ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Ιούνη 2008
Σελ. /32
Η πολεμική βιομηχανία τρίβει τα χέρια της

Τεράστια κέρδη συγκεντρώνει η πολεμική βιομηχανία σ' όλο τον κόσμο ως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της αλλαγής των στρατιωτικών δογμάτων. Οι πωλήσεις των 100 μεγαλύτερων πολεμικών βιομηχανιών έφτασαν το 2007 τα 315 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 9% σε σχέση με το 2006 και κατά 5% σε πραγματικούς όρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 100 μεγαλύτερες πολεμικές βιομηχανίες οι 41 είναι αμερικανικές και οι πωλήσεις τους αντιπροσωπεύουν το 63% των συνολικών πωλήσεων. Οι 34 από τις 100 μεγαλύτερες βιομηχανίες του κλάδου είναι ευρωπαϊκές με το 29% των συνολικών πωλήσεων.

Το Ινστιτούτο Εξοπλισμών και Αφοπλισμού (SIPRI) σημειώνει ότι η αύξηση των πωλήσεων οφείλεται στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και στην επέκταση του τομέα επικοινωνιών και υψηλής τεχνολογίας για στρατιωτικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς ειδησεογραφικού Bloomberg οι δέκα πρώτες πολεμικές βιομηχανίες (με βάση τις πωλήσεις τους) είναι: 1. Η Boeing(ΗΠΑ) με πωλήσεις 30.690 εκατομμυρίων δολαρίων και καθαρά κέρδη 2.215 εκατομμυρίων δολαρίων. 2. Η Lockheed Martin με πωλήσεις 28.120 εκατ. δολ. και καθαρά κέρδη 2.259 εκατ. δολαρίων. 3. Η ΒΑΕ Systems (Βρετανία) με πωλήσεις 24.060 εκατ. δολαρίων και κέρδη 1.189 εκατ. δολ. 4. Η Northorp Grumman (ΗΠΑ) με πωλήσεις 23.650 εκατ. δολ. και κέρδη 1.542 εκατ. δολ. 5. Η Raytheon(ΗΠΑ) με πωλήσεις 19.530 εκατ. δολ. και κέρδη 1.283 εκατ. δολ. 6. Η General Dynamics(ΗΠΑ) με πωλήσεις 18.770 εκατ. δολ. και κέρδη 1.856 εκατ. δολ. 7. Η EADS(Δυτ. Ευρώπη) με πωλήσεις 12.600 εκατ. δολ. και κέρδη 124 εκατ. δολ. 8. Η L-3 Communications (ΗΠΑ) με πωλήσεις 9.980 εκατ. δολ. και κέρδη 526 εκατ. δολ. 9. Η Finneccanica (Ιταλία) με πωλήσεις 8.990 εκατ. δολ. και κέρδη 1.280 εκατ. δολ. 10. Η Thales (Γαλλία) με πωλήσεις 8.240 εκατ. δολ. και κέρδη 487 εκατ. δολ.

Τη διετία 2006 - 2007 είχαμε επίσης θεαματικές ανακατατάξεις στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας με τη μορφή των συγχωνεύσεων και των εξαγορών, οι οποίες εκφράζουν τη διαδικασία της συγκεντροποίησης του κεφαλαίου στον τομέα αυτό. Μόνο κατά τη διάρκεια του 2007 υπήρξαν 53 μεγάλες συγχωνεύσεις και εξαγορές στη Βόρειο Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη. Τρεις από αυτές ήταν συγχωνεύσεις μεταξύ βιομηχανιών από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες και 16 ήταν συγχωνεύσεις ευρωπαϊκών και αμερικανικών βιομηχανιών. Σχεδόν όλες οι διατλαντικές συγχωνεύσεις έγιναν μεταξύ αμερικανικών και βρετανικών πολεμικών βιομηχανιών. Γεγονός που αποδεικνύει τη στενή σχέση των δύο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο στρατιωτικό τομέα.

Για άλλοθι

Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα επί της ουσίας, αλλά η κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύλληψη δεκάδων παραγόντων της κτηματομεσιτικής αγοράς των ΗΠΑ είναι μια κίνηση για την εκτόνωση της δυσαρέσκειας που προκαλεί στη χώρα η συνεχιζόμενη κρίση στην αγορά ακινήτων.

Σε συλλήψεις 406 ατόμων που δραστηριοποιούνται στην κτηματομεσιτική αγορά της χώρας ανακοίνωσε ότι έχει προβεί το FBI, ως μέρος της προσπάθειάς του για την πάταξη υποθέσεων απάτης που σχετίζονται με τη στεγαστική κρίση. Το κόστος αυτών των υποθέσεων απάτης υπολογίζεται περί το 1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται κατασκευαστές, κτηματομεσίτες και χρηματομεσίτες.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς οι απάτες στεγαστικής πίστης σημείωσαν αλματώδη άνοδο. Οι τράπεζες ανακοίνωσαν ότι μόνο το 2007 καταγράφηκαν περίπου 53.000 ύποπτες υποθέσεις, έχοντας αυξηθεί κατά 37.000 από την προηγούμενη χρονιά.

Ομως, κατηγορίες για απάτη απαγγέλθηκαν και σε δύο πρώην διευθυντικά στελέχη της «Bear Sterns», μετά την κατάρρευση δύο αμοιβαίων κεφαλαίων που ήταν συνδεδεμένα με στεγαστικά δάνεια subprime (μειωμένης εξασφάλισης).

Στο μεταξύ, τραπεζικό στέλεχος της μεγάλης αμερικανικής τράπεζας UBS αποδέχτηκε την Πέμπτη την ενοχή του σε συνωμοσία για φοροδιαφυγή υπέρ του Αμερικανού πολυεκατομμυριούχου Ιγκόρ Ολένικοφ. Ο Μπράντλεϊ Μπίρκενφελντ εργαζόταν στη μονάδα ιδιωτικής τραπεζικής της UBS την περίοδο 2001-2006.

Φυσικά, όσο παραμένει αλώβητη η απελεύθερωση της αγοράς και σε συνδυασμό με αυτήν η ελευθερία της κίνησης των κεφαλαίων, ούτε οι αιτίες που γέννησαν την κρίση θα εξαφανιστούν, ούτε τα σκάνδαλα θα σταματήσουν.

ΓΑΛΛΟΣΟΥΗΔΙΚΗ ΕΞΑΓΟΡΑ. Την έναρξη προκαταρκτικών ανεπίσημων συνομιλιών για την εξαγορά της σουηδικής «TeliaSonera» ανακοίνωσε η «France Telecom», σύμφωνα με εκπρόσωπο της γαλλικής εταιρείας. Ο κορυφαίος γαλλικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος έχει ήδη προσφέρει 41,3 δισ. δολάρια, σε μετρητά και μετοχές, αλλά η «TeliaSonera» έχει απορρίψει την πρόταση λέγοντας ότι για να ξεκινήσουν οι όποιες συζητήσεις θα πρέπει πρώτα να υπάρξει βελτίωση των όρων της επιχειρηματικής αυτής κίνησης.

ΓΑΛΛΙΑ - ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ. Στάσιμη θα παραμείνει η γαλλική οικονομία στο τρίτο τρίμηνο του 2008, καθώς τα νοικοκυριά θα υποκύψουν στην παγκόσμια ύφεση και θα περικόψουν τις δαπάνες, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Στις πρώτες εκτιμήσεις στις οποίες προβαίνει για το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, η INSEE αναφέρει ότι το γαλλικό ΑΕΠ δε θα σημειώσει αύξηση στο τρίτο τρίμηνο, ωστόσο στο τέταρτο αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς κατά 0,2%.

ΙΝΔΙΑ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ. Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών ανήλθε ο πληθωρισμός της Ινδίας, καθώς οι τιμές ρεκόρ του πετρελαίου ανάγκασαν την κυβέρνηση της χώρας να προχωρήσει, για δεύτερη φορά σε διάστημα τεσσάρων μηνών, σε αύξηση των λιανικών τιμών στα καύσιμα. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός της χώρας εκτοξεύτηκε την εβδομάδα μέχρι τις 7 Ιούνη κατά 11,05%, έναντι 8,75% που είχε αυξηθεί το αμέσως προηγούμενο εφταήμερο. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 9,79%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ