ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 2008
Σελ. /32
Σουηδική «γυμναστική»
(Κατα)δίκες - «εξπρές»!

Ας αφήσουμε κατά μέρος την άθλια τακτική των τροπολογιών με την οποία οι κυβερνώντες νομοθετούν στο άψε - σβήσε και χωρίς «περιττές» κουβέντες. Ας πάμε στην ουσία: Η κυβέρνηση προωθεί διάταξη βάσει της οποίας όταν ένα δικαστήριο κάνει το (σπάνιο) «λάθος» και αποφασίζει ότι μια απεργιακή κινητοποίηση είναι νόμιμη, τότε η έφεση των εργοδοτών θα εκδικάζεται εντός 48 ωρών και με διορισμένη σύνθεση του δικαστηρίου!

Δηλαδή σε μια χώρα που όπως όλα δείχνουν η υπόθεση της «Ζήμενς» θα μακροημερεύσει, που για το «Σαμίνα» χρειάστηκαν πέντε περίπου χρόνια δικαστικών περιδινήσεων, που για τη «Ρικομέξ» η δίκη κράτησε περίπου μια δεκαετία, που για τους 6 νεκρούς εργάτες στην Κόρινθο τα δικαστήρια εξέταζαν την υπόθεση για περίπου μια πενταετία, σε μια χώρα που αποτελεί καθεστώς το χρονοβόρο και μακρόσυρτο των δικαστικών διαδικασιών, από τις υποκλοπές και τις απαγωγές Πακιστανών μέχρι το «Δύστος» και το «παραδικαστικό»,

ειδικά σε ό,τι αφορά τους εργάτες και του δικαιώματός τους στην απεργία, η Δικαιοσύνη δε θα είναι μόνο «τυφλή», αλλά και η ρομφαία της θα επιλαμβάνεται σε χρόνο «dt»!

Πρόκειται για πλήρη εφαρμογή της περιλάλητης αρχής περί του «ανεξάρτητου» των εξουσιών! Η εκτελεστική εξουσία (κυβέρνηση της ΝΔ) εισάγει στο νομοθετικό σώμα (κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ) νομοθετική διάταξη με την οποία η «τυφλή» δικαιοσύνη θα εφαρμόζει συνοπτικές διαδικασίες καταδίκης των εργαζομένων που έχουν το «θράσος» να διεκδικούν αιτήματα προς τα οποία εναντιώνεται η εκτελεστική εξουσία (η κυβέρνηση της ΝΔ)! Η αρχή «νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη» σε όλη του την κυνική εκδήλωση, χωρίς περιστροφές και χωρίς προσχήματα, με διαδικασίες «εξπρές» και με δικαστές διορισμένους!

Ο σεισμός - σεισμός κι η μπάλα - μπάλα! (του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»)

Πολιτικός «Εγκέλαδος»

Την ώρα που η κυβέρνηση επιδίδεται σε επικοινωνιακού χαρακτήρα παρλαπίπες περί «μέτρων» ανακούφισης των σεισμοπαθών, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ πασχίζει με το φαρισαϊσμό του να διαγράψει το βίο και την πολιτεία του, όπως εκδηλώθηκε με τη δική του «φροντίδα» για τους σεισμοπαθείς του 1999, την ώρα που η εικόνα ορισμένων σεισμολόγων στα ΜΜΕ συνιστά κατάντια για την έννοια «επιστήμη», την ώρα που το τηλεοπτικό Κολοσσαίο εμπορεύεται το φόβο,

η Ελλάδα βρίσκεται στην ακόλουθη θέση:

  • Το 75% των κτιρίων της χώρας (ανάμεσά τους το 65% των δημόσιων κτιρίων και το 55% των σχολείων) έχουν κτιστεί πριν το 1985, δηλαδή με βάση τους παλιούς (ή και καθόλου) αντισεισμικούς κανονισμούς. Ωστόσο, οι αρμόδιοι αδιαφορούν ως προς την εφαρμογή ενός άμεσου και ολοκληρωμένου προγράμματος προσεισμικού ελέγχου και ενίσχυσης των κτιρίων αυτών.
  • Κατά τους σεισμούς της Αθήνας αποδείχτηκε ότι 1 στα 10 κτίρια με ζημιές και 1 στα 2 σχεδόν από αυτά που κρίθηκαν κατεδαφιστέα ήταν επαγγελματικές στέγες (εργοστάσια, βιοτεχνίες κλπ.). Ωστόσο, οι αρμόδιοι αδιαφορούν εγκληματικά όσον αφορά την επιτακτική ανάγκη για έλεγχο της στατικής επάρκειας των χώρων αυτών, όπου δουλεύουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.
  • Η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας όλης της Ευρώπης. Ωστόσο, οι αρμόδιοι αντί να προστατεύουν και να εξασφαλίζουν περισσότερους ελεύθερους χώρους για τον πληθυσμό, χώροι αναγκαίοι για την εκτόνωση και καταφυγή του πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού, εκείνο που κάνουν είναι να εμπορευματοποιούν και να ξεπουλούν και εκείνους τους ελεύθερους χώρους που ακόμα υπάρχουν.

Ο σεισμός είναι ένα απρόβλεπτο φυσικό φαινόμενο. Οι συνέπειές του, όμως, είναι απολύτως προβλέψιμες. Και ποιος, με βάση τα παραπάνω στοιχεία, μπορεί να έχει αμφιβολία για τον ένοχο αυτών των συνεπειών;


Από τη μια τα κέρδη των βιομηχανιών στο χώρο της παραγωγής τροφίμων, που - όπως σημείωνε το πρωτοσέλιδο του «Ρ» το περασμένο Σάββατο - τα κέρδη τους εκτινάχτηκαν κατά 278% (!) μόνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2008.

Από την άλλη οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, που μέσα σε ένα χρόνο (Μάης 2007/Μάης 2008) είχαν ως συνέπεια ανατιμήσεις στο αλεύρι 20,3%, στο ψωμί 17,7%, στα ζυμαρικά 25,9%, στα αυγά 14,5%, στα τυριά 15%, στα φρούτα 12,3%.

Αν στα παραπάνω προστεθούν και οι αυξήσεις στις αστικές συγκοινωνίες (19,2%), στο φυσικό αέριο (43,2%) και στο πετρέλαιο θέρμανσης (38,6%), είναι προφανές:

Μετά τη συμφωνία της ΓΣΕΕ με τους βιομήχανους (με τους ίδιους βιομήχανους που αύξησαν τα κέρδη τους κατά 278%) να δοθεί «αύξηση» στα μεροκάματα της τάξης του ...ενός ευρώ, οι άνθρωποι της δουλειάς δε διατρέχουν κανέναν κίνδυνο από το γεγονός ότι «το χρήμα χαλάει τον άνθρωπο». Οι καρεκλοκένταυροι του δικομματικού συνδικαλισμού αν μη τι άλλο φροντίζουν να διατηρούν αλώβητο τον «εσωτερικό κόσμο» των εργαζομένων...

1910 Γεννιέται ο Ζακ Ιβ Κουστό, Γάλλος εξερευνητής του υποθαλάσσιου κόσμου κι εφευρέτης της συσκευής κατάδυσης. Το ντοκιμαντέρ «Ο κόσμος της σιωπής» αποκάλυψε στο ευρύ κοινό τη μαγεία του υποβρύχιου κόσμου. Πέθανε στις 25 Ιούνη του 1997.

1917 Οι Γάλλοι καταλαμβάνουν την Αθήνα και καλούν τον Ελευθέριο Βενιζέλο να αναλάβει πρωθυπουργός ολόκληρης της Ελλάδας. Ο «εθνικός διχασμός» είχε προσωρινά «κουκουλωθεί».

1955 Ογδόντα άτομα σκοτώνονται και πάνω από εκατό τραυματίζονται, όταν τρία αυτοκίνητα ανατρέπονται και πετάγονται στην εξέδρα των θεατών, κατά τη διάρκεια του ράλι Λε Μαν στη Γαλλία.

1963 Παραιτείται η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για τη δράση των παρακρατικών, με αιτία τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

2001 Εκτελείται ο «βομβιστής της Οκλαχόμα» Τίμοθι Μακβέι, 32 χρόνων. Στα 1995 είχε τοποθετήσει βόμβα στο ομοσπονδιακό κτίριο της Οκλαχόμα. Από την έκρηξη είχαν σκοτωθεί 168 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και 19 παιδιά.

Η κάθοδος του ... Ιμπραίμοβιτς

Το συνέδριο της ΠΑΣΠ που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο, ολοκληρώθηκε όπως ακριβώς αρμόζει σε ένα κόμμα που έχει κάνει για σημαία του τη λεγόμενη «συμμετοχική δημοκρατία» και του οποίου ο πρόεδρος έχει κηρύξει (περί τις 344 φορές) τη «νέα αρχή» του: Πλακώθηκαν στις μπουνιές! Ισως αυτό δώσει και την αφορμή στον κ. Παπανδρέου να κηρύξει μια ακόμα (την 345η) «νέα αρχή». Κάθε αρχή και δύσκολη, άλλωστε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ