ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούνη 2008
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Κλιμακώνεται ο αντικομμουνισμός

«Διεθνής συνδιάσκεψη» στη Γερουσία για την εξίσωση ναζισμού - κομμουνισμού

Από παλιότερη αντιιμπεριαλιστικήκινητοποίηση με τη συμμετοχή των νεολαίων κομμουνιστών. Παρά τον αντικομμουνισμό και την απαγόρευση συνεχίζουν τον αγώνα

Associated Press

Από παλιότερη αντιιμπεριαλιστικήκινητοποίηση με τη συμμετοχή των νεολαίων κομμουνιστών. Παρά τον αντικομμουνισμό και την απαγόρευση συνεχίζουν τον αγώνα
ΠΡΑΓΑ.--

Με τις γνωστές αντικομμουνιστικές απόψεις και την επιχείρηση εξίσωσης του ναζισμού με τον κομμουνισμό ξεκίνησε τη Δευτέρα και συνεχίστηκε και χτες στη Γερουσία της Τσεχίας αυτοαποκαλούμενη διεθνή διάσκεψη με θέμα «Συνείδηση της Ευρώπης και ο Κομμουνισμός». Κατά τη διάρκεια των εργασιών, προτάθηκε να καθοριστεί η 23η Αυγούστου ως διεθνής ημέρα για τα «θύματα των απολυταρχικών συστημάτων». Παράλληλα χτες συζητήθηκε η ...ανάγκη δημιουργίας ευρωπαϊκού θεσμού που θα ασχοληθεί με τα ζητήματα του κομμουνισμού και του ναζισμού, ενώ επισημάνθηκε ότι τα «εγκλήματα του κομμουνισμού» δεν έχουν ακόμα τιμωρηθεί.

Μιλώντας σ' αυτή τη διάσκεψη, ο πρώην Πρόεδρος της Τσεχίας και γνωστός αντικομμουνιστής Βάτσλαβ Κλάους υποστήριξε ότι η Ευρώπη φέρει σημαντική ευθύνη για το ναζισμό και τον κομμουνισμό και τις συνέπειές τους ως «απολυταρχικά συστήματα», τα οποία μάλιστα πρόσθεσε ότι είχαν πολλά κοινά όπως η αθέμιτη εκμετάλλευση του λαού, εκτεταμένες δομές της μυστικής αστυνομίας, η παρακολούθηση των πολιτών, εκτελέσεις και λογοκρισία.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να στηρίξει πιο δραστήρια όσους «παλεύουν για την ελευθερία σε χώρες όπως η Κούβα, η Λευκορωσία και η Βιρμανία»...

Στη «διάσκεψη» συμμετείχαν γνωστοί αντιδραστικοί Τσέχοι βουλευτές, ο γερουσιαστής Μάρτιν Μέιστρικ, που κίνησε τη διαδικασία για την απαγόρευση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας, η ευρωβουλευτής Γιάνα Χιμπασκόβα, ο αντιπρόεδρος του λεγόμενου Ινστιτούτου Μελετών για τα Απολυταρχικά Καθεστώτα, Μιροσλαβ Μέχκι, καθώς και αντικομμουνιστές από τη Λευκορωσία, ένας Ρώσος δημοσιογράφος και ο εκπρόσωπος του Δαλάι Λάμα στην Ευρώπη.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Στο προσκήνιο οι αντιθέσεις του συστήματος εκμετάλλευσης

ΡΩΜΗ.--

Ξεκίνησαν χτες στη Ρώμη οι εργασίες της τριήμερης Συνόδου του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) για το θέμα της επισιτιστικής κρίσης παρουσία αντιπροσώπων από 193 χώρες, αρχηγών κρατών, κυβερνήσεων και υπουργών που στην πλειοψηφία διατυπώνουν ευχολόγια με λίγες κριτικές φωνές.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι - Μουν ζήτησε τον περιορισμό ή την εξάλειψη των αγορανομικών ελέγχων και των άλλων περιοριστικών μέτρων στο εμπόριο, δηλαδή παραπέρα απελευθέρωση, ζητώντας παράλληλα από τους μετέχοντες να επιτύχουν «διεθνή ομοφωνία για τα βιοκαύσιμα», και στη συνέχεια υπενθύμισε ότι η παραγωγή τροφίμων πρέπει να αυξηθεί κατά 50% μέχρι το 2030 για να καλυφθεί η ζήτηση. Από τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας του FAO, Ζακ Ντιούφ άσκησε κριτική στις «πλούσιες χώρες» που επέτρεψαν να φτάσει σε τέτοιο βαθμό η επισιτιστική κρίση και σημείωσε πως το πρόβλημα είναι πολιτικό και πως θα πρέπει να ληφθούν αμέσως οι αναγκαίες θαρραλέες αποφάσεις για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ανθρωπότητα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί πρότεινε τη δημιουργία διεθνούς ομάδας επιστημόνων που θα εξετάσει το πρόβλημα, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο ανέφερε ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να συντονίσει τις διάφορες βοήθειες και να αυξήσουν οι αναπτυγμένες χώρες την παροχή βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζήτησε απ' όλους να καταβληθεί ειλικρινής προσπάθεια... Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε πως «τα βιοκαύσιμα δεν είναι ληστές» και πως μπορούν αντιθέτως «να γίνουν ένα σημαντικό εργαλείο για να βγουν οι χώρες από τη διατροφική ανασφάλεια» και πρόσθεσε ότι «ο ισχυρισμός πως η παραγωγή αιθανόλης γίνεται σε βάρος της παραγωγής τροφίμων δεν έχει καμιά βάση. Δεν αποτελεί απειλή για το δάσος του Αμαζονίου και δε μειώνει την προσφορά τροφής». Φυσικά αυτά τα λέει γιατί...«τρέχουν» σημαντικά συμβόλαια με συγκεκριμένες πολυεθνικές.

Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος της Κούβας, Χοσέ Ραμόν Ματσάδο, που είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κούβας στη Σύνοδο σημείωσε ότι οι αναπτυγμένες χώρες έχουν ακέραια την ευθύνη για την πείνα και τον υποσιτισμό εκατομμυρίων ανθρώπων καθώς επιβάλλουν την «ελεύθερη αγορά» και άδικες οικονομικές πολιτικές.

Τέλος, ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ έφεραν στη Μέση Ανατολή μόνο απειλές, πιέσεις και εξαναγκασμό» και κατήγγειλε την «πολύ άδικη κατοχή του Ιράκ από τις ΗΠΑ», ενώ κατηγόρησε το Ισραήλ για «βαρβαρότητα». Επίσης, πρόσθεσε ότι η αύξηση της τιμής του αργού οφείλεται σε χειραγώγηση από δυνάμεις που προσπαθούν να προωθήσουν τους γεωπολιτικούς σκοπούς τους, καθώς, όπως σημείωσε, η παγκόσμια αγορά είναι γεμάτη πετρέλαιο.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Απαίτηση η εμβάθυνση της διαδικασίας

ΛΑ ΠΑΣ.--

Η εθνικοποίηση της «Transredes», της μεγαλύτερης εταιρείας αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου (ανήκε στην «TR Holdings»), ανακοινώθηκε χτες μετά την υπογραφή προεδρικού διατάγματος που υπέγραψε ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες.

«Περιμέναμε πολύ υπομονετικά περισσότερο από ένα μήνα, αλλά οι ενέργειές τους ήταν εντελώς αντίθετες» τόνισε ο Μοράλες κατά την ανακοίνωση της εθνικοποίησης της «Transredes» όσον αφορά τις συνομιλίες με τα στελέχη της εταιρείας που ανήκει στον αγγλο-ολλανδικό πετρελαϊκό γίγαντα «Royal Dutch Shell» και την αμερικανική εταιρία «Ashmore Energy International». «Ηθελαν να είναι τα αφεντικά και εμείς οι υπάλληλοί τους. Οι συνεργάτες είναι καλοδεχούμενοι, αλλά αφεντικά δε δεχόμαστε πλέον», τόνισε ο Μοράλες, υπονοώντας και το ρόλο της πολυεθνικής στην προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι η τελετή έγινε στη Σάντα Κρους, όπου και τα γραφεία της εταιρείας που μεταφέρει το φυσικό αέριο της Βολιβίας προς την Αργεντινή και τη Βραζιλία. Τη Σάντα Κρους που είναι η έδρα της ολιγαρχίας και πρωτοστατεί στα αποσχιστικά δημοψηφίσματα, αλλά και τα φονικά βίαια επεισόδια όπως φάνηκε πρόσφατα και στο Πάντο και Μπένι.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στη Βολιβία είναι πολλοί και το δημοψήφισμα της 10 Αυγούστου «είναι μία πολύ σημαντική μάχη -αν όχι και η πιο αποφασιστική και τελική - για την πολιτική διαδικασία που λαμβάνει χώρα σήμερα στη Βολιβία» τονίζει με διακήρυξή του το Κομμουνιστικό Κόμμα Βολιβίας και σημειώνει ότι «η ολιγαρχία θα συνεχίσει το σφυροκόπημα σε όλα τα μέτωπα και με διαφοροποιημένα τα επιχειρήματα». Για το λόγο αυτό και για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της χώρας, το ΚΚ Βολιβίας σημειώνει ότι ο αγώνας πρέπει να προχωρήσει στην εμβάθυνση της διαδικασίας απελευθέρωσης ενάντια στην ολιγαρχία και τον ιμπεριαλισμό και το λαϊκό κίνημα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε ενέργειες για: α) Το σχηματισμό ενός ενιαίου μετώπου των πατριωτικών, επαναστατικών και λαϊκών δυνάμεων. β) Την προώθηση ενός προγράμματος προάσπισης των λαϊκών συμφερόντων της πλειονότητας των Βολιβιανών και γ) την οργάνωση και ισχυροποίηση της διαδικασίας όπου θα πρέπει να εξαιρεθούν οι οπορτουνιστές, οι διεφθαρμένοι και όσοι προσπαθούν να διεισδύσουν για προσωπικό όφελος.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Φεστιβάλ για το Ναζίμ Χικμέτ

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Πολιτιστικό φεστιβάλ, φόρος τιμής στο Ναζίμ Χικμέτ πραγματοποιήθηκε στην Ιστανμπούλ, από το «Πολιτιστικό Κέντρο Ναζίμ Χικμέτ», το οποίο ξεκίνησε στις 31 Μάη και ολοκληρώθηκε χτες. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλάμβανε συναυλίες, με ποιήματα του Ν. Χικμέτ και τη συμμετοχή γνωστών Τούρκων καλλιτεχνών, εκθέσεις, αλλά και προβολή ντοκιμαντέρ, με θέμα την επίσκεψη του ποιητή στην Κούβα. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, μέλη του ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) μοίραζαν στους επισκέπτες προκηρύξεις με ποιήματα.

Το ΚΚΕ εκπροσώπησε στο ιδιαίτερης σημασίας αυτό φεστιβάλ, δεδομένων των επικρατούντων πολιτικών συνθηκών στην Τουρκία, ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος.

  • Στο μεταξύ πτωτική τάση παρουσιάζει το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Ραντικάλ». Συγκεκριμένα, το ποσοστό του βάσει της έρευνας φτάνει το 39,7% από 47% στις βουλευτικές εκλογές του 2007, ενώ μειωμένο παρουσιάζεται και το ποσοστό του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που συγκεντρώνει 19,4%, ενώ αυξάνει το ποσοστό του Εθνικιστικού Κόμματος που φτάνει το 17,1% έναντι 14,3% στις προηγούμενες εκλογές. Αντίθετα, σε άλλη σφυγμομέτρηση για τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, το ΑΚΡ υποστηρίζεται από το 48,8% των ψηφοφόρων.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διευρύνεται το σκάνδαλο των υποκλοπών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ολοένα και διευρύνεται το σκάνδαλο των υποκλοπών που συγκλονίζει τη Γερμανία καθώς δημοσίευμα της εφημερίδας «Χάντελσμπλατ» αποκάλυψε ότι η ιδιωτική εταιρεία «Network Deutschland», η εταιρεία που εμπλέκεται στο σκάνδαλο υποκλοπών στην «Deutsche Telekom» διενεργούσε υποκλοπές και για λογαριασμό των γερμανικών σιδηροδρόμων - «Deutsche Bahn».

Επικαλούμενη έναν υπεργολάβο της «Network», η εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» αναφέρει πως η δουλειά, δηλαδή αυτή των υποκλοπών, που έκανε για τις δύο εταιρείες ήταν παρόμοια: «Ερευνα τηλεφωνικών συνδέσεων, τραπεζικών δεδομένων, καθώς και πλήρεις ακτινογραφίες των προσώπων που ήταν στόχοι». Επίσης στο δημοσίευμα αναφέρεται πως εκπρόσωπος της «Deutsche Bahn» επιβεβαίωσε την ύπαρξη επιχειρηματικών σχέσεων ανάμεσα στη «Network» και την εταιρεία των σιδηροδρόμων, αλλά δήλωσε πως η «Deutsche Bahn» δεν παρακολουθεί παρανόμως προσωπικό της ή πρόσωπα εκτός αυτής.

Τέλος, δημοσίευμα της εφημερίδα «Die Welt» αναφέρει ότι το 90% των προσωπικών δεδομένων (αριθμοί κλήσης, ηλεκτρονικές διευθύνσεις κλπ.) που αποθηκεύονται στη Γερμανία προληπτικά για ένα εξάμηνο βρίσκονται στα χέρια ιδιωτικών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών και μόνο κατά 10% σε δημόσιες. Αν από το σκάνδαλο στην «Deutsche Telekom» εξάγουμε ένα συμπέρασμα είναι ότι το ρίσκο κατάχρησης προσωπικών δεδομένων είναι πολύ μεγαλύτερο στις ιδιωτικές παρά στις δημόσιες εταιρείες τηλεπικοινωνιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ