ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 2008
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Δεδομένη η στήριξη του ΚΚΕ για τη λύση των προβλημάτων τους

Συνάντηση αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με το προεδρείο του Απόδημου Ελληνισμού

Με το προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) συναντήθηκε χτες στη Βουλή αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος Σπ. Χαλβατζή και τον βουλευτή Ν. Γκατζή. Αφορμή της συνάντησης είναι η έκθεση πεπραγμένων του ΣΑΕ για το 2007, η οποία σήμερα συζητείται σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Στην έκθεση περιγράφονται οι δραστηριότητες του ΣΑΕ για τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη γλώσσα, τη νεολαία καθώς και το θέμα της ψήφου των αποδήμων.

Οι εκπρόσωποι του ΣΑΕ ζήτησαν τη συνέχιση της στήριξης του ΚΚΕ, που ήδη έχουν, για να αντιμετωπίσουν τα βασικά κοινωνικά και λαϊκά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι Ελληνες σε όλο τον κόσμο.

Εκ μέρους του ΚΚΕ δόθηκε από τους βουλευτές η διαβεβαίωση ότι η στήριξη θα συνεχιστεί για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, ενώ αναλύθηκαν οι θέσεις του Κόμματος για τη δομή, τη λειτουργία και τους στόχους του ΣΑΕ. Σύμφωνα με αυτές κύτταρο της δράσης των αποδήμων πρέπει να αποτελούν οι κοινότητες και οι ομοσπονδίες, οι οποίες και πρέπει να αναγνωριστούν θεσμικά και να ενισχυθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι βουλευτές υπογράμμισαν ότι με τον ισχύοντα εκτελεστικό νόμο για τη λειτουργία του ΣΑΕ περιορίστηκε κάθε χαραμάδα ανεξαρτησίας στη δράση του. Τόνισαν ότι απαιτείται το ΣΑΕ να λειτουργεί ως εργαλείο που θα εκφράζει τα πραγματικά προβλήματα των αποδήμων τα προβλήματα των οποίων θα λυθούν με τη δράση του λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα αλλά τη συμπόρευση των αποδήμων με το λαϊκό κίνημα των χωρών στις οποίες ζουν.

ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ
«Από την αρχή»...

Διάλογο «από την αρχή» για το θέμα της ψήφου των αποδήμων ξεκινά η κυβέρνηση, δίχως ωστόσο να είναι σαφές αν παραιτείται και από τα αντιδημοκρατικά και καλπονοθευτικά σχέδιά της.

Με προφανή στόχο να διασφαλίσει τη συναίνεση, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα καταβληθεί νέα προσπάθεια για τη σύνταξη του τελικού νομοσχεδίου που επιδιώκει να περάσει από τη Βουλή μέσα στο 2008. Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου με το προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα οι αρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών θα καλέσουν τους εκπροσώπους των κομμάτων «για να συζητήσουν εξ υπαρχής το όλο θέμα». Στόχος όπως είπε είναι να προκύψει «η αναγκαία σύνθεση απόψεων» (σ.σ. με το ΠΑΣΟΚ), δεδομένου ότι για να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών. Η κυβέρνηση, αφού λάβει υπόψη και τις θέσεις του ΣΑΕ, θα προχωρήσει στη σύνταξη το τελικό σχέδιο νόμου. Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι «η όλη προσπάθεια να ολοκληρωθεί μέσα στο 2008».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΑΕ Στ. Ταμβάκης είπε ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας και επανέλαβε τη θέση του Συμβουλίου «οι βουλευτές μπορούν να εκλεγούν μέσα από τις περιφέρειες και να εκπροσωπηθούν άνετα και στις θέσεις των βουλευτών της Επικρατείας, όπου υπάρχουν και θέσεις που μπορούν να καλύψουν 2-3 Ελληνες της Ομογένειας».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Συζητούν για τη δεύτερη γενιά ευρωφακελώματος

Την ανάπτυξη της δεύτερης γενιάς του ευρωφακελώματος θα συζητήσει σήμερα το Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Με απόφαση του Συμβουλίου αποφασίστηκε η τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος και η μεταφορά της έναρξης της «Σένγκεν 2» το Σεπτέμβρη του 2009.

Το 2008 θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες δοκιμές διασύνδεσης μεταξύ του κεντρικού συστήματος στο Στρασβούργο και των εθνικών συστημάτων των κρατών - μελών. Οπως δήλωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, θα συζητηθούν και θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Συγκεκριμένα θα συζητηθεί η πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα κοινά πρότυπα και τις διαδικασίες των κρατών - μελών για τις επαναπροωθήσεις (βλ. απελάσεις) αλλοδαπών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ