ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούνη 2008
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Απεργιακή μάχη για τη Σύμβαση

Στις 13 Ιούνη η πανελλαδική κινητοποίηση

Τη μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κλιμακώνουν οι λογιστές, οι οποίοι προχωρούν σε 24ωρη απεργία στις 13 Ιούνη, με ομόφωνη απόφαση της ταξικής Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ). Η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 11 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Αύριο, Πέμπτη, οι λογιστές πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Κάνιγγος, 27) και από εκεί πορεία με προορισμό τα γραφεία του ΣΕΒ.

Οπως υπογραμμίζεται στην κοινή ανακοίνωση της ΠΟΛ και των Ενώσεων της Αθήνας και του Πειραιά, η απόφαση για την απεργία υπαγορεύτηκε μετά την προκλητική και συνολικά αρνητική στάση της εργοδοτικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση. Συγκεκριμένα, η εργοδοσία πρότεινε αυξήσεις 3,3% από 1/1 και 3% από 1/9 καθώς και την αύξηση του επιδόματος ισολογισμού από 75% σε 77%, ενώ απέρριψε όλα υπόλοιπα αιτήματα της Ομοσπονδίας. Η εργοδοσία, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση, με επικεφαλής το ΣΕΒ ανοιχτά επικαλείται την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, στα πλαίσια της οποίας επιδιώκει να εναρμονιστούν όλες οι κλαδικές ΣΣΕ.

«Να γιατί, σημειώνεται, η ΠΟΛ και οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις κατήγγειλαν τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που χωρίς δισταγμό υποστηρίζει ότι υπέγραψε την καλύτερη σύμβαση των τελευταίων 17 ετών». Η ΠΟΛ καλεί τους λογιστές και τις λογίστριες να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας. Να διεκδικήσουν, μεταξύ άλλων, πρώτο μισθό 1.500 ευρώ για το λογιστή και 1.400 για το βοηθό. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. Υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα - Ρέππα - Πετραλιά.

ΚΝΕ - ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΑΧΤΙΔΕΣ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καμιά ανοχή στην τζάμπα εργασία των ανηλίκων

Μαζική πορεία χτες και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης

Από τη χτεσινή πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης
Από τη χτεσινή πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα στο υπουργείο Απασχόλησης η ΚΝΕ και οι Κλαδικές Αχτίδες της ΚΟΑ του ΚΚΕ ενάντια στα προγράμματα που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΟΑΕΔ, μέσω των οποίων παραδίδει στα δόντια της εργοδοσίας 40.000 νέους ανθρώπους, 16-25 ετών, που δεν τελείωσαν το σχολείο για να προσφέρουν τζάμπα την εργατική τους δύναμη. Νέοι, ακόμα και ανήλικα παιδιά, που θα πληρώνει η εργατική οικογένεια μέσω του ΟΑΕΔ για να υφίστανται την πλήρη εκμετάλλευση από τους εργοδότες, με πρόσχημα την απόκτηση της «εργασιακής εμπειρίας».

Της μαζικής παράστασης προηγήθηκε συγκέντρωση στην Ομόνοια. Από εκεί οι νεολαίοι και οι εργαζόμενοι πορεύτηκαν έως το υπουργείο Απασχόλησης. Μπροστά το πανό της ΚΝΕ με το σύνθημα «Οχι στη νομιμοποίηση της ανήλικης εργασίας». Κατά τη διάρκεια της πορείας μοιράστηκε μαζικά η ανακοίνωση της ΚΝΕ, που μεταξύ άλλων τονίζει: «Την ίδια στιγμή που επεκτείνονται οι εργασιακές σχέσεις λάστιχο, αφαιρούν από τους νέους το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση, προωθούν την απελευθέρωση των απολύσεων, η ακρίβεια θερίζει, κοροϊδεύουν με ψίχουλα και σπέρνουν αυταπάτες στους άνεργους. Αυτή την πολιτική υπερασπίζονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τη στηρίζει ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι μαζί ψήφισαν τις αντιλαϊκές-αντεργατικές συνθήκες».

Καταλήγοντας καλεί την εργατική τάξη να μη νομιμοποιήσει τα προγράμματα φτώχειας και κοροϊδίας. Να παλέψει για επιδότηση των νέων ανέργων (80% του κατώτερου μισθού, 1.120 ευρώ) μέχρι να βρει ο άνεργος δουλειά. Υποχρεωτική μόρφωση των νέων μέχρι τα 18. Κανένας νέος να μην αναγκάζεται να βγει στη δουλειά, πριν τελειώσει το σχολείο, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό και άλλα. Η ανακοίνωση αυτή θυροκολλήθηκε στην είσοδο του υπουργείου Απασχόλησης, στην Πειραιώς.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΕ - ΟΤΑ
Δε θέλει τους συμβασιούχους στα σωματεία

Κατέφυγε στα δικαστήρια σε βάρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμων Νομού Λάρισας που αποφάσισε να εγγράψει εργαζόμενους με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης

Το βαθιά αντεργατικό της πρόσωπο επέδειξε η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ), που δε δίστασε να καταφύγει ακόμα και στα δικαστήρια για να εμποδίσει την οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία και τα συνδικάτα τους.

Χτες η συνδικαλιστική πλειοψηφία κατέθεσε αγωγή σε βάρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμων Νομού Λάρισας, απαιτώντας να μη συμμετέχουν οι συμβασιούχοι στις αυριανές εκλογές του Σωματείου για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων στο επόμενο συνέδριο της Ομοσπονδίας. Με τον τρόπο αυτό, οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στηρίζουν στο ακέραιο την τακτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας που θέλουν τους εργαζόμενους διαιρεμένους και ανοργάνωτους, ακόμα πιο αδύναμους στις ορέξεις των εργοδοτών.

Μάλιστα, η πλειοψηφία για να στηρίξει την αγωγή της έφθασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει ως νομικό επιχείρημα ότι οι εργαζόμενοι με σύμβαση έργου δεν είναι εργαζόμενοι σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος 1264/1982! Για άλλη μια φορά, αποκαλύπτεται πως η πλειοψηφία μόνο στα λόγια παραδέχεται ότι και οι συμβάσεις έργου υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας. Στην πράξη όμως δε διστάζει να εναντιωθεί σε αυτούς τους εργαζόμενους, αφήνοντας στο απυρόβλητο το καθεστώς ομηρίας που έχουν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η κατάθεση αγωγής και των ασφαλιστικών μέτρων που εκδικάζονται σήμερα, αποτελεί έμπρακτη συνέχιση της επίθεσης που δέχτηκαν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η ΔΑΣ ΟΤΑ από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ με τη στήριξη και των «Αγωνιστικών Κινήσεων Συσπειρώσεων», στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας την προηγούμενη Παρασκευή. Η παράταξη της ΑΣΚ (ΣΥΝ) απουσίαζε από τη συνεδρίαση.

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ «στράφηκαν ενάντια στις ταξικές δυνάμεις» γιατί θεωρούν ότι η επιμονή της ΔΑΣ «να ψηφίζουν οι συμβασιούχοι στα πρωτοβάθμια σωματεία» δήθεν αλλοιώνει τη σύνθεση των αντιπροσώπων και θέτει σε κίνδυνο τη διεξαγωγή του συνεδρίου τον επόμενο χρόνο!

Ταυτόχρονα, οι παρατάξεις αυτές θεώρησαν επικίνδυνη την παρουσία των ταξικών δυνάμεων στις περιοδείες που πραγματοποιούνται πανελλαδικά, προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για την υλοποίηση του νόμου για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), γιατί «η ΔΑΣ αρνείται να είναι χειροκροτητής ενός νόμου που είναι εισπρακτικός, ασύμφορος και αποτρεπτικός για τους εργαζόμενους και, ανοίγει νέους δρόμους για τον αποχαρακτηρισμό ΒΑΕ». Ενώ σημειώνεται ότι η παρέμβαση των «Αγωνιστικών Κινήσεων Συσπειρώσεων» ουσιαστικά στήριξε τις επιλογές της πλειοψηφίας στη λογική υπεράσπισης των θεσμών.

Η ΔΑΣ καλεί όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία να ανοίξουν τα καταστατικά τους, καλώντας όλους τους εργαζόμενους, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, να συσπειρωθούν σε αυτά.

Εχασε τη μάχη 22χρονος εργάτης

Εχασε τη μάχη με τη ζωή, μετά από δέκα μέρες νοσηλείας στο Θριάσιο Νοσοκομείο, ο 22χρονος εργάτης αλβανικής καταγωγής Salias Fatson, ο οποίος στις 22 Μάη και ενώ εργαζόταν σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή στη Νέα Κίο, έπεσε στο φρέαρ του ανελκυστήρα, από 10 μέτρα ύψος και χτύπησε στο κεφάλι. Ο εργάτης δούλευε περίπου ένα χρόνο στο συνεργείο ανελκυστήρων που είχε αναλάβει την κατασκευή του ασανσέρ στη συγκεκριμένη οικοδομή, ενώ στη χώρα βρισκόταν τα τελευταία τρία χρόνια.

Το νέο εργατικό «ατύχημα» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τοπική Γραμματεία Αργολίδας του ΠΑΜΕ και τονίζει ότι υπεύθυνος για τα εργατικά «ατυχήματα» - εγκλήματα είναι το εργοδοτικό κυνήγι του κέρδους που έχει ευνοήσει η πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. «Ευθύνες έχουν - σημειώνεται - και οι πλειοψηφίες των Εργατικών Κέντρων του νομού μας που δε βγαίνουν από τους τέσσερις τοίχους των γραφείων τους, να ελέγξουν την εργοδοσία, ακριβώς επειδή κάνουν πλάτες στην κυβερνητική πολιτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ