ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούνη 2008
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Οχι στην εισαγωγή κοτόπουλων βουτηγμένων στο χλώριο

Με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, καταγγέλλει τη σχετική πρόταση της Κομισιόν για άρση της απαγόρευσης εισαγωγής κοτόπουλων από τις ΗΠΑ

Λίγες μόνο μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου με το ορυκτέλαιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε διστάζει να επιτρέψει την εισαγωγή από τις ΗΠΑ κοτόπουλων βουτηγμένων στο χλώριο, παρά τις επιπτώσεις που επιφέρουν όχι μόνο σε όσους τα καταναλώνουν αλλά και σε όσους εργάζονται στους χώρους σφαγής τους. Τους νέους κινδύνους που ελλοχεύει για τη δημόσια υγεία αυτή η πρόταση της Επιτροπής, καταγγέλλει με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στην Ερώτησή του σημειώνει ότι «παρά τις έντονες αντιδράσεις καταναλωτών και αγροτικών οργανώσεων η Επιτροπή αποφάσισε να άρει την απαγόρευση χλωριούχων κοτόπουλων από τις ΗΠΑ που ισχύει από το 1997. Τα κοτόπουλα αυτά μετά τη σφαγή πλένονται σε ένα χημικό "μπάνιο" με τέσσερις ουσίες που παρασκευάζονται με βάση το χλώριο, μέθοδος απαγορευμένη στα κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να συντηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυξάνοντας τα κέρδη της βιομηχανίας τροφίμων. Οι χημικές αυτές ουσίες, σύμφωνα με τους επιστημονικούς φορείς της ίδιας της ΕΕ, παραμένουν στο κρέας των κοτόπουλων και προκαλούν καρκινογόνες ενώσεις δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία προσβάλλοντας τους εργάτες που εργάζονται στα σφαγεία και έρχονται σε διαρκή επαφή με τις ουσίες χλωρίου, τους καταναλωτές όσο και το περιβάλλον από τα κατάλοιπα που προκύπτουν κατά την επεξεργασία τους».

Καταλήγοντας ο Θ. Παφίλης ερωτά την Επιτροπή:

  • Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην αλλαγή στάσης της και στην πρόταση για απελευθέρωση των εισαγωγών;
  • Αν εκτιμά ότι οι επιστημονικές απόψεις - στις οποίες στηριζόταν μέχρι σήμερα - έπαψαν να ισχύουν ή υποχώρησε στις πιέσεις των ΗΠΑ αδιαφορώντας για τις συνέπειες για τη δημόσια υγεία;
  • Αν θα επαναφέρει την απαγόρευση μετά τη γενικευμένη αντίδραση μαζικών και αρμόδιων φορέων σε όλη την ΕΕ;
ΧΡΕΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Αυξήθηκε κατά 12,1 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο

Νέα δάνεια, ύψους 5,5 δισ. ευρώ θα αναζητήσει η κυβέρνηση στο 3ο τρίμηνο του 2008

Νέα δάνεια ύψους 5,5 δισ. εύρω θα αναζητήσει μέσα στο 3ο τρίμηνο του 2008 η κυβέρνηση από ντόπιες και ξένες τράπεζες και άλλους μεγαλορεντιέρηδες των χρηματαγορών. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ο συνολικός κρατικός δανεισμός για το 2008 θα ξεπεράσει τα προβλεπόμενα 37 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού...

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, στο τελευταίο δωδεκάμηνο (από το Μάρτη του 2007 μέχρι το Μάρτη του 2008), το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης (στενός δημόσιος τομέας), αυξήθηκε κατά 12,1 δισ. ευρώ ή κατά 5,1%. Μόνο στο τελευταίο τετράμηνο (από το Δεκέμβρη του 2007 μέχρι το τέλος Μάρτη 2008), το χρέος αυξήθηκε κατά 7,8 δισ. ευρώ ή κατά 3,2%. Ειδικότερα, στις 31/3/08 το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης είχε ανέλθει στα 247,4 δισ. ευρώ, έναντι 239,7 δισ. ευρώ στις 31/12/07 και 235,4 δισ, ευρώ στις 31/3/07.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, πως το δημόσιο χρέος της χώρας, συνεχίζει να αυξάνει με φρενήρεις ρυθμούς, παρά τις πολιτικές λιτότητας που εφάρμοσαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από τις αρχές της δεκαετίας του '90 ως και σήμερα, με τη δραστική μείωση στους μισθούς και τις συντάξεις, τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες (Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση) αλλά και το ότι για τη μείωση του δημόσιου χρέους διατέθηκε ένα πολύ σημαντικό μέρος των εσόδων από την εκποίηση των κερδοφόρων περιουσιακών στοιχείων του δημόσιου τομέα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αξιοποιεί ρουσφετολογικά την περιουσία των προσφύγων

Στη Βουλή το θέμα με Ερώτηση της βουλευτίνας του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου

To υπουργείο Οικονομικών έχει οικειοποιηθεί την ανταλλάξιμη περιουσία των προσφύγων του 1922 που υπήρχε στο Ταμείο Αποκατάστασης Προσφύγων και την αξιοποιεί με ρουσφετολογικό τρόπο.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Ερώτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου και ο αρμόδιος υφυπουργός, Α. Μπέζας, δικαιολόγησε την κυβερνητική τακτική λέγοντας ότι η αξιοποίηση της ανταλλάξιμης περιουσίας των προσφύγων γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είπε ότι μετά την κατάργηση του Ταμείου Αποκατάστασης Προσφύγων το 1998, τη διαχείριση έχουν αναλάβει οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών το οποίο μάλιστα συνεχίζει να επιχορηγεί τα προσφυγικά σωματεία.

Η Β. Νικολαΐδου στην παρέμβασή της τόνισε ότι η ανταλλάξιμη περιουσία ανήκει στους πρόσφυγες του 1922 και ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα τα οποία το 1922 είχαν αποτιμηθεί σε 100 δισ. δρχ. Δεν μπορεί, είπε, να την οικειοποιείται το υπουργείο Οικονομικών και να την αξιοποιεί ρουσφετολογικά. Πρέπει, τόνισε, η κυβέρνηση να αποδώσει λογαριασμό στους πρόσφυγες για το τι γίνεται με την περιουσία τους και να προχωρήσει στην ενίσχυση των προσφυγικών σωματείων. Εφερε δε ως παράδειγμα τα προσφυγικά σωματεία στη Νίκαια τα οποία δεν πήραν καμία οικονομική ενίσχυση.

ΟΒΣΑ
Σύσκεψη για τη Δημόσια Υγεία

Σύσκεψη με θέμα «Η επιδείνωση της Δημόσιας Υγείας και η πρόταση της Ομοσπονδίας μας» συγκαλεί σήμερα Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Στην πρόσκλησή της επισημαίνει ότι είναι ανάγκη να μπουν εμπόδια στον κατήφορο της Δημόσιας Υγείας και να διεκδικηθούν κατακτήσεις στην κατεύθυνση της πρότασης για: «Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, αναβαθμισμένη, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Το «ενιαίο» χαράτσι στους μικροϊδιοκτήτες

Τις διαδικασίες για να εισπράξει το χαράτσι πάνω στη μικρή ακίνητη περιουσία ενεργοποίησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, κοινοποιώντας τις σχετικές εγκυκλίους στην Εφορία. Προκλητικά ευνοημένοι, για μια ακόμη φορά, θα είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα), καθώς με την εφαρμογή του «ενιαίου τέλους» (από το 2008) καταργείται ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).

Το χαράτσι θα πληρωθεί μέχρι και σε 3 ισόποσες δόσεις, ενώ για τις περιπτώσεις που διαπιστωθούν «ανακρίβειες», παράλειψη υποβολής της δήλωσης ή εκπρόθεσμης υποβολής «κόβουν» πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Σύμφωνα με το σχετικό νόμο, από το τέλος απαλλάσσεται η πρώτη κατοικία μέχρι 200 τ.μ. και αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας (μετά την αφαίρεση της πρώτης κατοικίας) φορολογείται με 1 τοις χιλίοις πάνω στην αντικειμενική τιμή.

Ν. ΚΙΛΚΙΣ
Σοβαρές καταστροφές από χαλάζι

Σοβαρές καταστροφές σε καλλιέργειες προκάλεσε χαλαζόπτωση που σημειώθηκε, αργά το απόγευμα της Δευτέρας, σε περιοχές του Δήμου Χέρσου του νομού Κιλκίς. Υπολογίζεται ότι επλήγησαν 8 - 10.000 στρέμματα με καλλιέργειες, ενώ ολικές είναι οι καταστροφές στο 70% των χωραφιών του χωριού Μεταλλικό του Κιλκίς. Από τη σφοδρότητα της χαλαζόπτωσης, η οποία κράτησε για περίπου μισή ώρα, προκλήθηκαν σοβαρές καταστροφές σε καλλιέργειες σταριού, καλαμποκιού και βαμβακιού, ντομάτας, αμπελιών και τριφυλλιού. Αλλά και από τη βροχόπτωση, που ακολούθησε, σημειώθηκαν προβλήματα στο τοπικό οδικό δίκτυο, ενώ από τα νερά παρασύρθηκαν και κυψέλες με μελίσσια.

Κλιμάκιο της ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ και ο Κ. Χαλίτσιος, επικεφαλής της ΝΑΣ, επισκέφθηκαν χτες τα χωριά που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση, Μεταλλικό, Σταυροχώρι, Πλαγιά, Κορομηλιά.

ΑΕΠ
Συν 3,6% στο α΄ τρίμηνο

Με ρυθμό 3,6% αυξήθηκε το ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του 2008, σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2007, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

Τα δε στοιχεία που απαρτίζουν το ΑΕΠ, είχαν την ακόλουθη εξέλιξη:

Η τελική κατανάλωση (καταναλωτική ζήτηση) και οι εξαγωγές εμφανίζουν αύξηση 2,3% και 4,1% αντίστοιχα. Αντίθετα, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο οι επενδύσεις εμφανίζουν μεγάλη κάμψη 6,8%, ενώ εμφανή υποχώρηση 7,8% εμφανίζουν και οι εισαγωγές.

Εντύπωση προκαλούν οι μεγάλες διαφοροποιήσεις στα προσωρινά και τελικά στοιχεία της ΕΣΥΕ για το ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του 2008, που εμφανίζουν τις επενδύσεις και τις εισαγωγές να παρουσιάζουν μείωση 1% και 2% (τα προσωρινά) και αντίστοιχα 6,8% και 7,8% (τα οριστικά).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ