ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Βασανισμός κρατούμενου μετανάστη

Σε διαθεσιμότητα επτά αστυνομικοί

Επτά αστυνομικοί του Τμήματος Κορίνθου κατηγορούνται για βασανιστήρια και άλλες κακουργηματικές πράξεις σε βάρος Ρουμάνου μετανάστη. Σύμφωνα με πληροφορίες και όσα δήλωσε ο Ρουμάνος, αστυνομικοί συνέλαβαν μετανάστη, τον έσπασαν στο ξύλο και μετά τον πέταξαν στα χωράφια για να μην αποκαλυφθεί το μέγεθος της κακοποίησης.

Το περιστατικό, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, έχει ως εξής: Πριν από τέσσερις μέρες στην Κόρινθο δύο αστυνομικοί συνέλαβαν τον 35χρονο Ρουμάνο μετά από παράπονα πολιτών ότι χτυπούσε νύχτα τα κουδούνια των σπιτιών τους και πως έβαλε φωτιά σε χόρτα σε ένα οικόπεδο. Τον προσήγαγαν στο αστυνομικό τμήμα Κορίνθου, στις 04.40 τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας. Εκεί, ο μετανάστης ξυλοκοπήθηκε μέχρι αναισθησίας, ενώ, όπως είπε ο ίδιος, του πήραν και 480 ευρώ που είχε πάνω του και δύο κινητά τηλέφωνα.

Στις 10 το πρωί της ίδιας μέρας, σύμφωνα με την προανάκριση, ο διοικητής του Τμήματος έδωσε εντολή σε δύο ανθυπαστυνόμους και δύο αστυφύλακες οι οποίοι έφευγαν με «κλούβα» για να μεταγάγουν τέσσερις άλλους κρατούμενους στις φυλακές Ναυπλίου, να πάρουν μαζί τους και τον 35χρονο Ρουμάνο, προφανώς, για να μη διαπιστωθεί πόσο σκληρά έχει βασανιστεί. Πράγματι, οι αστυνομικοί πήραν με την «κλούβα» τον βασανισμένο αλλοδαπό και στη συνέχεια βρέθηκε σε ένα χωράφι στην περιοχή Ανιφίου Αργολίδας.

Στις 11 το πρωί της Τρίτης, ένας άλλος Ρουμάνος που περνούσε από την περιοχή είδε τον συμπατριώτη του σε άθλια κατάσταση, ο οποίος δεν μπορούσε ούτε καν να μιλήσει και ειδοποίησε ασθενοφόρο, που τον μετέφερε στο νοσοκομείο του Αργους. Οι γιατροί ειδοποίησαν αμέσως την τοπική Ασφάλεια, αλλά οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να πάρουν κατάθεση του τραυματία, παρά μόνο το μεσημέρι της Τετάρτης, που μπόρεσε να μιλήσει. Οι αστυνομικοί σχημάτισαν δικογραφία και ενημέρωσαν τον εισαγγελέα και τον διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορινθίας, ο οποίος επικοινώνησε με το Αρχηγείο και παράλληλα ξεκίνησε έρευνα για το συμβάν.

Οι δύο αρχιφύλακες που έκαναν την προσαγωγή του Ρουμάνου κατηγορούνται για βασανιστήρια και προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, βαριές σωματικές βλάβες και υπεξαίρεση. Οι ανθυπαστυνόμοι και οι αστυφύλακες που έκαναν τη μεταγωγή κατηγορούνται για έκθεση σε κίνδυνο και παράνομη κατακράτηση, ενώ ο διοικητής του Τμήματος κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε όλα τα παραπάνω αδικήματα.

Οι επτά αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος τους και παράλληλα με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα ξεκίνησε ποινική προκαταρκτική εξέταση από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
Ψάχνουν τρόπο για ενίσχυση του προφίλ των επιχειρήσεων

Η ενίσχυση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των επιχειρήσεων ως συστατικό στοιχείο της στρατηγικής τους, τονίστηκε και με αφορμή σχετική έρευνα που έγινε για λογαριασμό τους, με θέμα «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Υπεύθυνη Κατανάλωση 2008». Η έρευνα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε για 4η φορά από το Ινστιτούτο Επικοινωνίας σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ το τεχνικό μέρος ανέλαβε η εταιρεία δημοσκοπήσεων «MRB HELLAS».

Τα αποτελέσματα, όπως παρατηρήθηκε, «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για την «κοινωνική συνοχή», καθώς φανερώνουν μια αμφισβήτηση και δυσπιστία για την προσφορά των επιχειρήσεων και των κινήτρων τους όταν εμπλέκονται σε ζητήματα της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Ολοι οι ομιλητές, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Επικοινωνίας, Δ.Γ. Μαύρος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Βλάχος, η Ρένα Κουμάντου, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την ΕΚΕ, χαρακτήρισαν αναγκαίο για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων να εντάξουν στη στρατηγική τους την ΕΚΕ, να πείσουν, δηλαδή, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, ότι οι επιχειρήσεις προσφέρουν στην κοινωνία περισσότερα απ' όσα της στερούν...

Τα αποτελέσματα

Το 53% θεωρεί ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις δε θα έπρεπε να εμπλέκονται άμεσα στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων.

Μόλις το 17% πιστεύει ότι οι εταιρείες επικοινωνούν με ειλικρίνεια και τιμιότητα την κοινωνική και περιβαλλοντική τους δραστηριότητα. Το 2005 το ποσοστό αυτό ήταν 41,9!

Το 68% δε θεωρεί ότι οι εταιρείες αφουγκράζονται και ανταποκρίνονται στις ανησυχίες των πολιτών.

Η επιστήμη στην υπηρεσία των επιχειρήσεων!

«Η έρευνα αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για όλες τις επιχειρήσεις», είπε η Ρ. Κουμάντου. Το εργαλείο αυτό το πρόσφερε στα χέρια των επιχειρήσεων το Ινστιτούτο Επικοινωνίας και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η επιστήμη, τα ΑΕΙ στην υπηρεσία των επιχειρήσεων και της βιώσιμης ανάπτυξής τους. Διεξάγουν έρευνες που φιλοδοξούν να συμβάλουν στα κέρδη τους, αντί να ασχοληθούν με την πρόοδο της επιστήμης προς όφελος των λαϊκών αναγκών και της κοινωνίας.

Μέσω Ιταλίας αποζημιώσεις στα θύματα του Διστόμου;

Ιστορική απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ιταλίας στη Ρώμη

Σε τρίτη και τελευταία βαθμίδα το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας στη Ρώμη (αντίστοιχο του Αρείου Πάγου) εξέδωσε προχτές (4-6-08) την απόφασή του στην υπόθεση αποζημιώσεως των θυμάτων της σφαγής που είχαν διαπράξει γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο Δίστομο στις 10 Ιουνίου 1944. Υστερα από δικαστικό μαραθώνιο 13 ετών, το Δικαστήριο κηρύσσει εκτελεστή την απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς που είχε επικυρωθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Ετσι τα θύματα θα εισπράξουν αποζημιώσεις της τάξεως των 28 εκατομμυρίων ευρώ από κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στο Como της Ιταλίας, αν η γερμανική κυβέρνηση δε συμμορφωθεί τελικά με την απόφαση.

Πρωτοδικείο και Εφετείο στη Φλωρεντία κήρυξαν εκτελεστή την απόφαση στην Ιταλία. Και ο Γιόαχιμ Λάου, δικηγόρος Φλωρεντίας, τη συνδρομή και συνεργασία του οποίου είχε ζητήσει ο Γιάννης Σταμούλης που κίνησε την υπόθεση, προχώρησε σε κατάσχεση ακινήτων του γερμανικού δημοσίου μεγάλης αξίας στην Ιταλία.

Στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρώμης αναφέρει στο σκεπτικό του ότι δε δικαιούται ετεροδικία το γερμανικό δημόσιο, επειδή αφετηρία της ένδικης διαφοράς ήταν ένα έγκλημα πολέμου και επειδή με δεδομένη την εκτελεστότητα της απόφασης στην Ελλάδα όλα τα δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν υποχρέωση να διατάξουν την εκτέλεση της απόφασης.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Εκδρομή της ΠΕΑΕΑ

Τετραήμερη εκδρομή - προσκύνημα σε Βέροια, Πρέσπες, Βίτσι, Καστοριά, Γρεβενά και Σαμαρίνα Περτούλι, διοργανώνουν, από την Παρασκευή 6 έως 8 Ιούνη, τα Κεντρικά της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης. Η αναχώρηση θα γίνει Παρασκευή 6/6 ώρα 08.00 από Πλ. Κάνιγγος. Την Κυριακή 8/6 θα βρίσκονται στα Γρεβενά προκειμένου να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που διοργανώνουν η ΚΟ Δ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ της περιοχής για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αντιστράτηγου του ΔΣΕ Ν. Θεοχαρόπουλου (Σκοτίδα) στο χωριό Κυπαρίσσι. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210.8831.368 και 210.8225.407 και 6977453200

-- Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Λάρισας καλεί τα μέλη και τους φίλους του, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που διοργανώνουν, την Κυριακή, 8 Ιούνη, στις 11 π.μ., τα παραρτήματα Γρεβενών της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ Γρεβενών για να τιμήσουν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Στρατηγού του ΔΣΕ, Νίκου Θεοχαρόπουλου (ΣΚΟΤΙΔΑΣ). Η αναχώρηση θα γίνει στις 7 π.μ. από πλατεία Εβραίων.

-- Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση τιμής στους 101 εκτελεσμένους αγωνιστές από τα στρατεύματα κατοχής, την Κυριακή 8 Ιουνίου στις 7μ.μ. στο προαύλιο του Δημαρχείου Σαυρούπολης.

-- Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την «Ταξιαρχία Ιππικού του Γαζή», πραγματοποιείται, την Κυριακή 8 Ιούνη, στις 11 π.μ., στα Λουτρά Καΐτσας στην Καρδίτσα. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας που διοργανώνει την εκδήλωση καλεί τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες, καθώς και τις νεότερες γενιές να παρευρεθούν.

Από τη λεπτομερή ιατροδικαστική εξέταση στο πτώμα του ηθοποιού Ν. Σεργιανόπουλου διαπιστώθηκε ότι το θύμα δέχτηκε συνολικά 21 μαχαιριές. Σε ό,τι αφορά το δράστη, η έρευνα παραμένει στο σκοτάδι. Στο διαμέρισμα του Ν. Σεργιανόπουλου βρέθηκαν πάρα πολλά αποτυπώματα και γενετικό υλικό, καθώς και τρία ματωμένα ίχνη πέλματος στο χολ, στην κουζίνα και το λουτρό, στοιχεία που δείχνουν ότι και ο δράστης ήταν γυμνός. Ο δολοφόνος, μετά την πράξη του, έπλυνε το μαχαίρι και το πέταξε σε συρτάρι, που ήταν στο δάπεδο του σπιτιού. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα αποτυπώματα και τα άλλα ευρήματα.

Σύγκρουση πλοίων

Σώοι είναι όλοι οι ναυτεργάτες των δύο φορτηγών πλοίων Ελλήνων εφοπλιστών που προχτές συγκρούστηκαν, μέσα στο λιμάνι Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης. Προχτές το απόγευμα το 27χρονο πλοίο «SYROS» με ελληνική σημαία του Επ. Εμπειρίκου έπεσε πάνω στο αγκυροβολημένο στο λιμάνι 25χρονο πλοίο «SEA BIRD» με σημαία Μάλτας. Το «SYROS» είχε αποπλεύσει από Ακαμπα για Αργεντινή κενό φορτίου με 29 ναυτεργάτες πλήρωμα, ανάμεσά τους και 12 Ελληνες. Από την πρόσκρουση προκλήθηκε ρήγμα στα διπύθμενα του «SYROS», με αποτέλεσμα τη ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής με - όπως εκτιμάται - 14.000 κυβικά μέτρα φιούελ όιλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ