ.

ΠΕΑΕΑ
Εκδρομή σε Σόφια - Βουκουρέστι - Καρπάθια

Η ΠΕΑΕΑ διοργανώνει 8ήμερη εκδρομή σε Σόφια - Βουκουρέστι - Καρπάθια. Αναχώρηση την Τρίτη 27/5 ώρα 8 π.μ. από πλατεία Κάνιγγος. Αφιξη σε Σόφια το βράδυ. Τετάρτη 28/5 αναχώρηση για Βουκουρέστι. Την Πέμπτη 29/5 ξενάγηση στην πόλη και επίσκεψη στο κτίριο όπου λειτούργησε ο εκδοτικός μηχανισμός του ΚΚΕ, «Ελεύθερη Ελλάδα», στην έδρα της ΚΟ Ρουμανίας του ΚΚΕ και του Συλλόγου Πολιτικών Προσφύγων. Παρασκευή 30/5 αναχώρηση για Καρπάθια. Επίσκεψη στον τόπο όπου λειτούργησε η Ανώτατη Κομματική Σχολή «Νίκος Μπελογιάννης» και στα ανάκτορα που χρησιμοποιήθηκαν για τη στέγαση ενός από τους πρώτους παιδικούς σταθμούς των πολιτικών προσφύγων, κλπ. Σάββατο 31/5 επίσκεψη σε Μρασόφ και στη σπηλιά του Δράκουλα. Κυριακή 1/6 αναχώρηση για Σόφια. Δευτέρα 2/6 συμμετοχή στο πολιτικό μνημόσυνο που θα γίνει για τους νεκρούς μαχητές του ΔΣΕ που υπέκυψαν στα τραύματά τους στα νοσοκομεία στη Σόφια. Στη συνέχεια επίσκεψη στον τάφο του Δημητρώφ και στο σπίτι όπου έζησε. Την Τρίτη 3/6 αναχώρηση για Αθήνα. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210.8831.368, 210.8225.407, 6977.453.200

«ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»
Μορφωτική εκδρομή από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας

Μορφωτική εκδρομή στην εργατική προσφυγούπολη του Λαυρίου θα γίνει την Κυριακή 1 Ιούνη, με πρωτοβουλία του περιοδικού «Θέματα Παιδείας». Το κόστος συμμετοχής είναι 8 ευρώ και η αναχώρηση θα γίνει στις 8:30 το πρωί από το Πεδίον του Αρεως.

Το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής επίσκεψης στη Λαυρεωτική περιλαμβάνει ξενάγηση στα αρχαία και σύγχρονα μνημεία, στα μεταλλεία και στο Ορυκτολογικό Μουσείο του Λαυρίου. Την ξενάγηση θα κάνει ο Θανάσης Γεώργιζας, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής. Συγκεκριμένα:

ΘΟΡΙΚΟΣ: Επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο Θορικού και σε αρχαία μεταλλευτική στοά.

ΛΑΥΡΙΟ: Επίσκεψη στο Ορυκτολογικό Μουσείο της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής, στη συλλογή της Κεραμευτικής Εταιρείας Λαυρίου, στο μνημείο του Μακρονησιώτη Κρατούμενου.

ΚΑΜΑΡΙΖΑ: Επίσκεψη στα Αρχαία Πλυντήρια Μετάλλων.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής δίνονται στη γραμματεία του περιοδικού: 210.8213.430.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Συζήτηση για την Ευρωσυνθήκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας (ΔΣΑ) διοργανώνει συζήτηση με θέμα: «Η Νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη της Λισαβόνας», την Πέμπτη 29/5, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60). Στη συζήτηση παίρνουν μέρος οι:

-- Διαμάντω Μανωλάκου, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

-- Πάνος Παναγιωτόπουλος, βουλευτής της ΝΔ.

-- Γιώργος Παπαδημητρίου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

-- Φώτης Κουβέλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΕΜΕΑ
Για το αγροτικό ζήτημα

Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση σήμερα Κυριακή 25 Μάη, στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Νεμέας, με θέμα: «Οι εξελίξεις στην αγροτική οικονομία και η πρόταση του ΚΚΕ για το αγροτικό ζήτημα». Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Θ. Ρούνης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

ΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εκδήλωση στις φυλακές της Αίγινας

Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ στο πλαίσιο του γιορτασμού των 90 χρόνων του Κόμματος, 61 χρόνια μετά την πρώτη εκτέλεση κομμουνιστών στις φυλακές της Αίγινας, διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 1η του Ιούνη.

Στην κεντρική συγκέντρωση στο λιμάνι της Αίγινας, στις 10 π.μ., θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφικού υλικού. Στις 11.30 π.μ. θα γίνει εκδήλωση στο κενοτάφιο και στις 12.30 μ.μ. επίσκεψη - εκδήλωση στις φυλακές της Αίγινας. Αναχώρηση από Πειραιά στις 8 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στις ΚΟ της ΚΟΠ.

Προσφορά

Φίλοι του ΚΚΕ και σύντροφοι από Τορόντο και Μόντρεαλ του Καναδά προσφέρουν οικονομική ενίσχυση στο Κόμμα:

Ο σ. Θανάσης Παρλάνης, από Τορόντο, 200 δολ. στη μνήμη του σ. ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ.

Ο σ. Λουκάς Παπαϊωάννου, από την Καρυά Ολύμπου, κάτοικος Τορόντο, αγωνιστής του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού, 100 δολ.

Ο σ. Κώστας Βαγενάς, από Τορόντο, για τους αγωνιστές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, 100 δολ.

Δύο φίλοι του ΚΚΕ, Α. Χ., από Τορόντο, 200 δολ.

Ο σ. Σταύρος Παχής 100 δολ.

Μια αγωνίστρια του Τορόντο 20 δολ.

Ο σ. Θόδωρος και η Παρθένα Αδαμίδου, καθώς και ο Ευστάθιος Αδαμίδης, από το Μόντρεαλ του Καναδά, προσφέρουν 200 δολ. στη μνήμη: Του πατέρα τους ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ και της μητέρας τους ΠΕΛΑΓΙΑΣ ΑΔΑΜΙΔΗ. Ο πατέρας τους πέθανε το 1977, αντιστασιακός αγωνιστής του σοσιαλισμού, κομμουνιστής από το 1937 με φυλακές και εξορίες επί Μεταξά. Επίσης, στη μνήμη των κομμουνιστών ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗ, ΠΑΥΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ και του ΠΩΛ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ που πέθανε στην Κούβα.

Εκδήλωση της ΕΔΟΝ

Σε εκδήλωση με θέμα τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τους απεργιακούς αγώνες του 1948, στην Κύπρο, καλεί η Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών, σήμερα, Κυριακή 25 Μάη, στις 7.30 μ.μ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Κυπριακή Εστία, οδ. Κέκροπος 3 στην Πλάκα, με ομιλητή τον ΓΓ της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας και βουλευτή του ΑΚΕΛ, Πάμπη Κυρίτση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ