ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Προετοιμάζουν κινητοποιήσεις στην Κρήτη

Αγωνιστικά απαντούν, για άλλη μια φορά, φοιτητές και σπουδαστές στην επίθεση της κυβέρνησης στην ανώτατη εκπαίδευση, στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου και τη μεθόδευση αναγνώρισης των ΚΕΣ. Φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι της Κρήτης, μαζί με αντιπροσώπους διοικητικών συμβουλίων από συλλόγους και άλλων περιοχών κινητοποιούνται το Σάββατο 14 Ιούνη, στις 11 το πρωί, στο χώρο όπου θα διεξάγεται η Σύνοδος Πρυτάνεων στα Χανιά, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Ευ. Στυλιανίδη. Αμέσως μετά, οι φοιτητές και σπουδαστές θα κάνουν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης των Χανίων.

Η πρωτοβουλία για τις κινητοποιήσεις στην Κρήτη ανήκει στην Πανσπουδαστική ΚΣ, εκπρόσωποι της οποίας θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, αύριο Πέμπτη, στα Χανιά.

Αγωνιστικές αποφάσεις συμμετοχής στις κινητοποιήσεις στην Κρήτη έχουν πάρει οι σύλλογοι Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Ψυχολογίας και Φιλοσοφικής (Ρεθύμνου), οι σύλλογοι Ρεθύμνου και Χανίων του ΤΕΙ Κρήτης και ο σύλλογος ΣΤΕΦ του ΤΕΙ (Ηράκλειο). Πέρα από τους συλλόγους της Κρήτης, αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει και οι σύλλογοι Φυσικού Αθήνας, Γεωλογικού Θεσσαλονίκης και Εστίας Πάτρας.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους στην Κρήτη, οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι προγραμματίζουν ακόμα παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη, στο Ηράκλειο, στο χώρο όπου θα διεξάγεται η Σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ, παρουσία και πάλι του υπουργού Παιδείας.

Με γοργούς ρυθμούς προωθείται η αντιμεταναστευτική πολιτική
  • Ενημέρωση του Π. Παυλόπουλου στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές
  • Θ. Παφίλης: Χρειάζονται οικονομικά μέτρα και όχι συστήματα παρακολούθησης

Από τη μια, η ΕΕ, με την πολιτική που ακολουθεί απέναντι στις λεγόμενες «τρίτες χώρες», τις οδηγεί στην εξαθλίωση, αναγκάζοντας τους κατοίκους τους στη μετανάστευση και, από την άλλη, σπεύδει «να σφραγίσει τα σύνορά της». Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε χτες στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος, με θέμα την «επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης».

Ο υπουργός είπε ότι προωθείται η ίδρυση μιας δύναμης επιτήρησης των ευρωπαϊκών συνόρων και μάλιστα όπως ανέφερε η Ελλάδα ήταν αυτή που ξεκίνησε τη σχετική πρωτοβουλία εξ ου και η σημασία που δίνει στις σχετικές ενέργειες του Γάλλου Προέδρου Ν. Σαρκοζί. Εκανε λόγο για συζητήσεις που γίνονται στην ΕΕ για την καθιέρωση ενός «Ευρωπαϊκού Συμφώνου» με αντικείμενο την ενιαία αντιμετώπιση από τα κράτη - μέλη όλων των θεμάτων μεταναστευτικής πολιτικής, όπως «η νόμιμη και παράνομη μετανάστευση, η κοινωνική ένταξη των μεταναστών, ο έλεγχος των συνόρων, το άσυλο, η επανεισδοχή, η συνεργασία με τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Π. Παυλόπουλος, μόνο το 2007, η Ελλάδα υπέβαλε στην Τουρκία 492 αιτήματα που αφορούσαν την επανεισδοχή 7.728 λαθρομεταναστών και από από αυτούς έχουν παραδοθεί 423. Συνολικά, είπε, από το 2002 που τέθηκε σε εφαρμογή το σχετικό πρωτόκολλο υποβλήθηκαν στις τουρκικές αρχές 3.131 αιτήματα για συνολικά 41.290 λαθρομετανάστες από τους οποίος επέστρεψαν μόνο 2.093.

Κάθε κυβέρνηση μπορεί να μιλάει ανώδυνα για τις αιτίες της μετανάστευσης αλλά το ερώτημα είναι πώς τοποθετείται πολιτικά, τόνισε σε παρέμβασή του στην ενημέρωση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης. Υπογράμμισε ότι οι κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ευθυγραμμίστηκαν και στήριξαν πλήρως τις πολιτικές που διόγκωσαν τα προβλήματα, με αποτέλεσμα η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική να εξαθλιώνει χώρες ολόκληρες και να αναγκάζει τους πολίτες τους να σέρνονται στην ξενιτιά. Ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για το μεταναστευτικό χωρίς να αντιμετωπίζουμε τις αιτίες και είπε χαρακτηριστικά: «Οταν ευθυγραμμίζεσαι και στηρίζεις την πολιτική της ΕΕ στο Αφγανιστάν πώς μπορείς μετά να λες ότι θέλω να προστατεύσω τα σύνορά μου»; Εάν θέλεις, είπε, να αντιμετωπίσεις το μεταναστευτικό ρεύμα πρέπει να λάβεις σοβαρά οικονομικά μέτρα και όχι να στήνεις ένα γιγάντιο σύστημα παρακολούθησης που χρησιμοποιεί ακόμα και μη επανδρωμένα αεροπλάνα, το οποίο στην ουσία στηρίζει τις ΝΑΤΟικές επιδιώξεις.

ΠΑΣΟΚ
Με επικοινωνιακά τρικ... κατά της ακρίβειας

Καμπάνια εναντίον της ακρίβειας ξεκινάει το ΠΑΣΟΚ, με πανελλαδική εξόρμηση βουλευτών του και διανομή φυλλαδίων στις εθνικές οδούς και στο λιμάνι του Πειραιά, όπως ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου, ζητώντας «από την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς της αγοράς» για να παταχτεί το «φαινόμενο»!!

Χρησιμοποιώντας επικοινωνιακά «τρικ» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να «καρπωθεί» τη λαϊκή δυσαρέσκεια, επιχειρώντας παράλληλα να κρύψει ότι η πολιτική του κινείται στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση με αυτή που εφαρμόζει η κυβέρνηση και λειτουργεί προς όφελος της ισχυροποίησης των μονοπωλιακών επιχειρήσεων και της ενίσχυσης της κερδοφορίας του.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επίσης... θυμήθηκε ότι «τα χαμηλά εισοδήματα, πληρώνουν από την τσέπη τους για δημόσια αγαθά που θα έπρεπε να τους δίνει η πολιτεία δωρεάν - Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια», ξεχνώντας ότι την ίδια πολιτική ακολούθησαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Απειλούνται διαγραφές στην ΠΑΣΠ

Την ίδια στιγμή μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η υπόθεση με τη διαδικασία εκλογής του νέου γραμματέα της ΠΑΣΠ κατά τη διάρκεια των προχτεσινών εκλογών στους φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ, αφού μετά τα επεισόδια, τις καταγγελίες για νοθεία και μεταφορές καλπών κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων, φαίνεται ότι θα υπάρξουν και διαγραφές στελεχών της νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

Σχολιάζοντας το θέμα ο Γ. Παπακωνσταντίνου, υποστήριξε ότι «η διαδικασία όπως εξάλλου ανακοίνωσε και η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ), εξελίχθηκε άψογα σχεδόν μέχρι την ολοκλήρωσή της». Ο ίδιος σημείωσε ότι η ΕΚΑΠ αποφάσισε την «παραπομπή κάποιων Συνέδρων της ΠΑΣΠ που συμμετείχαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν στις διαδικασίες της, τις επόμενες ημέρες».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Τετάρτη:

-- Στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Αιγάλεω (Ιερά Οδός) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση της Νοτιοδυτικής Αχτίδας της ΚΟΑ με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία της μητρότητας και για την Κοινωνική Ασφάλιση». Θα μιλήσει η Χρυσούλα Λαμπούδη, συνεργάτης της διατμηματικής επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για την ισοτιμία των γυναικών.

-- Εκδήλωση με θέμα: «Αεροδρόμιο - Αερομεταφορές για τις λαϊκές ανάγκες ή για τα κέρδη των μονοπωλίων;», θα πραγματοποιήσει η Επιτροπή Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στον Πολυχώρο του Γυμνασίου Καστελίου στις 8 το βράδυ με κεντρικό ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τη διοικητική μεταρρύθμιση» διοργανώνει στις 8 μ.μ. η Κομματική Οργάνωση Κιλκίς του ΚΚΕ, στην αίθουσα του ΕΚ Κιλκίς. Ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Χαβατζάς, μέλος του ΓΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ., στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΚΚΕ για την Υγεία, μέλη της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ θα περιοδεύσουν στα Κέντρα Υγείας Σοφάδων, Παλαμά και Μουζακίου.

-- Στις 8 μ.μ. στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα της ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ με θέμα: «Οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας. Η πρόταση του ΚΚΕ στον αντίποδα των επιλογών της άρχουσας τάξης». Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, επικεφαλής του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο Πέμπτη:

-- Στις 7.30 μ.μ., στη πλατεία Αμαλιάπολης Μαγνησίας για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και τις θέσεις του για την Υγεία, θα μιλήσει ο Β. Τίρχας.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, με θέμα «Η νέα διοικητική δομή της χώρας και οι θέσεις του ΚΚΕ», θα μιλήσει ο Κ. Νίκου.

-- Στις 8 μ.μ., στην αίθουσα της ΤΕΔΚ (Καρδίτσα), για το ζήτημα της Υγείας και τις θέσεις του ΚΚΕ, θα μιλήσει ο Γ. Λαμπρούλης, στέλεχος του Κόμματος.

-- Στις 10 π.μ. η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά θα περιοδεύσει στο ΙΚΑ Παγκρατίου.

-- Στις 12 μ. αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Στέλιο Λάμπρου θα περιοδεύσει στον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων.

Π. ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ
Υπερασπίστηκε στη Βουλή τη συμφωνία του ΟΤΕ

Πιστός στην κυβερνητική γραμμή ότι η συμφωνία του ΟΤΕ με τους Γερμανούς της «ΝΤΟΪΤΣΕ ΤΕΛΕΚΟΜ» είναι μια θετική εξέλιξη για τον οργανισμό, εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, που επεξεργάζεται τη συμφωνία του ΟΤΕ με τους Γερμανούς, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για μια καλή συμφωνία που δίνει στο δημόσιο περισσότερα δικαιώματα από όσα είχε μέχρι σήμερα. Είπε ότι η αγορά από τα χρηματιστήρια του 20% περίπου των μετοχών του ΟΤΕ από τη ΜΑΡΦΙΝ δεν αφορά τη διοίκηση του ΟΤΕ, όπως και η πρόσφατη πώληση των μετοχών αυτών στην «ΝΤΟΪΤΣΕ ΤΕΛΕΚΟΜ».

«Κοιμόμουν τον ύπνο του δικαίου», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη ΜΑΡΦΙΝ και την απόκτηση από αυτήν μετοχών του ΟΤΕ από τα χρηματιστήρια.

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Ν. Αλεξανδρίδης είπε ότι η Επιτροπή του θα είναι αυτή που θα ελέγχει την τιμολογιακή πολιτική του ΟΤΕ, ενώ τη διαφωνία του με τη συμφωνία εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ΟΜΕ-ΟΤΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ