ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Νέα άδικη απόφαση για τους πέντε Κουβανούς
  • Αμεση η ανάγκη κινητοποίησης
  • Την ίδια στιγμή, προετοιμάζεται η πλήρης απελευθέρωση του εγκληματία Καρίλες

Το Εφετείο της Ατλάντας, με απόφασή του την Τετάρτη με ψήφους 2-1, υποστήριξε ότι πρέπει να διατηρηθούν οι βαριές ποινές που έχουν επιβληθεί στους 5 Κουβανούς αγωνιστές χωρίς καμία αλλαγή, παρότι το κατηγορητήριο «περί κατασκοπίας κατά των ΗΠΑ» έχει καταρρεύσει πλήρως. Η μόνη διαφοροποίηση είναι ότι παρέπεμψε στο δικαστήριο του Μαϊάμι τις υποθέσεις τριών από τους 5, του Ραμόν Λαμπανίνιο (ισόβια συν 18 χρόνια), του Φερνάντο Γκονζάλες (19 χρόνια) και του Αντόνιο Γκερέρο (ισόβια συν 10 χρόνια), υποτίθεται προς επανεξέταση. Σε ό,τι αφορά τις ποινές των Χεράρδο Ερνάντες (2 φορές ισόβια συν 15 χρόνια) και Ρενέ Γκονζάλες (15 χρόνια), παραμένουν ως έχουν.

Ηδη, η Εθνική Επιτροπή για την Απελευθέρωση των πέντε Κουβανών στις ΗΠΑ κατήγγειλε το γεγονός και διοργανώνει για σήμερα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις. Ανάλογες εκδηλώσεις ετοιμάζονται τις επόμενες μέρες και στη χώρα μας και σε άλλες χώρες από εκατοντάδες παρόμοιες επιτροπές.

Προς απελευθέρωση ο εγκληματίας

Την ίδια στιγμή που βγαίνει αυτή η άδικη απόφαση, βρίσκεται σε εξέλιξη η ακροαματική διαδικασία που αφορά τον εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες, που ξεκίνησε την Τετάρτη στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ με τις κατηγορίες εναντίον του μόνο για ψευδορκία στις μεταναστευτικές αρχές και όχι για τη συμμετοχή του σε τρομοκρατικές επιθέσεις και ανθρωποκτονία.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας - η οποία έχει ζητήσει την έκδοση του Καρίλες, ώστε να μπορέσει να τον δικάσει για τη συμμετοχή του στην κατάρριψη κουβανικού αεροσκάφους το 1976 με αποτέλεσμα το θάνατο των 73 επιβατών - Νίκολας Μαντούρο, μιλώντας στη ΓΣ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στην Κολομβία, εξέφρασε την ανησυχία της χώρας του στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση των ΗΠΑ να του απονείμει χάρη και να αποφύγει την έκδοσή του στη Βενεζουέλα. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο φαίνεται πιθανό να συμβεί πριν τη λήξη της θητείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους. Ανάλογη ενέργεια είχε πραγματοποιήσει και ο πατέρας του όταν απέμεινε χάρη στον Ορλάντο Μπος, συνεργάτη του Καρίλες στην κατάρριψη του αεροσκάφους το 1976.

Απαίτηση να καταργηθεί η κοινή θέση της ΕΕ

Η αλληλεγγύη στην Κούβα εκφράστηκε χτες στην εκδήλωση στο Δικηγορικό Σύλλογο

Από τη χτεσινή εκδήλωση αλληλεγγύης στο νησί της Επανάστασης
Από τη χτεσινή εκδήλωση αλληλεγγύης στο νησί της Επανάστασης
Μικρή αποδείχτηκε η αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας για τους πολλούς φίλους της Κούβας που συμμετείχαν χτες στην Ημερίδα με θέμα «Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην Κούβα», που διοργάνωσαν από κοινού ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), ενόψει της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στην οποία θα συζητηθεί το θέμα της κοινής θέσης και της εξομάλυνσης των σχέσεων της Κούβας και της ΕΕ.

Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε στους παρευρισκόμενους η είδηση που μετέφερε ο γραμματέας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Κ. Τουμασάτος, ότι το 11ο Εφετείο της Ατλάντας απέρριψε με απόφασή του την έφεση των πέντε Κουβανών πατριωτών και επικύρωσε όλες τις προηγούμενες καταδικαστικές αποφάσεις.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ Μάρι Λαυρεντιάδου, η οποία σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η ΗΠΑ επιδιώκουν να διατηρηθεί με κάθε τρόπο η κοινή θέση για να απομονώσουν την Κούβα σε διεθνές επίπεδο, ενώ σημείωσε ότι η Τσεχία και η Αγγλία που αποτελούν τους μόνιμους συμμάχους των ΗΠΑ χρησιμοποιούνται ως δύναμη κρούσης για την επιβολή αντικομμουνιστικών πολιτικών. Η πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ αναφέρθηκε εκτεταμένα στο ιστορικό της κοινής θέσης που θέτει τα ψευδή προσχήματα περί «έλλειψης δημοκρατίας, μη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήθεν από την Κούβα. Πρόσθεσε ότι η θέση της Κούβας είναι να ξεκινήσουν συνομιλίες με την ΕΕ στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, ενώ σημείωσε επίσης ότι μέχρι το 2003 η ΕΕΔΔΑ είχε προγράμματα αναπτυξιακής συνεργασίας με την Κούβα, αλλά αυτά διακόπηκαν εξαιτίας των επιβλημένων κυρώσεων από την ΕΕ. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι χρειάζεται να ενταθεί η αλληλεγγύη με την Κούβα.

Οι κατακτήσεις της Κούβας μάς εμπνέουν

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Ν. Καρανδρέας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η Κούβα κατόρθωσε μέσα από τρεις επαναστάσεις σε λιγότερο από έναν αιώνα να κερδίσει την εθνική της ανεξαρτησία και συνάμα να αποτινάξει το νεοαποικιακό ζυγό των ΗΠΑ. Πρόσθεσε πως με την επαναστατική διαδικασία σημαντικό μέρος της αστικής τάξης πήγε στο Μαϊάμι, πόλη γνωστή για το ρόλο που παίζουν οι οργανώσεις εκεί ενάντια στην Κούβα. Με τη βοήθεια της Σοβιετικής Ενωσης, των σοσιαλιστικών χωρών και την αποφασιστικότητα του λαού, η Κούβα άντεξε και παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους συνεχίζει να αντιστέκεται. Ο Ν. Καρανδρέας πρόσθεσε ότι οι δείκτες της κοινωνικής ανάπτυξης, οι επιτυχίες στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, η μέθοδος ταχύρυθμης καταπολέμησης του αναλφαβητισμού έχουν αναγνωριστεί από διεθνείς οργανώσεις.

Χ. Κάλα: «Επιθυμούμε σχέσεις χωρίς ανάμειξη στα εσωτερικά...»

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο πρώτος γραμματέας της κουβανικής πρεσβείας στην Αθήνα Χοσέ Κάλα, ο οποίος τόνισε ότι η απόφαση σχετικά με τους «πέντε» είναι ξεδιάντροπη, η οποία συγκεντρώνει την απόρριψη τόσο του κουβανικού λαού όσο κι όσων τάσσονται αλληλέγγυοι, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιχειρεί να απαλλάξει τον εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες. Σημείωσε, επίσης, ότι φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων της Κούβας με την ΕΟΚ, ωστόσο από το 1996 το σκηνικό χαρακτηρίζεται αρνητικό ύστερα από την κοινή θέση και τις κυρώσεις του 2003. Πρόσθεσε ότι η Κούβα επιθυμεί να προχωρήσει σε σχέσεις με την ΕΕ με αμοιβαίο σεβασμό χωρίς ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των δύο πλευρών, σε ισότιμη βάση χωρίς πολιτικούς όρους.

Η Κατερίνα Γεράκη, μέλος του ΔΣ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, έκανε σύντομη παρουσίαση της πρόσφατης συνάντησης στις Βρυξέλλες του Grupo Sur και της ομάδας Φιλίας με την Κούβα του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην ημερίδα χαιρέτισαν ο Πατούλας Θανάσης εκ μέρους του ΠΑΜΕ, η Χριστίνα Σκαλούπακα από την ΟΓΕ, καθώς και εκπρόσωπος της κουβανικής παροικίας στην Ελλάδα. Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, ο δήμαρχος της Νίκαιας Στ. Μπενετάτος, ο Θ. Δρίτσας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και εκπρόσωποι πολλών μαζικών και κοινωνικών οργανώσεων.

Στο τέλος εγκρίθηκε το ψήφισμα που θα παραδοθεί σήμερα στην αρμόδια διεύθυνση για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής του υπουργείου Εξωτερικών και στα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα.

Προκλητική δήλωση από το ΥΠΕΞ για την Κούβα

Να προσαρμοστεί τάχιστα με την αμερικανική θέση σύμφωνα με την οποία «παραβιάζονται τα ατομικά δικαιώματα στην Κούβα» έσπευσε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Eξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος. Είπε ότι «η ευαισθησία της Ελλάδας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας έκφρασης είναι γνωστή. Η Ελλάδα μετέχει εποικοδομητικά στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής όσον αφορά την Κούβα. Θυμίζω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2007 είχε εκφράσει, μεταξύ άλλων, τη λύπη του για το ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχει ουσιωδώς μεταβληθεί στη χώρα αυτή και για το γεγονός ότι η κουβανική κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται στους πολίτες της διεθνώς αναγνωρισμένα αστικά, πολιτικά και οικονομικά δικαιώματα και ελευθερίες».

Αφορμή γι' αυτή την κατάπτυστη δήλωση στάθηκε ερώτηση δημοσιογράφου, ο οποίος μετέφερε τη δυσαρέσκεια «Aμερικανού γερουσιαστή, που εμφανίζεται ενοχλημένος για τη στάση της Αθήνας στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κουβανική κυβέρνηση».

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος ψέλλισε όπως και η ΕΕ τα περί «πολιτικών κρατουμένων», δηλαδή όλους αυτούς τους έμμισθους από την αμερικανική κυβέρνηση αντεπαναστάτες και τα γνωστά φληναφήματα περί «ανελευθερίας της έκφρασης», επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την ευθυγράμμιση της κυβέρνησης της ΝΔ με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ και ΕΕ.

«Βομβαρδίστε» με μηνύματα το Λευκό Οίκο

Οργανώσεις αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο καλούν τους φίλους της Κούβας να «βομβαρδίσουν» το Λευκό Οίκο με ηλεκτρονικά μηνύματα (comments@whitehouse.gov, vicepresident@whitehouse.gov και φαξ στο 001.660.202.456.2461) με περιεχόμενο σχετικό με την υπεράσπιση της Κούβας, της Επανάστασης και του κουβανικού λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ