ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ 65 ΩΡΩΝ
Ξεσηκωθείτε κατά των αντεργατικών μέτρων

Πλατύ κάλεσμα στα συνδικάτα να απαντήσουν με επιθετικά αιτήματα στον εργασιακό Μεσαίωνα που επιδιώκουν να επιβάλουν η πλουτοκρατία και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου

Πλατύ κάλεσμα στα συνδικάτα άμεσα και αποφασιστικά να δώσουν παντού τη μάχη της ενημέρωσης και της κινητοποίησης των εργαζομένων μέσα από μαζικές διαδικασίες στα εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς και αλλού απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, αντιδρώντας με ανακοίνωσή του στην απόφαση της ΕΕ για εβδομάδα εργασίας 65 ωρών και πάνω. Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει με ανακοίνωσή του και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να ξεσηκωθούν, να αντιδράσουν και να καταδικάσουν την ΕΕ, να μην πειθαρχήσουν στις αντεργατικές πολιτικές. Να οργανώσουν την πάλη της εργατικής τάξης, για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα. Να γίνει κατανοητό ότι η πάλη για τα δικαιώματά τους και τη βελτίωση της θέσης τους περνάει μέσα από την καταδίκη και τον απεγκλωβισμό των κομμάτων που υπηρετούν και στηρίζουν τις αποφάσεις του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οτι περνάει μέσα από την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα σε βάρος των συμβιβασμένων ηγεσιών, που είναι ευθυγραμμισμένες στην ίδια λογική είναι αναγκαία και επιβάλλεται.

Σχολιάζοντας την απόφαση των υπουργών της ΕΕ για διαχωρισμό του εργάσιμου χρόνου σε «ενεργό» και «ανενεργό» και τη δυνατότητα των κεφαλαιοκρατών να επιβάλλουν «μέσω ατομικών διαπραγματεύσεων» ως ανώτερο όριο της μέσης εβδομαδιαίας εργασίας σε πρώτη φάση τις 60 ώρες και σε συνέχεια σε συνδυασμό με τον «ανενεργό» χρόνο τις 65 ώρες, το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι αυτή «υπαγορεύτηκε από τις ανάγκες του κεφαλαίου και φτάνει στα άκρα την εκμετάλλευση και το ξεζούμισμα της εργατικής τάξης. Πρόκειται για απόφαση που έχει καθολική σημασία και θα εφαρμοστεί παντού. Γι' αυτό οι δηλώσεις της υπουργού Απασχόλησης και οι διαβεβαιώσεις της, ότι αυτές οι αποφάσεις δε θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα, είναι απαράδεκτες και υποκριτικές και στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό».

Απάντηση με επιθετικά αιτήματα

Το ΠΑΜΕ καλεί σε ταξική συσπείρωση και πάλη για:

  • Κατάργηση της μαύρης, ανασφάλιστης και απλήρωτης εργασίας.
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης (μερική απασχόληση, ωρομίσθιο κλπ.).
  • Κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου - έργου και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ ΓΙΑ 65ΩΡΗ ΕΡΓΑΣΙΜΗ ΒΔΟΜΑΔΑ
Προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους

Με ένα στόμα καθαγιάζουν την ΕΕ και καλλιεργούν την αυταπάτη ότι το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να δώσει φιλεργατική λύση

Ενα ένα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου επιχειρούν να πετάξουν από πάνω τους τις ευθύνες που έχουν για την απόφαση των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ, με την οποία ο χρόνος εργασίας εκτινάσσεται στις 65 και πλέον ώρες τη βδομάδα, γυρίζοντας τον τροχό της ιστορίας στην προ Σικάγου εποχή. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καμώνονται ότι δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα, ενώ ο ΣΥΝ αναλαμβάνει να καθαγιάσει την ΕΕ, παραπέμποντας τη διευθέτηση του θέματος υπέρ των εργαζομένων στο Ευρωκοινοβούλιο!

Χτες, με νέα δήλωσή της και ενημερωτικό σημείωμα που κυκλοφόρησε, η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, έκανε προσπάθειες να πείσει ότι «η Ελλάδα διαφώνησε με τη θέση της προεδρίας» και ότι η μάχη θα δοθεί «στα επόμενα στάδια». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, στο ίδιο μήκος κύματος, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη στάση της αποχής που τήρησε η χώρα.

Με δήλωσή της, η Ε. Χριστοφιλοπούλου, πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, υποκρίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ξέρει τίποτα για το φόνο και εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί δεν καταψήφισε την απόφαση. Ενώ ο ΣΥΝ, με δήλωση του Αλ. Αλαβάνου, εμφανίζεται να διαφωνεί με την απόφαση των υπουργών, παραπέμποντας στον αγώνα που θα γίνει στο Ευρωκοινοβούλιο. Στη γραμμή αυτή και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, θεωρεί ότι «η απόφαση δεν πρέπει να περάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Παρά τις όψιμες και δημαγωγικές κορόνες τους, όλοι αυτοί συμφωνούν και στηρίζουν την ΕΕ και τη στρατηγική της υπέρ του κεφαλαίου, συνέπεια της οποίας είναι και η απόφαση των υπουργών Απασχόλησης. Πολύ περισσότερο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν ουσιαστική συμβολή στη διαμόρφωση της συγκεκριμένης οδηγίας, στηρίζοντας τις κεντρικές επιλογές των ευρωομάδων τους σε κάθε στάδιο, με το να αναγνωρίζουν την ανάγκη να αλλάξει προς το χειρότερο η οδηγία 2003/88/ΕΚ. Μια οδηγία που έτσι κι αλλιώς στον πυρήνα της αμφισβητούσε το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και το όριο των 48 ωρών τη βδομάδα.

Είναι χαρακτηριστική η στάση των κομμάτων του ευρωμονόδρομου το Μάη του 2005, οπότε και ψηφιζόταν η «Εκθεση Σέρκας», που αποτελεί τη βάση της οδηγίας. Με την ψήφο τους, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, ανάμεσα σε άλλα συνέβαλαν ώστε να διαχωριστεί ο χρόνος της εφημερίας σε «ενεργό» και «ανενεργό», κάνοντας το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση να μεγαλώσει το απλήρωτο μέρος της εργασίας.

Ενώ ακόμα και τώρα που η ευρωενωσιακή πολιτική ξεγυμνώνεται μπροστά στα μάτια εκατομμυρίων εργαζομένων, ο ΣΥΝ έρχεται να συντηρήσει συνειδητά τις αυταπάτες περί «φιλεργατικής» ΕΕ, παραπέμποντας την τελική έκβαση της υπόθεσης στο ίδιο Ευρωκοινοβούλιο που πριν από 3 χρόνια «έσπασε» το χρόνο εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό»!

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΧΙΣΤΟΥ
Οι εργάτες θεμελίωσαν το δικό τους «σπίτι»

Με μια μαζική διαδήλωση, οι εργάτες τοποθέτησαν τα γραφεία των συνδικάτων τους στο Σχιστό
Με μια μαζική διαδήλωση, οι εργάτες τοποθέτησαν τα γραφεία των συνδικάτων τους στο Σχιστό
Με μία αιφνιδιαστική και καλά οργανωμένη κίνηση οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα, κατάφεραν χτες το μεσημέρι να τοποθετήσουν στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού (ΒΙΠΑΣ) το δικό τους «σπίτι». Το παράρτημα που θα στεγάσει τα συνδικάτα τους μέσα στο χώρο του Βιομηχανικού Πάρκου, τσακίζοντας έτσι όλες τις προσπάθειες της εργοδοσίας να μετατρέψει το ΒΙΠΑΣ σε εργασιακό γκέτο. Ταυτόχρονα, εκεί θα λειτουργούν παραρτήματα των Σωματείων Λογιστών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων για την εκπροσώπηση των εργαζομένων στα γραφεία των επιχειρήσεων του Πάρκου.

Το παράρτημα είναι ένα κατάλληλα διαμορφωμένο κοντέινερ, το οποίο παρέλαβε χτες το μεσημέρι νταλίκα από τη ναυπηγοεπισκευαστική βάση του μόλου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Για τη μεταφορά του κοντέινερ οργανώθηκε μια δυναμική αγωνιστική κινητοποίηση. Οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης, στο πλαίσιο στάσης εργασίας, με μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα είχαν παραταχθεί μπροστά και πίσω από την νταλίκα, σχηματίζοντας ένα μεγάλο κομβόι, που με τα ασταμάτητα σφυρίγματα ξεσήκωσε ολόκληρη την περιοχή στο πόδι.

Στην πύλη του ΒΙΠΑΣ οι ήδη εκεί συγκεντρωμένοι εργατοτεχνίτες υποδέχτηκαν το κομβόι με χειροκροτήματα και απανωτά συνθήματα. Οι εργατοτεχνίτες άνοιξαν την πύλη, απέκρουσαν αποφασιστικά την προσπάθεια σεκιουριτάδων και άλλων «ανθρώπων» της εργοδοσίας να τους φράξουν το δρόμο και στις 12.45 τοποθέτησαν το κοντέινερ στην «καρδιά» του ΒΙΠΑΣ.

Στο πλευρό των εργαζόμενων βρέθηκαν στελέχη άλλων ταξικών συνδικάτων, η Ελπίδα Παντελάκη, γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής του Κόμματος και ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Πειραιά Κώστας Τζατζάνης. Ενώ από τους εργαζόμενους επισημάνθηκε η απουσία του δημάρχου Περάματος Γιάννη Γλύκα (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος δήλωνε υποστηριχτής τους.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΕΣ
Θα ακυρωθεί στην πράξη

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, θα ακυρώσει στην πράξη με τους αγώνες του τους νόμους που θα επιχειρήσει να φτιάξει η κυβέρνηση και στρέφονται κατά του δικαιώματος της απεργίας. Αυτή την ξεκάθαρη δέσμευση μετέφεραν χτες το μεσημέρι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων της Αθήνας που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με αφορμή την τροπολογία που ετοιμάζεται να ψηφίσει στη Βουλή η κυβέρνηση και με την οποία επιχειρεί να απαγορεύσει επί της ουσίας το δικαίωμα της απεργίας.

Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν την προκλητική στάση τόσο της κυβέρνησης όσο και της αστυνομίας, καθώς την αντιπροσωπεία «υποδέχτηκε» στο υπουργείο διμοιρία της υποδιεύθυνσης μέτρων Τάξης, ο επικεφαλής της οποίας, με άνωθεν εντολές, επιδίωξε να τους απαγορεύσει την είσοδο. Βέβαια, η προσπάθεια έπεσε στο κενό. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν για ακόμα μια φορά την προκλητική στάση του υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη, ο οποίος «φρόντισε» να μη βρίσκεται στο υπουργείο, ενώ τους συνδικαλιστές συνάντησε ένας ειδικός γραμματέας του υπουργείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ