Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαίτηση να καταργηθεί η κοινή θέση της ΕΕ

Η αλληλεγγύη στην Κούβα εκφράστηκε χτες στην εκδήλωση στο Δικηγορικό Σύλλογο

Από τη χτεσινή εκδήλωση αλληλεγγύης στο νησί της Επανάστασης
Από τη χτεσινή εκδήλωση αλληλεγγύης στο νησί της Επανάστασης
Μικρή αποδείχτηκε η αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας για τους πολλούς φίλους της Κούβας που συμμετείχαν χτες στην Ημερίδα με θέμα «Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην Κούβα», που διοργάνωσαν από κοινού ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), ενόψει της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στην οποία θα συζητηθεί το θέμα της κοινής θέσης και της εξομάλυνσης των σχέσεων της Κούβας και της ΕΕ.

Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε στους παρευρισκόμενους η είδηση που μετέφερε ο γραμματέας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Κ. Τουμασάτος, ότι το 11ο Εφετείο της Ατλάντας απέρριψε με απόφασή του την έφεση των πέντε Κουβανών πατριωτών και επικύρωσε όλες τις προηγούμενες καταδικαστικές αποφάσεις.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ Μάρι Λαυρεντιάδου, η οποία σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η ΗΠΑ επιδιώκουν να διατηρηθεί με κάθε τρόπο η κοινή θέση για να απομονώσουν την Κούβα σε διεθνές επίπεδο, ενώ σημείωσε ότι η Τσεχία και η Αγγλία που αποτελούν τους μόνιμους συμμάχους των ΗΠΑ χρησιμοποιούνται ως δύναμη κρούσης για την επιβολή αντικομμουνιστικών πολιτικών. Η πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ αναφέρθηκε εκτεταμένα στο ιστορικό της κοινής θέσης που θέτει τα ψευδή προσχήματα περί «έλλειψης δημοκρατίας, μη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήθεν από την Κούβα. Πρόσθεσε ότι η θέση της Κούβας είναι να ξεκινήσουν συνομιλίες με την ΕΕ στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, ενώ σημείωσε επίσης ότι μέχρι το 2003 η ΕΕΔΔΑ είχε προγράμματα αναπτυξιακής συνεργασίας με την Κούβα, αλλά αυτά διακόπηκαν εξαιτίας των επιβλημένων κυρώσεων από την ΕΕ. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι χρειάζεται να ενταθεί η αλληλεγγύη με την Κούβα.

Οι κατακτήσεις της Κούβας μάς εμπνέουν

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Ν. Καρανδρέας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η Κούβα κατόρθωσε μέσα από τρεις επαναστάσεις σε λιγότερο από έναν αιώνα να κερδίσει την εθνική της ανεξαρτησία και συνάμα να αποτινάξει το νεοαποικιακό ζυγό των ΗΠΑ. Πρόσθεσε πως με την επαναστατική διαδικασία σημαντικό μέρος της αστικής τάξης πήγε στο Μαϊάμι, πόλη γνωστή για το ρόλο που παίζουν οι οργανώσεις εκεί ενάντια στην Κούβα. Με τη βοήθεια της Σοβιετικής Ενωσης, των σοσιαλιστικών χωρών και την αποφασιστικότητα του λαού, η Κούβα άντεξε και παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους συνεχίζει να αντιστέκεται. Ο Ν. Καρανδρέας πρόσθεσε ότι οι δείκτες της κοινωνικής ανάπτυξης, οι επιτυχίες στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, η μέθοδος ταχύρυθμης καταπολέμησης του αναλφαβητισμού έχουν αναγνωριστεί από διεθνείς οργανώσεις.

Χ. Κάλα: «Επιθυμούμε σχέσεις χωρίς ανάμειξη στα εσωτερικά...»

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο πρώτος γραμματέας της κουβανικής πρεσβείας στην Αθήνα Χοσέ Κάλα, ο οποίος τόνισε ότι η απόφαση σχετικά με τους «πέντε» είναι ξεδιάντροπη, η οποία συγκεντρώνει την απόρριψη τόσο του κουβανικού λαού όσο κι όσων τάσσονται αλληλέγγυοι, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιχειρεί να απαλλάξει τον εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες. Σημείωσε, επίσης, ότι φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων της Κούβας με την ΕΟΚ, ωστόσο από το 1996 το σκηνικό χαρακτηρίζεται αρνητικό ύστερα από την κοινή θέση και τις κυρώσεις του 2003. Πρόσθεσε ότι η Κούβα επιθυμεί να προχωρήσει σε σχέσεις με την ΕΕ με αμοιβαίο σεβασμό χωρίς ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των δύο πλευρών, σε ισότιμη βάση χωρίς πολιτικούς όρους.

Η Κατερίνα Γεράκη, μέλος του ΔΣ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, έκανε σύντομη παρουσίαση της πρόσφατης συνάντησης στις Βρυξέλλες του Grupo Sur και της ομάδας Φιλίας με την Κούβα του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην ημερίδα χαιρέτισαν ο Πατούλας Θανάσης εκ μέρους του ΠΑΜΕ, η Χριστίνα Σκαλούπακα από την ΟΓΕ, καθώς και εκπρόσωπος της κουβανικής παροικίας στην Ελλάδα. Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, ο δήμαρχος της Νίκαιας Στ. Μπενετάτος, ο Θ. Δρίτσας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και εκπρόσωποι πολλών μαζικών και κοινωνικών οργανώσεων.

Στο τέλος εγκρίθηκε το ψήφισμα που θα παραδοθεί σήμερα στην αρμόδια διεύθυνση για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής του υπουργείου Εξωτερικών και στα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η εκδήλωση για το συνδικαλιστικό κίνημα (2023-03-01 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία στην αμερικάνικη πρεσβεία (2022-11-04 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την επιβολή του αποκλεισμού (2022-06-01 00:00:00.0)
Να καταργηθεί η «Κοινή Θέση» της ΕΕ κατά της Κούβας (2010-06-15 00:00:00.0)
Να απελευθερωθούν τώρα οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές (2008-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ